home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 211 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Denis Menchov (Rabobank) wint de honderdjarige Giro d'Italia - een samenvatting van de derde week

Toegevoegd: zondag 31 mei 2009 om 23:50:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Denis Menchov (Rabobank) wint de honderdjarige Giro d'Italia - een samenvatting van de derde weekDeze derde en laatste week van de honderdjarig Giro was weinig verrassend en de Rus Denis Menchov van de Nederlandse Rabobank ploeg wist -ondanks een gemene val in de afsluitende tijdrit- zijn roze trui tot het einde te behouden. Hij wint hiermee op 31-jarige leeftijd zijn eerste Ronde van Italië na in 2005 en 2007 al de Vuelta a España te hebben gewonnen.

  Na het artikel over de eerste etappe, dat over de tweede etappe, de samenvatting van de eerste week en de samenvatting van de tweede week van deze Giro d'Italia, kunt u hieronder een samenvatting lezen van de derde en laatste week.

  17de etappe - woensdag 27 mei 2009 - Chieti > Blockhaus

  Thomas VoecklerEen korte etappe, slechts 83 kilometer, met een zware slotbeklimming van maar liefst 23,5 kilometer.
  Net na het vertrek vormde zich een kopgroep met 10 renners en deze groep bleef tot aan de voet van de beklimming naar Blockhaus aan kop. Twee renners uit deze groep, Thomas Voeckler (foto, BBox Bouygues Telecom) en Felix Cardenas (Barloworld) probeerden daarna alleen verder te gaan maar daarbij rekenden zij niet op Franco Pellizotti (Liquigas). In de beklimmin ging hij er alleen vandoor en de achtervolging die Lance Armstrong inzette haalde verder weinig uit. De Italiaan in felgroen kwam alleen aan de top met maar liefst 42 seconden voorsprong op Stefano Garzelli (Acqua e Sapone). Danilo di Luca beklom Blockhaus met Denis Menchov in zijn wiel maar in de laatste meters van de etappe moest de Rus hem laten gaan ... eindigde één seconde achter Garzelli terwijl Menchov nog 5 seconden extra verloor. Ivan Basso (Liquigas) was nummer vijf van deze etappe op 57 seconden achter de etappe-winnaar.

  Denis Menchov hoefde niet bang te zijn zijn roze trui te verliezen maar verloor wel 13 seconden op Danilo di Luca (het verschil bij de aankomst + bonus seconden) en het verschil na deze etappe bedroeg dus 26 seconden. Met zijn etappe-overwinning wist Franco Pellizotti van de 4de naar de 3de plaats in het algemeen klassement te klimmen op 2 minuten achter de Rus terwijl Ivan Basso de 4de plaats innaam op 3'28". De oud nummer 3, Carlos Sastre daalde naar de 5de plaats op 3'30".

  18de etappe - donderdag 28 mei 2009 - Sulmona > Benevento

  Deze etappe ging vanuit Sulmona recht naar het zuiden om 182 kilometer verder aan te komen in Benevento. Deze heuvelachtige etappe begon meteen met de beklimming van de Piano delle Cinque Miglia waarvan de top al na 20 kilometer werd bereikt, maar vervolgens volgde de etappe een redelijk vlak parcours.

  Uiteindelijk wist de winnaar van Tirreno-Adriatico, Michele Scarponi (Serramenti PVC Diquigiovanni), op 29-jarige leeftijd zijn tweede etappe-overwinning in deze Giro te behalen.

  Een kopgroep van zo'n 25 renners werd na 60 kilometer gevormd voordat deze groep uiteen viel om uiteindelijk een groepje van 7 renners over te houden. Samen aangekomen bij de aankomst wist de meest frisse renner na de inspanning van ruim 120 kilometer aan kop de etappe te winnen.

  19de etappe - vrijdag 29 mei 2009 - Avellino > Vesuvio

  Carlos SastreDeze etappe ging recht naar het zuiden tot aan Salerno waarna de beklimming van de Cava dei Tirrenti volgde en een stuk langs de kust tot aan Napels met daarin de beklimming van de Picco Sant'Angelo. Op 13 kilometer van de aankomst vonden de renners de slotbeklimming van de Vesuvius.

  Tijdens de presentatie van het parcours, hadden verschillende renners aangegeven dat deze etappe wel eens beslissend zou kunnen zijn in deze Giro. Uiteindelijk had hij echter weinig invloed op het algemeen klassement want Denis Menchov wist Danilo di Luca bij iedere aanvalspoging weer te volgen: alleen met de 8 bonusseconden wist de Italiaan het verschil terug te brengen tot 18 seconden.

  Vier dagen na zijn overwinning in "Alpe d'Huez stijl" zoals tijdens de Tour de France 2008, liet de Spanjaard Carlos Sastre (foto, Cervélo TestTeam) wederom zien dat etappes met aankomst bergop hem goed liggen. Na Ivan Basso teruggehaald te hebben ging de winnaar van de Tour de France 2008 alleen verder om de etappe te winnen met een verschil van 21 seconden op nummer twee, de winnaar van twee dagen eerder, Franco Pellizotti. Danilo di Luca en Denis Menchov kwamen 9 seconden later aan, 5 seconden voor nummer 5, Ivan Basso.

  20ste etappe - zaterdag 30 mei 2009 - Napels (Napoli) > Anagni

  Philippe GilbertIn deze etappe vormde zich een kopgroep van 8 renners met daarin onder andere de Fransman Guillaume Bonnafond (AG2R La Mondiale). De LPR Brakes - Farnese Vini en Silence Lotto zetten echter de achtervolging in om deze groep terug te pakken.
  Na de hergroepering vormde zich een nieuwe kopgroep, van vier renners: Anthony Charteau (Caisse d'Épargne), Paolo Tiralongo (Lampre NGC), Marco Pinotti (Columbia High Road) en Bartosz Huzarski (ISD). Deze kopgroep werd aan de voet van de beklimming teruggepakt en vervolgens besloot Philippe Gilbert (foto, Silence Lotto) op 1,5 kilometer van de aankomst aan te vallen. Hij werd gevolgd door Thomas Voeckler (BBox Bouygues Telecom) en Yaroslav Popovych (Astana).
  Uiteindelijk kon alleen Thomas Voeckler het tempo van de Belg volgen maar de Silence Lotto renner plaatste nog een beslissende versnelling waarmee hij de etappe-overwinning binnen kon halen, 2 seconden voor Thomas Voeckler en 7 seconden voor Stefano Garzelli (Acqua e Sapone), Allan Davis (Quick Step) en Sébastien Hinault (AG2R La Mondiale).

  Denis Menchov wist 2 seconden extra te pakken op Danilo di Luca door bij een tussensprint als tweede over de streep te komen. Het verschil na deze etappe bedroeg dus 20 seconden, normaal gesproken genoeg om deze Giro te winnen.

  21ste etappe - zondag 31 mei 2009 - Rome - individuele tijdrit

  Denis MenchovVandaag vond de laatste etappe van deze honderdjarig Giro plaats in de vorm van een individuele tijdrit in Rome.

  Met het geweldig mooie decor van deze oude stad en historische bezienswaardigheden zoals de Porta Pia, de Piazza del Popolo, de Piazza Venezia en de aankomst voor het Coloseum, vond deze etappe voor de eerste renners plaats onder gunstige weersomstandigheden terwijl de laatste renners de regen moesten weerstaan! En deze regen werd de roze trui drager bijna fataal!!

  In de laatste kilometer, op de kinderkopjes die glad waren geworden van de regen gleed Denis Menchov (foto) onderuit en tientallen meters verder over de weg. Hij kwam uiteindelijk terecht op een paar meter van zijn fiets en hoefde er niet lang over na te denken wat hij moest doen: hij rende dus naar zijn fiets om weer verder te gaan. Een medewerker van de ploeg die in de volgwagen zat had ook meteen de juiste reactie en pakte zijn vervangende fiets om alle eventuele problemen met de gevallen fiets te voorkomen. Nog sneller dan een pitstop in de Formule 1, wist Menchov weer te vertrekken om zijn eindoverwinning van deze 92ste Ronde van Italië zeker te stellen!

  Hieronder zie je de videobeelden van de reactie van zijn ploeggenoten op de val en de uiteindelijke overwinning.

  Bradley WigginsOp het derde tussentijdse meetpunt had de Rus nog 32 seconden voorsprong op zijn concurrent Danilo di Luca maar door deze val verloor hij kostbare tijd. Hij was duidelijk bang voor de eindoverwinning en pas toen hij over de streep was kwam zijn blijheid op een explosieve manier tot uiting!!

  Een renner die toen het nog droog was zijn tijdrit reed, Ignatas Konovalovas (Cervélo TestTeam) won uiteindelijk de etappe door de 14,4 kilometer in 18'42" af te leggen met een gemiddelde snelheid van 46,203 km/h.

  Een tijdritspecialist, Bradley Wiggins (foto, Garmin Slipstream) eindigt tweede op één seconde en de Noorse kampioen (geweldig mooie broek!!) (Columbia High Road) pakte de derde plaats op 7 seconden, voor Yaroslav Popovych (Astana) op 11 seconden en Marzio Bruseghin (Lampre NGC) die op 16 seconden achter de Litouwer eindigde.

  Denis Menchov pakte uiteindelijk de 10de plaats op 24 seconden achter de winnaar en 21 seconden voor Danilo di Luca die 17de eindigde.

  De klassementen

  Het algemeen klassement
  De Rus van de Rabobank ploeg heeft de roze trui duidelijk verdiend nu hij deze Ronde van Italië wint met 41 seconden voorsprong op de renner die alles op alles heeft gezet om hem aan te vallen in deze Giro, Danilo di Luca. De winnaar van de Tour de France 2008 eindigt 4de op 3 minuten en 46 seconden. Hij heeft duidelijk laten zien dat we niet alleen met Denish Menchov, maar ook met hem in de Tour de France 2009 rekening met hem moeten houden.

  1/ Denis Menchov (Rabobank) - 86h03'11"
  2/ Danilo di Luca (LPR Brakes - Farnese Vini) - +0'41"
  3/ Franco Pellizotti (Liquigas) - 1'59"
  4/ Carlos Sastre (Cervélo TestTeam) - 3'46"
  5/ Ivan Basso (Liquigas) - 3'59"

  Het puntenklassement
  De nummer twee van het algemeen klassement wist zijn cyclaamkleurige trui van het puntenklassement te behouden met 26 punten voorsprong op nummer twee ... Denis Menchov.

  1/ Danilo di Luca (LPR Brakes - Farnese Vini) - 170 punten
  2/ Denis Menchov (Rabobank) - 144 punten
  3/ Franco Pellizotti (Liquigas) - 133 punten
  4/ Stefano Garzelli (Acqua e Sapone) - 133 punten
  5/ Alessandro Petacchi (LPR Brakes - Farnese Vini) - 104 punten

  Het bergklassement
  De groene trui van het bergklassement wordt nog steeds gedragen door dezelfde renner als aan het eind van de tweede week.

  1/ Stefano Garzelli (Acqua e Sapone) - 61 punten
  2/ Danilo di Luca (LPR Brakes - Farnese Vini) - 45 punten
  3/ Denis Menchov (Rabobank) - 41 punten
  4/ Andrey Grivko (ISD) - 40 punten
  5/ Franco Pellizotti (Liquigas) - 38 punten

  Het jongerenklassement
  Kevin SeeldrayersNa de witte trui over te hebben genomen van Thomas Lövkvist (Columbia High Road) de dag voor de tweede rustdag, wist de Belg Kevin Seeldrayers de eerste plaats in het jongerenklassement te behouden. Hij wist dit klassement ook al op zijn naam te zetten in Parijs-Nice 2009 afgelopen maart.

  1/ Kevin Seeldrayers (Quick Step) - 86h19'26
  2/ Francesco Masciarelli (Acqua e Sapone) - +2'55"
  3/ Francis de Greef (Silence Lotto) - +17'03"
  4/ Thomas Lövkvist (Columbia High Road) - +31'45"
  5/ Jackson Rodriguez (Serramenti PVC Diquigiovanni) - +34'37"

  De etappe-overwinningen per ploeg

  Als we alleen kijken naar het aantal etappe-overwinningen per ploeg is het nog altijd Columbia High Road die wint, met name vanwege de overwinningen van de beste sprinter van het moment, Mark Cavendish, met 6 van de 21 etappes.

  Tweede zou dan de Cervélo TestTeam ploeg zijn met 5 etappe-overwinningen, gevolgd door LPR Brakes - Farnese Vini met 4 overwinningen, Serramenti PVC Diquigiovanni met 3, Rabobank 2 en de Liquigas en Silence Lotto ploegen met ieder één etappe.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 4093x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia| Giro d'Italia 2009 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht plus zes ?