home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 214 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Alberto Contador alleen in de beklimming van de Montagne de Lure, pakt de gele trui van Parijs-Nice 2009 terug

Toegevoegd: zaterdag 14 maart 2009 om 0:22:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Alberto Contador alleen in de beklimming van de Montagne de Lure, pakt de gele trui van Parijs-Nice 2009 terugVandaag stond de zesde etappe, de koninginnerit, tussen Saint-Paul-Trois-Châteaux en de Montagne de Lure op het programma.

  Vantevoren stond het eigenlijk al bijna vast dat deze etappe een grote invloed zou hebben op het algemeen klassement en dat is inderdaad wat is gebeurd in de beklimming van het zusje van de Ventoux.

  Het parcours

  Er stonden vandaag 6 beklimmingen op het programma: om te beginnen met twee bergen van de tweede categorie (de Côte du Pas du Ventoux en de Côte de Ferrassières), gevolgd door drie beklimmingen van de derde categorie (de Côte de Saint-Martin-les-Eaux, de Col de la Mort d'Imbert en de Côte des Mourres) maar vooral aan het eind van de etappe de aankomst bergop op de Montagne de Lure (1ste categorie, 13,8 km @ 6,6%).

  Parijs-Nice kende nooit eerder een aankomst op de Montagne de en het zusje van de Ventoux is ook het hoogste punt wat de Race naar de zon ooit bereikt heeft.

  De tussensprints waren in Rasteau en in Forcalquier terwijl de ravitailleringszone in Revest-du-Bion lag.

  > Klik hier om alle informatie over het parcours van Parijs-Nice 2009 te bekijken

  Het verloop van de etappe

  De Belg Jelle Vanendert (Silence-Lotto) was de enige renner die niet aan de start in Saint-Paul-Trois-Châteaux verscheen.

  Thomas Voeckler (BBox Bouygues Telecom) kwam in het begin van de etappe ten val en werd afgevoerd naar het ziekenhuis in Orange waar hij werd geopereerd aan een drievoudige sleutelbeenbreuk. Simon Spilak (Lampre NGC), José Luis Arrieta (AG2R La Mondiale) en Sébastien Chavanel (Française des Jeux) stapten ook onderweg af.

  Christophe RiblonIn de eerste 20 kilometers vormde zich een kopgroep van 5 en vervolgens 8 renners: Christophe Riblon (AG2R La Mondiale, foto), Mickael Delage (Silence-Lotto), Javier Aramendia (Euskaltel-Euskadi), Alan Perez (Euskaltel-Euskadi), Sébastien Turgot (BBox Bouygues Telecom), Romain Feillu (Agritubel), Niki Terpstra (Milram) en Cyril Lemoine (Skil Shimano). Jérémy Roy, de winnaar van de etappe van gisteren sluit zich bij de kilometer 33 bij deze groep aan; de groep heeft op dat moment een voorsprong van zo'n 6 minuten.

  De Columbia High Road ploeg zet even later de achtervolging in om te voorkomen dat Jérémy Roy te veel punten voor het bergklassement pakt. Tony Martin heeft blijkbaar zin om zijn bolletjestrui tot bij de aankomst in Nice te behouden want zodra Roy teruggepakt was lieten ze de 8 andere renners van de kopgroep weer gaan. Totdat Astana tempo maakte vooraan het peloton.

  In Forcalquier hadden ze nog maar 15 seconden voorsprong en even later werden 4 renners teruggepakt door het peloton. Romain Feillu, Javier Aramendia, Cyril Lemoine en Christophe Riblon hielden nog even vol maar ook zij werden even later terug gepakt.

  Op dat moment viel Jens Voigt aan maar Alberto Contador en Frank Schleck pakten hem al snel terug voordat ze gezelschap kregen van Antonio Colom en Contador alleen aanviel.

  Alberto Contador, El PistoleroAchter hem probeerden twee groepjes van twee renners hem te volgen: Luis Léon Sanchez (Caisse d'Epargne) met Frank Schleck (Saxo Bank) en David Moncoutié (Cofidis) met Cadel Evans (Silence-Lotto). De moeite was echter vergeefs ... Alberto Contador eindigde de etappe in een langdurige solo op 58 seconden voor Sanchez en Schleck en 1 minute 27 voor Evans en Moncoutié. Bij de aankomst maakte el pistolero zijn bekende schietgebaar (foto).
  Sylvain Chavanel eindigt 13de op 1'50" en draagt zijn gele leiderstrui dus aan de Spanjaard van Astana over.

  Gezien de mooie beelden die deze beklimming vandaag opleverde is de kans groot dat de Montagne de Lure binnenkort op het programma van de Tour de France staat!

  De klassementen

  Het algemeen klassement
  Zoals ik gisteren al zei was de Montagne de Lure de gelegenheid voor veranderingen in het algemeen klassement. Dat was inderdaad het geval en een aantal favorieten voor de eindoverwinning hebben hun plaats opgeëist bovenin het lijstje. Sylvain Chavanel slaagt er voorlopig in een plaats op het podium te behouden:
  1/ Alberto Contador (Astana) - 23h 21' 08"
  2/ Luis Léon Sanchez (Caisse d'Epargne) - 23h 22' 21" / + 01' 13"
  3/ Sylvain Chavanel (Quick.Step) - 23h 22' 32" / + 01' 24"
  4/ Frank Schleck (Saxo Bank) - 23h 22' 46" / + 01' 38"
  5/ Kevin Seeldrayers (Quick.Step) - 23h 23' 09" / + 02' 01"

  De andere klassementen
  Op het moment dat ik dit artikeltje schrijf zijn de andere klassementen nog altijd niet beschikbaar.

  Ik kan dus alleen maar zeggen dat Kevin Seeldrayers (Quick.Step) de witte trui van beste jongere behoudt.

  De beelden

  Hieronder ziet u de beelden van de laatste kilometers met de solo van Alberto Contador op de Montagne de Lure. Deze beelden en het commentaar zijn afkomstig van de Belgische zender Sporza.


  En de samenvatting van de etappe:

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 1 reactie | 3946x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 1 reacties!
 1. A.Contador avait le dossard 51 , n° de mon departement la marne ...

  | nath51300 | dinsdag 17 maart 2009 om 1:06:27

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus negen ?