zaterdag 17 oktober 2009 om 17u07

Tussen Varese, waar de Wereldkampioenschappen wielrennen 2008 plaatsvonden, en het Comomeer vond vandaag de Ronde van Lombardië plaats.

Deze klassieker, die rond het Comomeer rijdt sluit het seizoen 2009 af en werd vandaag gewonnen door Philippe Gilbert.


Filippo Pozzato (Katusha) had koorts en verscheen niet aan de start in de geboortestad van Ivan Basso (Liquigas).

Na 26 kilometer vormden Sergey Klimov (Katusha), Reinier Honig (Vacansoleil Pro Cycling Team), Marco Velo (Quick Step) en Nicolas Roche (AG2R La Mondiale) de eerste kopgroep van de dag.
Op het moment dat deze kopgroep werd teruggepakt door het peloton in de beklimming van de Madonna di Ghisallo, op zo'n 50 kilometer van de finish, besloot Nicolas Roche te proberen alsnog alleen verder te gaan.

Hij hield echter geen rekening met de Nederlander Johnny Hoogerland van de Vacansoleil Pro Cycling Team ploeg Johnny Hoogerlanddie dit einde van het seizoen erg in vorm is zoals hij met name tijdens de Ronde van Spanje liet zien. Na zijn aanval aan kop van het peloton rijdt de Nederlander eenvoudig het gaatje met de Ier dicht en pakt vervolgens zo'n 40 seconden voorsprong.

In de afdaling van de Madonna di Ghisallo rijden 4 renners terug naar de lange Nederlander: zijn ploegmaat Matteo Carrara, de Belg Dries Devenyns (Quick Step), de Italiaan Mauro Santambrogio (Lampre-NGC) en de Ier Daniel Martin (Garmin Slipstream).

Gustav Larsson (Saxo Bank) zet eveneens de achtervolging in en voegt zich even later bij de kopgroep.

Mauro SantambrogioIn de beklimming en de afdaling van de Civiglio begint het dan serieus te worden en uiteindelijk rijden alleen Gustav Larsson en Mauro Santambrogio nog op kop, gevolgd door de groep met favorieten Philippe Gilbertdie de achtervolging hebben ingezet. Op zo'n 15 kilometer van de aankomst rijdt de kazakh Alexandre Vinokourov het gaatje naar de twee leiders dicht, gevolgd door Jakob Fuglsang (Saxo Bank).

De groep van favorieten pakt hen op zo'n 5 kilometer van de aankomst terug, met name dankzij het werk van Robert Gesink (Rabobank) en de wereldkampioen Cadel Evans voordat Philippe Gilbert (Silence-Lotto) zich losmaakt uit deze groep. Alleen de Olympisch kampioen Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) kan hem volgen.

Door de Spanjaard in de sprint te verslaan wint Philippe Gilbert zijn vierde wedstrijd op rij, na Parijs-Tours, de Coppa Sabatini en de Ronde van Piemonte. Mooier kan het seizoen haast niet eindigen!!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het eindklassement

Hieronder vindt u de top top 10 van het klassement van deze 103de Ronde van Lombardië:
1/ Philippe Gilbert - (Silence-Lotto) - 5h43m46s
2/ Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) - z.t.
3/ Alexandr Kolobnev (Saxo Bank) - +0'04"
4/ Luca Paolini (Acqua & Sapone - Caffe Mokambo) - z.t.
5/ Johnny Hoogerland (Vacansoleil Pro Cycling Team) - z.t.
6/ Robert Gesink (Rabobank) - z.t.
7/ Alexandre Vinokourov (Astana) - z.t.
8/ Daniel Martin (Garmin-Slipstream) - z.t.
9/ Juan Jose Cobo Acebo (Fuji-Servetto) - z.t.
10/ Cadel Evans (Silence-Lotto) - z.t.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 6187x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | Klassiekers

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. Quelle fin de saison! Et chapeau à Evans qui a tiré le peloton pour revenir sur les échappés!
    Bravo Phil!

    | Pierre | zaterdag 17 oktober 2009 om 19u48

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf plus vijf ?