home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 213 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

En nu al 5x een Critérium International voor Jens Voigt (Team Saxo Bank)

Toegevoegd: zondag 29 maart 2009 om 22:31:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  En nu al 5x een Critérium International voor Jens Voigt (Team Saxo Bank)Het Criterium International vond dit weekend plaats rondom Charleville-Mézières in de Ardennen. Drie etappes in twee dagen vormden zoals gebruikelijk voor deze wedstrijd een heel volledige koers: één vlakke etappe op zaterdag, één bergetappe zondagochtend en uiteindelijk een tijdrit op zondagmiddag.

  Eerder al winnaar van het Critérium International in 2008 en het jaar ervoor, wint de Duitse renner Jens Voigt van het Team Saxo Bank deze wedstrijd voor de vijfde keer: 1999, 2004, 2007, 2008 en 2009!

  Hij wint ook de groene trui en de bolletjestrui van beste klimmer en zijn ploeg Team Saxo Bank was de beste ploeg. De witte trui van beste jongere is voor de Fransman Jérôme Coppel van Française des Jeux.
  Arnaud Coyot

  Jimmy Casper gaat verder op de goede lijn sinds het begin van het seizoen en wint de eerste etappe

  De 190 kilometer lange etappe tussen Monthois en Charleville-Mézières was gisteren voornamelijk het speelveld van 4 renners. Op kilometer 16 al viel Christophe Kern (Cofidis) aan en in zijn ontsnapping werd hij gevolgd door Arnaud Coyot (foto, Caisse d'Epargne), Timothy Duggan (Garmin Slipstream) en David Lelay (Agritubel).
  Op kilometer 50 had deze kopgroep een maximale voorsprong van 9'35", net voor de beklimming van Stonne waar Duggan als eerste boven kwam voor Lelay, Kern en Coyot. De eerste sprint, in Le Chesne werd gewonnen door Arnaud Coyot voor Christophe Kern en David Lelay. Op dat moment hebben de 4 renners nog een voorsprong van 7'35".
  De tweede sprint, in Rethel, wordt gewonnen door Kern, voor Coyot en Lelay terwijl de voorsprong dan al is teruggezakt naar 4 minuten. In de sprint van Lalobbe is het wederom Arnaud Coyot die als eerste over de streep komt, voor Kern en Lelay; Duggan heeft hen niet kunnen volgen en rijdt op 12 seconden. Het peloton volgt op 2'20".
  Ze komen dan in de beklimming van de Côte de Signy-l'Abbaye waar Lelay als eerste bovenkomt, gevolgd door Kern en Coyot. Duggan's achterstand is dan al opgelopen tot 1'30 en het peloton rijdt 40 seconden achter hem. De laatste beklimming is die van de Côte de Barbe-en-Croc waar David Lelay als eerste bovenkomt met een paar seconden voorsprong op Kern en Coyot en nog maar 20 seconden op het peloton.David Lelay In de afdaling worden Kern en Coyot teruggepakt door het peloton terwijl David Lelay (foto) alles op alles zet maar uiteindelijk toch teruggepakt wordt op zo'n 10 kilometer voor de finish.

  De etappe eindigt dan in een sprint in Charleville-Mézières waar Jimmy Casper (Besson Chaussures-Sojasun) het wint van Yauheni Hutarovich (Française des Jeux) en Cyril Lemoine (Skil Shimano). Casper haalt zo zijn derde etappe-overwinning binnen voor de ploeg van Stéphane Heulot sinds het begin van het seizoen (na twee etappes in de Ster van Bessèges). Na de etappe bedankte hij Christian Prudhomme want als hij ons niet uitgenodigd had, had ik hier niet gewonnen (nee, echt?! ;-) en zijn ploegmaten Yannick Talabardon, Laurent Mangel en Jimmy Engoulvent die de sprint voor hem voorbereid hadden.

  Jens Voigt wint de tweede etappe en pakt de gele trui

  Terwijl hij vorig jaar de etappe-overwinning nog moest overlaten aan Simon Gerrans won Jens Voigt dit jaar de tweede etappe zelf en pakte hij tevens de gele trui waar hij zo naar verlangde.
  Een vroeg vertrek vanochtend om 8u30: in de eerste meters van de etappe tussen Les Vieilles Forges (Les Mazures) en Monthermé (98,5 km, dezelfde etappe als vorig jaar) was Rémi di Grégorio (Française des Jeux) de eerste die aanviel om in een solo over de Côte des Vieilles Forges te komen met daar al 18 seconden voorsprong op het peloton. Jens VoigtIn de afdaling krijgt hij gezelschap van Jens Voigt (foto, Saxo Bank), Clément Lhotellerie (Vacansoleil), Alan Perez (Euskaltel-Euskadi) en Daniel Navarro (Astana).
  Bovenop de Côte du Mont Malgré Tout pakt Jens Voigt de punten voor het bergklassement voor Lhotellerie en Di Grégorio. De kopgroep heeft dan 30 seconden voorsprong op het peloton. Na de volgende beklimming, de Côte de Blossette, is het Di Grégorio die als eerste aan de afdaling begint door voor Navarro en Voigt op de top te komen terwijl op de Col du Loup het opnieuw de beurt is aan Voigt voor Di Grégorio en Navarro. Zij hebben daar 1'20" voorsprong op het peloton. In dezelfde volgorde komen ze boven op de Côte des Perrières met 1'05" op het peloton.
  In de beklimming van de Côte de Meillier-Fontaine, besluit Jens Voigt te versnellen en Clément Lhotellerie kan het ritme dan niet meer bijhouden. Di Grégorio gaat voor Voigt en Navarro over de top met Lhotellerie op 40 seconden. Het peloton is dan nog op 35 seconden van Lhotellerie maar in de afdaling wordt hij teruggepakt.
  Op de top van de Côte du Bois de l'Or is de doorkomstvolgorde weer dezelfde en dan besluit Voigt opnieuw te versnellen en kan Di Grégorio niet meer volgen. Het peloton pakt hem terug op kilometer 69 en heeft dan nog maar 28 seconden achterstand op Voigt en Navarro.
  Jérôme Coppel (Française des Jeux) zet dan de achtervolging in en bij de tweede doorkomst bovenop de Côte du Mont Malgré Tout komt Voigt boven voor Navarro met Coppel op 20 seconden en het peloton op 25. In de afdaling probeert het leidersduo weer meer voorsprong op te bouwen en dat lukt met Coppel op 35" en het peloton op 45".
  Dan is het de beurt aan de Frans kampioen van 2007, Christophe Moreau (Agritubel) om de achtervolging in te zetten.
  Op 10 kilometer van de aankomst rijdt hij met Coppel op 23 seconden achter de twee aan kop, 32 seconden voor het peloton. Voigt en Navarro doen er echter alles aan om hen voor te blijven en op 5 kilometer van de aankomst hebben ze nog 28 seconden op Coppel en Moreau en 38 seconden op het peloton.
  Coppel en Moreau worden teruggepakt door het peloton op 3 kilometer van de aankomst, net voordat Jens Voigt opnieuw versnelt om van Navarro weg te rijden.
  Danny Pate (Garmin Slipstream) rijdt vanuit het peloton Navarro voorbij maar lukt het niet om Voigt terug te pakken.
  Jens Voigt wint dus de etappe en pakt tevens de gele trui.
  Kim Andersen
  Jens Voigt werd daarmee dus de nieuwe leider maar de verschillen waren wel erg klein: 7 seconden op Danny Pate, 8 seconden op Cyril Lemoine en 9 seconden op Romain Feillu en Jérôme Coppel.

  Zijn ploegleider, Kim Andersen (foto), zei over deze etappe: Jens reed bijna 100 kilometer voorop en de andere renners in de kopgroep waren niet sterk genoeg om een groot gat te slaan. Zeven seconden zijn misschien niet genoeg met de tijdrit van vanmiddag. Ik ben dus niet teleurgesteld als hij het Critérium International niet wint na zijn enorme inspanning van vanochtend.Tony Martin

  Na de bolletjestrui in Parijs-Nice, wint Tony Martin (foto) de tijdrit van het Critérium International

  Met vertrek op de Rue de Flandre en aankomst op het Place Ducale in Charleville-Mézières, was de tijdrit van vanmiddag kort, met een afstand van maar 8,3 kilometer.

  Deze afstand deed dus denken aan een proloog van bijvoorbeeld de Tour de France en dat ontlokte Laurent Jalabert de uitspraak je moet snel starten, halverwege versnellen en dan vol gas eindigen en dat is precies wat de jonge Duitser Tony Martin (Columbia High Road) deed.

  Hij legde de 8,3 kilometer af in 10 minuten en 5 seconden, 6 seconden sneller dan de tijdritspecialist Bradley Wiggins.

  Jens Voigt eindigt vijfde in deze tijdrit, op 18 seconden achter Martin en 10 seconden achter nummer drie van deze laatste etappe, Frantisek Rabon (Columbia High Road).

  Het algemeen klassement

  Na drie etappes kun je gerust zeggen dat het spannend was tot het einde want zelfs nu nog zijn de verschillen erg klein:
  1/ Jens Voigt (Team Saxo Bank) - 7h 23' 00"
  2/ Frantisek Rabon (Team Columbia High Road) - + 00' 02"
  3/ Danny Pate (Garmin Slipstream) - + 00' 09"
  4/ Maxime Monfort (Team Columbia High Road) - + 00' 12"
  5/ Cyril Lemoine (Skil-Shimano) - + 00' 18"

  Het geheim recept?

  Jens Voigt won vandaag het Critérium International voor de vijfde keer en zei erg blij te zijn met deze overwinning. Hij wil het hier echter blijkbaar niet bij laten want hij zei ook: na deze vijfde overwinning geloof ik dat ik nu het recept heb gevonden voor deze wedstrijd. We zien elkaar dus volgend jaar hier weer terug.

  Toen hij de wedstrijd voor de vierde keer won in 2008, was hij net vader geworden van zijn vierde kind en in 2009 heeft hij al 5 kinderen. Laurent Jalabert raadde hem daarom aan misschien toch maar te stoppen want anders wordt het wel een erg duur zaakje als je voor iedere overwinning van het Critérium International weer een kind erbij moet hebben!

  Alleen Raymond Poulidor won het Critérium International eerder vijf keer.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 3 reacties | 13685x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)| Critérium International | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 3 reacties!
 1. Goedmorgen Thomas,

  Als enthousiast lezer van jouw berichten vraag ik je het volgende:

  Ik wil graag de hoogteprofielen van de touretappes van dit jaar hebben. Hoe kom ik daaraan? Ik wil ze wel betalen.

  Bedankt voor de moeite, Met vriendelijke groeten,

  Henk Scholten (de fietsende landmeter uit Beuningen (O))

  | Henk Scholten | maandag 30 maart 2009 om 11:43:53

 2. titre : \\\"And now it\\\'s 5 at the Critérium International for Jens Voigt (Columbia High Road)\\\"

  Jens Voigt est chez Saxo Bank...;) Je sais que les Columbia gagnent tout, mais quand même :)

  | François-Xavier DUC | maandag 13 april 2009 om 16:54:09

 3. NL @Henk, wat betreft de hoogteprofielen: bent u op zoek naar zoiets als wat A.S.O. op de website van de Tour heeft staan voor de bergetappes (deze bijvoorbeeld) ?
  Mocht u iets preciezers zoeken, dan is wellicht de site salite.ch iets voor u? Met de namen van de bergen die genoemd staan in mijn artikel over het parcours van de Tour de France 2009 komt u dan waarschijnlijk een heel eind!

  FR @FX : shame on me .. surtout qu'on le voit même sur la photo que j'ai mis en illustration de cet article (prise sur un contre-la-montre pendant le Tour 2008) !! Heureusement il y en a encore qui font attention, merci :-). C'est donc maintenant corrigé !

  Au fait, tu lis mon blog en English ?

  | Thomas Vergouwen | maandag 13 april 2009 om 17:31:26

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één plus vijf ?