zondag 21 februari 2010 om 22u09

Dit weekend vond de 42st Tour du Haut Var plaats in twee etappes van 167,5 en 200,7 kilometer.
Na een etappe-overwinning van Rinaldo Nocentini (AG2R La Mondiale) gisteren, was het vandaag de beurt aan Christophe Le Mével (Française des Jeux) om de etappe te winnen en ook de eindoverwinning te pakken van deze wedstrijd die pas sinds 2009 in twee etappes verreden wordt.

1/ La Croix Valmer > Grimaud - 167,5 km - Rinaldo Nocentini weet het mooi af te maken

Onder een stralende zon en met temperaturen van rond de 14°C, wist wat het weer betreft alleen de wind maar het resultaat van deze eerste etappe van de Tour du Haut Var 2010 te beïnvloeden.

Deze etappe bevatte een aantal klimmetjes: de Col de Gassin (3de categorie) na slechts 6,6 km, de Col de la Garde Freinet (3de categorie) ongeveer 40 km verderop, de Col du Revest (1ste categorie) op 60 km van de finish, de Col du Bougnon (2de catégorie) 20 kilometer voor de finish en de erg steile slotklim richting Grimaud, met stukken tot 15 à 20%.

Met 188 renners aan de start wist al in de eerste beklimming een eerste groep zich te vormen met onder anderen Christophe Moreau (Caisse d'Epargne), Romain Sicard (Euskaltel-Euskadi), Kasper Klostergard (Saxo Bank), Leonardo Duque en Rein Taaramae (Cofidis), Jean-Marc Marino (Saur-Sojasun), Mitchell Docker (Skil-Shimano), Noan Lelarge (Bretagne Schuller), Jonathan Thire (Bigmat), Tadej Valjavec (AG2R La Mondiale), Sylvain Calzati (Team Sky) en Arnaud Molmy (Roubaix Lille Métropole).

Hun voorsprong liep op tot ongeveer 1'40" op kilometer 90 en de kopgroep leek het goed vol te houden, maar zo'n 40 kilometer verderop werden ze toch teruggepakt. Op dat moment probeert de Nederlander Tom Veelers (Skil-Shimano) te ontsnappen zonder al te veel succes, gevolgd door Ben Swift (Team Sky) die teruggepakt werd door Thomas Voeckler (Bbox Bouygues Telecom) en ten slotte Morris Possoni, ook van Team Sky, aan de voet van de Col du Bougnon. Deze verschillende pogingen bleven zonder succes want geen van deze renners wist echt van het peloton weg te rijden.

Dan probeert Jérôme Coppel van de ploeg Saur-Sojasun het met een aanval waarmee hij als eerste een echt gaatje weet te maken. Op ongeveer 8 kilometer van de aankomst wordt de renner van de ploeg die dit seizoen Continental Pro werd echter terug gepakt door het peloton onder leiding van met name Team Sky en Bretagne-Schuller.

Arnaud CoyotEen aanval van Dirk Bellemakers (Landbouwkrediet) blijft maar een paar honderd meter vooruit terwijl Jean-Marc Bideau (Bretagne-Schuller) het op zijn beurt probeert en gedurende een paar kilometer vooruit weet te blijven. Op iets meer dan één kilometer van de aankomst is het ten slotte de beurt aan Arnaud Coyot (Caisse d'Epargne, foto) om uit het peloton weg te rijden.

Als deze renner, perfecte ploegmaat voor zijn leiders in de Tour de France bijvoorbeeld, teruggepakt wordt is het Rinaldo Nocentini (AG2R La Mondiale), drager van de gele trui gedurende 8 dagen tijdens de Tour de France 2009, die er alleen vandoor gaat in de slotklim. Samuel Dumoulin (Cofidis) volgt hem op korte afstand maar het lukt hem niet het gaatje dicht te rijden.

De Italiaan wint dus deze eerste etappe, 3 seconden voor de kleine Fransman van de Cofidis ploeg en met Bert de Waele van de Belgische ploeg Landbouwkrediet als 3de.

> Bekijk de beelden van de eerste etappe

Rinaldo Nocentini1/ Rinaldo Nocentini (AG2R La Mondiale)
2/ Samuel Dumoulin (Cofidis) - +0'03"
3/ Bert de Waele (Landbouwkrediet) - +0'03"
4/ Christophe Le Mével (Française des Jeux) - +0'03"
5/ Mathieu Drujon (Caisse d'Epargne) - +0'03"

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De reactie van de winnaar, Rinaldo Nocentini

Na zijn overwinning liet Rinaldo Nocentini (AG2R La Mondiale) weten: Ik heb een mooie Tour Méditerranéen gereden maar 2de worden is niet voldoende en dit is dus een mooie overwinning. Ik heb hard getraind deze winter, heb er veel dingen voor opgegeven en het was dus belangrijk voor mij om aan het begin van het seizoen te winnen. De ploeg heeft hard gewerkt om mij in een goede positie te brengen op 400 meter van de finish. Morgen hoop ik de trui te behouden en, waarom niet, nog een etappe te winnen. Deze overwinning geeft mij in ieder geval een goed gevoel voor mijn grote doel Paris-Nice.

2/ Draguignan > Montauroux - 200,7 km - Christophe Le Mével wint dankzij zijn ploeg

Vandaag stond een etappe van 200 kilometer tussen Draguignan en Montauroux op het programma met twee beklimmingen aan het begin van de etappe, de Côte de Tourtour (2de categorie) en de Côte des Tuillières (1ste categorie). Deze laatste staat ook op het programma van de 7de etappe van Paris-Nice 2010 tussen Peyniers en Tourrettes-sur-Loup die in dezelfde streek plaats vindt.

In de Tour du Haut Var werd deze gevolgd door een vlak stuk van zo'n 50 kilometer voor de klim van de Col des Marjoris (2de categorie) en die van de Col de Mons (buiten categorie) en ten slotte de slotklim van de Mur de Montauroux.

Toen de vroege kopgroep, die onder een lichtbewolkte lucht met temperaturen rond de 10 graden was vertrokken, terug was gepakt, vormde zich een nieuwe kopgroep met Cyril Gautier (Bbox Bouygues Telecom), Rémy di Grégorio (Française des Jeux), Romain Sicard (Euskaltel Euskadi), Thomas Danielson (Garmin-Transitions), David Moncoutié (Cofidis) en Jérôme Coppel (Saur-Sojasun). Terwijl de temperatuur daalde wist deze kopgroep een voorsprong te krijgen van zo'n 25 seconden maar zonder echt verder weg te kunnen rijden omdat de volledige AG2R La Mondiale ploeg vooraan het peloton reed.

Pierrick FédrigoDe regen kwam vervolgens tevoorschijn in de Tour du Haut Var en nadat deze groep werd teruggepakt, lukt het Pierrick Fédrigo (Bbox Bouygues Telecom) op zo'n 25 kilometer van de finish na een aanval van Laurent Didier (Saxo Bank) om weg te rijden en een gaatje te maken van 36 seconden op 17 kilometer van de finish. Achter hem rijden de renners van AG2R La Mondiale en van Cofidis aan kop van het peloton, maar het is uiteindelijk de Française des Jeux ploeg die het gat weet dicht te rijden op minder dan 15 kilometer van de finish.

Jérôme CoppelOp 3 kilometer van de aankomst is het wederom Jérôme Coppel (Saur-Sojasun) die zich net als de dag ervoor vooraan laat zien, maar wederom blijft zijn ontsnappingspoging zonder succes.

Christophe Le MévelIn de laatste kilometer valt Christophe Le Mével (Française des Jeux) aan en hij rijdt alleen aan kop in de slotklim. In het begin weet hij moeilijk weg te komen maar op zo'n 600 meter van de finish weet hij een echte voorsprong te pakken. Dat duurt echter niet lang want in het zwaarste stuk wordt hij bijna teruggepakt door Pierrick Fédrigo, Bert de Waele en Julien El Farès.

Uiteindelijk eindigen 2 renners met precies dezelfde tijd in het eindklassement en de eindoverwinning van de Tour du Haut Var 2010 wordt dus beslist op basis van de punten met Christophe Le Mével voor Bert de Waele (Landbouwkrediet). Julien El Farès (Cofidis) eindigt ook 3de in het eindklassement.

> Bekijk de beelden van de tweede etappe

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 2413x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-le-tour-du-haut-var-remporte-par-christophe-le-mevel-45421529.html

    | Roland TISSIER | maandag 22 februari 2010 om 06u31

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus twee ?