maandag 07 september 2009 om 22u52

Deze tweede bergetappe leek een soort van kopie van de etappe van gisteren te worden ... maar dit keer ging één van de renners van de kopgroep, Gustavo Veloso (Xacobeo Galicia), wel voor de eindzege en was het niet Damiano Cunego maar Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) die de achtervolging inzette in de laatste kilometers. Dankzij zijn derde plaats in deze etappe neemt hij de gouden leiderstrui over die hij dus morgen mag dragen tijdens de etappe in Murcia ... vlakbij huis dus!

De 9de etappe van deze Vuelta a España 2009 was wederom een zware bergetappe. Na de etappe van gisteren werd de renners dus weinig rust gegund want de etappe van vandaag bevatte wederom maar liefst 7 bergen: meteen na het vertrek begon de beklimming naar de top van de Alto de Onil, een berg van de derde categorie (hoogte: 1000 m) die nog niet eerder beklommen was tijdens een etappe van de Vuelta. Na een lange afdaling volgde de beklimming van de Alto de Tibi, kort maar stijl, van de 3de categorie (hoogte: 710 m) en de Puerto de la Carrasqueta (2de categorie, hoogte: 1020 m).
In een opeenvolging van afdalingen en beklimmingen zagen we vervolgens de Alto de Tudons (2de categorie, hoogte: 995 m) die gisteren deel uitmaakte van de beklimming naar de aankomst, de Puerto de Torre Manzanas (2de, 906 m) en wederom de Puerto de la Carrasqueta (2de, 1020 m). Na een lichte maar lange afdaling begonnen de renners dan eindelijk met de laatste beklimming naar de Alto de Xorret de Catí waarvan de top (1090 m, 1ste categorie) op iets minder dan 3 kilometer van de aankomst lag.

Deze opeenvolging van bergen bracht de renners in 188,8 kilometer van Alcoy naar Xorret del Catí.

De kopgroep -  UnipublicMeteen vanaf de start vormde zich een kopgroep van 6 renners met daarin de Spanjaarden Gustavo Dominguez Lemos (Xacobeo Galicia), Julian Sanchez Pimienta (Contentpolis-Ampo), David de la Fuente (Fuji-Servetto), de Belg Stijn Devolder (QuickStep), de Italiaan Marco Marzano (Lampre-NGC) en de Estlander Rein Taaramae (Cofidis). De eerstgenoemde besluit al snel dat hij deze groep niet kan volgen maar zijn ploegmaat Gustavo Cesar Veloso neemt zo'n 20 kilometer verderop zijn plaats in en ook Javier Ramirez Abeja (Andalucia Cajasur) rijdt het gat naar de kopgroep dicht.

De 7 renners in de kopgroep bouwen hun voorsprong dan uit tot 6'22" terwijl Carlos Barredo (QuickStep) de Vuelta verlaat met maagproblemen. Voor de ploeg Bbox Bouygues Telecom valt er al een derde opgave te betreuren, die van Laurent Lefèvre, en even later verlaat ook een tweede renner van QuickStep deze etappe, Allan Davis. Ondanks het feit dat geen van de 7 renners een bedreiging vormt voor de gouden leiderstrui (de bestgeplaatste renner in het algemeen klassement is David de la Fuente op 13 minuten van Cadel Evans), neemt de Silence-Lotto ploeg toch de teugels van het peloton in handen om de voorsprong beperkt te houden.

In de afdaling van de Puerto de Torre Manzana weet de kopgroep echter nog meer voorsprong te krijgen, tot 7'06" en zij beginnen dan voorzichtig te denken aan de etappe-winst. Op dat moment besluit Mikel Gaztañaga Echevarria (Contentpolis-Ampo) als vierde renner vandaag op te geven.

Terwijl de kopgroep op 20 kilometer van de aankomst nog een comfortabele voorsprong van 6 minuten hebben loopt deze snel terug in de laatste beklimming, die van de Alto de Xorret del Catí. Wanneer de voorsprong op 7 kilometer van de finish teruggelopen is naar 2'30", besluit de Estlander van de Cofidis ploeg, Rein Taaramae die onlangs nog de Tour de l'Ain won, aan te vallen. Hij wordt gevolgd door David de la Fuente en Marco Marzano maar de Estlander is net zo overtuigd overtuigd van zijn kunnen als Johnny Hoogerland gisteren en hij gaat dus alleen verder.
Op 6 kilometer van de finish heeft Taaramae 5 seconden voorsprong op De La Fuente en 14 op Marzano. In het peloton valt Joaquin Rodriguez (Caisse d'Epargne) dan aan en Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) bepaalt het tempo van het peloton. De leider van de Spaanse ploeg met Franse sponsor rijdt zo snel het gat dicht naar zijn ploegmaat en de twee Spaanse renners gaan dan samen verder.
Net als Hoogerland gisteren wordt ook Taaramae teruggepakt, door Gustavo Cesar Veloso op 3 kilometer van de streep. Alejandro Valverde plaatst verschillende versnellingen, steeds gevolgd door Cadel Evans (Silence-Lotto) en Ivan Basso (Liquigas). Gustavo Veloso, die vorig jaar de Ronde van Catalonië won, gaat nog altijd alleen verder en ziet zijn inspanningen beloond met de etappe-zege. Alejandro Valverde versnelt nog éénmaal en haalt David de la Fuente in om derde te eindigen, achter Marco Marzano en één seconde voor Cadel Evans die als 6de eindigt. Dankzij de bonificatieseconden pakt de Murciër de gouden leiderstrui die hij zo graag wilde dragen voor de thuisetappe van morgen!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De beelden van de laatste kilometers en de finish van de negende etappe van de Ronde van Spanje 2009 (video)

De klassementen

Het klassement van de etappe
Gustavo Veloso viert zijn etappe-overwinning -  Unipublic1/ Gustavo César Veloso (Xacobeo Galicia) - 5h21m04s
2/ Marco Marzano (Lampre-NGC) - +0'21"
3/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - +0'40"
4/ David de la Fuente (Fuji-Servetto) - +0'41"
5/ Robert Gesink (Rabobank) - +0'41"
6/ Cadel Evans (Silence Lotto) - +0'41"
7/ Ivan Basso (Liquigas) - +0'41"
8/ Javier Ramirez Abeja (Andalucia Cajasur) - +0'53"
9/ Joaquin Rodriguez (Caisse d'Epargne) - +1'12"
10/ Thomas Danielson (Garmin Slipstream) - +1'12"

Alejandro Valverde draagt trots zijn gouden leiderstrui -  UnipublicHet algemeen klassement
Dankzij de bonificatieseconden mag de Murciër, leider van de Caisse d'Epargne ploeg, morgen dus de gouden leiderstrui dragen tijdens de etappe die voor hem vlakbij huis plaatsvindt.

1/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - 36h26m40s
2/ Cadel Evans (Silence Lotto) - +0'07"
3/ Robert Gesink (Rabobank) - +0'36"
4/ Thomas Danielson (Garmin Slipstream) - +0'51"
5/ Ivan Basso (Liquigas) - +0'53"
6/ Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) - +1'03"
7/ Damiano Cunego (Lampre-NGC) - +2'04"
8/ Ezequiel Mosquera (Xacobeo Galicia) - +2'24"
9/ Haimar Zubeldia (Astana) - +3'01"
10/ Juan José Cobo (Fuji-Servetto) - +3'08"

Het puntenklassement
1/ André Greipel (Columbia-HTC) - 83
2/ Tom Boonen (QuickStep) - 75
3/ Tyler Farrar (Garmin Slipstream) - 67
4/ Borut Bozic (Vacansoleil Pro Cycling Team) - 58
5/ Fabian Cancellara (Saxo Bank) - 50

Het klassement van de beste klimmer
Door als eerste boven de komen op de Puerto de Onil (3de), de Alto de Tibi (3de), de Puerto de Tudons (2de), de Puerto de Torre Manzana (2de) en de tweede doorkomst op de Puerto de la Carrasqueta (2de) en als tweede op de eerste doorkomst op de Puerto de la Carrasqueta (2de) en als derde op de Alto Xorret del Catí (1ste), wist David de la Fuente (Fuji-Servetto) vandaag maar liefst 59 punten bij elkaar te sprokkelen voor het bergklassement. Hij komt hiermee op de tweede plaats in het klassement van de beste klimmer.

1/ David Moncoutié (Cofidis) - 60
2/ David de la Fuente (Fuji-Servetto) - 59
3/ Pieter Weening (Rabobank) - 48
4/ Julián Sanchez Pimienta (Contentpolis-Ampo) - 37
5/ Johnny Hoogerland (Vacansoleil Pro Cycling Team) - 31

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De etappe van morgen: de 10de etappe - Alicante > Murcia - 162 km

Morgen draagt Alejandro Valverde de gouden leiderstrui bij hem thuis in Murcia.

De etappe is vrij eenvoudig vergeleken met de bergetappes van vandaag en gisteren want ondanks het feit dat deze etappe begint met een lichte klim die bijna de helft van de etappe duurt is de enige berg van deze etappe de Alto de la Cresta del Gallo van de tweede categorie (hoogte: 400 m) op zo'n 12 kilometer van de aankomst.

> Het volledige parcours van de Vuelta a España 2009

> De lijst van deelnemende renners en hun rugnummers in de Ronde van Spanje 2009

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 3533x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | Vuelta a España | Vuelta a España 2009

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. Leuk slot inderdaad van deze etappe, vooral dat Evans zich in liet sluiten door onze Gesink! ;-)

    | Meggie | dinsdag 08 september 2009 om 09u23

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen keer acht ?