home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

De Belgische klassiekers van het weekend: Omloop Het Nieuwsblad voor Juan Antonio Flecha en Kuurne-Brussel-Kuurne voor Bobbie Traksel

Toegevoegd: zondag 28 februari 2010 om 16:49:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  De Belgische klassiekers van het weekend: Omloop Het Nieuwsblad voor Juan Antonio Flecha en Kuurne-Brussel-Kuurne voor Bobbie TrakselHet klassiekerseizoen 2010 begon dit weekend met de Omloop Het Nieuwsblad op zaterdag en Kuurne-Brussel-Kuurne vandaag. Het weer was gisteren al niet geweldig aangezien het regende, vandaag hadden de renners echt te lijden met regen en hevige windstoten (en kou!).

  Kuurne-Brussel-Kuurne: 20 km korter dan gepland

  Oorspronkelijk gepland over een afstand van 194 kilometer werd deze race door de organisatie met 20 kilometer ingekort door een lus in het parcours te laten vervallen.
  195 renners verschenen aan de start in een miezerbuitje en 16 van hen vormden de eerste kopgroep. Lloyd Mondory (AG2R La Mondiale) zat ook in deze groep maar een val maakte een einde aan deze K-B-K voor hem.
  Toen de eerste kopgroep teruggepakt was zorgde de wind ervoor dat het peloton in twee delen werd gesplitst en de 44 renners die zich in de tweede groep bevonden besloten in de ravitailleringszone allemaal af te stappen, net als Nick Nuyens en Joost Posthuma (Rabobank). Tom Boonen, de winnaar van deze revanchewedstrijd in 2007 en in 2009, stapte ook af, daarbij aangevend dat hij het te koud had.
  Even later was het de beurt aan Juan Antonio Flecha (Team Sky) en Filippo Pozzato (Team Katusha) om af te stappen, evenals Greg van Avermaet (Omega Pharma-Lotto).

  Bobbie TrakselOndertussen vormde zich een leidersduo met Bobbie Traksel (foto) en Arnoud van Groen (Vacansoleil Pro Cycling Team) terwijl Jeremy Hunt (Cervélo TestTeam) en Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) de tegenaanval inzetten. De twee laatstgenoemde renners kregen gezelschap van 13 andere renners, waaronder Leif Hoste (Omega Pharma-Lotto), Sébastien Rosseler en Gregory Rast (Team Radioshack), Thor Hushovd (Cervélo TestTeam) en Sebastian Langeveld (Rabobank).
  Van Groen werd door dit groepje teruggepakt en de Nederlander Bobbie Traksel reed daardoor alleen voorop.

  Op dat moment besluit de organisatie de lus met de klim van de Côte du Trieu te schrappen omdat de weg geblokkeerd is door een omgevallen boom die de wind niet heeft kunnen weerstaan.

  Hayden RoulstonTerwijl Rosseler ten val komt op een rotonde rijden Ian Stannard (Team Sky) en Rick Flens (Rabobank) het gaatje met Bobbie Traksel dicht en dit trio blijft aan kop tot de finish! Ze worden in eerste instantie gevolgd door een ander trio, gevormd door Thor Hushovd en Jeremy Hunt (Cervélo TestTeam) en Hayden Roulston (foto, HTC-Columbia).
  Jeremy Hunt besluit echter op te geven op zo'n 35 kilometer van de aankomst en zoekt de warmte van een materiaalwagen van Shimano op om weer op te warmen.
  Bij de eerste doorkomst over de finishlijn bevinden Hushovd en Roulston zich op 40 seconden van het leiderstrio, maar op 20 kilometer van de aankomst wordt Hushovd het slachtoffer van de kou en een energie-tekort en lukt het hem niet meer Hunt bij te houden. Hij geeft echter niet op!

  Bij de tweede doorkomst over de finishlijn heeft Roulston een achterstand van 51 seconden op het leiderstrio. Hushovd volgt hem op zo'n 2 minuten terwijl zijn ploegmaat Dominique Rollin ongeveer 30 seconden achter hem rijdt.

  Het podium van Kuurne-Brussel-Kuurne 2010Op 9 kilometer van de finish valt Rick Flens aan, maar zonder succes want Stannard wil hem niet laten gaan. 2 kilometer verderop probeert de renner van Team Sky het zelf, tot drie keer toe, maar ook zijn pogingen zijn niet succesvol. Op 2 kilometer van de aankomst valt Rick Flens opnieuw aan en Bobbie Traksel volgt in zijn wiel. Terwijl Stannard hen in eerste instantie niet meer lijkt te kunnen volgen wordt het leiderstrio toch hervormd en in de tegenwind blijven de drie renners vechten om de ereplaats. Uiteindelijk weet Bobbie Traksel (Vacansoleil Pro Cycling Team) de laatste aanval te plaatsen en zo deze Klassieker te winnen.

  Na de aankomst legde Bobbie Traksel uit dat hij altijd jaloers was op degene die het ezeltje uitgereikt kreeg (de inwoners van Kuurne worden ook wel ezels genoemd; zie photo, beeld Sporza).

  Hieronder vindt u de top 10 van het klassement van Kuurne-Brussel-Kuurne 2010:
  1/ Bobbie Traksel (Vacansoleil Pro Cycling Team) - 4u43m14s
  2/ Rick Flens (Rabobank)
  3/ Ian Stannard (Team Sky)
  4/ Hayden Roulston (Cervélo TestTeam) - +1'00"
  5/ Dominique Rollin (Cervélo TestTeam) - +2'58"
  6/ Thor Hushovd (Cervélo TestTeam) - +2'58"
  7/ Sébastien Turgot (Bbox Bouygues Telecom) - +5'38"
  8/ Davy Commeyne (Landbouwkrediet) - +5'41"
  9/ Grégory Rast (Team Radioshack) - +5'50"
  10/ Sebastian Langeveld (Rabobank)- +5'50"

  Omloop Het Nieuwsblad

  Gisteren kwam de eerste aanval van de Belg Frederik Veuchelen van Vacansoleil Pro Cycling Team en hij kreeg al snel gezelschap van Roy Curvers (Skil-Shimano), Roger Kluge (Team Milram) en Frédéric Guesdon (Française des Jeux). Terwijl een drietal renners de achtervolging inzetten (Grégory Habeaux (Veranda's Willems), David Boucher (Landbouwkrediet) en Johnny Hoogerland (Vacansoleil Pro Cycling Team)), weet de kopgroep zijn voorsprong uiteindelijk uit te bouwen tot maximaal 12 minuten.

  Wanneer de groep achtervolgers teruggepakt wordt door het peloton, verliest de kopgroep één minuut doordat zij een dichte spoorwegovergang aantreffen; hun voorsprong op het peloton is op dat moment 7 minuten.

  Op zo'n 70 kilometer van de finish plaatsen Team Sky en Quick Step zich aan kop van het peloton om de voorsprong van de kopgroep terug te brengen. Net voor de Kruisberg kan de Duitser Kluge de 3 anderen niet meer volgen en op 53 kilometer van de aankomst wordt hij teruggepakt door het peloton.
  Tom BoonenOp de Taaienberg valt Tom Boonen (foto, Quick Step) aan en hij blijft alleen vooruit tot op de Eikenberg. Daar vormt zich een groepje van een dertigtal favorieten met onder anderen Tom Boonen, Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto), Heinrich Haussler (Cervélo TestTeam) en Edvald Boasson Hagen (Team Sky). Terwijl Lars Boom (Rabobank) uit deze kopgroep weet weg te rijden, lukt het Juan Antonio Flecha (Team Sky) en een paar andere renners zich bij de groep van favorieten te voegen.

  Juan Antonio FlechaUiteindelijk vormt zich een nieuwe kopgroep met twee overblijvers van de oorspronkelijke kopgroep, Frédéric Guesdon en Roy Curvers, Juan Antonio Flecha (Team Sky), Philippe Gilbert en Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) en Nick Nuyens (Rabobank). De laatste krijgt een lekke band en Philippe Gilbert is de eerste die besluit aan te vallen. Juan Antonio Flecha laat hem echter niet wegrijden en gaat er meteen overheen. Gilbert probeert nog terug te komen bij de Spanjaard van Team Sky, maar op zo'n 15 kilometer van de aankomst wordt hij teruggepakt door Jurgen Roelandts en Frédéric Guesdon en deze achtervolgers bevinden zich dan op zo'n 30 seconden van Flecha.

  Juan Antonio FlechaHet peloton wordt dan aangevoerd door Cervélo TestTeam en op 7 kilometer van de aankomst worden de 3 achtervolgers teruggepakt terwijl Flecha nog altijd alleen vooruit is en een voorsprong heeft weten te pakken van 41 seconden. Heinrich Haussler (Cervélo TestTeam) zet dan de achtervolging in maar Flecha wordt niet meer teruggepakt.

  Wederom een mooie overwinning voor Team Sky met Juan Antonio Flecha die een pijl-en-boog (flecha) teken maakte op het moment dat hij over de finish kwam (zie foto, beeld RTBF) voor naar het Sky logo op zijn shirt te wijzen.

  De top 10 van het eindklassement van Omloop Het Nieuwsblad 2010 ziet er als volgt uit:
  1/ Juan Antonio Flecha (Team Sky) - 5u07m15s
  2/ Heinrich Haussler (Cervélo TestTeam) - +0'18"
  3/ Tyler Farrar (Garmin-Transitions) - +0'18"
  4/ Luca Paolini (Acqua & Sapone-Caffè Mokambo) - +0'18"
  5/ Marcel Sieberg (HTC-Columbia) - +0'18"
  6/ Edvald Boasson Hagen (Team Sky) - +0'18"
  7/ Niko Eeckhout (An Post - Sean Kelly Team) - +0'18"
  8/ Bernhard Eisel (HTC-Columbia) - +0'18"
  9/ Tom Veelers (Skil-Shimano) - +0'18"
  10/ Filippo Pozzato (Team Katusha) - +0'18"

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 4 reacties | 4494x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)| Klassiekers | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 4 reacties!
 1. Mis en ligne

  http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-les-classiques-flandriennes-du-week-end-resultats-et-photos-45822401.html

  | Roland TISSIER | zondag 28 februari 2010 om 19:13:16

 2. Les routes belges sont dans un état pitoyable. Sinon, ce dimanche, quel vent, quel froid, quelle pluie... ils sont fous ces coureurs. A noter un coureur en forme, mais sans chance, Sébastien Rooseler!

  | Pito | zondag 28 februari 2010 om 20:17:41

 3. De Belgische renners presteren weinig in de grote rittenkoersen, en tijdens het openingsweekend lieten de zogenaamde dappere en sterke flandriens - op eigen bodem en in vertrouwd weder - ook helemaal niets zien. Dus zijn vanavond weer van toepassing 'Wij hebben alleen nog maar onze ogen om met tranen te vullen ( dixit ongeveer Karel Van Wijnendaele anno 1950....)' en ... ' Waar is der ouderen fierheid gegangen .... ? ( Vlaams gezegde uit 1302 )' .

  | Journée | maandag 01 maart 2010 om 0:07:47

 4. @Journée : Het leek wel een Nederlandse invasie ;-)

  @Pito : ici aussi les routes sont dans un très mauvais état. On voit de plus en plus de panneaux "trous en formation" ... pas cool, qu'on m'explique ce qu'ils apprennent et combien de temps dure leur cursus parce que moi j'en ai un peu marre ;-).

  | Thomas Vergouwen | maandag 01 maart 2010 om 0:56:35

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht plus één ?