maandag 13 april 2009 om 23u33

Na 2005 en 2008, won Tornado Tom gisteren in Roubaix zijn derde Parijs-Roubaix.
In het Vélodrome passeerde hij de streep vers voor nummer twee, Filippo Pozzato.

Net als vorig jaar en zoals het vaak het geval is in de wedstrijd die ook wel de Hel van het Noorden wordt genoemd, waren de 27 kasseistroken - van 52,9 kilometer op een totaal van 259 kilometer - ook nu weer het toneel van valpartijen, lekke banden en soms behoorlijke stofwolken
.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het verloop van de wedstrijd

Net als vorig jaar werd Parijs-Roubaix dit jaar verreden onder een grijze lucht maar zonder regen. Af en toe kwam de zon erdoor.

Servais KnavenNa een aantal mislukte ontsnappingspogingen in de eerste 40 kilometer werd de eerste echte kopgroep gevormd na 42 kilometer en deze bestond uit 11 renners: Maarten Wynants (QuickStep), Kasper Klostergaard (Saxo Bank), Angelo Furlan (Lampre-NGC), Steven Cozza (Garmin Slipstream), Gregory Henderson (Columbia High Road), Yoann Offredo (Française des Jeux), Wesley Sulzberger (Française des Jeux), Joost Posthuma (Rabobank), Servais Knaven (foto, Milram), Steve Chainel (BBox Bouygues Telecom) en Andreas Klier (Cervélo TestTeam).

48 kilometer verder, op kilometer 90, hadden deze 11 renners een voorsprong van 1'20" op hun enige achtervolger, Gatis Smukulis (AG2R La Mondiale), en 1'45" op het peloton terwijl deze aan het einde van de kasseistrook van Troisvilles naar Inchy opgelopen is tot 2'55".
De kopgroep heeft zijn maximale voorsprong aan het einde van kasseistrook nummer 24 van Saint-Python: 3'55".

Yoann Offredo heeft in kasseistrook nummer 21 van Verchain-Maugré naar Quérénaing problemen met zijn fiets en aan het einde van deze strook heeft hij een achterstand van 1'05" op de kopgroep die dan 3'35" voorsprong heeft op het peloton. Een aantal kasseistroken verderop wordt hij teruggepakt door het peloton.

Na de Tranchée d'Arenberg (kasseistrook nummer 17) bevindt een groepje van 20 renners met onder andere de winnaar van 2008, Tom Boonen, zich op 1'55". Dit groepje breidt zich uit tot 80 renners die op 1'30" rijden van de kopgroep aan het einde van kasseistrook nummer 16 van Hornaing naar Wandignies-Hamage.

De kopgroep wordt uiteindelijk teruggepakt door een groep van een dertigtal renners in kasseistrook nummer 12 in Orchies.

Daar vindt trouwens een vreselijk ongeval plaats: op de kasseien raakt de bestuurder van een motor van de organisatie de macht over het stuur kwijt en rijdt recht op het publiek in. Uiteindelijk zijn er 16 gewonden van wie 4 zwaargewond. Deze zijn afgevoerd naar het ziekenhuis.

Vijf renners weten zich dan los te maken: Wouter Weylandt (QuickStep), Kasper Klostergaard (Saxo Bank), Juan-Antonio Flecha (Rabobank), Manuel Quinziato (Liquigas) en Heinrich Haussler (Cervélo TestTeam). Uiteindelijk worden zij door de favorieten teruggepakt en vormt zich een groepje van 15 renners aan kop.

Thor HushovdIn dit groepje van 15 zijn er dan 6 renners die een kleine voorsprong weten te nemen: Tom Boonen (QuickStep), Leif Hoste en Johan van Summeren (Silence Lotto), Juan Antonio Flecha (Rabobank), Thor Hushovd (foto, Cervélo TestTeam) en Filippo Pozzato (Katusha). Na kasseistrook nummer 7 van Templeuve - Moulin-de-Vertain hebben zij 1'05" voorsprong op het peloton.

In kasseistrook nummer 4, de bekende Carrefour de l'Arbre, komen Leif Hoste, Johan van Summeren en Juan Antonio Flecha ten val en even later ook Thor Hushovd terwijl Tom Boonen versnelt: aan het einde van deze strook heeft hij 10 seconden voorsprong op Pozzato en 35 op Hoste, van Summeren en Hushovd terwijl Flecha die van fiets heeft moeten veranderen na de val zich op één minuut bevindt.

Tom BoonenBoonen (foto) weet zijn voorsprong op Pozzato uit te breiden tot 27 seconden op 4 kilometer van de aankomst, 40 in de laatste kilometer en uiteindelijk wint hij zijn derde Parijs-Roubaix met 47 seconden voorsprong op Filippo Pozzato.
Thor Hushovd en Leif Hoste finishen 30 seconden later op de derde en vierde plaats.

> Klik hier om al mijn foto's van Parijs-Roubaix 2009 te bekijken (125 foto's online)

Het eindklassement

1/ Tom Boonen (QuickStep) in 6h 15' 53"
2/ Filippo Pozzato (Katusha) op 00' 47"
3/ Thor Hushovd (Cervélo TestTeam) op + 01' 17"
4/ Leif Hoste (Silence Lotto) op + 01' 17"
5/ Johan van Summeren (Silence Lotto) op + 01' 22"
6/ Juan Antonio Flecha (Rabobank) op + 02' 14"
7/ Heinrich Haussler (Cervélo TestTeam) op + 03' 13"
8/ Sylvain Chavanel (QuickStep) op + 03' 15"
9/ Manuel Quinziato (Liquigas) op + 05' 00"
10/ Matti Brechel (Saxo Bank) op + 05' 29"

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De beelden van de laatste kilometer

De UCI World Ranking

Heinrich HausslerMet zijn 7de plaats pakt Heinrich Haussler voldoende punten om op de eerste plaats te komen van de UCI World Ranking, voor Alberto Contador die de Ronde van Baskenland heeft gewonnen.

Het klassement is nu als volgt:
1/ Heinrich Haussler (foto, Cervélo TestTeam) - 197 points
2/ Alberto Contador (Astana) - 188
3/ Allan Davis (QuickStep) - 183
4/ Luis Leon Sanchez (Caisse d'Epargne) - 169
5/ Antonio Colom (Katusha) - 145
6/ Thor Hushovd(Cervélo TestTeam) - 140
7/ Filippo Pozzato (Katusha) - 130
8/ Mark Cavendish (Columbia High Road) - 110
9/ Michele Scarponi (Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli) - 107
10/ Stijn Devolder (QuickStep) - 104

In het ploegenklassement vinden we QuickStep op de eerste plaats met 517 punten, gevolgd door Cervélo TestTeam met 370 punten en Columbia High Road met 359 punten.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 6348x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Roubaix | Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | Klassiekers

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf keer acht ?