home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Ontwikkelingen in de UCI ProTour, licenties en schorsing van de FFC

Toegevoegd: maandag 16 juni 2008 om 1:22:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Ontwikkelingen in de UCI ProTour, licenties en schorsing van de FFCDe geruchten gingen al een tijdje en deUnion Cycliste Internationale (UCI) heeft het nu bevestigd: l'UCI ProTour breidt binnenkort uit naar Rusland ...
  Verder is er nieuws over de licenties van de ploegen voor UCI ProTour en de schorsing van de FFC.

  De UCI ProTour breidt uit naar Rusland ... en andere wijzigingen in de wielerkalender

  Afgelopen woensdag kwam de UCI ProTour Commissie (CUPT; samengesteld uit vertegenwoordigers van renners, ploegen en organisatoren die een UCI ProTour licentie hebben) samen in Snekkersten, in Denemarken. Het belangrijkste agendapunt van deze vergadering was de UCI ProTour wielerkalender.

  Aangezien de Tour de France, de Vuelta a España en de Giro d'Italia geen onderdeel meer uitmaken van deze kalender, was deze toe aan wat wijzigingen om tot een interessant programma van wielerkoersen te kunnen komen.

  De UCI heeft zich tot doel gesteld om de ProTour internationaler te maken, en tegelijkertijd de best mogelijke omstandigheden te bieden aan de traditionele wedstrijden met een UCI ProTour licentie en aan de ploegen (met name een betere exposure voor hun sponsors).

  De CUPT heeft daarom besloten (deze beslissing is nu uitsluitend nog afhankelijk van de toekenning van een UCI ProTour licentie door de Licentiecommissie) dat een etappewedstrijd zal worden georganiseerd in Rusland in de regio Sotchi tussen 20 en 24 mei 2009. Zoals hierboven al aangegeven maakt de Giro d'Italia geen onderdeel meer uit van de UCI ProTour en dat is dan ook te zien in deze beslissing want hiermee wordt deze nieuwe Kaukasische wedstrijd een directe concurrent van de Ronde van Italië die in 2009 haar 100 jarig bestaan viert.

  Andere wijziging in de wielerkalender: de CUPT heeft besloten dat de Ronde van Polen die tot op heden plaats vond in september (dit jaar van 14 tot 20 september), vanaf 2009 georganiseerd zal worden in de eerste week van augustus (vertrek op 2 augustus 2009 dus) terwijl de Grand Prix de Plouay gepland staat voor 23 augustus 2009.

  Ten slotte lijkt het er op dat de UCI nog meer wijzigingen wil aanbrengen in deze wielerkalender want zij heeft aan de CUPT bekend gemaakt dat de "Commission Route" van de UCI een eventuele verplaatsing van de Wereldkampioenschappen Weg naar eind augustus (vanaf 2012) onderzoekt en dat de conclusies van dit onderzoek bekend gemaakt zullen worden tijdens de vergadering van de CUPT en de Directiecommissie in Varese, in september tijdens de Wereldkampioenschappen 2008.

  Vroeger vonden de Wereldkampioenschappen al eind augustus plaats (tot in 1994), maar deze werden toen verplaatst naar oktober en vervolgens naar eind september om de wielerkalender logischer te maken en de Vuelta in september plaats te kunnen laten vinden.

  Ondanks de bevestiging van de CUPT dat zij graag een grote Finale wil organiseren ter afsluiting van het UCI ProTour seizoen bevestigt zij dat er in 2008 geen wedstrijd van hoog niveau georganiseerd kan worden. Er blijft echter hoop voor 2009 want de CUPT geeft aan dat er contacten bestaan met verschillende kandidaten voor 2009.

  De UCI ProTour licenties

  De ploegen die deel uit maken van de UCI ProTour kopen hiervoor een licentie die hen verzekert van deelname aan en hen daar ook toe verplicht voor alle UCI ProTour wedstrijden. De toekenning van een dergelijke licentie gebeurt op basis van een dossier en uitsluitend als de ploeg aan bepaalde condities voldoet zoals het sportieve niveau van de renners, de ethiek van de sport respecteert en juridisch en financieel de zaakjes in orde heeft.

  Deze licenties hebben een bepaalde geldigheidsduur en slechts 9 van de 18 huidige ProTour ploegen hebben een licentie die in 2009 nog geldig zal zijn (waarvan 6 met een licentie die in 2010 afloopt). Dat betekent dat - wanneer het aantal ploegen gelijk blijft - 9 licenties opnieuw toe te kennen zijn onder de ploegen die zich kandidaat stellen voor een dergelijke licentie.

  Volgens een persbericht van de UCI hebben verschillende ploegen, waarvan sommige met een licentie in 2008 maar niet allemaal, de UCI laten weten kandidaat te zijn om deze licentie te verlengen ofwel om er één te bemachtigen. Hetzelfde persbericht geeft aan dat de toekenningsprocedure voor deze licenties nu gestart is en dat de kandidaatstellingen bij de UCI binnen moeten zijn voor 30 juni 2008. De Licentiecommissie zal dan op 15 augustus haar beslissing bekend maken.

  De Franse Wielrenbond (FFC) geschorst door de UCI

  Na in maart A.S.O. (Amaury Sport Organisation) de helpende hand te hebben toegestoken voor de organisatie van Parijs-Nice buiten de UCI om (zie hier voor meer informatie), is de FFC nu bezig hetzelfde te doen voor de Tour de France 2008.

  Terwijl de FFC zegt hiermee slechts de Franse regelgeving na te leven, ziet de UCI hierin eerder een overtreding van haar reglemetn en heeft zij dus besloten de FFC tot eind 2008 te schorsen.

  Deze schorsing houdt in: uitsluiting van deelname aan het volgende UCI congres, niet-ontvankelijkheid van de kandidaatstelling van haar leden in het geval van verkiezingen, schorsing van haar leden in de verschillende commissies, weigering van de organisatie van Wereldkampioenschappen en na deze beslissing zijn dan ook de kandidaatstellingen van de FFC voor de organisatie van de Wereldkampioenschappen Weg en Cyclo-cross voor 2012 verwijderd van de lijst van kandidaten.

  De FFC heeft hierop gereageerd met een persbericht waarin zij aangeeft dat deze maatregelen geen invloed hebben op de renners of de Franse wedstrijden waarvan het verdedigen - de bestaansreden van de FFC - de enige uitleg is van de feiten die de FFC ten onrechte worden verweten.

  Verder geeft de FFC aan met verslagenheid kennis te nemen van een nieuwe escalatie in de intimidatie en dreigementen die tot doel hebben diegenen die het niet volledig eens zijn met de recente reorganisatie van het profwielrennen het zwijgen op te leggen.
  Zij bevestigt nadrukkelijk dat het onrechtmatig is om een nationale bond te straffen terwijl deze niet verantwoordelijk is voor het conflict wat is ontstaan door deze reorganisatie; zeker als zij niet de mogelijkheid heeft om tot een oplossing te komen en dus slechts de wet van haar land toepast
  .

  De FFC besluit haar persbericht met een oproep aan de autoriteiten om ervoor te zorgen dat er niet nog meer zwarte dagen komen voor het wielrennen in het algemeen en voor de internationale wielerfederatie in het bijzonder.

  De UCI heeft op dit persbericht gereageerd door het af te doen als leugens: Alle leden van de wielerfamilie kunnen hun mening geven maar dat geeft hen niet het recht de reglementen van de UCI te overtreden. (...) Een UCI lid kan iemand die de internationale wielerreglementen niet respecteert niet steunen. (...) De heftige reactie van de FFC doet niets af aan de ernst van haar overtredingen.

  Het antwoord van de UCI eindigt met een waarschuwing aan de FFC: de straf die gisteren is opgelegd kan nog hoger worden als de FFC de Statuten en Reglementen van de UCI blijft overtreden, met name door ASO te steunen in de organisatie, buiten de UCI om, van de Tour de France, zoals zij dat ook al heeft gedaan voor Parijs-Nice 2008.

  Aangezien de FFC, A.S.O. en de AFLD op 3 juni een persconferentie hebben georganiseerd waarin zij bekend maakten dat de Tour de France 2008 georganiseerd wordt binnen het kader van de FFC, is dit dus een direct dreigement en een dergelijke discussie via verschillende persberichten kan dus nog wel een paar weken doorgaan ...

  Wat is de oplossing?

  Dit conflict vindt uiteraard zijn oorsprong in de oprichting van de UCI ProTour die niet helemaal volgens de wensen van de organisatoren van de 3 grote rondes (de Giro, de Vuelta [sinds kort voor 49% in handen van A.S.O.] en de Tour de France) verloopt. Deze organisatoren hebben met name moeite met het gesloten selectiesysteem voor ploegen waarin een ploeg een licentie koopt voor een aantal jaar en waarin noch haar resultaten noch haar ethisch gedrag invloed hebben op haar deelname aan de ProTour. De UCI verdedigt dit systeem door aan te geven dat het voor de sponsors belangrijk is om voor een aantal jaar op deelname aan de ProTour te kunnen rekenen ... Daarnaast is het ontbreken van de vrije keus van deelnemende ploegen een tegenargument van de organisatoren, maar dat argument heeft vast met het andere argument te maken want we zien bijvoorbeeld dat A.S.O. 17 van de 18 ProTour ploegen uitnodigt voor de Tour de France.

  De beste oplossing is waarschijnlijk om nu te stoppen met de "ik doe wat ik wil en ik vind het geweldig om je dat te laten weten via een persbericht of persconferentie" aan de ene kant en de dreigementen aan de andere kant en - dit keer echt! - gebruik te maken van de periode tussen twee wielerseizoenen (zeg maar tussen oktober en januari) om te brainstormen met alle partijen (UCI, nationale wielerbonden, organisatoren, ploegen en renners) om te kijken of het mogelijk zou zijn een systeem te vinden wat zo'n beetje een compromis is tussen een verzekering van deelname voor de ploegen aan de ene kant en een jaarlijkse beoordeling van de ploegen (met promovering en degradatie zoals in bijna alle andere sporten) ... Maar dat is misschien een beetje té gemakkelijk gezegd als je het één en ander als buitenstaander allemaal bekijkt ...

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 2 reacties | 2799x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: UCI ProTour| Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)| Tour de France| Tour de France 2008 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 2 reacties!
 1. Hou la la ca barde dans le monde cycliste !Mais franchement je ne comprends pas l U C I puisque les organisateurs du Tour font en sorte d irradiquer le dopage .Moi je pense que l U C I est plutot jalouse de l importance que prend l A S O et le fait payer a la fédération francaise qui elle n y est pour rien .Moi j appele ca de l autoritarisme !Les fédérations internationales ont parfois un peu la grosse tete !!! a+ Thomas

  | Liserois | dinsdag 17 juni 2008 om 6:51:54

 2. Op dit moment heb ik geen tijd om dit artikeltje bij te werken, maar de laatste ontwikkelingen naar aanleiding van een vergadering van de ploegen met A.S.O. (waar ook de UCI uitgenodigd was), zijn te lezen in dit artikeltje.
  ---
  Les équipes ProTour ont décidées dans une réunion avec A.S.O. (où l'UCI était aussi invitée) qu'elles ne souhaitent pas renouveller leurs licences dans les conditions actuelles qui 1/ ne leur garantissent pas de participation aux 3 Grands Tours et qui 2/ leur obligent de participer à toutes les courses de l'UCI ProTour et notamment les nouvelles en Russie et potentiellement en Chine ...

  A.S.O. leur a maintenant promis une participation au Tour de France 2009 et 2010 sous condition qu'il n'y a pas d'affaire de dopage et les équipes proposent une garantie de la participation de 75% des équipes (on va dire 14 des 18 équipes) aux épreuves ProTour ... Il va falloir maintenant en parler plus en détail avec l'UCI pour voir si une telle solution serait acceptable ...

  On va voir ce que ça donne ! Désolé d'ailleurs de ne pas avoir le temps en ce moment de mettre à jour cet article ni d'en publier d'autres ... Pour ceux qui ne connaissent pas encore je vous propose d'aller faire un petit tour sur le blog Orange dans le Tour.

  | Thomas Vergouwen | dinsdag 24 juni 2008 om 23:02:32

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven keer drie ?