dinsdag 15 juni 2010 om 21u35

Na Brice d'Arcalis werd Brice Feillu (Vacansoleil Pro Cycling Team) vanmiddag bijna Brice de Suisse ... maar jammer genoeg kwam zijn solo ontsnappingspoging 24 kilometer voor de finish ten einde. Een massale valpartij in de laatste meters van de etappe verstoorde vervolgens de massasprint. Door deze te ontwijken wist de Italiaan Alessandro Petacchi de etappe in Wettingen te winnen.

De samenvatting van de 4de etappe van de Ronde van Zwitserland 2010: Schwarzenburg > Wettingen

De etappe van 192,2 kilometer tussen Schwarzenburg en Wettingen werd gezien als de makkelijkste van deze Ronde van Zwitserland 2010, perfect voor sprinters. De eerste 140 kilometers van de etappe waren vrijwel vlak, voor de twee beklimmingen van de Regensberg (3de categorie) in de twee lussen rondom de finishsstad.

Michael Rogers157 renners verschenen aan de start in Schwarzenburg, Michael Rogers (HTC-Columbia) kwam vandaag niet meer aan de start. De Australische renner gaf aan besloten te hebben om een hoogtestage te doen na de zware Ronde van Californië waaraan hij in mei mee heeft gedaan.

Brice FeilluNa verschillende aanvallen zonder succes, valt Brice Feillu (Vacansoleil Pro Cycling Team) alleen aan na slechts 10 kilometer. De winnaar van de etappe Barcelona > Andorra Arcalis in de Tour de France 2009 slaat dan snel een behoorlijk gat, tot aan 9'27" op kilometer 35 voordat de HTC-Columbia ploeg (van de leider in het algemeen klassement Tony Martin) de achtervolging inzet.

Bij de eerste tussensprint in Oftringen, gewonnen door Brice Feillu voor Hayden Roulston en Michael Albasini van de HTC-Columbia ploeg, is het verschil nog altijd 6'25".

Wanneer Feillu aankomt in Wettingen, komt hij alleen over de finishlijn maar er wachten hem dan nog 2 rondjes met de beklimming van de Regensberg voor de finish. Bij de eerste doorkomst over de finishlijn is de voorsprong van de jonge Fransman op het peloton nog altijd zo'n 4 minuten en als Feillu voor het eerst boven komt op de berg van de 3de categorie rijdt hij nog altijd alleen aan kop. Als hij begint aan het tweede rondje rondom de finishstad rijdt hij nog maar 40 seconden voor het peloton en na 155 kilometer alleen aan kop wordt de Franse renner van de Nederlandse ploeg op 24 kilometer van de finish teruggepakt door het peloton.

Steve MorabitoDe sprint in Otelfingen werd daarna gewonnen door Steve Morabito (BMC Racing Team) voor Francesco Gavazzi (Lampre-Farnese Vini) en Karsten Kroon (BMC Racing Team) terwijl Wouter Poels (Vacansoleil Pro Cycling Team) uit het peloton wegrijdt om als eerste boven te komen bij de tweede doorkomst bovenop de Regensberg, gevolgd door Ryder Hesjedal (Garmin-Transitions) en Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto).
Even later valt Hesjedal aan om als eerste over de streep van de laatste sprint in Niederweningen te komen en vervolgens op 10 kilometer van de finish weer teruggepakt te worden.

Philippe GilbertPhilippe Gilbert is de laatste renner die aanvalt, op 3 kilometer van de finish, maar de Belgische renner wordt al snel teruggepakt door het peloton.

Op een paar meter van de finishlijn, middenin de massasprint haken Mark Cavendish (HTC-Columbia) en de winnaar van de etappe van zondag, Heinrich Haussler (Cervélo TestTeam) in elkaar waardoor een massale valpartij ontstaat. Alessandro PetacchiAlessandro Petacchi (Lampre-Farnese Vini) is één van de renners die de valpartij weet te ontwijken en de renner van de Italiaanse ploeg wint zo de 4de etappe van de Ronde van Zwitserland 2010.

Morgen brengt een etappe van 172,5 kilometer de renners van de Ronde van Zwitserland 2010 van Wettingen naar Frutigen voor de koninginnerit van donderdag. Bekijk mijn artikeltje met het parcours van de Ronde van Zwitserland 2010 op Google Maps om alle gegevens over het parcours van deze etappes te bekijken.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De reactie van de winnaar, Alessandro Petacchi

Na de finish zei de Italiaanse renner over deze bijzondere massasprint: Op het moment van de val probeerde ik nog naar voren te komen maar ik reed ver achteraan en had dus normaal gesproken geen enkele kans om te winnen. Ik weet niet precies wat er vooraan is gebeurd. Misschien speelde de tegenwind een rol in deze valpartij. Op één kilometer van de finish reed ik nog als vierde van voren. Ik zag toen dat het een nerveuse sprint zou worden vanwege de wind. Ik heb de valpartij van veraf gezien. Ik reed zelfs langs Mark Cavendish die op de grond lag..

De valpartij behoudt Mark Cavendish er niet van de Ronde van Zwitserland 2010 uit te rijden

Mark CavendishIn een persbericht van de HTC-Columbia ploeg staat te lezen dat de ploegdokter heeft laten weten dat Mark Cavendish veel schaafwonden heeft en dat er voor de zekerheid röntgenfoto's gemaakt zullen worden. In principe zou de Britse renner echter gewoon aan de start van de 5de etappe van de Ronde van Zwitserland 2010 moeten kunnen verschijnen morgen.

Arnaud Coyot, de Franse renner van de Caisse d'Epargne ploeg die nog vol vertrouwen een eventuele deelname in de Tour de France 2010 tegemoet zag (in de video die ik gisteren hier plaatste) was ook het slachtoffer van deze valpartij en voor hem heeft deze grotere gevolgen. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis en heeft hoogstwaarschijnlijk een gebroken heup zijn been gebroken. Ik hoop dat hij geen verdere problemen heeft en wens hem een snelle genezing toe!

De klassementen van de Ronde van Zwitserland 2010 na de 4de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement van de 4de etappe Schwarzenburg > Wettingen

Alessandro PetacchiHieronder vindt u de top 10 van deze etappe waarvan het einde verstoord werd door een valpartij:

1/ Alessandro Petacchi (Lampre-Farnese Vini) - 4h57'33" (38,757 km/h)
2/ Matti Breschel (Team Saxo Bank)
3/ Marco Marcato (Vacansoleil Pro Cycling Team)
4/ José Joaquin Rojas (Caisse d'Epargne)
5/ Robbie McEwen (Katusha Team)
6/ Juan Antonio Flecha (Rabobank)
7/ Daniele Pietropolli (Lampre-Farnese Vini)
8/ Bauke Mollema (Rabobank)
9/ Andreas Klöden (Team Radioshack)
10/ Dries Devenyns (Quick Step)

Algemeen klassement

Tony MartinGeen echte veranderingen in het algemeen klassement na deze 4de etappe: Tony Martin (HTC-Columbia) was betrokken in de valpartij maar aangezien deze binnen de laatste 3 kilometer plaats vond krijgt hij dezelfde tijd toegekend als de rest van de kopgroep. Door één van de tussensprints te winnen pakt Steve Morabito (BMC Racing Team) 3 bonificatieseconden waardoor hij van de 8ste naar de 6de plaats op klimt op 11 seconden achter de Duitser.

1/ Tony Martin (HTC-Columbia) - 14h35'37"
2/ Fabian Cancellara (Team Saxo Bank) - +0'01"
3/ Thomas Löfkvist (Team Sky) - +0'09"
4/ Rigoberto Uran (Caisse d'Epargne) - +0'10"
5/ Dries Devenyns (Quick Step) - +0'11"
6/ Steve Morabito (BMC Racing Team) - +0'11"
7/ Fränk Schleck (Team Saxo Bank) - +0'13"
8/ Jakob Fuglsang (Team Saxo Bank) - +0'14"
9/ Nicolas Castroviejo (Euskaltel-Euskadi) - +0'15"
10/ Bauke Mollema (Rabobank) - +0'17"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 2230x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Ronde van Zwitserland | Ronde van Zwitserland 2010 | UCI ProTour

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-tour-de-suisse-etape-4-petacchi-general-martin-photos-52320287.html

    | Roland TISSIER | woensdag 16 juni 2010 om 08u51

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus één ?