home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

De etappes van de Tour du Limousin 2009 en een terugblik op de Tour du Limousin 2008

Toegevoegd: zaterdag 27 december 2008 om 15:50:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  De etappes van de Tour du Limousin 2009 en een terugblik op de Tour du Limousin 2008Over 188 dagen start in Monaco de 96ste editie van de Tour de France, de Tour de France 2009.

  Net na de Tour de France vindt de Tour du Limousin plaats, die al meer dan 40 jaar bestaat. In dit artikel kunt u eerst kort lezen over het ontstaan van de Tour du Limousin, de eerste informatie over de etappes van de Tour du Limousin 2009 en een terugblik op de Tour du Limousin 2008.

  De geschiedenis van de Tour du Limousin

  De Tour du Limousin is in 1968 opgericht door de kolonel Louis Perrier.

  Op 29 avril 1968 startte de allereerste Tour du Limousin op het Champ de Juillet vlakbij het station van Limoges. Destijds was de Tour du Limousin uitsluitend bedoeld voor amateurs en er stonden dan ook 12 amateurploegen aan de start. De eerste winnaar was Pierre Martelozzo die vlak daarna profwielrenner werd.

  Die dag zei de organisator van de Tour du Limousin: de Tour du Limousin is vandaag geboren en zal groot worden, heel groot, dat beloof ik u.
  En inderdaad, ondanks het feit dat hij lid wordt van de directie van de Fédération Française de Cyclisme in 1962, er in 1972 de Vice-Voorzitter van wordt en hij in 1974 voorzitter wordt van de medische commissie van de FFC, blijft hij trouw aan zijn Tour du Limousin, waar hij tot in 1991 actief voorzitter van blijft.
  In mei 1994 sterft Louis Perrier en hij krijgt dan postuum de titel van Erevoorzitter van de Tour du Limousin toegekend.

  Tot in 1974 was de Tour du Limousin uitsluitend bedoeld voor amateurs, vanaf 1975 uitsluitend voor profrenners en alleen in 1981 mogen zowel profrenners als amateurs meedoen.
  In 1971 wordt de Tour du Limousin internationaal opengesteld en in 1975 werd het een profwielerronde op verzoek van Richard Marillier (nationaal technisch directeur) die een wedstrijd zocht die als laatste test kon dienen voor de Wereldkampioenschappen.

  De Tour du Limousin is onderdeel van de UCI Europe Tour in de categorie 2.1.

  De etappes van de Tour du Limousin 2009

  Op 28 november maakte de organisatiecommissie van de Tour du Limousin tijdens haar Algemene Vergadering de start- en finishplaatsen van de etappes van de 42ste editie van de Tour du Limousin bekend. Deze editie begint op dinsdag 18 augustus 2009.

  Limoges Ussel
  > eerste etappe - dinsdag 18 augustus 2009 - Limoges (Haute-Vienne) > Ussel (Corrèze)

  Eymoutiers Felletin
  > tweede etappe - woensdag 19 augustus 2009 - Eymoutiers (Haute-Vienne) > Felletin (Creuse)

  Saint-Martin-de-Jussac Saint-Junien
  > derde etappe - donderdag 20 augustus 2009 - Saint-Martin-de-Jussac (Haute-Vienne) > Saint-Junien (Haute-Vienne)

  Châlus Limoges
  > vierde etappe - vrijdag 21 augustus 2009 - Châlus (Haute-Vienne) > Limoges (Haute-Vienne)

  Om dit alles wat inzichtelijker te maken ziet u hieronder een kaart gemaakt met Google Maps waarin deze 4 etappes ingetekend zijn. Uiteraard is het parcours zoals dat in de kaart getekend is zomaar een willekeurig lijntje getrokken tussen start- en finishplaats want op dit moment zijn alleen nog maar de start- en finishplaatsen bekend gemaakt.

  De organisatiecommissie van de Tour du Limousin hoopt 17 ploegen (16 in 2008) te kunnen ontvangen in 2009, waarvan maximaal 9 Pro Tour ploegen.

  Uiteraard zal de commissie gebruik maken van de doorkomst van de Tour de France 2009 (rustdag op 13 juli en etappe Limoges > Issoudun op 14 juli 2009) om de Tour du Limousin op de kaart te zetten!

  Terugblik op de Tour du Limousin 2008

  Aan de hand van een selectie uit de foto's die de organisatiecommissie van de Tour du Limousin mij een tijdje terug toegestuurd heeft, vindt u hieronder een terugblik op de Tour du Limousin 2008, de 41ste editie die plaats vond van 19 tot en met 22 augustus 2008.
  Het parcours van de Tour du Limousin 2008
  Het parcours van de Tour du Limousin 2008

  Alle foto's zijn © Tour du Limousin. Klik op een foto om het origineel in het groot te zien.

  De eerste etappe - Limoges > Guéret
  De start van de eerste etappe
  De start van de eerste etappe

  De eerste etappe van de 41ste editie van de Tour du Limousin is gewonnen door de Ier Nicolas Roche (de zoon van Stephen Roche). Destijds reed hij voor de ploeg Crédit Agricole en in 2009 zal hij uitkomen voor de ploeg AG2R La Mondiale.

  Na een lange ontsnapping van Nicolas Roche, Hannes Blank en Geoffroy Lequatre maakte Roche op zo'n tien kilometer van de aankomst een extra versnelling. De twee andere renners werden teruggepakt door het peloton en Roche kon helemaal alleen de finishlijn overrijden.
  Het kopgroepje: Nicolas Roche, Hannes Blank en Geoffroy Lequatre
  Het kopgroepje: Nicolas Roche, Hannes Blank en Geoffroy Lequatre

  Steve Chainel (Auber 93 in 2008, Bouygues Telecom in 2009) eindigde tweede en José Joaquin Rojas Gil van de Caisse d'Epargne ploeg derde.
  De winnaar van de eerste etappe: Nicolas Roche
  De winnaar van de eerste etappe: Nicolas Roche

  De tweede etappe - Bellac > Bellac
  De leiderstruien: José Joaquin Rojas Gil, Hannes Blank, Nicolas Roche, Geoffroy Lequatre
  De leiderstruien: José Joaquin Rojas Gil, Hannes Blank, Nicolas Roche, Geoffroy Lequatre

  De start van de tweede etappe
  De start van de tweede etappe

  Na zo'n 20 kilometer reden 4 renners van het peloton weg: Jean-Luc Delpech (Bretagne Armor Lux), Arnaud Gérard (Française des Jeux), Nicolas Jalabert (Agritubel) en Julien Mazet (Astana in 2008, in 2009 gaat hij naar Auber 93).
  De kopgroep rijdt voorbij Frelontin die we vooral van de Tour de France kennen
  De kopgroep rijdt voorbij Frelontin die we vooral van de Tour de France kennen

  Deze renners werden op het laatste moment teruggepakt, maar hun inspanningen werden toch beloond want Jean Luc Delpech werd hierdoor leider van het bergklassement, Nicolas Jalabert kreeg de groene trui als beste sprinter en Julien Mazet de trofee Coup de Coeur Intermarché des Mousquetaires.
  Arnaud Gérard, die als laatste eenzaam bleef vechten tegen het peloton onder aanvoering van de renners van Caisse d'Epargne, mocht de volgende dag het rode rugnummer van de meest strijdlustige renner dragen.

  Uiteindelijk won de Japanner Yukiya Arashiro van de Japanse ploeg Meitan Hompo GDR de 2de etappe in een sprint. Hij had zich ook in 2006 al laten zien in de Tour du Limousin toen hij maar 5 secondes te kort kwam om deze te winnen (hij eindigde toen 3de achter Duque en Fedrigo).
  Uiteindelijk wint Yukiya Arashiro de etappe in de sprint
  Uiteindelijk wint Yukiya Arashiro de etappe in de sprint

  Eind november kondigde de ploeg Bouygues Telecom aan dat deze Japanse renner -die uiteindelijk 3de in het algemeen klassement en beste jongere van de Tour du Limousin 2008 werd- op 24-jarige leeftijd de ploeg uit de Vendée komt versterken vanaf 2009. Jean-René Bernaudeau, de manager van de ploeg, zei hierover destijds: Wij zijn altijd op zoek naar iets nieuws en door ons open te stellen aan een veelbelovende Japanse renner erkennen wij het bestaan van een even zoveel belovende wielernatie die wij slecht kennen.
  Yukiya heeft het in zich het ver te schoppen en dat heeft hij al laten zien door belangrijke overwinningen te boeken
  .

  De derde etappe - Brive > Cublac
  Tijdens deze etappe werden groepjes van 3 en 25 renners gevormd die zich samenvoegden om met zijn 28-en verder te gaan voor een peloton wat ver achter bleef.

  Nicolas Roche verloor als gevolg van een suikertekort bijna 30 minuten en daarmee ook zijn gele trui.
  Eén van de mooie uitzichten tijdens de Tour du Limousin
  Eén van de mooie uitzichten tijdens de Tour du Limousin

  De groep van 28 renners werd met name aangevoerd door de Caisse d'Epargne ploeg die maar liefst 6 renners mee had, maar uiteindelijk gind de etappe-overwinning in de sprint naar Sébastien Hinault (Crédit Agricole in 2008, in 2009 gaat hij naar AG2R La Mondiale).
  Uiteindelijk wint Sébastien Hinault de etappe in de sprint
  Uiteindelijk wint Sébastien Hinault de etappe in de sprint

  De vierde en laatste etappe - Chamborêt > Limoges
  In het begin van deze etappe reden 6 renners weg van het peloton: Mikael Cherel (Française des Jeux), Jean-Luc Delpech (Bretagne Armor Lux), Jonathan Thire (Auber 93), David Boucher (Landbouwkrediet), Carl Naibo (Differdange-Apiflo Vacances) en Matthieu Sprick (Bouygues Telecom). Aangezien zij allemaal meer dan 29 minuten achterstand hadden op de gele trui waren ze niet gevaarlijk voor Sébastien Hinault en liet het peloton hen dus gaan tot een maximale voorsprong van 3'20". Zelfs op het lokale circuit in Limoges reed dit groepje nog voorop, maar op 36 kilometer van de aankomst werden ze uiteindelijk teruggepakt.
  Verschillende renners hebben daarna nog geprobeerd te ontsnappen maar zonder al te veel succes ... met uitzondering van de laatste aanval van Benoît Vaugrenard en Frédéric Guesdon (allebei Française des Jeux) waarmee Benoît Vaugrenard uiteindelijk deze laatste etappe van de Tour du Limousin 2008 kon winnen.
  Benoît Vaugrenard wint de laatste etappe
  Benoît Vaugrenard wint de laatste etappe

  De winnaars van de Tour du Limousin 2008
  De laatste etappe veranderde weinig in het algemeen klassement en Sébastien Hinault hield dus zijn gele trui en daarmee de overwinning van de 41ste editie van de Tour du Limousin.
  Hij eindigde 1 seconde voor de Australië Allan Davis (Mitsubishi Jartazi) en de Japanner Yukiya Arashiro (Meitan Hompo - GDR).
  Sébastien Hinault wint de Tour du Limousin 2008 ... en een lammetje van Le Baronet ?
  Sébastien Hinault wint de Tour du Limousin 2008 ... en een lammetje van Le Baronet ?

  De andere winnaars waren Jean-Luc Delpech (Bretagne Armor Lux) die de klassementen van beste klimmer en beste sprinter won en uitgeroepen werd tot meest strijdlustige renner, José Joaquin Rojas Gil (Caisse d'Epargne) die het combinatieklassement won, Yukiya Arashiro (Meitan Hompo GDR en 2008, Bouygues Telecom in 2009) als beste jongere en de Caisse d'Epargne ploeg als beste ploeg.

  De site van de Tour du Limousin

  Meer informatie over de Tour du Limousin vindt u op de officiële site, www.tourdulimousin.com.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 4 reacties | 16527x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)| Tour du Limousin | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 4 reacties!
 1. Encore une fois merci pour vos dépêches qui sont rapides et complêtes. Vive le sport et le VELO.

  | BAICRY Jean-FClaude | zondag 28 december 2008 om 10:53:58

 2. Merci Thomas pour cette présentation de notre course... nous dévoilerons le parcours complet de notre édition 2009 au mois d'avril / mai.
  Pour ceux qui ne connaissent pas notre événement, plus d'infos sur notre site web : notez qu'une caravane publicitaire assez importante (Plus de 40 véhicules)précède le passage des coureurs, chaque matin un village départ est mis en place avec présentation des coureurs par Daniel Mangeas. Les fans de vélo seront comblés car les coureurs sont très accessibles. Venez nombreux !

  | Vincent | zondag 28 december 2008 om 23:09:20

 3. prachtige foto's je bent een krak mooi om ook de kaartjes er bij te plaatsen daar die uit de krant te groot zijn om in te scannen dank u voor het mooie werk

  | yvan | dinsdag 05 mei 2009 om 16:34:22

 4. Hallo Yvan,

  Bedankt voor de complimenten :-). Binnenkort (eind mei) wordt het volledige parcours van de Tour du Limousin officieel bekendgemaakt. Ik heb het parcours al en de Google Maps / Google Earth kaart is dus al bijna klaar!

  Zodra het een en ander officieel bekend wordt gemaakt zullen deze hier uiteraard meteen online gezet worden :-).

  Vergeet dus niet uw inschrijving voor de nieuwsbrief te bevestigen om hiervan op de hoogte te worden gesteld!

  | Thomas Vergouwen | dinsdag 05 mei 2009 om 22:43:13

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie plus zeven ?