donderdag 12 maart 2009 om 23u47

Vandaag vond de vijfde etappe van Parijs-Nice 2009 plaats tussen Annonay en Vallon-Pont-d'Arc.

Na 204 kilometer doet de renner van de Française des Jeux ploeg zijn naam eer aan door ... de koning van de etappe te worden!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het parcours

De etappe van vandaag vond volledig plaats in de Ardèche tussen Annonay, waar de Race naar de zon niet meer was gestopt sinds 1952, en Vallon-Pont-d'Arc, nog nooit eerder bezocht tijdens Parijs-Nice.

Op het parcours lagen maar liefst 7 bergen, met name in het eerste deel van de etappe:
- 3 bergen van de derde categorie (de Col de Comberon [4,3 km @ 4,4%], de Côte de Vernoux-en-Vivarais [0,8 km @ 5,9%] en de Col du Moulin-à-Vent [2,4 km @ 5,3%]),
- 3 bergen van de tweede categorie (de Col de Juvenet [7,3 km @ 4,2%], de Col de Montreynaud [7,4 km @ 5%] en de Côte de Chambon-de-Bavas [4,8 km @ 5,1%])
- en één berg van de eerste categorie: de Col de Benas (10,7 km @ 4,8%)

Net na de eerste beklimming kwamen de renners door Saint-Félicien, zoals de organisator van de wedstrijd zegt een bezoekje aan de organisatoren van de bekende amateurwielerwedstrijd « l'Ardéchoise ». Daarnaast stonden er twee tussensprints op het programma: in Lamastre na 44,5 kilometer en in Sainte-Remèze op 41,5 kilometer van de aankomst.

> Klik hier om alle informatie over het parcours van Parijs-Nice 2009 te bekijken

Het verloop van de etappe

Terwijl het einde van de etappe menig Frans wielerliefhebber koude rillingen heeft gegeven met de overwinning van Jérémy Roy, was er bij het vertrek een andere reden voor koude rillingen: onder een heldere lucht bleef de thermometer steken op ... 4°C.
Enrico Franzoi (Liquigas) en Inigo Cuesta (Cervélo TestTeam) kwamen niet naar het vertrek van deze etappe en Steven Cozza (Garmin Slipstream), Brian Vandborg (Liquigas) en Philippe Gilbert (Silence Lotto) stapten onderweg af.

Jérémy RoyOp kilometer 13, net voor de beklimming van de Col de Juvenet, vormen Jérémy Roy (Française des Jeux, photo), Tony Martin (Columbia High Road) en Thomas Voeckler (BBox Bouygues Telecom) een kopgroepje.

Dit groepje haalt een maximale voorsprong van 6 minuten en 40 seconden voordat de ploegen Quick.Step, Astana, Milram, Cervelo TestTeam en Lampre gezamenlijk een versnelling inzetten vooraan het peloton.

In dit groepje pakte Tony Martin maar liefst 39 punten op de top van de verschillende beklimmingen, waardoor hij aan het eind van de etappe de bolletjestrui in ontvangst mocht nemen.

Bij de eerste doorkomst over de finishlijn, op 25 kilometer van de aankomst, hebben de drie renners nog altijd een voorsprong van 4'35".

Na pogingen van Thomas Voeckler en vervolgens twee keer Tony Martin, beseft Jérémy Roy op 7 kilometer van de aankomst dat hij in het geval van een sprint de etappe niet zal kunnen winnen en dus besluit hij alleen verder te gaan. Het lukt hem niet om meer dan 10 seconden voorsprong te krijgen (het verschil was nog maar 4 seconden op twee kilometer van de aankomst) maar het lukt hem wel om alleen over de finishlijn te komen en dus de etappe te winnen.

Terwijl hij in de etappe van gisteren nog als laatste eindigde en tijdens de Tour de France 2008 in de sprint in Montluçon in de huidige gele trui van Parijs-Nice - Sylvain Chavanel - zijn meerdere moest erkennen (zie foto hieronder in het overzicht van de klassementen), werd hij vandaag toch echt tot koning van de etappe gekroond!
Het was alsof hij het gisteren al wist ... op zijn website schreef hij namelijk gisteren na de etappe: op 25 km van de aankomst heb ik besloten niet al te veel moeite te doen om bij te blijven maar wat krachten te sparen die morgen goed van pas kunnen komen.

Dit is geweldig
Jérémy RoyIn een interview na de etappe liet Jérémy Roy duidelijk merken hoe blij hij is met zijn eerste etappeoverwinning als profwielrenner: Het is echt ongelofelijk dat ik hier in Parijs-Nice mijn eerste overwinning ken. Gisteren reed ik helemaal achteraan en eindigde ik als laatste; vandaag had ik er nog pijn van in de benen. Christophe Le Mével heeft mij zelfs aangeraden niet al te veel aan te vallen maar ik heb toch de gok gewaagd. In de eerste beklimming kon ik bijna niet bijhouden, maar het is uiteindelijk toch gelukt.
Op 10 km van de aankomst wist ik dat ik geen enkele kans zou hebben in een sprint met deze twee renners dus heb ik besloten aan te vallen en er helemaal voor te gaan. Ik had vreselijk veel last van krampen maar ik wilde het niet opgeven. Dit is geweldig.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De klassementen

Het algemeen klassement
Het algemeen klassement verandert niet na deze etappe: Sylvain Chavanel (Quick.Step) houdt zijn eerste plaats en dus de gele trui. Morgen op de Montagne de Lure zullen er wellicht wat meer verrassingen in het algemeen klassement zijn!
Jérémy Roy en Sylvain Chavanel
1/ Sylvain Chavanel (Quick.Step, foto met Jérémy Roy in de sprint in Montluçon tijdens de Tour de France) - 18h 32' 56"
2/ Juan Manuel Garate (Rabobank) - 18h 33' 02" / + 00' 06"
3/ Juan Antonio Flecha (Rabobank) - 18h 33' 32" / + 00' 36"
4/ Alberto Contador (Astana) - 18h 33' 32" / + 00' 36"
5/ Kevin Seeldrayers (Quick.Step) - 18h 33' 33" / + 00' 37"

Puntenklassement (groene trui)
Een paar kleine veranderingen in het klassement voor de groene trui, maar de Italiaan Mirco Lorenzetto houdt deze op zijn schouders nadat hij de trui in de etappe van gisteren wist te bemachtigen. Het puntenklassement ziet er nu als volgt uit:
Mirco Lorenzetto1/ Mirco Lorenzetto (Lampre-NGC, foto) - 62 pts
2/ Heinrich Haussler (Cervélo TestTeam) - 60 pts
3/ Sylvain Chavanel (Quick.Step) - 51 pts
4/ Tony Martin (Columbia High Road) - 44 pts
5/ Alberto Contador (Astana) - 34 pts

Bergklassement (bolletjestrui)
Met de 39 punten die hij tijdens deze etappe bij elkaar wist te sprokkelen, maakt Tony Martin handig van zijn aanwezigheid in de kopgroep gebruik om de bolletjestrui te pakken. Het klassement ziet er nu als volgt uit:
1/ Tony Martin (Columbia High Road) - 43 pts
2/ Thomas Voeckler (BBox Bouygues Telecom) - 29 pts
3/ Stéphane Augé (Cofidis) - 23 pts
4/ Jérémy Roy (Française des Jeux) - 18 pts
5/ Aitor Hernandez (Euskaltel Euskadi) - 16 pts

Jongerenklassement (witte trui)
De top 5 van de jongeren onder de 23 verandert niet:
1/ Kevin Seeldrayers (Quick.Step) - 18h 33' 33"
2/ Rein Taaramae (Cofidis) - 18h 34' 13" / + 00' 40"
3/ Jonathan Hivert (Skil Shimano) - 18h 34' 17" / + 00' 44"
4/ Heinrich Haussler (Cervélo TestTeam) - 18h 34' 19" / + 00' 46"
5/ Yuriy Trofimov (BBox Bouygues Telecom) - 18h 34' 29" / + 00' 56"

Ploegenklassement
Ook hier weinig veranderingen:
1/ Rabobank - 55h 39' 50"
2/ Quick.Step - 55h 41' 32" / + 01' 42"
3/ Saxo Bank - 55h 42' 10" / + 02' 20"
4/ Cofidis - 55h 42' 49" / + 02' 59"
4/ Katusha - 55h 42' 59" / + 03' 09"

De beelden van de laatste kilometers

Hieronder ziet u een filmpje van de laatste kilometers van deze etappe met af en toe wat vaag commentaar van de regie van France Télévisions :

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 2409x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen keer zes ?