zondag 16 mei 2010 om 17u18

Vanochtend voor het vertrek was nog niet zeker of de finish vandaag plaats kon vinden op de top van de Monte Terminillo. Er viel toen namelijk nog verse sneeuw en de weg leek dus onbegaanbaar te zijn voor de Giro.

Het hield echter rond 11 uur op met sneeuwen en de temperatuur steeg tot rond de 6°C waardoor de klim toch mogelijk werd. Chris Anker Sörensen won de etappe.

De samenvatting van de 8ste etappe van de Ronde van Italië 2010: Chianciano Terme > Monte Terminillo

191 renners verschenen aan de start net voor 12u30 in Chianciano Terme onder toeziend oog van Julian Razzoli, die een gouden medaille behaalde op de slalom tijdens de afgelopen Olympische Winterspelen in Vancouver.

Tijdens deze etappe stapten verschillende renners af: Alessandro Petacchi (Lampre-NGC) met ademhalingsproblemen, Dmitry Kozontchuk (Rabobank), Andrea Masciarelli als gevolg van zijn val tijdens de 6de etappe en zijn broer Francesco Masciarelli met een probleem aan zijn pols, John Murphy (BMC Racing Team), Sacha Modolo (Colnago - CSF Inox) met last van zijn heup en Fabian Wegmann (Team Milram).

Tot aan kilometer 46 bleef het peloton gegroupeerd, met name dankzij het werk van de renners van de Omega Pharma-Lotto ploeg die ervoor wilden zorgen dat Matthew Lloyd wat extra puntjes kon pakken voor zijn groene bergtrui. Hij slaagde hierin en pakte de punten voor Yuriy Krivtsov (AG2R La Mondiale) en Carlos José Ochoa (Androni Giocattoli-Diquigiovanni).

In de afdaling begint zich dan een kopgroep te vormen die uiteindelijk 17 renners zal bevatten: Sébastien Hinault en Anthony Ravard (AG2R La Mondiale), Carlos José Ochoa en Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli-Diquigiovanni), Johann Tschopp en Thomas Voeckler (Bbox Bouygues Telecom), Rigoberto Uran (Caisse d'Epargne), David Moncoutié (Cofidis), Matthias Brändle (Footon-Servetto), Steven Kruijswijk (Rabobank), Christopher Froome en Steve Cummings (Team Sky), Evgeni Petrov (Katusha Team), Chris Anker Sörensen (Team Saxo Bank), Simone Stortoni (Colnago - CSF Inox), José Sarmiento (Acqua & Sapone) en Addy Engels (Quick Step).

In de tussensprint in Terni op 60 kilometer van de finish kwam Anthony Ravard als eerste over de streep, gevolgd door Matthias Brändle en Chris Anker Sörensen. Het peloton kwam hier op 2'55" van de kopgroep door.

Sébastien HinaultIn de tweede klim van de dag, in Marmore, komt Sébastien Hinault als eerste op de top en het peloton, onder leiding van de Lampre-Farnese Vini ploeg die werkt voor Damiano Cunego die graag een etappe zou winnen, volgde de kopgroep op 2'40".

Thomas VoecklerOp 44 kilometer van de finish, proberen Stortoni, Voeckler en Sörensen weg te rijden uit de kopgroep en even later probeert Sörensen het wederom, dit keer in gezelschap van Anthony Ravard. Uiteindelijk blijft de groep echter bij elkaar tot een nieuwe aanval van Voeckler die ook weer wordt teruggepakt, door Steve Cummings. Onder leiding van de Franse renner, voormalig gele trui drager in de Tour de France in 2004, loopt de voorsprong van de kopgroep op het peloton echter wel weer op, tot 3'25" op 30 kilometer van de finish.

In de slotklim is Chris Anker Sörensen de eerste die probeert weg te rijden, uit de kopgroep, zonder succes, alvorens een aanval van Steven Kruijswijk leidt tot een eerste selectie in de kopgroep. Vanuit het peloton valt Charles Wegelius (Omega Pharma-Lotto) dan aan om te proberen terug te rijden naar de kopgroep. Hubert Dupont (AG2R La Mondiale) probeert het ook maar de achtervolgers worden allemaal teruggepakt door het peloton.
Op 11 kilometer van de finish, in de kopgroep, is het de beurt aan Simone Stortoni om aan te vallen. Chris Anker Sörensen rijdt met enige moeite naar hem terug. Petrov volgt hen op een korte afstand en Stortoni laat Sörensen al het werk doen. De Deen gaat er uiteindelijk alleen vandoor op 5 kilometer van de finish.

John GadretNa een eerste aanval van Michele Scarponi is het de beurt aan Damiano Cunego om aan te vallen op zo'n 4 kilometer van de finish. Xavier Tondo is de volgende die zijn kans waagt op 3 kilometer van de finish terwijl Sörensen nog 1'25" voorsprong heeft. John Gadret (AG2R La Mondiale) probeert tot 3 keer toe ook weg te komen.

Uiteindelijk weet Chris Anker Sörensen voor te blijven en wint de etappe, voor Stortoni en Tondo.

De negende finish van de Giro d'Italia op de top van de Terminillo, het vaakst beklommen als individuele tijdrit, was dus een beetje speciaal met de aanwezige sneeuw, de erg lage temperaturen en de alom aanwezige mist.

De videobeelden van de 8ste etappe van de Giro d'Italia 2010

> Klik hier om een samenvatting van de etappe Chianciano Terme > Monte Terminillo van de Ronde van Italië 2010 te bekijken

> Klik hier om de videobeelden van de laatste kilometer van de etappe Chianciano Terme > Monte Terminillo van de Giro d'Italia 2010 te bekijken

De klassementen

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement Chianciano Terme > Terminillo

Chris Anker SörensenChris Anker Sörensen behield een voorsprong van 30 seconds op Simone Stortoni en 36 seconds op Xavier Tondo. Petrov volgde hem op 49 seconds en Gadret op 55.

De top 10 van de etappe is als volgt:
1/ Chris-Anker Sörensen (Team Saxo Bank) - 4h50'48" (38,995 km/h)
2/ Simone Stortoni (Colnago - CSF Inox) - +0'30"
3/ Xavier Tondo (Cervélo TestTeam) - +0'36"
4/ Evgeni Petrov (Katusha Team) - +0'49"
5/ John Gadret ([[AG2R La Mondiale] - +0'55"
6/ Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini) - +0'56"
7/ Stefano Garzelli (Acqua & Sapono) - +0'56"
8/ Alexandre Vinokourov (Astana) - +0'56"
9/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'56"
10/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - +0'56"

Het algemeen klassement

Een paar kleine veranderingen in het algemeen klassement waarin Alexandre Vinokourov de leiding behoudt:

1/ Alexandre Vinokourov (Astana) - 29h01'26"
2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +1'12"
3/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - +1'33"
4/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - +1'51"
5/ Marco Pinotti (HTC-Columbia) - +2'17"
6/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - +2'26"
7/ Vladimir Karpets (Katusha Team) - +2'34"
8/ Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) - +2'47"
9/ Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini) - +3'08"
10/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - +3'09"

Het puntenklassement

Tyler Farrar verliest zijn trui van het puntenklassement aan de Wereldkampioen Cadel Evans (BMC Racing Team) en valt terug naar de derde plaats in dit klassement:

1/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 48 punten
2/ Alexandre Vinokourov (Astana) - 47 punten
3/ Tyler Farrar (Garmin-Transitions) - 43 punten
4/ Graeme Brown (Rabobank) - 40 punten
5/ Jérôme Pineau (Quick Step) - 39 punten
6/ Wouter Weylandt (Quick Step) - 36 punten
7/ André Greipel (HTC-Columbia) - 32 punten
8/ Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) - 31 punten
9/ Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini) - 30 punten
10/ Danilo Hondo (Lampre-Farnese Vini) - 30 punten

Bergklassement

Door als eerste boven te komen op de eerste berg van de dag weet Matthew Lloyd zijn groene bergtrui veilig te stellen, met 1 punt voorsprong op de etappewinnaar, Chris-Anker Sörensen :

1/ Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) - 16 punten
2/ Chris Anker Sörensen (Team Saxo Bank) - 15 punten
3/ Paul Voss (Team Milram) - 10 punten
4/ Simone Stortoni (Colnago - CSF Inox) - 10 punten
5/ Rubens Bertogliati (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - 8 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Geen wijzigingen in het jongerenklassement:

1/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - 29h03'52"
2/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +1'59"
3/ Valerio Agnoli (Liquigas-Doimo) - +2'16"
4/ Bauke Mollema (Rabobank) - +3'39"
5/ Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto) - +8'49"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 1358x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2010

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf keer twee ?