woensdag 09 september 2009 om 23u29

In aanwezigheid van Miguel Indurain zijn de renners vanochtend vertrokken vanuit Murcia voor een etappe van 200 kilometer naar Caravaca de la Cruz. Onderweg kwamen zij een berg van de eerste categorie tegen rond kilometer 50, de Alto Collado Bernejo en een berg van de 2de categorie op zo'n 50 kilometer van de aankomst, de Alto Campo de San Juan.

David de la Fuente (Fuji-Servetto) had na de etappe van gisteren de rode trui van het bergklassement over genomen van David Moncoutié (Cofidis) en er stond dus een duel op het programma voor deze leiderstrui. Eén renner is vandaag niet van start gegaan: nadat zijn jongere broer al eerder opgegeven had was het vandaag de beurt aan Frank Schleck (Saxo Bank) om op te geven.

Het leiderstrio: Johnny Hoogerland, Amets Txurruka & David Moncoutié - © UnipublicVerschillende renners vielen beurtelings aan voordat uiteindelijk de ontsnapping van de dag werd gevormd: na 39 kilometer vinden we David Moncoutié (Cofidis) en David de la Fuente (Fuji-Servetto) die allebei de trui van beste klimmer willen (blijven) dragen, in gezelschap van de Nederlander Johnny Hoogerland (Vacansoleil Pro Cycling Team) die een ontsnappingsverbod opgelegd had gekregen van zijn ploegleider en de Spanjaard Amets Txurruka (Euskaltel Euskadi).
Na een versnelling van Hoogerland en Txurruka, kan alleen David Moncoutié het gaatje dichtrijden; David de la Fuente blijft alleen achter. David Moncoutié komt dus als eerste boven op de Alto Collado Bernejo, voor Amets Txurruka en Johnny Hoogerland. De La Fuente pakt de 4de plaats voor zijn ploegmaat Fredrik Kessiakoff, die even tevoren zich uit het peloton had losgemaakt en die David de la Fuente een paar kilometer verder terug vindt ... net voor ze beiden teruggepakt worden door het peloton.

Het leiderstrio weet zijn voorsprong dan op te laten lopen tot 9'40". Johnny Hoogerland wordt op dat moment dus virtueel gouden trui drager want voor de etappe bevondt hij zich op de 16de plaats, 4'41" achter Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne).

Het peloton in de achtervolging - © UnipublicVooraan het peloton weten de ploegen Caisse d'Epargne, Liquigas, Rabobank en Milram het goed met elkaar te vinden om het peloton te doen versnellen en het verschil terug te laten lopen tot 2'19" op 55 kilometer van de aankomst. Deze versnelling heeft tot gevolg dat aan de achterkant van het peloton verschillende renners het niet bij kunnen houden en Tom Boonen (QuickStep) is hiervan één van de slachtoffers. Oscar Freire (Rabobank), Juan Manuel Garate (QuickStep), David de la Fuente en Fabian Cancellara (Saxo Bank) zijn enkele andere renners die moeite hebben te kunnen volgen.

De kopgroep krijgt het, dankzij het tempo van David Moncoutié, toch voor elkaar de top van de tweede berg van de dag, de Alto Campo de San Juan, te bereiken voordat ze teruggepakt worden en het is werderom de Fransman van de Cofidis ploeg die de hem zo dierbare punten pakt voor het klassement van de beste klimmer. Hij komt als eerste over de top, voor Amets Txurruka en Johnny Hoogerland. In het peloton is Bingen Fernandez (Cofidis) de eerste die de top passeert.

Net nadat het leiderstrio wordt teruggepakt valt een renner alleen aan: Rémi di Grégorio (Française des Jeux). Hij krijgt een voorsprong tot maximaal 46 seconden na zo'n 20 kilometer alleen aan kop maar op 18 kilometer van de aankomst wordt hij teruggepakt door het peloton wat bijna weer helemaal bij elkaar is aangezien de achterblijvers bijna allemaal het gaatje hebben weten dicht te rijden. Fabian Cancellara probeert dan nog alleen weg te komen maar het peloton is echt op zoek naar een massasprint. Lars Boom (Rabobank) lukt het dus ook niet om weg te komen.

Tyler Farrar wint de etappe in de sprint - © UnipublicTyler Farrar (Garmin Slipstream) is uiteindelijk de renner die de langste sprint van deze 64ste editie van de Vuelta inzet op zo'n 500 meter van de aankomst. Hij wint de etappe op redelijk gemakkelijke wijze voor Philippe Gilbert (Silence Lotto) en een Italiaanse renner van de Nederlandse ploeg Vacansoleil Pro Cycling Team, Marco Marcato. Hij steekt zijn handen zelfs voordat hij over de finishlijn komt al in de lucht!

Tijdens deze etappe hebben Michael Albasini (Columbia-HTC) en John Gadret (AG2R La Mondiale) opgegeven.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De beelden van de aankomst van de elfde etappe van de Ronde van Spanje 2009 (video)

De klassementen

Etappeklassement
1/ Tyler Farrar (Garmin Slipstream) - 5h11m10s
2/ Philippe Gilbert (Silence Lotto)
3/ Marco Marcato (Vacansoleil Pro Cycling Team)
4/ Inaki Isaki (Euskaltel Euskadi)
5/ André Greipel (Columbia-HTC)
6/ Alessandro Ballan (Lampre-NGC)
7/ Enrico Gasparotto (Lampre-NGC)
8/ Christian Knees (Milram)
9/ Óscar Freire (Rabobank)
10/ Matteo Tosatto (QuickStep)

Algemeen klassement
Alejandro Valverde behoudt zijn gouden trui - © UnipublicDe leider van de Caisse d'Epargne ploeg blijft aan kop van het algemeen klassement en houdt 7 seconden voorsprong op de nummer 2.

1/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - 45h37m51s
2/ Cadel Evans (Silence-Lotto) - +0'07"
3/ Robert Gesink (Rabobank) - +0'36"
4/ Thomas Danielson (Garmin Slipstream) - +0'51"
5/ Ivan Basso (Liquigas) - +0'53"
6/ Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) - +1'03"
7/ Damiano Cunego (Lampre-NGC) - +2'13"
8/ Ezequiel Mosquera (Xacobeo Galicia) - +2'24"
9/ Haimar Zubeldia (Astana) - +3'10"
10/ Tadej Valjavec (AG2R La Mondiale) - +3'13"

Puntenklassement
Door de eerste tussensprint te winnen, pakt de Duitser André Greipel (Columbia-HTC) een paar extra puntjes die het hem mogelijk laken zijn eerste plaats in het puntenklassement, en dus de groene trui, veilig te stellen. Hij blijft hiermee voor Tyler Farrar die ook punten pakt door de etappe te winnen. Het verschil tussen de twee renners is maar 7 punten.

1/ André Greipel (Columbia-HTC) - 99
2/ Tyler Farrar (Garmin Slipstream) - 92
3/ Tom Boonen (QuickStep) - 75
4/ Borut Bozic (Vacansoleil Pro Cycling Team) - 58
5/ Daniele Bennati (Liquigas) - 51

Beste klimmer
Door als eerste boven te komen op de twee bergen van vandaag weet David Moncoutié (Cofidis) de trui van de beste klimmer weer terug te pakken van David de la Fuente (Fuji-Servetto) die de kopgroep niet wist te volgen.

1/ David Moncoutié (Cofidis) - 86
2/ David de la Fuente (Fuji-Servetto) - 72
3/ Pieter Weening (Rabobank) - 48
4/ Johnny Hoogerland (Vacansoleil Pro Cycling Team) - 46
5/ Julián Sanchez Pimienta (Contentpolis-Ampo) - 37

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Morgen rustdag

Morgen kunnen de renners bijkomen tijdens de tweede rustdag, in de buurt van Almeria waar vrijdag de 12de etappe start in de richting van de Alto de Velefique (179,3 kilometer). Ze hebben die rust waarschijnlijk hard nodig om deze etappe goed te kunnen starten met zijn twee bergen: de Calar Alto en de Alto de Velefique die twee keer beklommen zal worden: in het begin en aan het eind van de etappe.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 6786x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | Vuelta a España | Vuelta a España 2009

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één keer negen ?