home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 203 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Het parcours van Parijs-Nice 2009 in Google Earth / Google Maps en deelnemende renners

Toegevoegd: donderdag 26 februari 2009 om 22:54:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Het parcours van Parijs-Nice 2009 in Google Earth / Google Maps en deelnemende renners

  oorspronkelijk geplaatst op 23 februari 2009 om 01.05 uur; bijgewerkt op 26 februari 2009 om 22.54 uur - publicatie voorlopige selecties van deelnemende renners

  Eind november 2008 plaatste ik de eerste versie van mijn artikeltje over de geruchten met betrekking tot het parcours van Parijs-Nice 2009.

  Zoals inmiddels gebruikelijk, heb ik met hulp van een aantal van mijn trouwe lezers (bedankt Franck ! ;-) dit artikeltje steeds bijgewerkt zodra er nieuwe geruchten bekend werden en uiteindelijk ... toen het parcours officieel werd aangekondigd op 29 januari bleek dat alle informatie uit het artikeltje klopte met betrekking tot de start- en finishsteden van de 8 etappes !

  Daarom heb ik besloten mijn artikeltje met de geruchten niet bij te werken maar me eerst te richten op de kaart in Google Maps / Google Earth die ik aan het maken was voor dit parcours. Nu kunt u dit eindelijk allemaal exclusief terug vinden op www.velowire.com !

  Preciezere kaarten

  Als u een trouwe lezer(es) van deze blog bent weet u dat ik al eerder het parcours van de Tour de France 2008 in Google Earth / Google Maps had ingetekend. Destijds had ik dat volledig met de hand gedaan en naast het feit dat dat dus erg tijdrovend was waren de kaarten ook niet super precies ...

  Voor het eerst heb ik voor het tekenen van het parcours van Parijs-Nice 2009 in Google Earth / Google Maps nu een nieuwe methode gebruikt. Deze methode maakt het mogelijk om het parcours heel precies in te tekenen met de verschillende bochten - groot en klein - in de weg. Hieronder kunt u dus een zeer precieze kaart ontdekken die normaal gesproken volledig overeen komt met de weg die de renners tussen 8 en 15 maart zullen volgen.

  Eerste etappe van Parijs-Nice 2009 : individuele tijdrit in Amilly - zondag 8 maart 2009 - 9,3 km

  AmillyAmilly, een stad in de Loiret, organiseert op zondag 8 maart 2009 voor het tweede opeenvolgende jaar de proloog van de 67ste editie van Parijs-Nice.
  Het is een individuele tijdrit van 9,3 kilometer (het parcours is dus niet hetzelfde als in 2008 want toen was het een echte proloog van 4,6 kilometer) ... niet echt een proloog dus want volgens de definitie daarvan zou het parcours dan niet langer dan 8 kilometer kunnen zijn.
  In 2008 werd de proloog in Amilly gewonnen door Thor Hushovd.

  Een aarzelende gemeenteraad in Issy-les-Moulineaux, die blijkbaar niet snel genoeg heeft geantwoord op de vraag van A.S.O. om de proloog terug te halen naar Issy is blijkbaar de reden van de organisatie van deze eerste etappe in Amilly in plaats van een terugkeer naar de stad in de Hauts-de-Seine waar de organisator van Parijs-Nice, Amaury Sport Organisation is gevestigd (op 253 quai de la Bataille de Stalingrad).

  De stad Amilly gaf wel een positief antwoord op de vraag van A.S.O. om wederom de start van de Rit naar de Zon te organiseren en de loco-burgemeester, Jean-Pierre Door, sprak een tijdje terug al van een bedankje van A.S.O. in de vorm van een etappe-aankomst en -start van de Tour de France in 2010.
  De kaart van de proloog in Amilly

  De tweede etappe : Saint-Brisson-sur-Loire > La Chapelle-Saint-Ursin - maandag 9 maart 2009 - 195,5 km

  La-Chapelle-Saint-Ursin, © http://mairiechapellesaintursin.nuxit.netDaar waar in 2008 de eerste etappe zou hebben moeten vertrekken vanuit Amillyvoetnoot, staat het vertrek van de tweede etappe in 2009 gepland in Saint-Brisson-sur-Loire, in het kanton van Gien (startplaats van Paris-Bourges) en bekend om haar kasteel, voor een etappe richting La Chapelle-Saint-Ursin (foto) in de Cher.

  La Chapelle-Saint-Ursin had in 2004 al een etappe-start gezien van Parijs-Nice in 2004 vanaf de Place de la Mairie. In 2009, komt de etappe in principe aan vlakbij het voetbalstadion en de gemeentelijke feestzaal, met twee doorkomsten over de finishlijn.
  De kaart van de tweede etappe

  De derde etappe : Orval > Vichy - dinsdag 10 maart 2009 - 178 km

  De volgende dag vertrekken de renners vanuit de stad Orval, op zo'n 50 kilometer ten zuiden van La Chapelle-Saint-Ursin (en naast Saint-Amand-Montrond, finishstad van de laatste tijdrit van de Tour de France 2008).
  Complexe thermal des Dômes in Vichy - © TejDeze etappe zal finishen in Vichy (foto). De renners komen dan vanuit Vendat, de 1-kilometer boog staat op de stuwdam en de finishlijn zal getrokken worden op de allée des Ailes ter hoogte van de Crédit Agricole.
  De kaart van de derde etappe

  De vierde etappe : Vichy > Saint-Etienne - woensdag 11 maart 2009 - 173,5 km

  Het fictieve vertrek van deze etappe vindt plaats op de Rotonde naast het Darragon stadion in Vichy om uiteindelijk aan te komen in Saint-Etienne. Het echte vertrek vindt plaats in Cusset.
  De kaart van de vierde etappe

  De vijfde etappe : Annonay > Vallon-Pont-d'Arc - donderdag 12 maart 2009 - 204 km

  Vallon-Pont-d'Arc - © VpeDit jaar heeft de Ardèche niet alleen een etappe-aankomst van de Tour de France 2009 in Aubenas (etappe Bourgoin-Jallieu > Aubenas) maar ook een etappe van Parijs-Nice 2009.

  Het betreft een etappe die volledig in de Ardèche plaats vindt, tussen de meest dicht bevolkte gemeente van de Ardèche, Annonay en het kleine toeristische plaatsje Vallon-Pont-d'Arc (foto) met een symbolisch bezoekje aan Saint-Félicien, historische thuisbasis van de cyclosportive l'Ardéchoise.
  De kaart van de vijfde etappe

  De zesde etappe : Saint-Paul-Trois-Châteaux > Montagne de Lure - vrijdag 13 maart 2009 - 182,5 km

  Deze zesde etappe kent zijn vertrek in het centrum van Saint-Paul-Trois-Châteaux.
  Voor de officiële aankondiging van het parcours wilde A.S.O. nog niets zeggen over de aankomstplaats van deze etappe omdat het schijnbaar de enige etappe was met een nieuw parcours ... inderdaad de bergaankomst bovenop de Montagne de Lure is een primeur op deze uitzonderlijke locatie, en de hoogste aankomst in de geschiedenis van Parijs-Nice (1.600 m). Voor degenen die de streek niet kennen, deze enorme heuvel luistert naar de bijnaam « het zusje van de Ventoux ». De 13,8 km lange beklimming, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 %, zullen zeker van invloed zijn op het klassement.
  De kaart van de zesde etappe

  De zevende etappe : Manosque > Fayence - zaterdag 14 maart 2009 - 191 km

  De vertrekplaats van deze zevende etappe, vaak beslissend, is Manosque in de Alpes-de-Haute-Provence.

  Fayence (foto) is de aankomstplaats van de etappe van zaterdag 14 maart 2009.

  De renners komen via Seillans, voor een eerste doorkomst over de finishlijn in de richting van Mons, Callian en Montauroux, alvorens terug te keren naar een vlak stuk met aankomst bij de parkeerplaats van la Brèche.

  Op 5 juli 2009, tijdens de etappe Monaco > Brignoles, komt het peloton trouwens ook door Fayence met volgens Var Matin een tussensprint bij het station.
  De kaart van de 7de etappe

  De achtste en laatste etappe : Nice > Nice - zondag 15 maart 2009 - 119 km

  Deze laatste etappe vertrekt zoals gebruikelijk in de uiteindelijke finishplaats, Nice. De aankomst zal uiteraard plaatsvinden in Nice op de Promenade des Anglais !
  De Promenade des Anglais in Nice
  De Promenade des Anglais in Nice, © sokole oko

  De kaart van de 8ste etappe

  De kaart van alle etappes in Google Maps en ... in Google Earth

  Op basis van de details van alle etappes die door A.S.O. bekend zijn gemaakt heb ik een Google Maps kaart ingetekend met het parcours van Parijs-Nice 2009.

  UPDATE 2 maart 2009: in de kaart die u kunt openen in Google Earth vindt u nu ook alle tussensprints, beklimmingen en ravitailleringszones.

  Het resultaat in een Google Maps kaart (zonder sprints, bergen en ravitailleringszones) vindt u hieronder.

  Als u deze kaart liever in Google Earth bekijkt (bijvoorbeeld om er virtueel overheen te kunnen vliegen), kunt u op de volgende link klikken: het parcours van Parijs-Nice 2009 in Google Earth.
  Problemen met openen? Dan heeft u waarschijnlijk het programma niet op uw computer staan: download Google Earth.

  De deelnemende ploegen

  20 ploegen zijn uitgenodigd voor deelname aan deze 67ste editie van Parijs-Nice.

  Om te beginnen zijn dat 17 van de 18 UCI ProTour ploegen. Alleen de Fuji-Servetto ploeg, geboren uit de resten van de Saunier Duval-Scott ploeg (in de tussentijd nog Scott-American Beef geworden), is niet uitgenodigd door A.S.O. vanwege het dopingverleden van de ploeg in 2008.
  Naast deze UCI ProTour ploegen zijn 3 continental pro ploegen uitgenodigd: Agritubel, Skil-Shimano en Cervélo TestTeam.

  De lijst van deelnemende ploegen in Parijs-Nice is vaak het uitgangspunt voor de deelnemende ploegen aan de Tour de France. Naast de inmiddels gebruikelijke uitnodiging van de Franse ploeg Agritubel is de kans dus groot dat Skil-Shimano (die vorig jaar nog had aangegeven nog niet klaar te zijn voor de Tour maar inmiddels aan de pers heeft laten weten nu wel klaar te zijn; de ploeg heeft de Tour overigens al in haar planning opgenomen) en Cervélo TestTeam ook zullen worden uitgenodigd voor deelname aan de Tour de France 2009.

  De volledige lijst met ploegen en belangrijkste deelnemende renners ziet er als volgt:

  DUITSLAND
  - Team Milram (MRM) : Peter Velits, Martin Velits, Niki Terpstra, Martin Müller, Christian Knees, Thomas Fothen, Markus Fothen, Markus Eichler Thomas Rohregger, Matthias Ruß

  BELGIË
  - Quick Step (QST) : Maarten Wynants, Jurgen van de Walle, Kevin Seeldrayers, Sébastien Rosseler, Jérôme Pineau, Kevin de Weert, Sylvain Chavanel, Carlos Barredo, Francesco Reda, Kevin Van Impe
  - Silence - Lotto (SIL) : Johan van Summeren, Jurgen van den Broeck, Jürgen Roelandts, Matthew Lloyd, Philippe Gilbert, Cadel Evans, Mickaël Delage, Mario Aerts Wilfried Cretskens, Jelle Vanendert

  DENEMARKEN
  - Team Saxo Bank (SAX) : Jens Voigt, Jurgen van Goolen, Nicki Sörensen, Andy Frank Schleck, Gustav Larsson, Karsten Kroon, Alexandr Kolobnev, Lars Bak, Chris-Anker Sörensen, Jakob Fuglsang

  SPANJE
  - Caisse d'Epargne (GCE) : Luis Leon Sanchez, Jose Joaquin Rojas, Mathieu Perget, Oscar Pereiro Sio, David Lopez Garcia, José Ivan Gutierrez, Anthony Charteau, Andreï Amador, Imanol Erviti, Dani Moreno
  - Euskaltel - Euskadi (EUS) : Gorka Verdugo, Samuel Sanchez, Alan Perez, Juan José Oroz, Inaki Isasi, Markel Irizar, Aitor Hernandez, Javier Aramendia

  VERENIGDE STATEN
  - Garmin - Slipstream (GRM) : Bradley Wiggins, Ricardo van der Velde Christian Vandevelde, Thomas Peterson, Danny Pate, David Millar, Daniel Martin, Trent Lowe, Steven Cozza
  - Team Columbia - High Road (THR) : Marcel Sieberg, Vicente Reynes, Mark Renshaw, Marco Pinotti, Maxime Monfort, Tony Martin, Marcus Burghardt, Michaël Barry

  FRANKRIJK
  - AG2R - La Mondiale (ALM) : Tadej Valjavec, Nicolas Roche, Rinaldo Nocentini, Sébastien Hinault, Stéphane Goubert, Hubert Dupont, Cyril Dessel, Jose Luis Arrieta, Vladimir Efimkin, Christophe Riblon
  - BBox Bouygues Telecom (BTL) : Thomas Voeckler, Pierre Rolland, Olivier Bonnaire, Yohann Gène, Alexandre Pichot, Cyril Gauthier, Yuri Trofimov, Sébastien Turgot
  - Cofidis le crédit en ligne (COF) : Rein Taaramae, Rémi Pauriol, Damien Monier, David Moncoutié, Amaël Moinard, Samuel Dumoulin, Mickaël Buffaz, Stéphane Augé
  - Française des Jeux (FDJ) : Jussi Veikkanen, Benoît Vaugrenard Sébastien Joly, Jérémy Roy, Christophe Le Mével, Matthieu Ladagnous, Mickaël Chérel, Sébastien Chavanel, Sandy Casar
  - Agritubel (AGR) : Nicolas Vogondy, Christophe Moreau, Geoffroy Lequatre, David Lelay Yann Huguet, Christophe Laurent, Romain Feillu, Sylvain Calzati, Maxime Bouet

  ITALIË
  - Lampre - N.G.C. (LAM) : Simon Spilak, Simone Ponzi Manuele Mori, Mirco Lorenzetto, David Loosli, Francesco Gavazzi, Pietro Caucchioli, Matteo Bono, Marco Bandiera
  - Liquigas (LIQ) : Frederik Willems, Ivan Santaromita, Aleksandr Kuschynski, Roman Kreuziger, Enrico Franzoi, Murilo Antoniobil Fischer, Francesco Chicchi Brian Vandborg, Maciej Bodnar

  LUXEMBURG
  - Astana (AST) : Haimar Zubeldia, Yaroslav Popovych, Sergio Paulinho, Benjamin Noval Gonzalez, Dmitriy Muravyev, Levi Leipheimer, Christopher Horner, Alberto Contador, Alexandr Dyachenko, Daniel Navarro, Michael Schär

  NEDERLAND
  - Rabobank (RAB) : Maarten Tjallingii, Bram Tankink, Joost Posthuma, Nick Nuyens, Sebastian Langeveld, Mathew Hayman, Juan Manuel Garate, Juan Antonio Flecha
  - Skil-Shimano (SKS) : Tom Veelers, Albert Timmer, Piet Rooijakkers, Cyril Lemoine, Thierry Hupond, Steve Houanard, Jonathan Hivert, Fumiyuki Beppu Koen de Kort, Theo Eltink, Floris Goesinnen

  RUSLAND
  - Team Katusha (KAT) : Stijn Vandenbergh, Gert Steegmans, Alexander Serov Vladimir Karpets, Evgeni Petrov, Joan Horrach, Nikita Eskov, Antonio Colom, Alexandre Botcharov

  ZWITSERLAND
  - Cervelo Test Team (CTT) : Hayden Roulston, Serge Pauwels, Jérémy Hunt, Heinrich Haussler, Jose Angel Gomez Marchante, Xavier Florencio, Philip Deignan Daniel Fleeman, Inigo Cuesta  voetnootVanwege hevige windstoten is het vertrek van de eerste etappe van Parijs-Nice 2008 verplaatst naar La Chapelotte, in de Cher, waardoor de etappe nog maar 93,5 kilometer lang was in plaats van de oorspronkelijke 184,5 kilometer.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 5 reacties | 46325x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice| Open Street Maps/Google Maps/Google Earth | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 5 reacties!
 1. Goedemorgen Thomas,

  Wat leuk je pecies getekende kaarten.
  Kun je me iets meer informatie geven over hoe je dat precies doet?. Ik zou nameijk graag voor onze fietsclub RTC uit Denekamp een een route willen intekenen. De lay outvan jouw ingetekende routes ziet er schitterend uit en spreekt mij daarom erg aan.
  Ik hoor graag van je.

  Met vriendelijk groeten,

  Henk Scholten.
  (De fietsende landemeter uit Beuningen)

  | Henk Scholten | dinsdag 24 februari 2009 om 7:30:02

 2. Hallo Henk,

  Het zou een beetje een te lang verhaal worden om hier uit te leggen hoe het een en ander precies in zijn werk gaat. Zodra ik wat meer tijd heb zal ik u privé een e-mail sturen met een beschrijving hoe te werk te gaan!

  Groeten,
  Thomas

  | Thomas Vergouwen | dinsdag 24 februari 2009 om 23:56:45

 3. Hoj Thomas,
  Net zoals Henk ben ik ook zo een beetje een kaart- en fiets freak. Ook ik ben geïnteresseerd in je layout op Google Maps. Ik zat ook altijd te morrelen met de honderden waypoints http://maps.google.be/maps/ms?hl=nl&ie=UTF8&t=h&msa=0&msid=118275325549121647605.000446611d57c1fe7405f&ll=50.532635,3.864441&spn=0.552552,1.450195&z=10. Zou je mij evenzo de tip kunnen doorsturen? Dank bij voorbaat, Johan Demecheleer

  | Johan Demecheleer | vrijdag 27 februari 2009 om 18:18:28

 4. Bonjour à tous,
  J'ai découvert ce site il y a quelques mois et il est très intéressant de voir que les infos de Thomas Vergouwen se révèlent très souvent vraies. Cela dit, j'ai noté une anomalie dans son parcours de l'étape Annonay - Vallon-Pont-d'Arc. Le début de l'étape passe par le col de Juvenet et notamment la commune de Saint-Félicien, siège de l'Ardéchoise, située au bas de la descente du Juvenet. Or votre parcours sur Google Earth passe beaucoup trop à l'est.

  | Yas | maandag 02 maart 2009 om 13:53:40

 5. Bonjour Yas,

  Merci pour votre message :-).

  Bien vu pour la petite boulette sur l'étape Annonay > Vallon-Pont-d'Arc. J'avais eu quelques petits problèmes avec Google Maps en créant le parcours de cette étape et visiblement j'ai donc oublié de vérifier si le résultat correspondait bien à ce que je lui avais demandé de dessiner :-(. Le truc marrant c'est que je parlais bien dans l'article du passage à Félicien et que sur la carte ça n'apparaissait donc pas ...

  C'est donc maintenant chose corrigée (dans la carte interactive, je n'ai pas mis à jour la capture d'écran de cette étape) et j'en ai profité pour publier dans la version Google Earth les sprints intermédiaires, les zones de ravitaillement et les cols et côtes des différentes étapes !

  Maintenant il ne me reste plus qu'à répondre aux demandes d'Henk et Johan ;-).

  | Thomas Vergouwen | maandag 02 maart 2009 om 22:17:47

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes plus vier ?