maandag 07 juni 2010 om 22u52

Na de proloog gewonnen door Alberto Contador (Astana) gisteren, was de etappe van vandaag tussen Evian-les-Bains en Saint-Laurent-du-Pont weggelegd voor de sprinters. In de laatste klim voor de finish werd de kopgroep dan ook teruggepakt en een laatste poging van Janez Brajkovic (Team Radioshack) en Eros Capecchi (Footon-Servetto) in de afdaling was gedoemd te mislukken aangezien de sprintersploegen een massasprint voorbereidden.
De Sloveen Grega Bole (Lampre-Farnese Vini) won zo voor de Slovaak Peter Velits (HTC-Columbia) en de Brit Geraint Thomas (Team Sky). Alberto Contador finisht 34ste in dezelfde groep en behoudt dus zijn gele trui.

De samenvatting van de etappe Evian-les-Bains > Saint-Laurent-du-Pont van het Critérium du Dauphiné 2010

Aan het eind van de ochtend werd het startsein gegeven in Evian-les-Bains voor een etappe van 191,5 kilometer met daarin de klimmetjes van de Côte de Mornex (4de), de Côte de Sallenôves (4de), de Côte de Chilly (3de) en ten slotte aan het eind van de etappe de Côte de Miribel-les-Echelles (3de) met zijn top op 6 kilometer van de finish in Saint-Laurent-du-Pont.

Cyril GautierAlle 175 renners verschenen aan de start en meteen daarne probeerden verschillende renners te ontsnappen, maar het was wachten tot kilometer 14 voor een aanval van Blel Kadri (AG2R La Mondiale) en Cyril Gautier (Bbox Bouygues Telecom) die aan de basis stonden van de vorming van een kopgroep, samen met Dominique Rollin (Cervélo TestTeam), Matthieu Ladagnous (Française des Jeux) en Sébastien Minard (Cofidis).

Matthieu LadagnousOp de top van de eerste kjlil, de Côte de Mornex, kwam Matthieu Ladagnous als eerste boven, voor Gautier en Rollin. De voorsprong van de kopgroep blijft dan oplopen, tot 9'50". Dominique RollinBij de eerste tussensprint in Cruseilles hebben ze nog steeds 9 minuten voorsprong wanneer Dominique Rollin als eerste over de streep komt voor Gautier en Minard. De laatste twee pakken de 1ste en 3de plaats op de top van de Côte de Sallenôves met Matthieu Ladagnous tussen hen in en een voorsprong van 7'40" op het peloton.

Op de top van de Côte de Chilly pakt Matthieu Ladagnous wederom het maximale aantal punten, voor Gautier en Kadri. Het peloton, onder leiding van Team Saxo Bank, heeft de voorsprong dan teruggebracht tot 6'40". Wanneer de renners van de Deense ploeg hun plaats aan kop van het peloton vrij laten loopt de voorsprong weer op, tot 9 minuten, voor de Garmin-Transitions en Astana ploegen deze weer terugbrengen.

Dominique RollinOp 25 kilometer van de finish, is de voorsprong onder leiding van de Garmin-Transitions, Team Saxo Bank en Rabobank ploegen vooraan het peloton teruggelopen tot 2'35" en bij de laatste tussensprint in Les Echelles komen Dominique Rollin, Cyril Gautier en Sébastien Minard Sébastien Minardin deze volgorde over de lijn met alleen 50 seconden voorsprong op het peloton. In de Côte de Miribel-les-Echelles probeert Cyril Gautier het dan nog alleen maar één voor één worden de 5 renners uit de kopgroep teruggepakt: Gautier als laatste wanneer Kevin Seeldrayers (Quick Step) en Oscar Pujol (Cervélo TestTeam) uit het peloton wegrijden om de Fransman net voor de top terug te pakken.

Janez BrajkovicIn de afdaling worden deze renners op hun beurt weer teruggepakt door een groep met Jurgen van den Broeck (Omega Pharma Lotto), Gorka Verdugo (Euskaltel-Euskadi), Pierre Rolland (Bbox Bouygues Telecom), Eros Capecchi (Footon-Servetto), Christophe Riblon (AG2R La Mondiale) en Janez Brajkovic (Team Radioshack) voordat de laatste alleen aanvalt. Hij krijgt gezelschap van Capecchi, maar de twee renners worden in de laatste kilometer teruggepakt en David Le Lay staat hetzelfde te wachten. In de massasprint die dan volgt weet Grega Bole in de laatste meters Geraint Thomas (Team Sky, die 3de finisht) in te halen om de etappe voor Peter Velits (HTC-Columbia) te winnen zonder echter zijn handen in de lucht te steken.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De reactie van de winnaar, Grega Bole

Grega BoleNa de finish liet Grega Bole (Lampre-Farnese Vini) aan letour.fr weten: Ik ben heel blij, dit is mijn eerste grote overwinning. De Dauphiné is een wedstrijd van heel hoog niveau! Ik ben vaak tweede geweest, bijvoorbeeld in Paris-Nice dit jaar en de volgende dag ben ik gevallen met twee gebroken ribben, waardoor ik er twee maanden uit heb gelegen.
Vandaag kwam ik pas net voor de laatste kilometer bij de kopgroep uitrijden aangezien ik vertraging op had gelopen door de val van een renner van Cofidis. Twee renners van Sky hebben vervolgens de sprint ingezet en op 200 meter van de finish wist ik eroverheen te gaan. Ik ben nu klaar om mijn eerste Tour de France te rijden
.

De klassementen van het Critérium du Dauphiné 2010 na de 1ste etappe

Het etappeklassement voor Evian-les-Bains > Saint-Laurent-du-Pont

De top 10 van de massasprint aan het eind van deze etappe was als volgt:

1/ Grega Bole (Lampre-Farnese Vini) - 4h47'24" (39,98 km/h)
2/ Peter Velits (HTC-Columbia)
3/ Geraint Thomas (Team Sky)
4/ Steve Chainel (Bbox Bouygues Telecom)
5/ Christophe Riblon (AG2R La Mondiale)
6/ Christian Knees (Team Milram)
7/ Stephan Denifl (Cervélo TestTeam)
8/ Maxime Bouet (AG2R La Mondiale)
9/ Arkaitz Duran Aroca (Footon-Servetto)
10/ Julien El Fares (Cofidis)

Algemeen klassement

Alberto ContadorAlberto Contador (Astana) had gisteren aangekondigd zijn ploeg niet in te zetten om zijn gele trui te verdedigen. Met zijn 34ste plaats in de eerste groep vandaag verliest hij echter geen tijd en blijft dus leider in het algemeen klassement waarin Christophe Riblon (AG2R La Mondiale) en Gorka Verdugo (Euskaltel-Euskadi) binnenkomen in de top 10:

1/ Alberto Contador (Astana) - 4h55'58"
2/ Tejay Van Garderen (HTC-Columbia) - +00'02"
3/ Janez Brajkovic (Team Radioshack) - +00'05"
4/ Geraint Thomas (Team Sky) - +00'10"
5/ Dario Cataldo (Quick Step) - +00'12"
6/ Rémi Pauriol (Cofidis) - +00'12"
7/ Paul Martens (Rabobank) - +00'13"
8/ Jérôme Coppel (Saur-Sojasun) - +00'14"
9/ Christophe Riblon (AG2R La Mondiale) - +00'14"
10/ Gorka Verdugo (Euskaltel-Euskadi) - +00'15"

Puntenklassement

Geraint ThomasDankzij zijn 3de plaats in deze eerste etappe klimt Geraint Thomas (Team Sky) op naar de eerste plaats in het puntenklassement en draagt hij dus de groene trui in de etappe van Annonay naar Bourg-Saint-Andéol morgen.

1/ Geraint Thomas (Team Sky) - 38 punten
2/ Grega Bole (Lampre-Farnese Vini) - 32 punten
3/ Christophe Riblon (AG2R La Mondiale) - 26 punten
4/ Alberto Contador (Astana) - 25 punten
5/ Dario Cataldo (Quick Step) - 25 punten
6/ Tejay Van Garderen (HTC-Columbia) - 22 punten
7/ Peter Velits (HTC-Columbia) - 22 punten
8/ Janez Brajkovic (Team Radioshack) - 20 punten
9/ Christian Knees (Team Milram) - 19 punten
10/ Steve Chainel (Bbox Bouygues Telecom) - 18 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Bergklassement

Matthieu LadagnousDoor vooraan in de kopgroep boven te komen in de verschillende klimmetjes weet Matthieu Ladagnous de eerste plaats in het bergklassement te pakken:

1/ Matthieu Ladagnous (Française des Jeux) - 9 punten
2/ Cyril Gautier (Bbox Bouygues Telecom) - 8 punten
3/ Kevin Seeldrayers (Quick Step) - 4 punten
4/ Alberto Contador (Astana) - 3 punten
5/ Oscar Pujol (Cervélo Test Team) - 3 punten

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 3667x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Critérium du Dauphiné 2010 | Criterium du Dauphiné Libéré | UCI ProTour

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. le commentateur a signalé que le club des cinq était dans la bibliothèque verte je suis désolée mais elle était dans la bibliothéque rose

    | joelle | dinsdag 08 juni 2010 om 15u51

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus één ?