home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 215 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Davide Rebellin wint de Waalse Pijl voor de derde keer

Toegevoegd: woensdag 22 april 2009 om 23:22:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Davide Rebellin wint de Waalse Pijl voor de derde keerOp 37-jarige leeftijd wist de Italiaanse renner Davide Rebellin (Serramenti PVC Diquigiovanni) vandaag de Waalse Pijl (Flèche Wallonne) voor de derde keer in zijn carrière te winnen (na 2004 en 2007).

  In 2004 schreef hij al geschiedenis door als enige het klassieke drieluik Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik in hetzelfde jaar te winnen, in 2009 voegt hij een nieuwe bladzijde aan deze geschiedenis toe door de 4de renner te worden die de Waalse Pijl drie keer wint (de drie anderen waren Marcel Kint in 1943/1944/1945, Eddy Merckx in 1967/1970/1972 en Moreno Argentin in 1990/1991/1994).


  Het verloop van de wedstrijd

  Na zijn val in de Amstel Gold Race moest Frank Schleck verstek laten in de Waalse Pijl vandaag. De andere favorieten waren er wel allemaal: Alejandro Valverde, Damiano Cunego, Samuel Sanchez, Cadel Evans en Andy Schleck.

  Meteen na het vertrek vanuit Charleroi, viel de Belg Preben van Hecke (Topsport Vlaanderen), die zich ook al had laten zien in de finale van de Ronde van Vlaanderen, maar hij werd al snel weer teruggepakt door het peloton.

  Christophe MoreauDe Fransman Christophe Moreau (foto, Agritubel) en de Japanner Fumiyuki Beppu (Skil Shimano) wachtten niet veel langer om al op kilometer 7 als koppel van het peloton weg te rijden. De twee renners weten een gat te slaan van maar liefst 15 minuten en 30 seconden op kilometer 50. Bij de eerste doorkomst over de finish bovenaan de Muur van Hoei (deze weg in bergvorm, die eigenlijk Chemin des Chapelles heet, is 1,3 kilometer lang en stijgt 128 meter met een gemiddelde van 9,6% en een maximum van 23% en stond zoals gebruikelijk 3 keer op het programma van de Waalse Pijl vandaag) op kilometer 67 hebben ze alweer een minuut van deze voorsprong verloren.

  De Japanner lukt het om bij te blijven tot net na de tweede beklimming naar de finishlijn maar op kilometer 117 (op 78 kilometer van de aankomst) moet hij Christophe Moreau alleen verder laten gaan.

  Chris Anker SørensenIn de Côte de Thon, op 45 kilometer van de aankomst maakt Chris Anker Sørensen (foto, Saxo Bank) zich los van het peloton en krijgt daarbij niet minder dan 16 andere renners mee die de achtervolging van de voormalig Frans kampioen inzetten. Het peloton pakt deze groep echter terug en beperkt daarmee ook de voorsprong van Christophe Moreau.
  Moreau wordt op 25 kilometer van de aankomst teruggepakt bovenop de Côte de Bohisseau na meer dan 160 kilometer vooraan te hebben gereden.

  In de Côte de Bousalle volgen verschillende renners zich op met een poging solo verder te gaan: met name Maxim Iglinskiy (Astana) en Alexandr Kolobnev (Saxo Bank) die snel terug worden gepakt en die hun plaats vooraan overlaten aan José Serpa (Serramenti PVC Diquigiovanni) die een kleine tien kilometer alleen verder gaat voor ook hij wordt teruggepakt onderaan de Côte de Ahin op 14 kilometer van de aankomst.

  Joaquim RodriguezIn deze beklimming wordt een nieuw kopgroepje gevormd waar zich even later nog een aantal renners bij aansluiten om zo een kopgroep van 6 renners te vormen: Michele Scarponi (Serramenti PVC Diquigiovanni), Joaquim Rodriguez (photo, Caisse d'Epargne) en Christian Pfannberger (Katusha), Paolo Tiralongo (Lampre NGC), Roman Kreuziger (Liquigas) en Karsten Kroon (Saxo Bank) maar het avontuur voor deze groep was op 4 kilometer van de aankomst ook weer voorbij.

  In de laatste beklimming van de Muur van Hoei viel de Australiër Cadel Evans als eerste aan, gevolgd door Davide Rebellin en Andy Schleck.
  Andy Schleck
  Uiteindelijk wint Davide Rebellin voor Andy Schleck (foto), Damiano Cunego, Samuel Sanchez en Cadel Evans. Eén van de andere favorieten, Alejandro Valverde eindigt 7de terwijl de winnaar van de Amstel Gold Race 13de finisht.

  De bergprijs (de bolletjestrui van de Waalse Pijl) werd uiteraard gewonnen door Christophe Moreau die in zijn avontuur met Beppu 32 punten bij elkaar wist te sprokkelen.Marianne Vos

  De Waalse Pijl dames

  Bij de dames was er ook sprake van een derde overwinning van de Waalse Pijl: de Nederlandse Marianne Vos (foto) evenaart Davide Rebellin door te finishen voor Emma Johansson en Claudia Häusler.

  Voor de Waalse Pijl Dames voegt zij zich hiermee bij Fabiana Luperini die in 1998, 2001 en 2002 won en Nicole Cooke met haar overwinningen in 2003, 2005 en 2006. Marianne Vos werd echter de eerste die deze klassieker 3 keer achter elkaar wint.

  En zondag ...

  ... is het tijd voor de Doyenne des Classiques, Luik-Bastenaken-Luik, tussen Luik en Ans over 261 kilometer. Het vertrek staat gepland op de Place Saint-Lambert in Luik om 10u00 terwijl de renners tussen 16u28 en 17u07 zullen aankomen in de Rue Jean Jaurès in Ans.

  © foto bovenaan dit artikel: tetedelacourse

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 1 reactie | 4134x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 1 reacties!
 1. Christophe Moreau est partit trop tot , au KMS 49 il perdait des secondes et des minutes....dommage pour lui , pour sa derniere course ..!! l honneur reste a mon JAJA qui est le dernier Francais a avoir remporté la Fleche Wallonne ...!!

  | nath51300 | vrijdag 24 april 2009 om 12:39:45

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie plus twee ?