maandag 21 juli 2025 om 17u42
Het was al 40 jaar geleden, in 1985, dat het automatische pedaal werd geboren, en het gaf aanleiding tot de overwinning van Bernard Hinault in de Tour de France, de laatste van zijn 5 overwinningen in de Grande Boucle.
In de loop van 40 jaar is het automatische pedaal zich blijven ontwikkelen, maar het revolutionaire idee om van skibindingen over te stappen op een fietspedaal vormde de basis van het pedaal zoals we dat vandaag de dag nog steeds kennen.
Laten we ter gelegenheid van deze 40e verjaardag eens terugblikken op de geschiedenis van het automatische pedaal dat werd ontwikkeld door LOOK Cycle, destijds eigendom van Bernard Tapie.
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
40 jaar automatisch pedaal gemaakt door LOOK Cycle
In 1983 kocht Bernard Tapie het bedrijf LOOK en twee jaar later, in 1985, vond het bedrijf het eerste automatische pedaal uit (de PP65) en lanceerde het ook het allereerste carbonframe (de KG86).
Sindsdien zijn er niet minder dan 11.000 profoverwinningen geweest (waaronder 650 in de Grand Tours) en zijn er meer dan 10 miljoen paar pedalen geproduceerd.
Het PP65 pedaal werd volledig in eigen huis uitgevonden, ontworpen en ontwikkeld (zie onderstaand diagram) en maakte al snel naam, met name met de overwinning van Bernard Hinault in de Tour de France van 1985 en zijn zware val op 800 meter van de streep in Saint-Etienne tijdens etappe 14, waarna hij verklaarde (met een dubbele breuk in de neus en een snee in de hoofdhuid): Ik heb nog steeds mijn twee benen, mijn twee armen, ik denk dat dat het belangrijkste is. Zonder de PP65 was de val veel erger geweest en had ik de volgende dag waarschijnlijk niet meer kunnen vertrekken. Het is de belangrijkste technologische ontwikkeling van de afgelopen 30 jaar".

In 1986 ging Bernard Hinault verder op de pedalen en op een LOOK frame en hoewel hij deze keer tweede werd in het algemeen klassement in zijn laatste deelname, achter ploegmaat Greg LeMond, won hij toch de etappe naar Alpe d'Huez naast een lange tijdrit rond Nantes en de lusetappe rond Saint-Etienne, evenals het bergklassement (bolletjestrui), dit alles terwijl hij 5 dagen lang de gele trui van de wedstrijd droeg.
In 1987 was het de beurt aan Jean-François Bernard om de gele trui te dragen aan het einde van de tijdrit naar de Mont Ventoux, die hij won, evenals de voorlaatste etappe naar Dijon. Hij werd uiteindelijk 3e in het eindklassement. Het was met een LOOK automatische pedaal dat Catherine Marsal wereldkampioen werd in 1990. LOOK Cycle hield de vooruitgang niet tegen en vond in 1990 de "MAX one" uit, de eerste boordcomputer op een fiets, die de eerste vermogenssensor zou worden en waarvan de gegevens rechtstreeks beschikbaar waren voor de ploegleiders van het team en voor TV. Ook op het gebied van pedalen bleef LOOK niet op zijn lauweren rusten en introduceerde in 1992 de PP286, met de "Free Arc" (handmatige verstelknop in de pedaalhendel) en de "Dynamic positioner" (aangepaste positionering op het pedaal) om de morfologie van elke fietser te optimaliseren. Het heeft ook een speciaal ontworpen contactoppervlak om een grotere weerstand tegen trapslijtage door het schoenplaatje te bevorderen.

In 1992 was het met dit pedaal - en met een LOOK frame - dat Laurent Jalabert de etappe Roubaix > Brussel van de Tour de France won. Mario Cipollini deed hetzelfde in Gent-Wevelgem het jaar daarop, terwijl Luc Leblanc wereldkampioen werd met LOOK pedalen in 1994. Laurent Jalabert won vervolgens Milaan-San Remo en de Vuelta a España in 1995. Laurent Jalabert was gedurende zijn hele carrière een echte LOOK renner, die niet minder dan 138 overwinningen behaalde met LOOK pedalen ... ook al had ook hij de ervaring om ermee om te vallen, voor een rood licht, zoals we zien in het interview hieronder 😀.
Tussen 2000 en 2010 brak het tijdperk van carbon en trapergonomie aan, met de introductie van het CX7 pedaal, met een gewicht van 170 gram en een carbon body van 21 gram. De afstand van het pedaal tot de crank kon met 10 mm worden aangepast om de voet zo ver mogelijk naar achteren op de as te brengen voor optimale prestaties. Het was ook mogelijk om de stand (de druk op het pedaal volgens de voetzool) aan te passen, met een amplitude van 6 graden (+3° tot 3°).

In 2004 kwamen we dichter bij het LOOK pedaal zoals we dat vandaag de dag kennen met de nieuwe standaard schoenplaat, Kéo genaamd, ontwikkeld met als doel gewicht te besparen op de schoenplaat en de pedaalassemblage, en toch compatibel te blijven met de schoenen op de markt. En dat is waar carbon tot zijn recht kwam, om het lichtst mogelijke pedaal te maken zonder in te leveren op betrouwbaarheid.

In 2005 won Thor Hushovd het puntenklassement op dit pedaal en zijn ploegmaten Robbie McEwen en Simon Gerrans van de Crédit Agricole ploeg profiteerden er ook van voor hun snelheidspieken. En in 2009 was het met de gloednieuwe LOOK KEO 2 MAX dat Alberto Contador de Tour de France won, terwijl Alejandro Valverde hetzelfde deed in de Vuelta a España van dat jaar. Dit pedaal profiteert van een zeer groot, breed roestvrijstalen lageroppervlak (340 mm, 12% meer dan een KEO CARBON), met een gewicht van 122 g per pedaal.

Op basis van een patent uit 2007 introduceerde LOOK vervolgens in 2010 de KEO BLADE, die de stalen veren vervangt door een carbon blad dat wordt gebruikt om te knikken. Dit bespaart gewicht en geeft een scherper gevoel bij het aan- en uitklikken van de schoenen. En de prestaties gaan door, met de 10 dagen in de gele trui van Thomas Voeckler en zijn 4e plaats in het algemeen klassement.

In 2014 werd de KEO Blade opnieuw geïntroduceerd, met een nieuw ontwerp en een aerodynamischer profiel. Het had ook een nieuw lageroppervlak, vergroot met 75% en was nog lichter. Het was de beurt aan Peter Sagan om zijn verhaal in het groen voort te zetten met dit nieuwe pedaal. Jean-Christophe Péraud eindigde 2e in het algemeen klassement van de Tour de France, terwijl Nairo Quintana de algemene overwinning pakte in de Giro d'Italia.

De overwinningen gingen door in 2018 toen Alejandro Valverde wereldkampioen werd en in 2019 toen Richard Carapaz de Giro d'Italia won, terwijl Romain Bardet de bolletjestrui voor beste klimmer pakte in de Tour de France.
2021 en 2022 zagen de eerste Tour de France overwinningen voor Tadej Pogčar op LOOK pedalen en 2022 zag ook de overwinning van Annemiek van Vleuten in de Tour de France Femmes. Victor Lafay won etappe 2 van de Tour de France 2023 in San Sebastian op een LOOK frame en pedalen, kort na de overwinning van Victoire Berteau in de Franse kampioenschappen.
In 2024 werd de KEO Blade 4 gelanceerd, met geoptimaliseerde voorpanelen en gladdere overgangszones om de luchtweerstand van het pedaal te verminderen. De aerodynamica is ook verbeterd. Op dit pedaal won Biniam Girmay het puntenklassement in de Tour de France 2024 en werd Benjamin Thomas Olympisch baankampioen.

In hetzelfde jaar werd voor het eerst krachtmeting geïntegreerd in een automatisch pedaal, met de Kéo Blade Power. Dit pedaal werd de krachtigste en lichtste vermogensmeter op de markt (260 g per paar), met behoud van het 'Blade' systeem dat in 2010 werd geïntroduceerd en de werking van de Kéo schoenplaatjes die het zo'n succes hebben gemaakt sinds 2004.

Met Raphaël Jeune, Sports Marketing Manager bij LOOK Cycle, blikken we terug op de geschiedenis van de LOOK pedalen en de verschillende innovaties, maar durven we ook de concurrentie aan te halen, met de PW8 schoenpedaalcombinatie van Ekoi.
De samenwerking met Cofidis: LOOK frames en pedalen voor de Franse ploeg
In 2023 zijn LOOK frames teruggekeerd in het professionele peloton door een partnerschap met de Cofidis ploeg, die ook LOOK pedalen gebruikt. We hebben hier al naar verwezen in het interview met Raphaël Jeune hierboven, maar we hebben ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om Cédric Vasseur, de manager van de Cofidis-ploeg, te interviewen:door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!
nog geen reacties | 515x bekeken
dit artikel is geplaatst in: Marketing