home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 203 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

De drie Grote Rondes (Tour de France, Vuelta a España, Giro d'Italia) populairder dan ooit op Internet?

Toegevoegd: zondag 27 december 2009 om 17:16:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  De drie Grote Rondes (Tour de France, Vuelta a Espa&ntildea, Giro d'Italia) populairder dan ooit op Internet?Met de steeds completere informatie op Internet, komt de informatie over wielerwedstrijden steeds makkelijker -en sneller- beschikbaar. In principe zouden wielerwedstrijden, en in het bijzonder de drie Grote Rondes - de Tour de France, de Vuelta a España en de Giro d'Italia - dus ook op Internet in populariteit moeten toenemen.

  In dit artikel kunt u een idee opdoen van de populariteit van de drie Grote Rondes op basis van gegevens van de meest populaire zoekmachine in de wereld, Google.


  Tenzij anders vermeldt betreffen de gegevens genoemd in dit artikel de periode van 2004 tot en met 2009.

  De populariteit van de drie Grote Rondes

  Allereerst bekijken we de populariteit van de drie Grote Rondes. Er moet uiteraard opgemerkt worden dat, hoewel de gegevens van Google een goede indicatie geven van de populariteit van de drie Grote Rondes, deze gegevens niet als perfecte referentie gezien moeten worden. Deze gegevens geven namelijk de populariteit van een zoekopdracht weer en niet bijvoorbeeld de populariteit van letour.fr.
  Daarom vindt u hieronder ook een schatting van de bezoekerscijfers van letour.fr en lavuelta.com (aangezien de officiële website van Giro onderdeel uitmaakt van de site van Gazetta dello Sport, is het niet mogelijk deze gegevens te geven voor de Giro). Op basis hiervan wordt het bijvoorbeeld mogelijk om eind 2010 de gegevens over 2009 en 2010 met elkaar te vergelijken.

  De Tour de France

  De grootste en meest populaire van de drie Grote Rondes is uiteraard de Tour de France. Zo groot zelfs dat de Tour de France -van alle sporten samen- het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld is (na de Wereldkampioenschappen voetbal en de Olympische Spelen, maar die twee evenementen vinden maar één keer in de 4 jaar plaats).

  Kijkend naar de ontwikkeling van de populariteit van de zoekopdracht "tour de france" op Google valt echter op dat de Tour aan populariteit verliest in de zoekopdrachten:

  Uiteraard geldt er bij deze gegevens ook een paar waarschuwingen:
  1/ je ziet hier alleen maar de zoekopdrachten en het zou dus zo kunnen zijn dat Internetgebruikers nu eerder rechtstreeks naar de sites waar ze gegevens over de Tour de France willen vinden gaan in plaats van er naar te zoeken
  2/ deze gegevens zijn genormaliseerd ten opzichte van het totaal aantal zoekopdrachten wat op Google is uitgevoerd om beter de populariteit van de zoekopdracht "tour de france" ten opzichte van alle andere zoekopdrachten te tonen; het zou dus zo kunnen zijn dat Google vaker is gebruikt door ... mensen die minder geïnteresseerd zijn in wielrennen! ;-)

  Om die reden is een vergelijking met de andere twee Grote Rondes ook nuttig aangezien deze twee waarschuwingen daarvoor ook gelden.

  Inzoomend op een geografische regio worden verschillende interessante gegevens zichtbaar:
  - de 5 landen waar mensen het vaakst zoeken op "tour de france" zijn respectievelijk Frankrijk, Nederland (86), België (74), Denemarken (63) en Australië (45) - tussen haakjes vindt u de populariteit in deze landen ten opzichte van de normwaarde 100 voor Frankrijk
  - dit klassement verandert enigszins als we alleen de gegevens over 2009 bekijken: Frankrijk wordt nog altijd gevolgd door Nederland (86) maar vervolgens vinden we Denemarken (66), België (64) en een ex aequo van Noorwegen en Zwitserland (42)
  - nog verder inzoomend, op Frankrijk, blijkt dat een eventueel Grand Départ van de Tour de France 2013 vanuit Corsica zeker geen gek idee is aangezien Corsica bovenaan in de lijst van France regio's staat voor deze zoekopdracht. Corsica wordt gevolgd door de regio Midi-Pyrénées (92), de Limousin (88), de Languedoc-Rousillon (86) en Bretagne (83)
  - in 2009 kon de Tour de France de mensen in Corsica echter niet meer interesseren en zag de top 5 er als volgt uit: Franche-Comté, de Limousin (90), de Languedoc-Rousillon (86), Bourgogne (81) en ten slotte de regio Rhône-Alpes (76)

  De populariteit van de site letour.fr
  Zoals hierboven al beschreven is het ook interessant om te kijken hoe de populariteit van de websites van de drie Grote Rondes zich ontwikkelt. Jammer genoeg heb ik geen gegevens van vorig jaar, maar als je kijkt naar de populariteit van de site letour.fr in het jaar 2009 (deze site wordt ook gebruikt voor de andere wielerwedstrijden georganiseerd door A.S.O.), dan zie je dat de bezoekerscijfers met name afkomstig zijn van de Tour de France in juli en in mindere mate op Parijs-Nice in maart en op de presentatie van het parcours van 2010 in oktober.

  De grootste piek in juli 2009 betekent voor letour.fr zo'n 935.000 unieke bezoekers per dag:
  Een schatting van het aantal unieke bezoekers op letour.fr in 2009
  Een schatting van het aantal unieke bezoekers op letour.fr in 2009 - bron Google Ad Planner

  De Vuelta a España - de Ronde van Spanje

  De tweede meest populaire Grote Ronde vindt in Spanje plaats eind augustus / begin september, de Vuelta a España.

  Kijkend naar de evolutie van de populariteit van de zoekopdracht "vuelta"* uitleg op Google zien we als snel dat de Vuelta snel aan populariteit wint maar nog niet terug is op het populariteitsniveau van 2004 in de zoekopdrachten (80 in 2009 ten opzichte van de index 100 in 2004):


  Een geografische zoom levert hier de volgende gegevens op:
  - de 5 landen waar de zoekopdracht "vuelta" het vaakst wordt uitgevoerd zijn respectievelijk Spanje, Argentinië (87), Uruguay (72), Costa Rica (70) en ten slotte Guatemala (49)
  - alleen kijkend naar de gegevens over 2009 eindigt Argentinië voor het organiserende land in dit klassement; Spanje is dus tweede (88), gevolgd door Costa Rica (78), Uruguay (74) en Guatemala (54); in 2009 komt één land uit de top 5 van de Tour voor in de top 10 voor de Vuelta: Nederland op de 7de plaats (46)
  - inzoomend op het organiserende land - Spanje - en dat alleen over het jaar 2009, komt het volgende klassement tevoorschijn: Castilla-La Mancha, Baskenland (98), Castilla y Léon (97), Salamanca (91), Navarra (86)

  De populariteit van de site lavuelta.com
  Net als voor letour.fr, kijken we nu naar de populariteit van de site lavuelta.com. De bezoekerscijfers van deze site liggen ver onder die van de Tour: de grootste piek in september 2009 komt voor lavuelta.com overeen met zo'n 83.900 unieke bezoekers per dag:
  Een schatting van het aantal unieke bezoekers van lavuelta.com in 2009
  Een schatting van het aantal unieke bezoekers van lavuelta.com in 2009 - bron Google Ad Planner

  De Giro d'Italia - de Ronde van Italië

  De derde en laatste Grote Ronde is die van Italië die ieder jaar in de maand mei plaats vindt: de Giro d'Italia.

  Kijkend naar de ontwikkeling van de populariteit van de zoekopdracht "giro italia" op Google zien we dat dit de Grote Ronde is die het het beste doet wat betreft zijn populariteit op Internet (relatief gezien natuurlijk want zometeen zullen we zien dat dit in vergelijking de minst populaire Grote Ronde is):


  Wat enigszins verrassend is is dat er sinds 2004 een stijgende lijn in de populariteit van de Giro zat en dat tot en met 2006 alvorens in 2007 terug te vallen naar een niveau van tussen dat van 2004 en van 2005 voor een nieuwe constante stijgende lijn tot vandaag de dag.

  Ook hier levert een geografische zoom weer interessante informatie op:
  - de 5 landen waar de zoekopdracht "giro italia" het vaakst wordt uitgevoerd zijn Italië, Slovenië (68), Spanje (61), Colombia (61) en Denemarken (55)
  - op basis van alleen de gegevens over 2009 blijft Italië het belangrijkste land maar volgt Colombia (99) daar vlak achter op de tweede plaats, gevolgd door Slovenië (90), Noorwegen (77) en Tsjechië (75); Spanje staat dan pas op de 6de plaats (60) en Nederland staat 9de (43)
  - een zoom op het organiserende land - Italië - en dan alleen over het jaar 2009, levert het volgende klassement van de verschillende regio's op: Trieste, Bergamo (97), Bolzano (92), Firenze (72), Padova (70)

  De drie Grote Rondes met elkaar vergeleken

  Wanneer de drie Grote Rondes met elkaar vergeleken worden zien we dat de Tour de France nog steeds ver bovenaan staat, ondanks de matige prestaties van de afgelopen jaren (de website van de Tour heeft de multimedia-hype niet echt gevolgd en daar ontbreekt het een beetje aan!):


  Uiteraard vinden we hierin de te verwachten pieken terug: voor de Giro d'Italia in mei, voor de Tour de France in juli en voor de Vuelta a España in september.

  De seizoensinvloed van de zoekopdrachten rondom de Tour de France

  Een focus op de Tour de France laat zien dat de zoekopdracht "tour de france" belangrijke seizoensinvloeden kent: over de periode van 2005 tot en met 2009 zien we ieder jaar een piek in de maand juli die ieder jaar het hoogst is in de derde week van de Tour, behalve in 2005 toen de tweede week (vaak het minst populair) het populairste was. Was het publiek het wellicht beu dat Lance Armstrong weer de Tour de France zou winnen en er weinig verrassends meer kon gebeuren? De Amerikaan had namelijk de gele trui al na de 4de etappe om zijn schouders hangen en liet hem alleen na de 9de etappe voor één dag door Jens Voigt dragen; iedereen ging er dus al van uit dat Armstrong na de 10de etappe de 7de winst al in zijn zak kon steken.

  De seizoensinvloed van de populariteit van de Tour de France

  Een tweede piek in de zoekopdrachten naar "tour de france", veel minder belangrijk maar toch duidelijk zichtbaar, is die van de maand oktober als het parcours van de Tour de France van het volgende jaar wordt aangekondigd. In 2009 kwam deze overeen met 4% van de piek van de eerste week van de maand juli, in 2008 was dat nog 6% van de piek van de derde week van de Tour, in 2007 net als in 2009 4% van de piek van de eerste week, net als in 2006; in 2005 was het 3% van de tweede week van de Tour terwijl in 2004 de officiële presentatie nog maar 2% van de piek van de laatste week van de Tour voorstelde.

  Als we deze twee drukke periodes wat meer in detail bekijken, komen de volgende grafiekjes tevoorschijn:
  - juli 2005, 2006, 2007, 2008 en 2009
  De populariteit van de Tour de France in de maand juli

  - oktober 2005, 2006, 2007, 2008 en 2009
  De populariteit van de Tour de France in de maand oktober

  In het tweede grafiekje zien we duidelijk de datum van de presentatie van de Tour de France van het komende jaar terug komen: 27 oktober 2005, 26 oktober 2006, 25 oktober 2007, 22 oktober 2008 en 14 oktober 2009. We zien ook dat de presentatie steeds populairder wordt op Internet, ook al ontbreekt de grote sprong die te verwachten was tussen 2007 en 2008/2009 (sinds 2008 is de presentatie live op de site letour.fr te volgen; met 2009 als referentiejaar kwam het jaar 2008 overeen met een waarde van 87 en 2007 met 76).

  Daar waar we tussen 2006 en 2008 nog een beetje activiteit zagen vanaf maart/april was dat in 2009 pas in de loop van de maand mei het geval. Dat zou best wel eens het gevolg kunnen zijn van het feit dat A.S.O. dit jaar voor het eerst heeft gewacht tot de maand juni om de gedetailleerde gegevens van de etappes vrij te geven. Dit zal in 2010 wederom het geval zijn, hoewel ik u op mijn site de meeste gedetailleerde routes ver voor die datum al zal presenteren ...

  De zoekopdracht die ik heb gekozen om de Ronde van Spanje te analyseren is eenvoudigweg het woord "vuelta". Het nadeel daarvan is dat andere rondes die in Spaanstalige landen plaatsvinden dus ook hieronder vallen (Vuelta a Mallorca, Vuelta Andalucia - eind februari, Vuelta Castilla y Léon - eind maart, Vuelta al Pais Vasco - begin april, Vuelta a Burgos - begin augustus, om er maar een paar te noemen), maar het voordeel is dat deze zoekopdracht hoogstwaarschijnlijk (zeker in vergelijking met voorgaande jaren) het beste de populariteit van de Vuelta laat zien aangezien er ook rekening gehouden moet worden met het feit dat deze Ronde in alle talen anders worden genoemd. Wanneer je de gegevens voor de zoekopdracht "vuelta" vergelijkt met bijvoorbeeld die voor "ronde van Spanje" dan blijkt al snel dat "vuelta" een veel groter volume vertegenwoordigt. Aangezien de te verwachten piek eind augustus/begin september wanneer de wedstrijd plaats vindt, duidelijk te zien is, denk ik dat deze gegevens betrouwbaar genoeg zijn om de populariteit van de Ronde van Spanje te meten.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 11222x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Giro d Italia| Vuelta a España | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één keer negen ?