dinsdag 10 maart 2009 om 23u56

Na de eerste etappe in Amilly en de tweede etappe tussen Saint-Brisson-sur-Loire en La Chapelle-Saint-Ursin, hebben 157 renners (Rémi Pauriol werd na de val in de tweede etappe gisteren afgevoerd naar het ziekenhuis en Joost Posthuma startte vandaag niet) vandaag de derde etappe verreden tussen Orval en Vichy.

Op de 178 kilometer van het parcours vonden de renners drie bergen van de derde categorie en konden ze zich twee keer aan elkaar meten in een tussensprint.

De samenvatting van de etappe van vandaag in vier woorden levert zoiets als ontsnapping, regen en wind en sprint op.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het parcours

Nogmaals een vertrek vanuit een plaats waar nooit eerder een etappe van Parijs-Nice startte, Orval, met een echte start een paar kilometer verderop vanuit Saint-Amand-Montrond waar de laatste tijdrit van de Tour de France 2008 plaats vond.

De eerste tussensprint stond op het programma na 37,5 kilometer in Lurcy-Lévis terwijl 44 kilometer verder de top van de eerste berg van de dag lag, de Côte de la Croix du Chêne (2,3 km met 4,1%). Meteen daarachteraan vonden de renners de Côte de Chavenon (1,4 km met 3,5%) en vervolgens de ravitailleringszone in Chappes.

Op 52,5 kilometer van de aankomst was het de beurt aan de laatste berg, de Col de la Bosse (6,9 km met 4,4%). In Escurolles, op 18 kilometer van de aankomst konden de sprinters nogmaals vechten voor een paar puntjes voor de groene trui voordat ze het laatste stukje aflegden naar de finishlijn in de badplaats Vichy.

> Klik hier om het volledige parcours van Parijs-Nice 2009 te bekijken op Google Maps / Google Earth

Het verloop van de etappe

Daar waar de tijdrit in Amilly onder zeer slechte weersomstandigheden plaats vond, werden de renners ook vandaag niet gespaard met veel regen, wind en een temperatuur van 7°C.

Stéphane AugéOndanks deze moeilijke omstandigheden vormde, na verschillende mislukte pogingen, zich toch een kopgroepje van 5 renners vanaf kilometer 15: Maciej Bodnar (Liquigas), Stéphane Augé (Cofidis, foto), Jurgen Roelandts (Silence Lotto), Christophe Le Mével (Française des Jeux) en Tom Veelers (Skil Shimano).

Jurgen RoelandtsBij de eerste tussensprint in Lurcy-Lévis, heeft deze kopgroep al een voorsprong van 5'40" en drie van de vijf renners pakken dus een paar punten voor de groene trui:
1. Christophe Le Mevel, 3pts/3"
2. Jurgen Roelandts (foto), 2pts/2"
3. Stéphane Augé, 1pt/1"

Bovenop de eerste berg pakken vrijwel dezelfde renners een aantal punten voor de bolletjestrui:
1. Stéphane Augé, 4 pts
2. Christophe Le Mével, 2 pts
3. Tom Veelers, 1 pt

Net daarna bereikt de groep zijn maximale voorsprong van 7 minuten, terwijl Tom Veelers op de Côte de Chavenon het laatste puntje aan Maciej Bodnar overlaat:
1. Stéphane Augé, 4 pts
2. Christophe Le Mével, 2 pts
3. Maciej Bodnar, 1 pt

Astana en de ploegen van de sprinters en met name Columbia High Road en Cervélo TestTeam beginnen dan aan de achtervolging van de kopgroep die zijn voorsprong snel ziet teruglopen.

Op de Col de la Bosse laat Stéphane Augé zien vandaag toch echt de sterkste te zijn in de bergen en met de punten die hij hier binnenhaalt weet hij zich verzekerd van de bolletjestrui:
1. Stéphane Augé, 4 pts
2. Christophe Le Mével, 2 pts
3. Tom Veelers, 1 pt

Na de Col de la Bosse maakt de Nederlandse ploeg Rabobank plotseling een versnelling die het peloton in verschillende groepen scheurt.

Juan Antonio Flecha, Juan Manuel Garate en Sébastian Langeveld (Rabobank), Sylvain Chavanel en Kevin Seeldrayers (Quick.Step) en Marcus Burghardt (Columbia High Road) komen dan samen met de vier renners die overblijven van de oorspronkelijke kopgroep, Jurgen Roelandts, Christophe Le Mével, Stéphane Augé en Tom Veelers. Deze tien renners hebben gesprint voor een paar puntjes in de laatste tussensprint die gewonnen werd door de Fransman van de Belgische ploeg:
1. Sylvain Chavanel, 3pts/3"
2. Juan Manuel Garate, 2pts/2"
3. Kevin Seeldrayers, 1pt/1"

Sylvain ChavanelNet voor de 1-kilometer-boog valt Sébastian Langeveld aan en even later op de Europabrug (Pont de l'Europe) bij het binnenrijden van Vichy komt er een tegenaanval van Sylvain Chavanel met Juan Antonio Flecha in zijn wiel.
Op zo'n 500 meter van de aankomst is de hele kopgroep weer bij elkaar en trekt Flecha als eerste de sprint voor de eindoverwinning aan. Uiteindelijk is Sylvain Chavanel (foto) toch de snelste en hij schrijft dan ook zijn tweede etappe-overwinning in Parijs-Nice op zijn naam, na de etappewinst in Cannes vorig jaar.

Voor de etappe stond Sylvain Chavanel 7de in het algemeen klassement, op 19" van Contador, en aangezien de kopgroep 1'20" voorsprong had mocht de voor een Belgische ploeg rijdende Fransman de gele trui aantrekken.

Anthony CharteauJoost Posthuma (Rabobank), ziek, is vandaag niet van start gegaan terwijl Anthony Charteau (Caisse d'Epargne, foto) tijdens de etappe afgestapt is.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De klassementen

Het algemeen klassement
Vandaag is het algemeen klassement behoorlijk gewijzigd:
1/ Sylvain Chavanel (Quick.Step) - 9h 29' 24"
2/ Juan Manuel Garate (Rabobank) - 9h 29' 57" / + 00' 33"
3/ Juan Antonio Flecha (Rabobank) - 9h 30' 00" / + 00' 36"
4/ Kevin Seeldrayers (Quick.Step) - 9h 30' 01" / + 00' 37"
5/ Jurgen Roelandts (Silence-Lotto) - 9h 30' 04" / + 00' 40"

Puntenklassement (groene trui)
De winnaar van de etappe is tevens de groene trui drager maar aangezien hij morgen al de gele trui zal dragen blijft de groene trui op de schouders van de etappewinnaar van gisteren. Het puntenklassement ziet er nu als volgt uit:
1/ Sylvain Chavanel (Quick.Step) - 42 pts
2/ Heinrich Haussler (Cervélo TestTeam) - 42 pts
3/ Mirco Lorenzetto (Lampre-NGC) - 30 pts
4/ Juan Antonio Flecha (Rabobank) - 27 pts
5/ Alberto Contador (Astana) - 25 pts

Klassement van de beste klimmer (bolletjestrui)
Zijn aanwezigheid in de kopgroep van vandaag maakte het voor Stéphane Augé mogelijk aanvoerder van het klassement van de beste klimmer te worden:
1/ Stéphane Augé (Cofidis) - 12 pts
2/ Aitor Hernandez (Euskaltel Euskadi) - 6 pts
3/ Christophe Le Mével (Française des Jeux) - 6 pts
4/ Aleksandr Kuschynski (Liquigas) - 5 pts
5/ Piet Rooijakkers (Skil Shimano) - 3 pts

Jongerenklassement (witte trui)
De beste jongeren zijn nu van Belgische afkomst:
1/ Kevin Seeldrayers (Quick.Step) - 9h 30' 01"
2/ Jurgen Roelandts (Silence-Lotto) - 9h 30' 04" / + 00' 03"
3/ Heinrich Haussler (Cervélo TestTeam) - 9h 30' 47" / + 00' 46"
4/ Sébastien Turgot (BBox Bouygues Telecom) - 9h 31' 06" / + 01' 05"
5/ Reine Taaramae (Cofidis) - 9h 31' 08" / + 01' 07"

Ploegenklassement
De bus van KatushaIn het ploegenklassement vinden we bovenaan de Nederlandse ploeg die vandaag een belangrijke rol speelde in de etappe:
1/ Rabobank - 28h 29' 41"
2/ Quick.Step - 28h 30' 19" / + 00' 38"
3/ Columbia High Road - 28h 32' 04" / + 02' 23"
4/ Katusha (foto) - 28h 32' 40" / + 02' 59"
5/ Saxo Bank - 28h 32' 55" / + 03' 14"

De videobeelden


Hieronder ziet u een filmpje van de laatste kilometer van de etappe van de Belgische zender Sporza:

en een samenvatting in beeld en geluid van de derde etappe van Parijs-Nice 2009:

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 4412x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. Les Français seront "enfin" contents avec cette victoire.

    | DERIVIERE | woensdag 11 maart 2009 om 11u18

  2. Et de deux avec Jérémy Roy aujourd'hui :-).

    | Thomas Vergouwen | vrijdag 13 maart 2009 om 01u20

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee plus acht ?