zondag 04 april 2010 om 16u32

De Ronde van Vlaanderen 2010, ook wel De Ronde genoemd, werd vanmiddag gewonnen door Fabian Cancellara (Team Saxo Bank).
De 94ste editie was net zo zwaar als altijd maar tot ieders verbazing pakten de twee grote favorieten al op 45 kilometer van de finish een beslissende voorsprong. In het begin werkten de twee renners nog samen maar uiteindelijk plaatste de Zwitser van de Deense ploeg zijn aanval op het juiste moment op de Muur van Geraardsbergen om zo de tweede Zwitser in de geschiedenis te worden die de Ronde van Vlaanderen wint.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van de Ronde van Vlaanderen 2010

Vanochtend, even na 9u45, ging een peloton van 198 renners van start voor Vlaanderens Mooiste op de Grote Markt van Brugge.

Meteen na de start vormde zich een kopgroep na een aanval van de Spanjaard Vicente Garcia Acosta van de Caisse d'Epargne ploeg, vergezeld door Michele Merlo (Footon-Servetto), Vicente Garcia AcostaNicolas Rousseau (AG2R La Mondiale), Joost van Leijen (Vacansoleil Pro Cycling Team) en Floris Goesinnen (Skil-Shimano). Hoewel het peloton deze kopgroep de kans geeft een mooie voorsprong te pakken, zetten Michail Ignatiev (Team Katusha), Olivier Bonnaire (Française des Jeux) en David Boucher (Landbouwkrediet) toch de achtervolging in en anderhalf uur nadat de kopgroep gevormd werd voegen zij zich bij hen.

De groep van 8 renners weet de voorsprong uit te bouwen totdat de Quick Step en Team Sky ploegen en even later ook Team Saxo Bank zich vooraan het peloton inzetten om de voorsprong te verkleinen.
Michail IgnatievDe opvallendste renner in deze kopgroep was Michail Ignatiev want, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is voor Katusha, droeg hij een gele helm ... met de afbeelding van de Vlaamse leeuw erop!

Op de Knokteberg kunnen twee renners van de kopgroep, Michele Merlo en David Boucher, het tempo niet meer bijhouden en tegelijkertijd zetten meerdere renners in het peloton tijdelijk de voet aan de grond want de renners van Saxo Bank vertragen het tempo vooraan in het peloton en laten geen plaats voor andere renners om voorbij te rijden.
Op de Oude Kwaremont is het de beurt aan Nicolas Rousseau en vervolgens William Bonnaire om uit de kopgroep weg te zakken terwijl Floris Goesinnen daar het tempo bepaalt.

Een stukje verderop vormt zich een groepje favorieten net voor het peloton. We vinden hier Matti Breschel en Fabian Cancellara voor Saxo Bank, Tom Boonen voor Quick Step, maar ook Thor Hushovd (Cervélo TestTeam), Leif Hoste (Omega Pharma-Lotto), George Hincapie (BMC Racing Team), Juan Antonio Flecha (Team Sky) en Steve Chainel (Bbox Bouygues Telecom). Al snel laten deze grote favorieten verschillende renners zich bij deze groep voegen, terwijl Juan Antonio Flecha op zijn beurt de 3 andere renners van de kopgroep ervandoor moet laten gaan.

Op de Eikenberg vormen 4 renners van Team Sky aan kop van deze groep er voor dat het gaatje met de 3 renners uit de kopgroep dichtgereden wordt op 60 kilometer van de finish. Even later lijkt zich dan een drama te voltrekken voor Team Saxo Bank want nadat Fabian Cancellara al van fiets moest wisselen, moet ook Matti Breschel tot 2 keer toe wisselen van fiets.

Terwijl de Deen grote moeite heeft om terug te komen, verrast zijn ploegmaat Fabian Cancellara iedereen door op 45 kilometer van de aankomst aan te vallen en alleen de Belg Tom Boonen (Quick Step) kan hem volgen! Stijn DevolderDe ploegmaat van Boonen, Stijn Devolder (die vanochtend voor de start nog liet weten: Ik heb heel goed geslapen. Vandaag is D-Day, dit is de grootste koers van het voorjaar. Ik hoop dat ik er klaar voor ben, maar mocht het nodig zijn, dan offer ik mij op voor Tom Boonen.), zorgt er achter deze twee renners voor dat alle ontsnappingspogingen geneutraliseerd worden en alleen de Schot David Millar (Garmin-Transitions), onlangs nog winnaar van de afsluitende tijdrit van het Critérium International 2010, weet van hem weg te rijden.
In de beklimming van de Berendries, wagen Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) en Björn Leukemans (Vacansoleil Pro Cycling Team) dan hun laatste kans en rijden het gaatje met de Schot dicht.

Fabian CancellaraDe twee grote favorieten blijven echter vooruit en op de Muur van Geraardsbergen ziet Millar de twee renners wegrijden. Terwijl Tom Boonen op 15 kilometer van de finish lijkt aan te vallen, weet Fabian Cancellara in zijn tegenaanval van de Belg weg te rijden en de Zwitser laat dan zien waar hij zijn bijnaam Spartacus aan te danken heeft.

Hij blijft vooruit en Fabian Cancellara (Team Saxo Bank), die toont erg blij te zijn met zijn overwinning, komt even later alleen over de finishlijn van deze 94ste editie van de Ronde van Vlaanderen met een Zwitserse vlag in de hand!
Zijn blijdschap is begrijpelijk als je weet dat hij sinds Heinrich Sutter in 1923 de eerste Zwitserse renner is die de Ronde van Vlaanderen wint!

Tom BoonenTom Boonen finisht tweede op 1'13" voor een uitbundig publiek wat blij is dat hij als tweede eindigt achter Spartacus. Na de finish liet hij weten teleurgesteld te zijn aangezien ik me goed voelde. Toen hij (Fabian Cancellara) plotseling versnelde probeerde ik hem nog te volgen maar ik kreeg toen kramp en kon me niet aan hem vastklampen. Ik reed al 55 kilometer per uur maar hij ging nog sneller! De Belg houdt echter goede hoop voor Paris-Roubaix die hijvorig jaar voor de 3de keer won.
Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) sprint voor de derde plaats voor Björn Leukemans (Vacansoleil Pro Cycling Team) die 4de eindigde.

Het klassement van de Ronde van Vlaanderen 2010

De top 10 van deze Ronde ziet er als volgt uit:
1/ Fabian Cancellara (Team Saxo Bank)
2/ Tom Boonen (Quick Step)
3/ Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto)
4/ Björn Leukemans (Vacansoleil Pro Cycling Team)
5/ Tyler Farrar (Garmin-Transitions)
6/ George Hincapie (BMC Racing Team)
7/ Roger Hammond (Cervélo TestTeam)
8/ Maxim Iglinsky (Astana)
9/ Danilo Hondo (Lampre-Farnese Vini)
10/ William Bonnet (Bbox Bouygues Telecom)

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

3 reacties | 3086x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | Klassiekers

Reacties

Er zijn 3 reacties!
  1. Hallucinant démarrage de Cancellara ! Quelle puissance !
    Mes impressions : http://www.portailduvelo.fr/2010/04/04/cancellara-ajoute-le-ronde-a-son-palmares/

    | Martin - Portail du vélo | zondag 04 april 2010 om 17u50

  2. Magnifique podium après une très grande course. Rendez-vous à Roubaix dans six jours !!!

    | Journée | zondag 04 april 2010 om 22u45

  3. Ik heb een mooi filmpje gevonden over het jaar 2010 van cancellara zover , als je het wilt zien, ga naar: http://www.youtube.com/watch?v=RcNBkQXPFog

    | dyingstar | maandag 12 april 2010 om 23u52

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus twee ?