maandag 07 juni 2010 om 00u27

Aan het eind van de middag (vanwege de finale van Roland-Garros extra laat!), vond de proloog van het 62ste Critérium du Dauphiné plaats op een parcours van 6,8 kilometer in de straten van Evian-les-Bains. Alberto Contador (Astana) is de grote favoriet van deze etapperace (alhoewel hij zelf probeert duidelijk te maken dat hij niet de enige kandidaat is) en hij liet meteen al in deze proloog zien de sterkste te zijn. Verrassing of niet?

De samenvatting van de proloog van het Critérium du Dauphiné 2010

De eerste renner die vertrok was de Fransman Anthony Delaplace (Saur-Sojasun) om 15u46, gevolgd door 174 andere renners (22 ploegen van 8 renners maar Team Saxo Bank heeft slechts 7 renners).

De eerste renner die een tijd onder de 9 minuten haalde was de Fransman Laurent Mangel (foto, Saur-Sojasun), met 8'59". Nadat zijn tijd verbeterd was door Stephan Denifl (Cervélo TestTeam), Jean-Christophe Péraud (Omega Pharma-Lotto), Laurent MangelMaarten Tjallingii (Rabobank) en Christophe Riblon (AG2R La Mondiale) zag hij Rémi Pauriol deze etappe eindigen met een sprintje om de beste tijd te verbeteren tot 8'46".

Janez BrajkovicWanneer de Sloveen Janez Brajkovic (Team Radioshack) zijn tijdrit eindigt ziet Pauriol maar liefst 7 seconden afgesnoept worden van zijn tijd, 8'39". Vervolgens is het wachten op de laatste 30 renners om de jonge Amerikaan Tejay Van Garderen (HTC-Columbia) de tijd van Brajkovic met 3 seconden verbeterd te zien worden.

David Millar (Garmin-Transitions), die als één van de grootste kanshebbers voor de winst in deze proloog werd gezien, zette een teleurstellende tijd weg en eindigde 13de met 8'50" op 15 seconden van de winnaar. Het resultaat van Denis Menchov (Rabobank), één van de favorieten van deze wedstrijd, was ook teleurstellende: 35ste op 24 seconden van de winnaar (8'58").

Alberto ContadorOndertussen had Alberto Contador bij de tussenliggende tijdmeting bovenop het klimmetje van het Chemin de Chez Constantin, na 2 kilometer, al de beste tijd weggezet. Bij de finish snoept de Spanjaard dan 2 seconden van de tijd van Van Garderen door de 6,8 kilometer af te ronden met een gemiddelde snelheid van 47,63 km/h.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Verrassend of niet?

Deze overwinning en dus de eerste gele trui van het Critérium du Dauphiné 2010 was niet echt een verrassing voor wie de wielersport volgen. Alberto Contador is de huidige Spaanse kampioen tijdrijden en met het klimmetje in het begin van het parcours, leek deze proloog gemaakt voor hem.

Marc Madiot, de manager van de Française des Jeux ploeg bijvoorbeeld liet tijdens de etappe weten: Het is geen simpele etappe, het is een zwaar en technisch parcours. Het parcours is gemaakt voor een explosieve renner, een klimmer die er een goed ritme in kan houden. Contador? Inderdaad.

Alain Gallopin, ploegleider van Team Radioshack, zag de Spanjaard ook al op het podium: Contador gaat dit winnen want het hangt allemaal van het klimmetje af en vervolgens van de kilometer vals plat die volgt.

Aan de voet van het podium liet Contador - die voor het eerst zijn nieuwe tijdritfiets van Specialized testte in wedstrijdcondities - echter zelf weten hier niet op gerekend te hebben: Het is een verrassing voor mij maar ik wist wel dat ik een goede tijdrit zou rijden. Het parcours, de afstand, lagen me goed. Ik wilde alles geven om mijn nieuwe fiets te testen en dat heeft gewerkt. Ik heb veel gesproken en samengewerkt met de ingenieurs van Specialized. We moeten nog een paar dingetjes afstellen maar ik ben tevreden, ik weet dat ik een goede fiets zal hebben voor de Tour. De volgende etappe? Ik ga de gele trui niet verdedigen, de verschillen zijn heel klein en het belangrijkste doel van de ploeg is de Tour de France. Of dit een signaal is naar mijn tegenstanders in de Tour? Nee, er is geen verborgen bericht, voor niemand.

Zijn manager, Yvon Sanquer, voegde hieraan toe: Ik ben hier heel blij mee maar dit verandert niets aan onze doelstellingen. Alberto was geconcentreerd op deze proloog. Hij is een echter perfectionist, het was belangrijk voor hem om een goede test te doen in wedstrijdcondities. We bekijken het nu van dag tot dag en in principe zijn de twee komende etappes weggelegd voor sprinters of een ontsnappingspoging.

De andere favorieten

Bij de andere favorieten verliest niet alleen Denis Menchov tijd in het algemeen klassement na deze proloog. Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) pakte de 80ste plaats op 35 seconden van Contador.

Janez Brajkovic (Team Radioshack) pakt een mooie 3de plaats op 5 seconden van de Spanjaard, zijn ploegmaat Chris Horner eindigde 24ste op 18 seconden terwijl Jurgen van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) 29ste is op 21 seconden, Rein Taaramae (Cofidis) 43ste op 26 seconden en Edvald Boasson Hagen (Team Sky) 50ste op 29 seconden.

De klassementen na de proloog van het Critérium du Dauphiné 2010

Het etappeklassement, het algemeen klassement en het puntenklassement

Het klassement van deze proloog vormt uiteraard ook het algemeen klassement en de volgorde in het puntenklassement. Hieronder vindt u dus in één overzicht de top 10 van deze 3 klassementen:

Alberto Contador1/ Alberto Contador (Astana) - 08'34" / 25 punten
2/ Tejay Van Garderen (HTC-Columbia) - +00'02" / 22 punten
3/ Janez Brajkovic (Team Radioshack) - +00'05" / 20 punten
4/ Geraint Thomas (Team Sky) - +00'10" / 18 punten
5/ Dario Cataldo (Quick Step Cycling Team) - +00'12" / 16 punten
6/ Rémi Pauriol (Cofidis Le Crédit en Ligne) - +00'12" / 15 punten
7/ Adriano Malori (Lampre-Farnese Vini) - +00'12" / 14 punten
8/ Patrick Gretsch (HTC-Columbia) - +00'13" / 13 punten
9/ Paul Martens (Rabobank) - +00'13" / 12 punten
10/ Jérôme Coppel (Saur-Sojasun) - +00'14" / 11 punten

Bergklassement

Alberto ContadorOp de top van deze proloog, het punt voor de tussenliggende tijdwaarneming, werden de eerste punten voor de bolletjestrui van het bergklassement toegekend:

1/ Alberto Contador (Astana) - 3 punten
2/ Jérôme Coppel (Saur-Sojasun) - 2 punten
3/ Luis Pasamontes (Caisse d'Epargne) - 1 punt

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

De organisator van het Critérium du Dauphiné 2010 heeft jammer genoeg dit klassement nog niet bekend gemaakt, maar zeker is wel dat Tejay Van Garderen (HTC-Columbia) aan kop staat.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 1984x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Critérium du Dauphiné 2010 | Criterium du Dauphiné Libéré | UCI ProTour

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie keer zeven ?