home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

De tweede etappe van Parijs-Nice 2009: ontsnapping, valpartij en sprint

Toegevoegd: maandag 09 maart 2009 om 22:57:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  De tweede etappe van Parijs-Nice 2009: ontsnapping, valpartij en sprintGisteren vond u hier al alle informatie over de eerste etappe in Amilly van de 67ste editie van Parijs-Nice.

  Vandaag vond de tweede etappe plaats tussen Saint-Brisson-sur-Loire en La Chapelle-Saint-Ursin over een afstand van 195,5 kilometer (zie hier voor alle informatie over het parcours van Parijs-Nice). Als ik deze etappe in drie woorden zou moeten samenvatten dan zouden dat ontsnapping, val en sprint zijn.

  Het parcours

  Na een vertrek vanuit Saint-Brisson-sur-Loire in de mooie omgeving van het plaatselijk kasteel en een tussensprint in Sury-près-Léré, vonden de renners twee bergen van de derde categorie op hun weg. Deze bergen volgden elkaar op tussen de 80ste en 90ste kilometer: om te beginnen de Côte de Sancerre (2,8 km met 4,7%) gevolgd door de Côte de Crézancy-en-Sancerre. Tussen de twee bergen vonden de renners de ravitailleringszone aan de uitgang van Sancerre.

  Na 156,5 kilometer was er een eerste doorkomst over de finishlijn met een tussensprint aan het begin van een plaatselijk circuit rondom de finishsstad, La Chapelle-Saint-Ursin.

  Het verloop van de etappe

  Voor het vertrek van de etappe zei Bernard Hinault over Alberto Contador dat hij tevreden en relaxed overkomt en dat hij uitstraalt dat hij veel plezier heeft in het wielrennen op dit moment alvorens daar als conclusie uit te trekken dat hij en zijn ploeg best een kopgroep kon laten ontsnappen zolang zij de voorsprong maar enigszins beperkt houden.

  Aitor HernandezEn dat is precies wat er is gebeurd ... de kopgroep van de dag werd gevormd door 4 renners: Piet Rooijakkers (Skil Shimano), Aitor Hernandez (Euskaltel Euskadi, photo), Aleksandr Kuschynski (Liquigas) en Christophe Laurent (Agritubel). De Nederlander Piet Rooijakkers viel als eerste aan meteen na de start en hij kreeg vervolgens na 3,5 kilometer gezelschap van de andere drie renners. De kopgroep had een maximale voorsprong van 7'35" bij de tussensprint in Sury-près-Léré.

  Astana nam vervolgens het heft in handen zonder overigens echt veel moeite te doen om de 4 renners in te halen. Daardoor kon Aitor Hernandez (Euskaltel Euskadi, foto) de bolletjestrui pakken door respectievelijk als eerste en als tweede op de top van de twee bergen te zijn.

  Deze etappe moest normaal gesproken eindigen in een sprint en de Française des Jeux ploeg besloot dan ook aan de kop van het peloton het tempo op te voeren. Na een valpartij achterin het peloton en een tweedeling van het peloton, kwamen de ploegen Columbia High Road en Cervélo TestTeam de Française des Jeux ploeg helpen om zodoende op 23 kilometer van de aankomst de kopgroep terug te pakken.

  Een aantal kilometer verder probeerde Pierre Rolland nog alleen te ontsnappen maar zonder al te veel succes.

  Heinrich HausslerDe voorbereiding van de sprint werd enigszins verstoord door een valpartij in de laatste 3 kilometer: een twintigtal renners lag daarbij op de grond en de gele truidrager, Alberto Contador moest ook even voet aan de grond zetten om de renners die op de grond lagen te ontwijken. Hij finishte daardoor met een beetje achterstand maar dat heeft geen invloed op het algemeen klassement aangezien de val in de laatste 3 kilometer plaats vond.

  Na deze valpartij ging alleen Rémi Pauriol (Cofidis) niet op de fiets verder. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis van Bourges waar een breuk en verschuiving van zijn sleutelbeen werd geconstateerd waar hij aan geopereerd moet worden en ook een gebroken rib. Hij wordt normaal gesproken dinsdag geopereerd in Parijs en is dan zo'n 6 tot 8 weken uit de roulatie.

  Terwijl Mark Renshaw (Columbia High Road) en Mirco Lorenzetto (Lampre NGC) vochten om de eerste plaats in de sprint was het uiteindelijk de Duitser Heinrich Haussler (foto) die de etappe wint door op 300 meter van de aankomst aan te vallen.

  De klassementen

  Alberto ContadorHet algemeen klassement
  Het algemeen klassement verandert niet ten opzichte van gisteren:
  1/ Alberto Contador (Astana) - 4h 56' 06"
  2/ Bradley Wiggins (Garmin Slipstream) - 4h 56' 13" / + 00' 07"
  3/ Luis-Leon Sanchez (Caisse d'Epargne) - 4h 56' 15" / + 00' 09"
  4/ Tony Martin (Columbia High Road) - 4h 56' 17" / + 00' 11"
  5/ David Millar (Garmin Slipstream) - 4h 56' 20" / + 00' 14"

  Puntenklassement (groene trui)
  De winnaar van de etappe pakte ook meteen de groene trui. Het puntenklassement ziet er nu als volgt uit:
  1/ Heinrich Haussler (Cervélo TestTeam) - 30 pts
  2/ Alberto Contador (Astana) - 25 pts
  3/ Bradley Wiggins (Garmin Slipstream) - 22 pts
  4/ Mark Renshaw (Columbia High Road) - 22 pts

  Klassement van de beste klimmer (bolletjestrui)
  De kopgroep van de dag heeft alle punten bij elkaar gesprokkeld op de twee bergen die vandaag op het programma stonden om tot het volgende klassement te komen voor de bolletjestrui:
  1/ Aitor Hernandez (Euskaltel Euskadi) - 6 pts
  2/ Aleksandr Kuschynski (Liquigas) - 5 pts
  3/ Piet Rooijakkers (Skil Shimano) - 3 pts

  Niki TerpstraBeste jongerenklassement (witte trui)
  De etappewinnaar staat ook op het podium voor het jongerenklassement:
  1/ Tony Martin (Columbia High Road) - 4h 56' 17"
  2/ Heinrich Haussler (Cervélo TestTeam) - 4h 56' 26" / + 00' 09"
  3/ Niki Terpstra (Milram, foto) - 4h 56' 36" / + 00' 19"

  Ploegenklassement
  In het ploegenklassement vinden we als eerste de ploeg van de gele trui drager:
  1/ Astana - 14h 49' 20"
  2/ Garmin Slipstream - 14h 49' 21" / + 00' 01"
  3/ Columbia High Road - 14h 49' 30" / + 00' 10"

  De beelden van de laatste kilometer

  Hieronder ziet u de beelden van de laatste kilometer van de etappe, met dank aan de Belgische zender Sporza:

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 6670x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes keer zeven ?