maandag 08 maart 2010 om 01u08

Vanmiddag vond de proloog van Paris-Nice 2010 plaats in Montfort-l'Amaury. Het parcours van de individuele tijdrit zag er eenvoudig uit op de kaart maar het bevatte een stuk met kinderkopjes en meteen na vertrek de beklimming van de Côte de Boursouffle.

Terwijl iedereen zat te wachten op Spaans vuurwerk werd het een Nederlands feestje met Lars Boom (Rabobank) die niet alleen de etappe-overwinning pakt maar ook alle truien.


De lucht was helder en de zon scheen maar het was toch maar zo'n 3 à 4 graden. Terwijl de renners klaagden over de koude wind (heel koud, en ik weet waar ik het over heb!) bij het vertrek die hun warming-up teniet deed, voelden ze deze pas echt in de laatste 2 kilometer waar ze hem als tegenwind hadden ...

Danilo NapolitanoBij het vertrek van Danilo Napolitano (Team Katusha) ging het mis maar de Italiaanse renner verscheen uiteindelijk toch nog aan de start, duwde Svein Tuft (Garmin-Transitions) aan de kant om van de startschans af te rijden. De Italiaan verscheen namelijk in eerste instantie niet aan de strart ondanks herhaalde oproepen en hij begon de rit dan ook met meer dan 3 minuten achterstand op zijn oorspronkelijke vertrektijd voor dit parcours van 8 kilometer.

Peter SaganL'espagnol Xavier Tondo van Cervélo TestTeam was de eerste renner die een referentietijd registreerde op 11'06" (hij wordt uiteindelijk 6de) die op het bord blijft staan tot de jonge (de jongste renner zelfs in deze Paris-Nice 2010!) Peter Sagan (foto) van de Liquigas-Doimo ploeg deze tijd met een paar milliseconden verbeterd.

40 renners die volgen doen langer over de 8 kilometer dan de jonge Slowaak totdat de Nederlandse reus van de Rabobank ploeg, Lars Boom, binnenkomt. En hij gaat maar meteen goed onder de referentietijd zitten met maar liefst 10 seconden! De voormalig Wereldkampioen cyclo-cross (2008) heeft dus zeker zijn plaats op de weg.

Noch de tijdritspecialisten (Millar, Leipheimer, ...), noch de favorieten voor de eindoverwinning (Contador, Valverde, Sanchez, ...) lukt het om onder de tijd van Boom te komen. Terwijl Alberto Contador nog de proloog in Amilly had gewonnen tijdens Parijs-Nice 2009 eindigde hij dit jaar slechts 4de op 6 seconden van Boom. Hij hoeft zich echter nog geen zorgen te maken voor zijn kansen op de eindoverwinning want hij heeft dezelfde tijd als Levi Leipheimer en 6 seconden voorsprong op de winnaar van 2009, Luis Léon Sanchez.

Jens VoigtDan is het wachten op de voorlaatste renner om de nummer 2 van deze tijdrit te kennen: Jens Voigt van de Saxo Bank ploeg finisht op 3 seconden van de winnaar.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Alle truien voor Boom

Lars Boom, witte truiLars Boom is één van de jongeren en maakt dus kans op de witte trui van beste jongere. Aangezien het parcours een bergje van de 3de categorie bevatte, werd de bolletjestrui meteen na de eerste etappe al toegekend en aangezien Lars Boom bovenop ook de beste tijd had, staat hij dus aan kop van alle klassementen en de prijsuitreiking ging dan ook alleen maar om hem (de andere renners waren al vertrokken naar hun hotel!) met de uitreiking van de medaille voor de etappe-winnaar, de gele trui, de groene trui, de bolletjestrui en de witte trui.

Gert Steegmans out

De Belgische renner van de Radioshack ploeg, Gert Steegmans, viel in een afdaling. Hij werd verrast door een windstoot terwijl hij zo'n 75 km/h reed.
De ambulance, die vast stond achter een volgauto bij het vertrek, deed er maar liefst 12 minuten over om aan te komen bij de renner om hem vervolgens naar het ziekenhuis te brengen. De onderzoeken toonden uit dat hij zijn linker sleutelbeen heeft gebroken en hij zal dus niet mee kunnen doen aan de lente-klassiekers.

De foto's van de eerste etappe van Parijs-Nice 2010

Om de foto's te bekijken die ik heb gemaakt tijdens de proloog van de 68ste editie van de Race naar de zon, kunt u op onderstaande link klikken:
> De foto's van de eerste etappe van Parijs-Nice 2010 in Montfort-l'Amaury

Daarnaast kunt u alle praktische informatie over Paris-Nice 2010 vinden via onderstaande links:
> Het parcours van Parijs-Nice 2010, profielen, tijd- en routeschema's en Google Maps/Google Earth kaarten
> De deelnemende renners in Parijs-Nice 2010 en hun rugnummers

De klassementen van Parijs-Nice 2010 na de proloog

Na deze eerste etappe zien de klassementen er als volgt uit:

Algemeen klassement (gele trui)

Lars Boom, witte truiHier is de top 10 van het algemeen klassement:
1/ Lars Boom (Rabobank) - 10'56"
2/ Jens Voigt (Team Saxo Bank) - +0'03"
3/ Levi Leipheimer (Team Radioshack) - +0'06"
4/ Alberto Contador (Astana) - +0'06"
5/ Peter Sagan (Liquigas-Doimo) - +0'10"
6/ Xavier Tondo (Cervélo TestTeam) - +0'10"
7/ David Millar (Garmin-Transitions) - +0'11"
8/ Luis Léon Sanchez (Caisse d'Epargne) - +0'12"
9/ Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo) - +0'13"
10/ Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) - +0'15"

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Puntenklassement (groene trui)

Lars Boom, groene trui1/ Lars Boom (Rabobank) - 25 punten
2/ Jens Voigt (Team Saxo Bank) - 22 punten
3/ Levi Leipheimer (Team Radioshack) - 20 punten
4/ Alberto Contador (Astana) - 18 punten
5/ Peter Sagan (Liquigas-Doimo) - 16 punten

Beste klimmer (bolletjestrui)

Lars Boom, bolletjestruiLars Boom staat ook aan kop van het klassement van de beste klimmer en heeft dus ook de bolletjestrui in ontvangst mogen nemen.

Beste jongere (witte trui)

1/ Lars Boom (Rabobank) - 10'56"
2/ Peter Sagan (Liquigas-Doimo) - +00'10"
3/ Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo) - +00'13"
4/ Geraint Thomas (Team Sky) - +00'20"
5/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - +00'22"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 4488x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2010

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-prologue-paris-nice-2010-lars-boom-rabobank-surprend-tout-le-monde-46257463.html

    | Roland TISSIER | maandag 08 maart 2010 om 07u15

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus zeven ?