home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Pierrick Fédrigo wint de eerste etappe van het Critérium International 2010

Toegevoegd: zaterdag 27 maart 2010 om 19:05:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Pierrick Fédrigo wint de eerste etappe van het Critérium International 2010Vanochtend werden in de haven van Porto-Vecchio de 17 deelnemende ploegen aan het Critérium International 2010 gepresenteerd aan het Corsicaanse publiek wat in grote getalen was gekomen en zo liet zien het profwielrennen een warm hart toe te dragen.

  128 renners verschenen aan de start van de etappe van 175,5 km die werd gewonnen bovenop de Col de l'Ospedale door Pierrick Fédrigo uit de Bbox Bouygues Telecom ploeg.

  De samenvatting van de etappe

  De renners vertrokken onder een stralende zon vanuit Porto-Vecchio op ontdekkingstocht in Zuid-Corsica. De Nederlander Ricardo van der Velde verscheen niet aan de start.

  Na 9 kilometer vormden Albert Timmer (Skil-Shimano) en Cédric Pineau (Roubaix-Lille Métropole) een leidersduo wat al snel zijn voorsprong op het peloton op zag lopen tot 9'40". Na zo'n 40 kilometer zetten de BMC en Astana ploeg de achtervolging in en de voorsprong van de twee renners was bij de eerste tussensprint teruggelopen tot 7'20".

  Albert Timmer kwam als eerste over de streep bij de sprint en de Spanjaard Alberto Contador (Astana), onlangs nog winnaar van Paris-Nice 2010, pakte daar de derde plaats.
  Op de top van de eerste klim, de Côte de Roccapina, kwam het leidersduo in omgekeerde volgorde aan en de Japanse kopman van Skil-Shimano, Yukihiro Doy, kwam als derde boven.

  Bij de tweede tussensprint Sartène was de voorsprong teruggelopen tot 4 minuten voor Pineau die voor Timmer over de streep kwam, terwijl de derde plaats voor Michael Albasini (HTC-Columbia) was.

  Aan de voet van de Côte de Viggianello was de voorsprong teruggelopen tot 3'20" en in deze klim, waar Timmer als eerste boven kwam, was de voorsprong nog verder teruggelopen. Amets Txurruka kwam als derde boven op 1'40".

  Na ruim 100 kilometer aan kop te hebben gereden worden Albert Timmer en Cédric Pineau teruggepakt op kilometer 110.

  Net voor de klim van de Col de Mela, vormen Brice Feillu (Vacansoleil Pro Cycling Team), Dimitri Champion (AG2R La Mondiale) en Pierre Rolland (Bbox Bouygues Telecom) dan een nieuwe kopgroep en de laatste passeert als eerste de top van deze klim, voor de Franse kampioen en de winnaar van de etappe in Andorra Arcalis van de Tour de France 2009. De Duitse renner van de Skil-Shimano ploeg, Simon Geschke, zet dan de tegenaanval in maar hij wordt in de beklimming van de Col de Bacinu teruggepakt.

  De volgorde van doorkomst op de top van deze klim was dezelfde als die op de vorige klim en de voorsprong van de kopgroep op het peloton was toen 50 seconden.
  In de afdaling haakte Pierre Rolland en hij werd teruggepakt door het peloton onder leiding van de Euskaltel-Euskadi ploeg.

  In de laatste tussensprint, in Porto-Vecchio, op 17 kilometer van de aankomst, pakte Dimitri Champion de 3 punten, voor Feillu en Alberto Contador die op 20 seconden volgde. 2 kilometer verderop werd deze tweede kopgroep van deze etappe echter ook terug gepakt en in de slotklim van de Col de l'Ospedale was het de beurt aan een andere renner van AG2R La Mondiale om aan te vallen. Blel Kadri bleef een aantal kilometer aan kop maar hij kon niet op tegen een tegenaanval van Sergey Lagutin van het Vacansoleil Pro Cycling Team.

  In het peloton konden maar weinig renners bijhouden in de klim en Lance Armstrong (Team Radioshack) was één van de renners die uit deze groep wegzakte.
  Op iets minder dan 3 kilometer van de aankomst wordt Lagutin teruggepakt en verschillende ontsnappingspogingen volgen elkaar vervolgens op: allereerst David Moncoutié (Cofidis) en vervolgens Tiago Machado (Team Radioshack). De Fransman Pierrick Fédrigo van de Bbox Bouygues Telecom ploeg volgde de aanval van deze renner en wist in de laatste kilometer van de Portugees weg te rijden.

  Hij won zo deze eerste etappe van het Critérium International 2010, op 10 seconden van Tiago Machado en 12 seconden van de Olympisch Kampioen Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi).

  De klassementen na de eerste etappe

  Algemeen klassement

  Pierrick FédrigoPierrick Fedrigo staat uiteraard bovenaan het algemeen klassement na zijn etappewinst:
  1/ Pierrick Fédrigo (Bbox Bouygues Telecom) - 5u19'35"
  2/ Tiago Machado (Team Radioshack) - +00'15"
  3/ Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) - +00'21"
  4/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +00'25"
  5/ David Moncoutié (Cofidis) - +00'25"
  6/ Matteo Carrara (Vacansoleil Pro Cycling Team) - +00'25"
  7/ Michael Rogers (HTC-Columbia) - +00'25"
  8/ Christopher Horner (Team Radioshack) - +00'25"
  9/ Ben Hermans (Team Radioshack) - +00'25"
  10/ David Lopez Garcia (Caisse d'Epargne) - +00'25"

  Puntenklassement

  Pierrick FédrigoDe renner van de Bbox Bouygues Telecom ploeg wint niet alleen deze etappe en de gele trui, maar ook de groene trui van het puntenklassement.
  1/ Pierrick Fédrigo (Bbox Bouygues Telecom) - 15 punten
  2/ Tiago Machado (Team Radioshack) - 12 punten
  3/ Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) - 10 punten
  4/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 8 punten
  5/ David Moncoutié (Cofidis) - 7 punten

  Bergklassement

  Pierre RollandDe ploegmaat van Fédrigo, Pierre Rolland, die in de tweede kopgroep pakte hiermee voldoende punten om aan kop te staan in het bergklassement en dus de bolletjestrui om zijn schouders te mogen hangen.
  1/ Pierre Rolland (Bbox Bouygues Telecom) - 12 punten
  2/ Cedric Pineau (Roubaix-Lille Métropole) - 10 punten
  3/ Dimitri Champion (AG2R La Mondiale) - 8 punten
  4/ Pierrick Fédrigo (Bbox Bouygues Telecom) - 6 punten
  5/ Tiago Machado (Team Radioshack) - 4 punten

  Jongerenklassement

  Tiago MachadoDoor als tweede te eindigen in deze etappe, plaatste Tiago Machado (Team Radioshack) zich aan kop van het jongerenklassement voor zijn Belgische ploegmaat Ben Hermans.
  1/ Tiago Machado (Team Radioshack) - 5u19'50"
  2/ Ben Hermans (Team Radioshack) - +00'10"
  3/ Beñat Intxausti (Euskaltel-Euskadi) - +00'14"
  4/ Dan Martin (Garmin-Transitions) - +00'19"
  5/ Cyril Gautier (Bbox Bouygues Telecom) - +00'40"

  De opgaves

  Tijdens deze etappe besloot Mathieu Perget (Caisse d'Epargne) de wegen van Corsica te verlaten.

  De foto's van de eerste etappe van het Critérium International 2010

  De eerste foto's van deze etappe van het Critérium International 2010 zijn nu beschikbaar in de rubriek Critérium International 2010: eerste etappe.

  Later (waarschijnlijk maandag) zullen nog meer foto's van deze etappe online geplaatst worden.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 1 reactie | 1877x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Critérium International | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 1 reacties!
 1. très belle de Moreau 15e à 34 secondes.

  Voilà qui promet pour juillet avec Valverde, Sanchez, Moreau pour la Caisse d'Epargne.

  | david | zaterdag 27 maart 2010 om 19:50:20

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie keer negen ?