maandag 14 juni 2010 om 22u15

Een lange ontsnappingspoging van 3 renners ging uiteindelijk niet door tot de finish in de 3de etappe van de Ronde van Zwitserland 2010 vandaag. In de finale wist Fränk Schleck handig gebruik te maken van het klimmetje even voor de finish om aan te vallen en zo de etappe te winnen. Fabian Cancellara, die 7 seconden na de etappe-winnaar binnen kwam verliest zijn gele trui met één seconde achterstand op de Duitser Tony Martin.

De samenvatting van de 3de etappe, Sierre > Schwarzenburg, van de Ronde van Zwitserland 2010

De 3de etappe alweer in deze Ronde van Zwitserland 2010 die er in totaal 9 kent. Een soortgelijke etappe als die van gisteren met een berg van de 1ste categorie halverwege en een klimmetje van de 3de categorie tegen het einde. Het verschil zat hem in de finale die behoorlijk wat steiler was dan gisteren.
Met een vertrek in de stad waar de etappe gisteren finishte, Sierre, en aankomst in Schwarzenburg 196,6 kilometer verderop, begon de etappe enigszins dalend richting Aigle waar het kantoor van de Union Cycliste Internationale (UCI) gevestigd is. Daar begonnen de renners de klim van de Col des Mosses tot aan de top op 1.445 meter hoogte. De rest van de etappe was heuvelachtig met tegen het eind van de etappe een circuit rondom de finishstad met een klimmetje van de 3de categorie, in Kalchstätten (om het parcours te bekijken kunt u mijn artikeltje Het parcours van de Ronde van Zwitserland 2010 op Google Maps/Google Earth en de tijd- en routeschema's bekijken).

Peter SaganAangezien Peter Sagan (foto, Liquigas-Doimo), Joao Correia (Cervélo TestTeam), Dominik Nerz (Team Milram) en Pedro Merino (Footon-Servetto) niet van start gingen en Laurens ten Dam (Rabobank) gisteren op moest geven na een zware val (waardoor hij niet mee kan doen aan de Tour de France 2010), kwamen 162 renners naar de start van de etappe in Sierre.

Alexandr PliuschinIn de eerste kilometers van de etappe zagen we een aaneenschakeling van aanvallen, alle zonder succes tot die van Alexandr Pliuschin (Katusha Team), Jussi Veikkanen (Française des Jeux) en Ermanno Capelli (Footon-Servetto) rond de 20ste kilometer.
Dit leiderstrio sloeg al snel een gaatje in het dalende stuk waar alle renners een behoorlijke snelheid bereikten. Aan de voet van de Col des Mosses in Aigle was hun voorsprong al 14'06". De drie renners blijven goed samenwerken in de klim en hun voorsprong loopt nog verder op tot 15 minuten; op de top is hun voorsprong 14'20" en Alexandr Pliuschin komt als eerste boven, voor Ermanno Capelli en Jussi Veikkanen terwijl Aitor Hernandez in het peloton op de top komt voor de bolletjestrui Mathias Frank.

Fabian CancellaraDe ploeg Team Saxo Bank van de leider uit het algemeen klassement, Fabian Cancellara, zette toen de achtervolging in en wanneer de samenwerking tussen de drie renners uit de kopgroep in de laatste 50 kilometers te wensen over laat zakt hun voorsprong al snel terug, tot 2 minuten bij de sprint in Heitenried (op 5 kilometer van de eerste doorkomst over de finishlijn). Deze sprint werd gewonnen door Emmano Capelli.
In de aanloop naar de finishlijn valt Alexandr Pliuschin aan vanuit de kopgroep en de Moldavische renner weet als eerste over de streep te komen met 30 seconden voorsprong op Veikkanen en nog iets meer op Capelli. Het peloton volgt de kopman op 1'18" en pakt de andere twee renners een paar kilometer verderop terug. Pliuschin komt dan alleen boven op de klim van Kalchstätten en neemt zo de bolletjestrui over van Mathias Frank (BMC Racing Team) voordat hij teruggepakt wordt door het peloton op 22 kilometer van de finish.

Luis Léon SanchezVanuit het volledige peloton volgen dan verschillende aanvallen, met name van Michael Albasini (HTC-Columbia) en Luis Léon Sanchez (foto, Caisse d'Epargne), maar op 4 kilometer van de finish is het peloton weer helemaal samen. Nicolas RocheIn de klim richting de finish is het de beurt aan de Ierse kampioen Nicolas Roche (AG2R La Mondiale) om aan te vallen. Hij had echter niet gerekend op Fränk Schleck (Team Saxo Bank) die hem voorbij kwam zeilen alsof hij stil stond en uiteindelijk de etappe won. Rigoberto Uran (Caisse d'Epargne) volgde net na de Luxemburger. Bauke Mollema (Rabobank won de sprint van de groep met daarin onder anderen Tony Martin (HTC-Columbia) die 3 seconden achter Schleck over de streep kwam.

Tijdens deze hebben David Vitoria en Fabio Felline van Footon-Servetto en Valerio Agnoli van de Liquigas-Doimo ploeg opgegeven en de Nederlander Joost van Leijen (Vacansoleil Pro Cycling Team), die aan de basis stond van de kopgroep van gisteren, kwam buiten de tijdslimiet binnen.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De reactie van de winnaar, Fränk Schleck

Fränk SchleckNa de finish liet de oudste van de broers Schleck weten blij te zijn met deze overwinning en over het verlies van de gele trui van zijn ploegmaat zei hij eenvoudigweg: Fabian heeft de eerste etappe gewonnen en hij staat op maar één seconde van Martin. Hem kennende denk ik dat hij zijn laatste woord nog niet gezegd heeft.

De klassementen van de Ronde van Zwitserland 2010 na de 3de etappe

Het etappeklassement voor Sierre > Schwarzenburg

Hieronder vindt u de top 10 van deze etappe:

1/ Fränk Schleck (Team Saxo Bank) - 5h02'21" (39,014 km/h)
2/ Rigoberto Uran (Caisse d'Epargne)
3/ Bauke Mollema (Rabobank) - +0'03"
4/ Steve Morabito (BMC Racing Team)
5/ Matteo Carrara (Vacansoleil Pro Cycling Team)
6/ Juan Manuel Garate (Rabobank)
7/ Robert Gesink (Rabobank)
8/ Thomas Löfkvist (Team Sky)
9/ Nicolas Roche (AG2R La Mondiale)
10/ Tony Martin (HTC-Columbia)

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Algemeen klassement

Tony MartinTony Martin (HTC-Columbia), nummer 2 van de Ronde van Zwitserland 2009, had 3 seconden achterstand op Fabian Cancellara (Team Saxo Bank) voor deze etappe. Aangezien de Zwitser 4 seconden na de groep van Bauke Mollema en Tony Martin binnen kwam, raakt hij zijn gele trui met één seconde verschil kwijt aan de Duitser:

1/ Tony Martin (HTC-Columbia) - 9h38'04"
2/ Fabian Cancellara (Team Saxo Bank) - +0'01"
3/ Thomas Löfkvist (Team Sky) - +0'09"
4/ Rigoberto Uran (Caisse d'Epargne) - +0'10"
5/ Dries Devenijns (Quick Step) - +0'11"
6/ Fränk Schleck (Team Saxo Bank) - +0'13"
7/ Jakob Fuglsang (Team Saxo Bank) - +0'14"
8/ Steve Morabito (BMC Racing Team) - +0'14"
9/ Nicolas Castroviejo (Euskaltel-Euskadi) - +0'15"
10/ Bauke Mollema (Rabobank) - +0'17"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 2617x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Ronde van Zwitserland | Ronde van Zwitserland 2010 | UCI ProTour

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-f-schleck-remporte-la-3-e-etape-du-tr-de-suisse-par-thomas-vergouwen-52285273.html

    | Roland TISSIER | dinsdag 15 juni 2010 om 09u54

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus vier ?