maandag 20 mei 2024 om 23u32

In deze tweede week van de Giro d'Italia 2024, de 107e Ronde van Italië, lachte het geluk de Fransen en sprinter Jonathan Milan (Lidl-Trek) toe, voordat Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) een verdere voorsprong nam in het algemeen klassement in de tweede tijdrit en in de koninginnenrit van gisteren.

Op de tweede rustdag vandaag kijken we terug op de tweede week van de Giro d'Italia 2024, in 6 aktes (of etappes 😄).

6 etappes, waaronder 2 met een Franse overwinning, 2 overwinningen voor Jonathan Milan en een overweldigende comeback van Tadej Pogačar

Nu de renners eindelijk wat rust krijgen in Livigno, aan de voet van de slotklim van de etappe van zondag, blikken we terug op deze tweede week, met een samenvatting per dag.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Dinsdag 14 mei 2024 - 10/ Pompei > Cusano Mutri (Bocca della Selva) - 142 km

De tweede week van de Giro d'Italia 2024 begon goed aan de Franse kant want een jonge 23-jarige renner profiteerde van deze etappe om zijn eerste profoverwinning te pakken... een overwinning in een etappe van een UCI WorldTour wedstrijd, en nog wel een Grand Tour!

Na de rustdag in Pompei, en voor sommigen een moment van bezinning op de trappen van het Romeinse amfitheater in Pompei, stond de renners van de Giro d'Italia dinsdag een zware etappe te wachten. Zodra de vlag viel waren het Simon Clarke (Israel-Premier Tech) en Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck) die wegreden uit het peloton. Een aantal renners probeerde vervolgens, alleen of in kleine groepjes, het gat te dichten, maar uiteindelijk lukte dat alleen Alessandro de Marchi (Jayco-AlUla), voordat er ook een grotere groep vooraan aansloot, wat het totaal op 27 renners bracht. Hun voorsprong groeide snel en het peloton speelde uiteindelijk geen echte rol meer in deze etappe. Vooraan, op de top van de bult bij Guardia Sanframondi die diende als Intergiro sprint, was het eerst Filippo Fiorelli (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè) maar uiteindelijk was het vooral Jan Tratnik (Team Visma | Lease a Bike) die een gat opende voor de slotklim naar de Bocca della Selva.

Het was echter geen overwinningsdag voor Tratnik, want de jonge Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R La Mondiale Team) reed weg van Romain Bardet (Team dsm-firmenich PostNL) en begon het gat te dichten met nog 3 km te gaan en uiteindelijk leek het allemaal eenvoudig voor de 23-jarige, die Tratnik eenvoudig inhaalde en solo won, 29 seconden voor Bardet en iets meer dan een minuut voor Tratnik!

Woensdag 15 mei 2024 - 11/ Foiano di Val Fortore > Francavilla al Mare - 207 km

De volgende dag stond er een etappe op het programma met een profiel dat meer geschikt was voor sprinters, want de renners gingen in de richting van de zee, waar ze lange tijd langs reden. Een paar kilometer na de start trok Thomas Champion (Cofidis) ten aanval, gevolgd door Edoardo Affini en vervolgens Tim van Dijke (Team Visma | Lease a Bike). Kort voor de enige moeilijkheid van de dag bereikte hun voorsprong een piek van meer dan 2'30". In de afdaling naar de kust en terwijl ze hier langs reden, werd de voorsprong steeds kleiner en met nog ongeveer 35 kilometer te gaan kwam er een einde aan het avontuur van het trio, omdat ze werden ingerekend door het peloton.

Een mislukte poging van Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost) later werd het duidelijk dat deze etappe zou eindigen in een massasprint en met alles in beweging naarmate de finish naderde, vond een valpartij plaats in het peloton achter de belangrijkste sprinters en terwijl verschillende van hen streden om de overwinning, was het een indrukwekkende Jonathan Milan (Lidl-Trek) die sterk terugkwam om de etappe te winnen, voor Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck).

Donderdag 16 mei 2024 - 12/ Martinsicuro > Fano - 193 km

In etappe 12 was het opnieuw een Fransman die als eerste over de witte lijn kwam, waarmee een einde kwam aan een periode zonder overwinningen van bijna een jaar (2e etappe van het Critérium du Dauphiné). Daarvoor wachtte de renners een etappe voor avonturiers, met een nogal heuvelachtig profiel.

Ondanks verschillende pogingen vormde zich geen kopgroep op het vlakke deel van de etappe. Op de eerste klim, niet opgenomen in het beste klimmersklassement, kwam na 55 kilometer eindelijk een grote groep aan, aangevoerd door Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step). Dit beviel Alaphilippe echter niet en op de eerste gerefereerde klim ging de Fransman er vandoor met Mirco Maestri (Team Polti Kometa). Op 11,5 kilometer van de finish, op een laatste klim zonder referentie, ging de Fransman er weer vandoor (ondanks dat zijn ploegleider hem had aangeraden om te wachten op de achtervolgende groep) en zo liet Julian Alaphilippe weer eens zien wat een sterke renner hij kan zijn! Sinds de start van deze Giro d'Italia laat hij veel van zichzelf zien vooraan ... en dat belooft wat voor de toekomst!

Vrijdag 17 mei 2024 - 13/ Riccione > Cento - 179 km

Op vrijdag beloofde vlakke etappe 13 opnieuw een etappe voor sprinters te worden... en dat werd het ook! Maar dat weerhield Manuele Tarozzi en Alessandro Tonelli (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè) er niet van om al vroeg in de etappe weg te rijden, samen met Andrea Pietrobon (Team Polti Kometa).

Met nog 55 kilometer te gaan was het vervolgens de INEOS Grenadiers ploeg die de achtervolging inzette op het leidende trio en het was onder deze impuls dat het peloton in tweeën splitste en de cyclamen trui, Jonathan Milan (Lidl-Trek), in de verkeerde groep terecht kwam. De wens om in een groep aan de finish te komen en mee te doen voor de overwinning in de sprint was echter sterk genoeg voor Lidl-Trek, maar ook Movistar, om het werk te doen om de hele groep bij elkaar te brengen.

Een aanval van Martin Marcellusi (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè), die gezelschap kreeg van Dries de Pooter (Intermarché-Wanty), was uiteindelijk gedoemd te mislukken en het peloton kwam samen aan in Cento. Met de Lidl-Trek trein goed op zijn plaats zette Fernando Gaviria (Movistar Team) vervolgens als eerste de sprint echt in, maar Jonathan Milan (Lidl-Trek) bleek opnieuw de sterkste en pakte zijn 3e ritzege in deze Giro d'Italia 2024, de tweede van deze tweede week van de Giro d'Italia 2024!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Zaterdag 18 mei 2024 - 14/ Castiglione delle Stiviere > Desenzano del Garda - individuele tijdrit - 31,2 km

De etappe van zaterdag was opnieuw een individuele tijdrit, deze keer op een vlakke route en dus de ideale gelegenheid voor een specialist in de discipline om te winnen!

Tobias Foss (INEOS Grenadiers) had al een zeer goede tijd neergezet, maar werd al snel ingehaald door Filippo Ganna (INEOS Grenadiers). Hun ploegmaat Magnus Sheffield had ongetwijfeld ook een goede tijd neergezet, als hij niet ten val was gekomen in een bocht en daarbij kostbare seconden had verloren.

Thymen Arensman, een andere ploegmaat bij INEOS Grenadiers, was vervolgens voorlopig tweede achter Ganna, een tijd die niet werd verbeterd door Geraint Thomas. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) was sneller dan Arensman, maar niet sneller dan Ganna en pakte zo de 2e plaats in de tijdrit. Dus geen nieuwe overwinning voor de leider in de roze trui in het algemeen klassement, maar wel een goede manier om zijn rivalen in dat klassement nog verder voor te blijven!

Zondag 19 mei 2024 - 15/ Manerba del Garda > Livigno (Mottolino) - 222 km

De laatste etappe van de tweede week van de Giro d'Italia 2024 was opnieuw een echte bergetappe, en het was zelfs de koninginnenetappe van deze Giro d'Italia, met zijn 3 beklimmingen van de 1ste categorie in het laatste gedeelte, na een moeilijkheid van de 3de en een van de 2de categorie.

Een eerste groep van 13 renners reed al snel weg uit het peloton, waaronder klimmers als Lilian Calmejane (Intermarché-Wanty) maar ook sprinters die ongetwijfeld anticipeerden op een moeilijke dag en de leiding namen om de etappe later niet buiten tijd af te sluiten!
Simon Geschke (Cofidis) zette vervolgens de achtervolging in... op jacht naar punten voor het beste klimmersklassement in het bijzonder, aangezien hij op de 2e plaats staat in dit klassement en de blauwe trui draagt, maar toch nog steeds ver verwijderd is van de roze trui van Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Naarmate de etappe klom, vormden zich verschillende groepen die uit elkaar gingen en soms weer bij elkaar kwamen ... totdat er een kopgroep ontstond van 17 renners met de belangrijkste favorieten in de wedstrijd. De groep werd vervolgens weer afgeroomd, voordat Nairo Quintana (Movistar Team) er vandoor ging. Het duurde niet lang meer voordat Tadej Pogačar zich liet zien in deze etappe, toen 3 minuten achter Quintana, met nog ongeveer 14 kilometer te gaan.

Met nog 2 kilometer te gaan haalde de Sloveen, geheel in het roze gekleed, de Colombiaan echter in en zo won Tadej Pogačar opnieuw aan de finish van deze etappe op de vooravond van de tweede rustdag en verpletterde hij al zijn rivalen in het algemeen klassement!

Het klassement van de Giro d'Italia 2024 aan het begin van de derde en laatste week

Aan het begin van deze derde en laatste week van de Giro d'Italia 2024 staat Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) nog steviger bovenaan in het algemeen klassement, maar ook in het beste klimmersklassement!

Het algemeen klassement

In het algemeen klassement heeft Tadej Pogačar zijn achterstand op zijn naaste rivaal (toen Daniel Martinez (BORA-hansgrohe), nu Geraint Thomas (INEOS Grenadiers)) vergroot van 2'40" aan het einde van de eerste week naar 6'41" en met nog 6 etappes te gaan lijkt niets de Sloveense renner nog te kunnen stoppen om aan het einde van de week in het roze terug te keren uit Rome!
Embed from Getty Images

1/ Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) - 56h11'42"
2/ Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) - +6'41"
3/ Daniel Martinez (BORA-hansgrohe) - 6'56"
4/ Ben O'Connor (Decathlon AG2R La Mondiale Team) - +7'43"
5/ Antonio Tiberi (Bahrain Victorious) - +9'26"

Beste klimmersklassement

In het beste klimmersklassement heeft Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) ook zijn voorsprong uitgebreid (van 52 punten op Daniel Martinez (BORA-hansgrohe) naar 94 punten op Simon Geschke (Cofidis))! Hoewel de strijd nog open lijkt en we nog steeds een echte puntenoogst zien voor dit klassement, is het zeer waarschijnlijk dat Pogačar er ook met de blauwe trui vandoor gaat.
Embed from Getty Images

1/ Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) - 172 punten
2/ Simon Geschke (Cofidis) - 78 punten (-94)
3/ Nairo Quintana (Movistar Team) - 65 punten (-107)
4/ Christian Scaroni (Astana Qazaqstan Team) - 64 punten (-108)
5/ Daniel Martinez (BORA-hansgrohe) - 58 punten (-114)

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Puntenklassement

Er was weer een strijd in het puntenklassement, met name tussen de eerste twee plaatsen, maar ook hier vergrootte leider Jonathan Milan (Lidl-Trek) zijn achterstand van 58 punten op Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) naar 109 punten! De cyclamen trui ligt nog steviger op de schouders van Milan, na nog eens 2 ritzeges deze week!
Embed from Getty Images

1/ Jonathan Milan (Lidl-Trek) - 284 punten
2/ Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) - 175 punten (-109)
3/ Tim Merlier (Soudal Quick-Step) - 93 punten (-191)
4/ Filippo Fiorelli (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè) - 88 punten (-196)
5/ Andrea Pietrobon (Team Polti Kometa) - 86 punten (-198)

Beste jonge renner klassement

In het klassement van beste jonge renner verdween Cian Uijtdebroeks (Team Visma | Lease a Bike) door ziekte en was het nu nummer twee Antonio Tiberi (Bahrain Victorious) die de beste jonge renner in de witte trui werd. Zijn naaste rivaal, Thymen Arensman (INEOS Grenadiers), zit echter niet ver achter hem, mede dankzij zijn prestatie in de tweede tijdrit!
Embed from Getty Images

1/ Antonio Tiberi (Bahrain Victorious) - 56h21'08"
2/ Thymen Arensman (INEOS Grenadiers) - +0'19"
3/ Filippo Zana (Team Jayco AlUla) - +1'45"
4/ Davide Piganzoli (Team Polti Kometa) - +9'03"
5/ Alex Baudin (Decathlon AG2R La Mondiale Team) - +14'29"

De rest van de Giro d'Italia 2024

Er zijn nu nog 6 etappes te gaan tot de finish in Rome op 26 mei. Vergeet niet dat u:
- de route van de verschillende etappes van de Giro d'Italia 2024 kunt vinden op gedetailleerde kaarten
- elke dag de uitslagen, een foto van de finish en de videosamenvatting van de etappe (mogelijk eerst de video van de laatste kilometer, later vervangen door die met de samenvatting) te vinden zijn op de Giro d'Italia 2024 pagina in de UCI wielerkalender!

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 2753x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2024

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. https://briansclub.live
    Hi! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to
    check it out. I'm definitely loving the information. I'm bookmarking and will be tweeting
    this to my followers! Terrific blog and superb design.

    | Valentina | zaterdag 15 juni 2024 om 21u34

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf plus drie ?