home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

De Tour Med 2010: een rommelig verlopen wedstrijd gewonnen door Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne)

Toegevoegd: zondag 14 februari 2010 om 19:41:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  De Tour Med 2010: een rommelig verlopen wedstrijd gewonnen door Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne)Tussen afgelopen woensdag en vandaag vond tussen Carcassonne en de Mont Faron in Toulon de 37ste Tour Méditerranéen plaats. Na de overwinning van Luis Léon Sanchez in 2009 en toen al voorafgegaan door een overwinning van Iván Gutiérrez eindigde deze wielerwedstrijd in een derde overwinning voor de Caisse d'Epargne ploeg: nu was het aan Alejandro Valverde, die aan de start verscheen als één van de favorieten, om de wedstrijd -die niet helemaal verliep zoals oorspronkelijk gepland- te winnen!

  1ste etappe: woensdag 10 februari 2010 - Carcassonne > Sauvian - 95 km

  De eerste wijzigingen op het laatste moment begonnen al in deze eerste etappe: oorspronkelijk gepland over een afstand van 123 kilometer kwam een arrêté préfectoral uiteindelijk roet in het eten gooien en werd de etappe 5 dagen voor de start 28 kilometer korter gemaakt. Uiteindelijk had deze erg korte etappe, op een vrijwel vlak parcours, met een grote invloed van de wind en verreden onder ijzige temperaturen, een grote invloed op het eindklassement van deze Tour Med 2010.

  Er waren namelijk slechts 20 renners in de eerste groep bij de finish in Sauvian waaronder maar liefst 4 renners van de Spaanse ploeg met Franse sponsor, Caisse d'Epargne (Mathieu Drujon (6de), Alejandro Valverde (7de), Arnaud Coyot (13de, alledrie op 10 seconden) en José Garcia Acosta die 18de finishte op 49 seconden). Op haar blog sprak de ploeg over een geslaagde strategie: in tegenstelling tot de andere renners vroeg Yvon Ledanois zijn renners namelijk om de eerste kilometers van de etappe te verkennen en zij besloten vervolgens om van het begin af aan aan te vallen om het peloton uit elkaar te rijden.

  Yauheni HutarovichUiteindelijk wist Yauheni Hutarovich (Française des Jeux), die vorig jaar ook al twee etappes won in de Tour Med, als eerste over de streep te komen in Sauviac. Hij werd 4 seconden later gevolgd door William Bonnet (Bbox Bouygues Telecom) die 2 seconden voor Maxim Iglinskiy (Astana) wist te finishen.

  Een andere favoriet voor de eindzege, Alexandre Vinokourov (Astana) eindigde 14de, op 10 seconden van de winnaar net als Alejandro Valverde. De andere favorieten bevonden zich in het peloton geleid door Anthony Roux (Française Des Jeux) die 21ste eindigde met onder anderen Christophe Le Mével (54ste, Française des Jeux), Cyril Dessel (77ste, AG2R La Mondiale), Robert Gesink (80ste, Rabobank), allemaal op 2'08". Michael Rasmussen (107de, Miche, terug in Frankrijk na zijn schorsing van 2 jaar na de Tour de France 2007) en Amaël Moinard (108ste, Cofidis) finishten in een tweede peloton op 6'27".

  Arnaud Molmy (Roubaix Lille Métropole) besloot af te stappen tijdens deze etappe.

  2de etappe: donderdag 11 februari 2010 - Peynier > Trets - 170 km

  De tweede etappe vertrok donderdag vanuit Peynier die ook de start zal organiseren van de 6de etappe van Parijs-Nice 2010 op zaterdag 13 maart, voor een etappe richting Tourrettes-sur-Loup.
  Tijdens de Tour Med bracht de etappe de renners naar Trets, 170 kilometer verderop, met twee beklimmingen van de 2de categorie: de Col des Portes na 43 kilometer en de Col de Valfere op iets meer dan 80 kilometer van de finish.

  Jussi VeikkanenDe renners die dachten dat het de dag ervoor koud was kregen het nu nog zwaarder: de temperaturen bleven deze donderdag onder de 0°C, de renners kregen zelfs wat sneeuw en zij kwamen ruim anderhalf uur later aan dan gepland.

  Tweede etappe, tweede onaangename verrassing tijdens deze Tour Med: de kopgroep werd teruggepakt maar de renners die zich vooraan in het peloton bevonden kregen verkeerde aanwijzingen en werden in de omleiding gestuurd in plaats van op de finishlijn af te stevenen. Zij kregen uiteindelijk dezelfde tijd toegekend als de winnaar maar ze hadden geen enkele kans meer in de eindsprint die gewonnen werd door de Fin Jussi Veikkanen die op die manier de tweede overwinning pakte voor Française des Jeux in deze 37ste Tour Med en ook de leiderstrui pakte (dankzij de bonificatieseconden). Veikkanen finishte voor Fabien Bacquet en Yohan Mombaerts, allebei van BigMat Auber 93.

  In het algemeen klassement stond Veikkanen dus op de eerste plaats voor William Bonnet (Bbox Bouygues Telecom - +0'04") en Maxim Iglinskiy (Astana - +0'06"). Onder de favorieten waren Alexandre Vinokourov (Astana) en Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) als best geplaatst (7de en 8ste) op 10 seconden.

  3de etappe: vrijdag 12 februari 2010 - Greasque > Six Fours Le Brusc - 115 km

  Tijdens deze 3de etappe richting de kust vonden de renners -naast de kou- 3 bergen: de Col Pas de Couelle (2de categorie) na slechts 21 kilometer, de klim van Mazaugues (3de categorie) 32 kilometer verderop en ten slotte Le Camp du Castellet op zo'n 35 kilometer van de aankomst.

  Niet echt zwaar dus maar wel de gelegenheid voor de twee favorieten (Alexandre Vinokourov en Alejandro Valverde) om vrijwel meteen na de start aan te vallen en zij werden pas een paar meter voor de finish teruggepakt, waarna de etappe uiteindelijk eindigde in een sprint, wederom gewonnen door Yauheni Hutarovich (Française des Jeux) die zo zijn score van vorig jaar evenaarde. Hij finishte voor Fabien Bacquet (BigMat Auber 93) en Mathieu Drujon (Caisse d'Epargne). 38 renners finishten in deze eerste groep terwijl het grootste deel van het peloton 7 seconden later finishte met Alexandre Geniez (Skil Shimano) aan kop.

  Het algemeen klassement bleef ongewijzigd.

  4de etappe: zaterdag 13 februari 2010 - La Londe les Maures > "Biot" - "160" km

  U vraagt zich wellicht af waarom de aankomststad en het aantal kilometers van deze etappe tussen aanhalingstekens staan: dat is vanwege de verrassende beslissing van de organisatie aan het eind van de etappe ... De etappe werd namelijk na 114 kilometer geneutraliseerd, net na Saint-Paul-en-Forêt, schijnbaar op basis van een arrêté préfectoral van het departement Alpes-Maritimes die geen toestemming wilde geven voor een etappefinish in Biot vanwege de aanvriezende regen die tot gladheid leidde.

  De organisatie besloot toen een finishlijn op die plaats weg te leggen en in het korte klimmetje was in de kopgroep -die op kilometer 10 van het peloton was weggereden- Julien El Farès (Cofidis) degene die daar de kans zag om een etappe te winnen, voor de twee andere renners uit de kopgroep Robert GesinkJonathan Thiré (Bigmat Auber 93) en Dominique Cornu (Skil-Shimano). Aangezien zij op dat moment 1'15" voorsprong hadden op het peloton had deze overwinning een grote invloed kunnen hebben op het eindklassement, maar terwijl de jury wel de overwinning van El Farès (die na de etappe liet weten dit niet als een echte etappe-overwinning te zien: Het geeft niet hetzelfde gevoel als een overwinning. Het is een dag net als alle andere) bevestigde, besloot zij ook om alle renners dezelfde tijd te geven in het etappeklassement.

  Eén van de oorspronkelijke favorieten, Robert Gesink (foto, Rabobank) liet vervolgens op zijn Twitter feed weten dat de organisatie schijnbaar al voor vertrek op de hoogte was van het feit dat de etappe niet tot de finish door kon gaan vanaf zo'n 40 kilometer van de aankomst vanwege het ontbreken van een vergunning. Hij betreurde het feit daarover niet geïnformeerd te zijn geweest: het belang van de renner zou voorop moeten staan.

  5de etappe: zondag 14 februari 2010 - La Ciotat > Toulon - Mont Faron - 126 km

  Deze laatste etappe was tevens de zwaarste etappe met 2 beklimmingen van de tweede categorie (de Col de l'Ange na slechts 10 kilometer en de Col du Corps de Garde op 16 kilometer van de finish) en 2 van de eerste categorie: de Col de l'Espigoulier vlakbij Aubagne na 32 kilometer en uiteraard de slotklim, de Mont Faron in Toulon.

  Meteen na vertrek werd een kopgroep gevormd door Mathieu Perget (Caisse d'Epargne), Thierry Hupond (Skil-Shimano) en Rémy Di Grégorio (Française des Jeux) maar deze groep werd al snel teruggepakt.

  In de klim van de Col de l'Espigoulier begon de sneeuw te vallen maar aangezien het natte sneeuw was was er geen gevaar voor de renners. Na een eerste mislukte poging van Brice Feillu (Vacansoleil Pro Cycling Team) probeerde hij het opnieuw met Rémi Di Grégorio maar ook toen werden deze twee ontsnapte renners snel teruggepakt.

  Toen de sneeuw ophield vormde zich een groepje van 6 renners met Mikaël Chérel en Rémy Di Grégorio van Française des Jeux, Ludovic Turpin (AG2R La Mondiale), Leonardo Duque (Cofidis), Paul Martens (Rabobank) en Dmitriy Fofonov (Astana). Hun voorsprong liep op tot 2'40" en net voor de slotklim viel dit groepje uiteen in twee groepjes van drie renners: in de klim bleven alleen Turpin, Di Grégorio en Fofonov nog aan kop.

  In de slotklim pakten Rémi Pauriol (Cofidis), Alexandre Vinokourov (Astana) en Francesco Masciarelli (Acqua & Sapone) de 3 ontsnapte renners terug en de Italiaan Masciarelli zet dan alles op alles en valt alleen aan. Alejandro ValverdeRobert Gesink (Rabobank) dacht nog een goede kans te hebben op de etappe-overwinning en hij viel dus op zo'n 2 kilometer van de aankomst aan. Tot zijn grote verbazing werd hij op 50 meter voor de finish ingehaald door Alejandro Valverde. Francesco Masciarelli (Acqua & Sapone) bleef ook hen echter voor en won deze etappe voor Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) en Rinaldo Nocentini (AG2R La Mondiale). Robert Gesink finishte als 4de voor Johnny Hoogerland (Vacansoleil Pro Cycling Team).

  Aangezien Vinokourov als 10de eindigde, is de Spanjaard Alejandro Valverde uiteindelijk de winnaar van de Tour Méditerranéen 2010.

  De top 5 van het eindklassement ziet er als volgt uit:
  1/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne)
  2/ Rinaldo Nocentini (AG2R La Mondiale)
  3/ Maxim Iglinskiy (Astana)
  4/ Johnny Hoogerland (Vacansoleil Pro Cycling Team)
  5/ Alexandre Vinokourov (Astana)

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 3599x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus één ?