zaterdag 12 juni 2010 om 20u38

Vanmiddag vond de openingstijdrit van de Ronde van Zwitserland 2010 plaats in Lugano. Fabian Cancellara (Team Saxo Bank), winnaar in het algemeen klassement vorig jaar, versloeg vandaag iedereen in deze individuele wedstrijd met een tijd van 10'21", 1 seconde voor Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo) en 3 voor Tony Martin (HTC-Columbia) en Peter Sagan (Liquigas-Doimo).

De samenvatting van de eerste etappe van de Ronde van Zwitserland 2010

De eerste renner die aan de start van deze individuele tijdrit verscheen was Pedro Merino Criado (Footon-Servetto) een paar minuten later dan oorspronkelijk gepland. De renners die als eersten van start gingen deden dat nog op een droge weg en onder een verlegen zonnetje.

De eerste referentietijd was die van de Luxemburger Kim Kirchen (Katusha Team) met 10'38". Het was vervolgens wachten op Manuel Quinziato (Liquigas-Doimo) die 4 seconden onder zijn tijd ging zitten om uiteindelijk een 8ste plaats te pakken. Een dertigtal renners later nam Gustav-Erik Larsson (Team Saxo Bank) het stokje over met een tijd van 10'32", waarmee hij de etappe uiteindelijk als 6de eindigde.

De eerste renner die een tijd onder de 10'30" wist te bereiken was de Slovaakse renner was Peter Sagan (Liquigas-Doimo), de openbaring van Paris-Nice 2010 die een tijd van 10'24" noteerde.

Ondanks de opkomende regen en een dreigende lucht, waren het toch de renners die als laatsten van start gingen die de beste tijden reden, met Tony Martin (HTC-Columbia), de eerste van de 5 laatste renners aan de start van deze etappe, nam plaats onderaan het podium met dezelfde tijd als Peter Sagan, 10'24". Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo) verbeterde deze tijd met 2 seconden door net na Oscar Pereiro (Astana), die 1 minuut eerder vertrokken was en een teleurstellende tijd noteerde van 11'20" (die uiteindelijk goed was voor de 127ste plaats in deze tijdrit), over de streep te komen.

Opvallend was verder de teleurstellende prestatie van de Spanjaard Joaquim Rodriguez (Katusha Team), die als voorlaatste van start ging in deze eerste etappe en uiteindelijk 20ste eindigde met 10'41".

Fabian Cancellara (Team Saxo Bank) maakte zijn beloften waar: als laatste vertrokken in deze tijdrit zette de Zwitser zoals hij een paar weken geleden al aangekondigd had alles op alles om deze etappe te winnen. Hij eindigde zijn tijdrit met een sprintje om de tijd van Roman Kreuziger met slechts één seconde te verbeteren. Spartacus pakte zo zijn 5de overwinning van 2010 na de Ronde van Oman, de Grote Prijs E3, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De reactie van de winnaar Fabian Cancellara

In de perszaal, na de officiële ceremonie, liet Fabian Cancellara weten: De twee kilometers klimmen waren het zwaarste: ik ken de streek natuurlijk maar toen ik vanochtend het parcours verkende was het voor mij toch een verrassing hoe stijl deze klim was voor een tijdritspecialist zoals ik. Daarna was het rekening houden met de afdaling en de bochten in dit technische parcours, maar ik geloof dat ik het uiteindelijk toch goed gedaan heb gezien deze overwinning.

Wat betreft mijn plaats in het algemeen klassement, het verschil van maar 1 seconde is niet echt belangrijk: het belangrijkste voor mij was om deze gele trui te dragen, als Zwitser in de Ronde van Zwitserland. Ik weet niet hoe lang ik hem kan behouden, maar het belangrijkste is om de trui vandaag gepakt te hebben.

Ik wil graag de trui behouden tot in Schwarzenburg in mijn eigen kanton Bern, de 6 etappes worden zwaar maar ik ben helemaal klaar voor deze Ronde van Zwitserland 2010.

De klassementen na de eerste etappe van de Ronde van Zwitserland 2010

Het klassement van de etappe en algemeen klassement

De top 10 van het klassement van de etappe en dus natuurlijk van het algemeen klassement is als volgt:

1/ Fabian Cancellara (Team Saxo Bank) - 10'21" (44,058 km/h)
2/ Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo) - +0'01"
3/ Tony Martin (HTC-Columbia) - +0'03"
4/ Peter Sagan (Liquigas-Doimo) - +0'03"
5/ Dries Devenyns (Quick Step) - +0'10"
6/ Gustav-Erik Larsson (Team Saxo Bank) - +0'11"
7/ Thomas Lövkvist (Team Sky) - +0'12"
8/ Manuel Quinziato (Liquigas-Doimo) - +0'13"
9/ Simon Gerrans (Team Sky) - +0'13"
10/ Jakob Fuglsang (Team Saxo Bank) - +0'13"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 2146x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Ronde van Zwitserland | Ronde van Zwitserland 2010 | UCI ProTour

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-fabian-cancellara-saxo-bank-s-impose-au-clm-du-tour-de-suisse-2010-52161959.html

    | Roland TISSIER | zondag 13 juni 2010 om 09u09

  2. Nous sommes tous avec FABIAN, nous lui avons fait une lettre ouverte, qu'il aille voir notre site... Nous l'encourageons a tenter le record mondial de l'heure, nous sommes persuadés qu'il peut le pulvériser !
    Bravo pour cette première belle victoire dans le Tour de Suisse 2010.

    | RIZET Cyclo Training | zondag 13 juni 2010 om 18u35

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven keer vier ?