home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Alberto contador (Astana) wint Parijs-Nice 2010, Amaël Moinard (Cofidis) de laatste etappe en de bolletjestrui

Toegevoegd: zondag 14 maart 2010 om 22:16:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Alberto contador (Astana) wint Parijs-Nice 2010, Amaël Moinard (Cofidis) de laatste etappe en de bolletjestruiParijs-Nice deed zijn bijnaam Race naar de zon vanmiddag eer aan met de finish in Nice onder een blauwe lucht en met een stralende zon. Op de Promenade des Anglais kwam Amaël Moinard als eerste over de streep in de sprint met Thomas Voeckler terwijl Alberto Contador zijn tweede Parijs-Nice van zijn carrière wint, na 2007.

  Een samenvatting van de etappe van gisteren, tussen Peynier en Tourrettes-sur-Loup en die van vandaag met het rondje rondom Nice, met de eerste foto's van deze etappes (de andere foto's zullen in de komende dagen online gezet worden!).

  De Spanjaarden oppermachtig, de openbaring Peter Sagan

  Als we Parijs-Nice 2010 in een paar woorden zouden moeten samenvatten, zou de overheersing van deze 68ste editie van de Race naar de zon door de Spanjaarden zeker ter sprake komen met maar liefst 5 plaatsen in de top 10 die bezet worden door de zuiderburen van Frankrijk (waaronder de 3 eerste plaatsen voor Alberto Contador [Astana], Alejandro Valverde [Caisse d'Epargne] en Luis Léon Sanchez [Caisse d'Epargne]), maar ook over de verrassende Peter Sagan (Liquigas-Doimo) die op zijn net 20-jarige leeftijd en in zijn eerste jaar als prof maar liefst twee etappes van deze Paris-Nice 2010 (Saint-Junien > Aurillac en Pernes-les-Fontaines > Aix-en-Provence) wint en ook de groene trui van het puntenklassement (naast een tweede plaats achter William Bonnet in de etappe Contres > Limoges).

  Samenvatting van de laatste etappe van Parijs-Nice 2010 rondom Nice

  Vandaag vond de laatste etappe van Paris-Nice 2010 plaats met het traditionele rondje rondom Nice, met start en finish op de Promenade des Anglais in Nice.

  4 renners verschenen niet aan de start vanochtend (Greg Henderson [Team Sky, winnaar van de eerste etappe tussen Saint-Arnoult-en-Yvelines en Contres], Julien Loubet [AG2R La Mondiale], Nikolas Maes [Omega Pharma-Lotto] en Romain Feillu [Vacansoleil Pro Cycling Team]) en André Greipel en Daniel Lloyd keren terug in Nice na afgestapt te zijnonder de 148 renners die van start gingen in deze laatste etappe, besloten er een heleboel (51) onderweg op te geven, waaronder André Greipel (HTC-Columbia en Daniel Lloyd (Cervélo TestTeam) (foto), 4 renners van Caisse d'Epargne, van Quick Step, van Saur-Sojasun, van Skil-Shimano, van Vacansoleil Pro Cycling Team en maar liefst 6 renners van de Rabobank ploeg, waaronder Lars Boom voor wie deze Paris-Nice zo goed begon met zijn overwinning in de proloog in Montfort-l'Amaury.

  Tussen de renners uit de top 5 van het algemeen klassement was het tijdsverschil zeer beperkt met maar 29 seconden tussen de gele trui drager Alberto Contador (Astana) en de nummer 5, de Olympisch Kampioen Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi). Het tijdsverschil tussen Contador en de nummer 2, Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne), was slechts 14 seconden.

  Het was dan ook weinig verrassend om te zien dat de eertste ontsnappingspogingen van Jens Mouris (Vacansoleil Pro Cycling Team) en Lars Boom (Rabobank) op kilometer 2 en die van Tiago Machado (Team Radioshack) en Julien El Farès (Cofidis) op kilometer 8 snel teruggepakt werden door het peloton. Met 16 seconden bonificatie te verdelen in de twee tussensprints en bij de aankomst, had Alejandro Valverde nog een beetje hoop om Paris-Nice 2010 te winnen.
  Hij zei hierover op de website van zijn ploeg: Het zou geweldig zijn als je altijd kon winnen wat je graag zou willen winnen. Ik zit er iedere dag heel dicht bij en dat bewijst dat ik in goede vorm ben, maar ik kom iedere keer net iets tekort waardoor ik niet kan winnen (...) Het werk wat mijn ploeg iedere dag verricht verdient ook een pluim en dan is het jammer dat ik mijn ploegmaten niet kan bedanken met een overwinning. Ik denk dat er nog heel wat kan gebeuren morgen en ik zal er in ieder geval alles aan doen om te proberen te winnen.

  In de sprint van Plan du Var was het echter de jonge Peter Sagan (Liquigas-Doimo) die de 3 punten en 3 bonificatieseconden pakte, voor de ploegmaat van Alejandro Valverde, Luis Léon Sanchez en de ploegmaat van Sagan, Aleksandr Kuchynski. Sanchez kwam hiermee op het podium van Paris-Nice 2010 want dankzij zijn 2 bonificatieseconden gaat hij de beste jongere, Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo), voorbij.

  Er volgt dan een aantal nieuwe aanvallen maar deze worden allemaal teniet gedaan tot de aanval van David Lopez Garcia (Caisse d'Epargne), Thomas Voeckler (Bbox Bouygues Telecom) en de bolletjestrui Amaël Moinard (Cofidis), aan de voet van de eerste klim van de dag, de Col de la Porte. De Spanjaard besluit uiteindelijk niet in de kopgroep verder te gaan en alleen de twee Franse renners blijven dus over aan kop.
  Hun voorsprong op het peloton loopt op tot 2'25" in de klim naar La Turbie. In de 20 laatste kilometers vormt zich achter hen een groep achtervolgers na een aanval van Joaquim Rodriguez (Team Katusha) die gezelschap kreeg van onder andere de gele trui drager Alberto Contador en nummer twee in het algemeen klassement, Alejandro Valverde.

  Amaël Moinard wint de etappe voor Thomas VoecklerDe twee renners aan kop blijven echter voor, met nog altijd 14 seconden voorsprong bij de flamme rouge van de laatste kilometer en de etappe-overwinning is dus het resultaat van een sprint tussen de twee Fransen. Thomas Voeckler zet als eerste aan op zo'n 75 meter van de finish, maar Amaël Moinard laat zien dat hij bij hem om de hoek (hij woont in Saint-Laurent-du-Var) de beste benen heeft want hij gaat over Voeckler heen in de laatste 25 meter en wint zo deze laatste etappe.

  Het etappe-resultaat van Nice > Nice

  Achter Moinard en Voeckler weet Alejandro Valverde de sprint van het peloton te winnen en hij pakt zo 3 bonificatieseconden die hem in het eindklassement nog iets dichter bij Alberto Contador (die 10de eindigde) brengen.
  1/ Amaël Moinard (Cofidis)
  Thomas Voeckler2/ Thomas Voeckler (foto, Bbox Bouygues Telecom)
  3/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - +00'03"
  4/ Nicolas Roche (AG2R La Mondiale)
  5/ Rein Taaramae (Cofidis)
  6/ Joaquim Rodriguez (Team Katusha)
  7/ Jens Voigt (Team Saxo Bank)
  8/ Christopher Horner (Team Radioshack)
  9/ Janez Brajkovic (Team Radioshack)
  10/ Alberto Contador (Astana)

  Samenvatting van de etappe Peynier > Tourrettes-sur-Loup

  Xavier Tondo wint de etappe in Tourrettes-sur-Louplater meer ...

  Het etappe-resultaat van Peynier > Tourrettes-sur-Loup

  1/ Xavier Tondo (Cervélo TestTeam) - 5h01'39"
  2/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - +00'05"
  3/ Peter Sagan (Liquigas-Doimo)
  4/ Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi)
  5/ Joaquim Rodriguez (Team Katusha)

  De eindklassementen van Parijs-Nice 2010

  Algemeen klassement

  Alberto Contador wint de gele trui van Parijs-Nice 2010Na zijn val begin deze week en de voor hem onverwachte aanval van de Caisse d'Epargne ploeg in de etappe naar Contres op een vlak stuk met zijwind (dankzij de adviezen van de strateeg en ploegleider, Yvon Ledanois)*, heeft Alberto Contador zich goed herpakt met zijn etappe-winst in Mende. Sindsdien heeft hij zijn gele trui moeten verdedigen, met name voor de aanvallen van de Caisse d'Epargne ploeg die het voordeel had met twee kopmannen naar Parijs-Nice te zijn gekomen, Alejandro Valverde en Luis Léon Sanchez.

  * er wordt nu al gezegd dat Alberto Contador in de eerste etappe van de Tour de France 2010, tussen Rotterdam en Brussel, op zal moeten letten om te voorkomen dat hij op dezelfde manier klem gereden wordt tijdens de etappe die langs de kust gaat in Zeeland. De krant L'Equipe zal een artikel wijden aan de zwakke punten van de Spanjaard in haar editie van morgen.

  Net als in 2005 (toen 10 seconden achter Bobby Julich), eindigt Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) voor de tweede keer Paris-Nice op de tweede plaats in het eindklassement, dit keer op 11 seconden. Zijn ploegmaat Luis Léon Sanchez eindigt 3de op 25 seconden, 1 seconde voor de beste jongere van Paris-Nice 2010, Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo).

  De top 10 van het algemeen klassement ziet er als volgt uit na de laatste etappe:
  Het 100% Spaanse podium van Parijs-Nice 20101/ Alberto Contador (Astana) - 28h35'35"
  2/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - +00'11"
  3/ Luis Léon Sanchez (Caisse d'Epargne) - +00'25"
  4/ Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo) - +00'26"
  5/ Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) - +00'30"
  6/ Jens Voigt (Team Saxo Bank) - +00'35"
  7/ Joaquim Rodriguez (Team Katusha) - +00'37"
  8/ Rein Taaramae (Cofidis) - +01'07"
  9/ Jean-Christophe Péraud (Omega Pharma Lotto) - +01'16"
  10/ Jérôme Coppel (Saur-Sojasun) - +01'17"

  Puntenklassement

  Peter Sagan wint de groene trui van Parijs-Nice 2010De jongste renner uit het peloton van deze editie van Paris-Nice, Peter Sagan (Liquigas-Doimo), die gezien wordt als de verrassing van Paris-Nice 2010, wint de groene trui van het puntenklassement, met 7 punten voorsprong op Alejandro Valverde.

  De top 5 van dit klassement is als volgt:
  1/ Peter Sagan (Liquigas-Doimo) - 112 punten
  2/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - 105 punten
  3/ Jens Voigt (Team Saxo Bank) - 104 punten
  4/ Alberto Contador (Astana) - 89 punten
  5/ Joaquim Rodriguez (Team Katusha) - 82 punten

  Bergklassement

  Amaël Moinard pakt de bolletjestrui van Parijs-Nice 2010De bolletjestrui van het bergklassement is terecht gewonnen door Amaël Moinard. De renner van de Cofidis ploeg bewees niet alleen vandaag nog eens dat hij deze trui verdiende door in de eerste klim van de etappe van vandaag aan te vallen en deze uiteindelijk te winnen, maar het verschil van 46 punten met de nummer 2 (Thomas Voeckler, in de ontsnapping met Moinard en ook 2de in de etappe van vandaag) geeft ook aan dat hij overduidelijk de beste klimmer was van deze Race naar de zon.

  De top 5 van het bergklassement:
  1/ Amaël Moinard (Cofidis) - 75 punten
  2/ Thomas Voeckler (Bbox Bouygues Telecom) - 29 punten
  3/ Alberto Contador (Astana) - 24 punten
  4/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - 18 punten
  5/ Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini) - 17 punten

  Jongerenklassement

  Roman Kreuziger, beste jongere van Parijs-Nice 2010Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo) blijft de beste jongere aan het einde van Paris-Nice 2010, terwijl zijn ploegmaat Peter Sagan, die 2'48" verloor in de laatste etappe, terugvalt naar de 4de plaats. De Estlandse kampioen, Rein Taaramae (Cofidis), eindigt daardoor tweede in dit klassement:
  1/ Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo) - 28h 36' 01"
  2/ Rein Taaramae (Cofidis) - +00'41"
  3/ Jérôme Coppel (Saur-Sojasun) - +00'51"
  4/ Peter Sagan (Liquigas-Doimo) - +02'55"
  5/ Cyril Gautier (Bbox Bouygues Telecom) - +03'01"

  Ploegenklassement

  AG2R La Mondiale, de beste ploeg van Parijs-Nice 2010Het ploegenklassement is een rangschikking van de 22 deelnemende ploegen aan Paris-Nice 2010 op basis van het resultaat van de optelsom van de drie beste individuele tijden van iedere ploeg. Met de Ierse kampioen Nicolas Roche op de 11de plaats op 1'23", Christophe Riblon 21ste op 3'39" en de jonge Maxime BouetAG2R La Mondiale ploeg de winnaar van dit klassement:
  1/ AG2R La Mondiale - 85h53'50"
  2/ Cofidis - +00'14"
  3/ Team Radioshack - +01'01"
  4/ Caisse d'Epargne - +02'16"
  5/ Liquigas-Doimo - +03'01"

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 1 reactie | 7286x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice| Parijs-Nice 2010 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 1 reacties!
 1. Ce soir sur France 3 Auvergne, Laurent Bezault a dit, en parlant de Saint-Pourçain sur Sioule (étape du Tour de l'Avenir) que ASO savait ne pas oublier les petites communes qui s'investissent. Quand on va sur le site de la ville, il y a aussi, une allusion...... http://www.ville-saint-pourcain-sur-sioule.com/Tourdeavenir/Tourdeavenir.html

  | FERTIN | woensdag 08 september 2010 om 19:48:04

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee plus acht ?