home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Parijs-Nice start in 2009 weer in Amilly - eerste geruchten over parcours en etappes

Toegevoegd: zaterdag 17 januari 2009 om 22:22:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Parijs-Nice start in 2009 weer in Amilly - eerste geruchten over parcours en etappes

  oorspronkelijk geplaatst op 24 november 2008
  bijgewerkt op 11 en 30 december 2008 en op 3, 11 en 17 januari 2009
  Net als in 2008 (zie hier mijn foto's van de proloog in Amilly ; zie hier alle informatie over Parijs-Nice 2008), vertrekt de Course au soleil in 2009 niet vanuit Parijs (Issy-les-Moulineaux) -zoals tot in 2007 gebruikelijk was- maar vanuit Amilly.

  In dit artikeltje vindt u alle niet-officiële informatie over het parcours en de etappes van Parijs-Nice 2009. Volgens de krant La Provence zal het parcours officieel gepresenteerd worden op
  donderdag 29 januari 2009 om 11.30 uur in Parijs.

  De eerste etappe van Parijs-Nice 2009: tijdrit in Amilly - zondag 8 maart 2009

  Volgens de krant La République du Centre organiseert deze stad in de Loiret op zondag 8 maart 2009 de proloog van de 67ste Parijs-Nice!
  Thor HushovdHet zou gaan om een tijdrit over een afstand van 9 à 10 kilometer (het parcours zal dus niet hetzelfde zijn als in 2008 want toen was het een echte proloog van 4,6 kilometer) ... eigenlijk niet echt een proloog dus want volgens de officiële definitie zou de etappe dan niet langer dan 8 kilometer kunnen zijn.
  In 2008 werd de proloog in Amilly gewonnen door Thor Hushovd (foto).

  Een aarzelende houding van de gemeenteraad van Issy-les-Moulineaux, die niet snel genoeg zijn antwoord heeft gegeven wordt door La République du Centre als reden aangegeven voor het tweede vertrek op rij vanuit Amilly in plaats van een terugkeer naar de plaats waar de organisator van Parijs-Nice, Amaury Sport Organisation, is gevestigd (nu nog op 2 rue Rouget de L'Isle maar binnenkort op 253 quai de la Bataille de Stalingrad).

  De stad Amilly heeft wel snel genoeg een bevestigend antwoord gegeven aan A.S.O. om wederom startplaats van de Rit naar de Zon te worden en de loco-burgemeester, Jean-Pierre Door, laat nu al doorschemeren dat A.S.O. de stad daar wel eens voor zou kunnen bedanken via een etappe-aankomst en -vertrek in de Tour de France 2010.

  De tweede etappe: Saint-Brisson-sur-Loire > La Chapelle-Saint-Ursin - maandag 9 maart 2009

  La-Chapelle-Saint-Ursin, © http://mairiechapellesaintursin.nuxit.netTerwijl in 2008 de eerste etappe normaal gesproken ook zou starten in Amillyvoetnoot, staat het vertrek in 2009 gepland in Saint-Brisson-sur-Loire, bekend om haar kasteel, om vervolgens naar La Chapelle-Saint-Ursin (foto) in de Cher te gaan.

  La Chapelle-Saint-Ursin heeft in 2004 ook al een etappe van Parijs-Nice ontvangen, destijds voor een vertrek vanaf het Place de la Mairie. In 2009, zou de finish vlakbij het voetbalstadion en de feestzaal gepland zijn, als het goed is met twee doorkomsten en een rondje via Bourges en Marmagne.

  De derde etappe: Orval > Vichy - dinsdag 10 maart 2009

  De volgende dag zouden de renners dan vertrekken vanuit Orval, op zo'n 50 kilometer ten zuiden (en vlakbij Saint-Amand-Montrond, finishplaats van de laatste tijdrit van de Tour de France 2008). La Nouvelle République liet dat begin augustus al weten, helaas zonder verdere informatie te geven over de finishplaats van deze etappe.
  Complexe thermal des Dômes in Vichy - © TejVolgens de wielerploeg l'Avenir Cycliste de Cusset zal deze etappe finishen in Vichy (foto). De AC de Cusset geeft zelfs aan dat de renners komen uit de richting van Vendat, de rode laatste kilometerboog zal op de de brug over de stuwdam worden geplaatst en de finishlijn zal worden getrokken op de Allée des Ailes ter hoogte van de Crédit Agricole.

  De vierde etappe: Vichy > Saint-Etienne - woensdag 11 maart 2009

  Volgens de AC de Cusset zou het vertrek van deze etappe plaatsvinden op de rotonde naast het Darragon stadion in Vichy voor een etappe naar Saint-Etienne. Na een doorkomst door de straten van Vichy zal het werkelijke vertrek plaatsvinden in Cusset.

  De vijfde etappe: Annonay > Vallon-Pont-d'Arc - donderdag 12 maart 2009

  Vallon-Pont-d'Arc - © VpeDe dag na de presentatie van de Tour de France 2009, stond in de Dauphiné Libéré te lezen dat de Ardèche niet alleen een etappe-aankomst van de Tour zal hebben in Aubenas (etappe Bourgoin-Jallieu > Aubenas) maar ook een etappe van Parijs-Nice in 2009.

  Volgens de krant, die zich baseert op uitspraken van Pascal Terrasse - député in de Ardèche en voorzitter van het Conseil Général - zou het gaan om een etappe die volledig in de Ardèche plaats vindt, tussen de drukst bevolkte gemeente van de Ardèche, Annonay en het kleine toeristische plaatsje Vallon-Pont-d'Arc (foto) met een symbolische doorkomst door Saint-Félicien, historische thuisbasis van de cyclosportive l'Ardéchoise.

  De zesde etappe: Saint-Paul-Trois-Châteaux > Montagne de Lure - vrijdag 13 maart 2009

  Volgens Le Dauphiné van 25 november en France 3 Rhône-Alpes-Auvergne zou deze etappe vertrekken in het centrum van Saint-Paul-Trois-Châteaux. Dit zou zijn bevestigd door de burgemeester, Jean-Michel Catelinois en door A.S.O.
  De aankomststad van deze etappe is voorlopig nog onbekend want A.S.O. zou over deze etappe gezegd hebben dat het de enige etappe is met een volledig nieuw parcours en dus wilde de organisator er niks verder over zeggen dan dat deze etappe naar het zuiden gaat (daar schieten we inderdaad veel mee op ;-).Fayence - © ViranyLe Dauphiné denkt aan een bergaankomst in de Vaucluse, maar normaal gesproken niet op de Mont Ventoux net als in 2008.

  De krant La Provence liet op donderdag 15 januari in de loop van de middag weten dat het parcours officieel bekend gemaakt zal worden op donderdag 29 januari 2009 om 11.30 uur in Parijs en dat de wielerronde de Montagne de Lure aan zal doen. Dit is dus hoogstwaarschijnlijk de aankomstplaats van deze zesde etappe.

  De zevende etappe: Manosque > Fayence - zaterdag 14 maart 2009

  Op 11 december kondigde Var Matin aan dat de etappe van zaterdag 14 maart 2009 in Fayence (foto) aan zou komen, schijnbaar nadat een andere stad de aankomst geannuleerd had.

  Hetzelfde artikel laat ook weten dat de renners komen vanaf Seillans, een eerste keer door het dorp rijden richting Mons, Callian, gevolgd door Montauroux, alvorens terug te keren naar een vlakke stuk en de finish voor de parkeerplaats van la Brèche.

  Om u een idee te geven van hoe het eind van deze etappe er uit zou kunnen zien heb ik het een en ander ingetekend in een kaart op Google Maps die u hieronder ziet.
  Fayence
  Om de kaart in Google Maps te zien kunt u hier klikken of op de kaart.

  Daarnaast komt het peloton op 5 juli 2009 tijdens de etappe Monaco > Brignoles van de Tour de France ook door Fayence met volgens Var Matin een tussensprint voor het station.

  In haar editie van 3 januari 2009 plaatste Var Matin een samenvatting van de laatste gemeenteraadsvergadering van Fayence van 2008 waarin Philippe Fénocchio, wethouder voor sportzaken, het budget voor de etappe-aankomst (25.000€ HT) goed heeft laten keuren.

  In de editie van 12 januari 2009 laat Var Matin uiteindelijk weten waar deze zevende etappe, vaak doorslaggevend, zal vertrekken.
  Dit artikel gaat met name over de voorbereidingen van de aankomst van Paris-Nice in Fayence en laat op een vrij nonchalante (tussen haakjes) manier weten dat de etappe vertrekt in Manosque in de Alpes-de-Haute-Provence.

  De achtste en laatste etappe: Fayence ?? > Nice - zondag 15 maart 2009

  Volgens Var Matin zou Fayence ville-étape zijn en in dat geval zou het vertrek van deze laatste etappe ook in deze stad in de Var zijn. In het artikel van 3 januari heeft Var Matin het nog steeds over Fayence als ville étape maar verder gaat het artikel alleen over de etappe-aankomst de dag ervoor. De kans is dus groot dat deze laatste etappe niet vertrekt vanuit Fayence. De aankomst zal zoals gebruikelijk op de Promenade des Anglais in Nice zijn!
  De Promenade des Anglais à Nice
  De Promenade des Anglais à Nice, © sokole oko

  De kaart

  Om het geheel compleet te maken heb ik dit alles ingetekend in een kaart op Google Maps en u vindt het resultaat ervan hieronde.

  Op dit moment staan er simpele rechte lijnen tussen vertrek en aankomst van de etappes maar zodra de gedetailleerde informatie over het parcours beschikbaar komt probeer ik (als ik er tijd voor heb) het precieze parcours in te tekenen.

  Mocht u de kaart liever in Google Earth willen zien dan kunt u op de volgende link klikken: het parcours van Parijs-Nice 2009 in Google Earth.

  voetnootVanwege hevige windstoten is het vertrek van de eerste etappe van Parijs-Nice 2008 verplaatst naar La Chapelotte, in de Cher, waardoor de etappe nog maar 93,5 kilometer lang was in plaats van de oorspronkelijke 184,5 kilometer.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 24 reacties | 26126x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice| Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)| Tour de France 2010 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 24 reacties!
 1. Bravo, encore pour la rapidité de vos prévisions qui, surtout, s'avèrent, la plupart du temps exactes. Continuez. Et Merci.

  | BAICRY Jean-FClaude | maandag 24 november 2008 om 10:46:32

 2. il me semble que lors de notre enquete collegiale sur le parcours du tour 2009 un contributeur avait parler de Macon comme ville etape de paris nice 2009

  | pierre | zondag 30 november 2008 om 7:11:50

 3. Bien vu Pierre ! Merci d'être là quand ma mémoire me lâche :-). C'était Franck qui l'avait dit ... je viens de mettre à jour l'article avec cette info (logiquement ça sera donc l'étape qui part d'Orval).

  | Thomas Vergouwen | maandag 01 december 2008 om 1:38:49

 4. Bonjour Thomas et à tous, le Dauphiné-Libéré fin novembre(http://www.ledauphine.com/index.jspz?chaine=59&article=75365&xtor=RSS-59) parle d'une arrivée le 13 mars à Saint-Paul-Trois-Châteaux (Drôme) en provenance de l'Ardèche. Annoncée également en pointillé une arrivée en altitude dans le Vaucluse mais ce ne serait pas au Ventoux.

  | Franck | woensdag 10 december 2008 om 15:18:00

 5. On peut donc spéculer sur des étapes les 11 et 12 mars du côté du Lyonnais, du Beaujolais, du Forez (Saint-Etienne ?) et de l'Ardèche. Pour le 14 et ce final sur les hauteurs dans le Vaucluse, la montagne du Lubéron me semble la seule possibilité. Le Critérium International y avait posé son triptyque de 1989 à 1994. Le final de l'étape de côtes se faisait alors près de Cavaillon à Cheval-Blanc (sommet de Vidauque 550m d'alt.).

  | Franck | woensdag 10 december 2008 om 15:36:03

 6. Bernard Brochand, maire de Cannes, a annoncé dans le quotidien "Nice-Matin" - question de réduction de budget - qu'il n'y aurait "pas d'arrivée de Paris-Nice à Cannes en 2009". Cela faisait plusieurs saisons consécutives que la course au soleil terminait son tronçon du samedi à Cannes.

  | Franck | vrijdag 12 december 2008 om 14:56:06

 7. Proficiat!! Weer één van de vele geslaagde reportages op deze site!! Ook de enigste site waar je nu al iets vindt over Parijs-Nice 2009!! Daar hoogswaarschijnlijk onze renner Björn Leukemans Parijs-Nice rijdt en wij hem dan zullen volgen met onze camper zijn wij zeer geinteresserd over start-, aankomstplaatsen en het parkoer!!

  | Anita Schoutteten | zaterdag 13 december 2008 om 17:18:47

 8. Visiblement une etape dans le 04 mais je ne sais pas encore dans quelle ville.jusque que l organisation cherche a loger equipes etc etc
  Bien a vou Alexandre

  | Alexandre Prats | zondag 14 december 2008 om 10:54:20

 9. Var-Matin du 11 décembre annonce Fayence (Var) ville arrivée d'étape le samedi 14 mars avec une boucle finale par Mons, Callian et Montauroux. Des endroits bien connus du Tour du Haut-Var.

  | Franck | dinsdag 16 december 2008 om 10:50:48

 10. Merci Franck. Je l'avais vu aussi mais malheureusement je n'ai pas eu le temps de mettre à jour l'article depuis (tu as peut-être remarqué que j'ai eu du mal à publier du contenu ce dernier temps : c'est le rush de la fin d'année et une formation en Angleterre qui ont fait qu'il ne me restait pas assez de temps pour bien gérer mon blog :-(.

  Voilà que maintenant c'est fait et en bonus j'ai ajouté une petite carte Google Maps :-).

  | Thomas Vergouwen | woensdag 24 december 2008 om 21:53:05

 11. D'après le club de l'AC Cusset, Paris-Nice arriverait à Vichy le 10 mars (3ème étape donc entre Orval et Vichy et non Mâcon comme l'annonçait pourtant le Berry Républicain en août dernier). Le lendemain, la 4ème étape relierait Vichy (départ réel de Cusset) à Saint-Etienne. Ce qui nous donnerait pour l'instant :
  DI 08 mars - Etape 1 - clm ind. à Amilly - 9 km
  LU 09 mars - Etape 2 - Saint-Brisson-sur-Loire - La Chapelle-Saint-Ursin
  MA 10 mars - Etape 3 - Orval - Vichy
  ME 11 mars - Etape 4 - Vichy - Saint-Etienne
  JE 12 mars - Etape 5 - ??? - ???
  VE 13 mars - Etape 6 - ??? - Saint-Paul-Trois-Châteaux
  SA 14 mars - Etape 7 - ??? - Fayence avec le col de Bourigaille, cat.1 (5,6 km à 6,1 %) et la côte de Mons, cat .3 (2 km à 5,7 %) dans la boucle finale. Arrivée parking de la brèche.
  DI 15 mars - Etape 8 - Fayence ? - Nice

  | Franck | zondag 28 december 2008 om 8:31:59

 12. Perso, pour une logique de parcours, je vois l'arrivée de Saint-Paul-Trois-Châteaux plutôt le jeudi 12. Vendredi 13, étape dans le Vaucluse avec une arrivée en côte (sommet de Vidauque ?) puis un départ des Alpes-de-Haute-Provence (Manosque, Forcalquier ou Digne ?) le samedi 14 en direction de Fayence.

  | Franck | zondag 28 december 2008 om 9:10:03

 13. l\\\'étape 4 partira de vichy c sur c le journal local \\\"La Montagne\\\" ki l\\\'annonce !

  | pa | woensdag 07 januari 2009 om 19:27:40

 14. Retrouvé dans un vieux Dauphiné Libéré d'octobre dernier, l'article s'intitulant "Tour de France, les élus ardéchois heureux" : étape confirmée entre Annonay et Vallon-Pont-d'Arc. On la placerait alors idéalement lors du 5ème jour, le jeudi 12.
  DI 08 mars - Etape 1 - clm ind. à Amilly - 9 km
  LU 09 mars - Etape 2 - Saint-Brisson-sur-Loire - La Chapelle-Saint-Ursin
  MA 10 mars - Etape 3 - Orval - Vichy
  ME 11 mars - Etape 4 - Vichy - Saint-Etienne
  JE 12 mars - Etape 5 - Annonay - Vallon-Pont-d'Arc
  VE 13 mars - Etape 6 - Saint-Paul-Trois-Châteaux - ???
  SA 14 mars - Etape 7 - ??? - Fayence
  DI 15 mars - Etape 8 - Fayence ? - Nice
  Une seule pièce (mais d'importance) manque au puzzle : l'arrivée du vendredi que certains prévoyaient en "altitude" dans le Vaucluse.

  | Franck | zondag 11 januari 2009 om 13:06:21

 15. Merci beaucoup Franck pour la référence de cet article ! Quand on a découvert que les rumeurs concernant le parcours du Tour de France 2009 correspondaient quasiment parfaitement au parcours annoncé on a apparemment plus fait attention à ce que disait le Dauphiné ! ;-)

  J'ai intégré cette information dans mon article et le puzzle arrive donc presqu'à sa fin ... Je pense que pour l'information manquante (arrivée du vendredi, départ du samedi et départ du dimanche) va venir directement d'A.S.O. parce que je crois qu'ils ne vont pas tarder à annoncer le parcours officiellement.

  J'ai d'ailleurs profité de cette mise à jour pour mettre la carte Google Maps avec toutes les étapes de Paris-Nice 2009 ... enfin, celles qu'on a trouvé !
  (j'en ai aussi profité pour mettre à jour l'adresse d'A.S.O. parce que ça y est, ils ont déménagé ...)

  | Thomas Vergouwen | zondag 11 januari 2009 om 18:45:23

 16. L'une des dernières pièces manquantes livrée aujourd'hui par Var-Matin : départ de l'étape de Fayence (la 7ème le samedi) de Manosque.

  | Franck | maandag 12 januari 2009 om 16:02:54

 17. Merci encore Franck :-).

  Comme quoi j'avais bien regardé ma boule de cristal hier soir quand j'ai publié la carte sur Google Maps ... En effet, parmi les villes que tu avais mentionné dans ton commentaire du 28 décembre, j'avais bien choisi Manosque pour y positionner le point d'interrogation pour le départ de cette étape :

  Point d'interrogation sur Manosque

  Je n'avais donc plus qu'à le remplacer par le petit indicateur bleu du départ :-).

  Il ne reste donc plus que deux points d'interrogation :
  - l'arrivée de l'étape du vendredi 13 mars depuis Saint-Paul-Trois-Châteaux
  - le départ de l'étape du dimanche 15 mars en direction de Nice ; je ne pense pas que cette étape partira de Fayence ...

  | Thomas Vergouwen | maandag 12 januari 2009 om 22:41:26

 18. C'est sûr que Manosque géographiquement n'était pas trop difficile à trouver ;o) Je partage ton avis sur le départ de la der. Certainement un Nice - Nice tout simplement comme ces dernières années. Reste le morceau de choix, je suis impatient de connaitre la ville d'arrivée du vendredi (Vaucluse ou Nord-Bouches-du-Rhône) avec un final très musclé (... du moins je l'espère parce que le parcours pour l'instant ne va pas déranger un bon rouleur).

  | Franck | dinsdag 13 januari 2009 om 7:34:51

 19. Le QPR La Provence a publié hier que la présentation officielle se tiendrait le 29 juillet prochain. La Provence parle également de Manosque (on savait déjà) et de la Montagne de Lure. Celle-ci serait-elle l'arrivée manquante du 13 mars ? La Montagne de Lure se situe dans le massif des Baronnies. On peut penser à une ascension versant Sud (ce qui serait plus prudent en cette saison question météo) à partir de St-Etienne-les-Orgues jusqu'à ???. La Station de Lure (1570m d'alt.) ou Oratoire St Joseph / ND de Lure (1240m d'alt.) ?

  | Franck | vrijdag 16 januari 2009 om 13:37:52

 20. Mea culpa, lire le 29 janvier évidemment !

  | Franck | vrijdag 16 januari 2009 om 13:39:24

 21. l'étape ardèchoise annonnay-vallon passera par saint félicien,puis privas et plongera sur le sud ardèche en franchissant cette fois ci le col de benas,beaucoup plus dure que le col de l'escrinet qui sera grvit lors de l'étape du tour 2009 Bourgoin-Aubenas.

  | renou07 | woensdag 28 januari 2009 om 10:03:38

 22. Le parcours officiel de Paris-Nice 2009 a été publié par A.S.O. aujourd'hui et ... il correspond exactement au parcours qui était déjà écrit ici !

  Demain ou ce week-end je mettrai à jour cet article avec quelques infos supplémentaires sur le parcours. Pour l'instant je termine la publication de mon article sur la présentation officielle de l'équipe cycliste Caisse d'Epargne d'hier !

  | Thomas Vergouwen | donderdag 29 januari 2009 om 22:37:29

 23. Bonsoir Thomas ,merci pour la carte GOOGLE MAP, cela donne une idée de l itinéraire du PARIS NICE,si l on peut dire ça comme ça ....!! puisque il n est pas certain que l arrivée soit dans cette ville.Pas de chance pour moi pour aller sur une étape, trop loin , je vais me préserver pour juillet .BISOUS THOMAS

  | nathalie51 | dinsdag 17 februari 2009 om 21:32:06

 24. Et voilà, je viens de publier la version définitive de la carte Google Maps / Google Earth du parcours de Paris-Nice 2009 tout comme des informations sur les équipes sélectionnées.

  | Thomas Vergouwen | maandag 23 februari 2009 om 1:09:00

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier keer drie ?