zondag 19 april 2009 om 17u03

Vandaag vond rondom Maastricht en Valkenburg in Nederland de 44ste editie van de Amstel Gold Race plaats.

Sergei Ivanov (Katusha) wist deze Nederlandse klassieker te winnen voor Karsten Kroon (Saxo Bank) en Robert Gesink (Rabobank).

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het verloop van de wedstrijd

Bij het uitrijden van Maastricht (waar het opvallend rustig was bij de start in vergelijking met bijvoorbeeld de start van Parijs-Roubaix in Compiègne (foto's)) reden vier renners meteen van het peloton weg, waaronder Kristof Vandewalle (Topsport Vlaanderen), Reinier Honig (Vacansoleil) en Thierry Hupond (Skil-Shimano).

Zij werden al snel teruggepakt maar meteen daarna vormde zich een kopgroep van 5 renners: Yukiya Arashiro (BBox Bouygues Telecom), Sergej Klimov (Katusha), Niki Terpstra (Milram), Rubens Bertogliati (Diquigiovanni) en Albert Timmer (Skil-Shimano). Borut BozicBorut Bozic (foto, Vacansoleil) was de enige achtervolger en sloot zich een klein uurtje later bij deze kopgroep aan. De maximale voorsprong van deze groep bedroeg zo'n 15 minuten en dat vonden Caisse d'Epargne (Alejandro Valverde), Rabobank en Euskaltel-Euskadi te veel. Deze ploegen zorgden dus voor een versnelling van het peloton.

Een achtervolgingsgroep van ongeveer 17 renners met onder andere Oscar Freire vormde zich net voor een valpartij van Matthew Lloyd (Silence Lotto) en Frank Schleck (Saxo Bank). Zij werden beiden afgevoerd naar het ziekenhuis. De grote favoriet die daarmee wegviel, Frank Schleck, lag een tijdje bewegingsloos op de grond voordat hij met zijn linkerbeen begon te bewegen. Hij blijkt een hersenschudding te hebben.

Niki TerpstraNet voor de samensmelting valt Niki Terpstra (foto) aan en probeert het nog alleen maar ook hij wordt even later ook teruggepakt door de achtervolgende groep van 7 renners.

Uiteindelijk blijft er een kopgroepje van vier man over met daarin Oscar Freire (Rabobank), Niki Terpstra (Milram), Valerio Agnoli (Liquigas) en Marcus Burghardt (Columbia High Road). Een klein half uurtje later worden ook zij teruggepakt en rijdt het hele peloton weer samen.

Een paar minuten later vormt zich een nieuw kopgroepje op initiatief van Dries Devenyns (Quick Step) samen met Michael Rogers (Columbia High Road) en Koen de Kort (Skil Shimano). Devenyns probeert het dan kort nog een keer samen met Andy Schleck (Saxo Bank) en Roman Kreuziger (Liquigas) maar ook zij houden het maar een paar kilometer vol.
Op 19 kilometer van de aankomst probeert Kreuziger het nogmaals en krijgt daarbij 5 kilometer verder gezelschap van Sergei Ivanov (Katusha) en Vincenzo Nibali (Liquigas). Op 12 kilometer van de aankomst, op de Keutenberg, komt het hele peloton weer samen.

Robert Gesink (Rabobank) gaat er vervolgens alleen vandoor voordat Karsten Kroon (Saxo Bank) en Sergei Ivanov (Katusha) zich bij hem aansluiten.

Karsten Kroon en Sergei Ivanov sprinten vervolgens om de overwinning en de Rus, vorig jaar zevende, blijkt daarin het sterkste te zijn.

De winnaar van vorig jaar eindigt dit jaar vijfde.

De uitslag

Karsten KroonDe top 10 van deze 44ste Amstel Gold Race - waarin maar liefst vier ploegen (Katusha, Rabobank en Saxo Bank) twee of drie renners hebben - ziet er als volgt uit:
1/ Sergei Ivanov (Katusha)
2/ Karsten Kroon (foto, Saxo Bank)
3/ Robert Gesink (Rabobank)
4/ Philippe Gilbert (Silence Lotto)
5/ Damiano Cunego (Lampre NGC)
6/ Alexandr Kolobnev (Saxo Bank)
7/ Simon Gerrans (Cervélo Test Team)
8/ Nick Nuyens (Rabobank)
9/ Christian Pfannberger (Katusha)
10/ Andy Schleck (Saxo Bank)

Niki Terpstra (Milram) krijgt de Herman Krot prijs.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De beelden van de laatste kilometers

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 2487x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | UCI ProTour

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes keer zes ?