zondag 14 april 2024 om 17u41

We zagen vandaag een Amstel Gold Race die lang spannend bleef en pas veel later echt beslist werd dan in voorgaande edities. Topfavoriet Mathieu van der Poel kwam er niet aan van pas en uiteindelijk wist Tom Pidcock te winnen, voor Marc Hirschi en Tiesj Benoot!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van de Amstel Gold Race 2024

Vanochtend even voor 11 uur ging de Amstel Gold Race van start vanaf de Markt in Maastricht, voor een tocht van 253,6 km richting de finish in Berg & Terblijt, met 33 heuveltjes op het programma. Vanaf de start zagen we verschillende aanvalspogingen, maar na de Maasberg en de Adsteeg was er nog geen kopgroep gevormd die vooruit bleef.

De volgende heuvel, de beklimming van de Bergseweg (3), werd vervolgens geschrapt want vanwege een neutralisatie in de dameswedstrijd stonden de dames hier vast, en reden de heren eromheen, meteen doorstekend naar de Korenweg (4). Daarmee werd het totaal aantal heuvels van de wedstrijd dus verminderd tot 32 en in de tussentijd werd er eindelijk een kopgroep gevormd, van vier renners: Tosh van der Sande (Team Visma | Lease a Bike), Enzo Leijnse (dsm-firmenich PostNL), Alexander Hajek (BORA-hansgrohe) en Zeb Kyffin (TDT-Unibet Cycling Team). Al snel kreeg dit viertal een behoorlijke voorsprong, die in het begin al snel uitgroeide vanwege een plaspauze in het peloton. Aan de voet van de Camerig klim (nu klim 9 in plaats van 10) was het gaatje boven de 4'30".

Terwijl in het peloton achter hen het de Alpecin-Deceuninck en INEOS Grenadiers ploegen zijn die het werk doen, loopt de voorsprong echter nog verder op, tot vlakbij de 5 minuten, maar dan is het feest van het leiderskwartet voorbij en komt het peloton weer wat dichterbij. Als de kopgroep dan begint aan de klim van de Cauberg (20) is de voorsprong al teruggelopen tot onder de minuut en bij de eerste doorkomst over de finishlijn zijn daar nog maar 20 seconden van over!

Allereerst laat Tosh van der Sande zich terugzakken en de overgebleven drie renners laten zich ook al snel opslokken door het peloton. Het blijft dan ruim 25 kilometer rustig en pas aan de voet van de Loorberg (24), voordat Louis Vervaeke (Soudal Quick-Step) aanvalt en er samen met Mikkel Honoré (EF Education-EasyPost) en Paul Lapeira (Decathlon AG2R La Mondiale Team) en beetje bij beetje bouwen zij een voorsprong op van een halve minuut. Dat was echter niet genoeg om de favorieten in het peloton voor te blijven.

Nadat Vervaeke teruggepakt wordt komt er, op zo'n 35 kilometer voor de finish, met de andere twee renners nog van voor, vlakbij de top van de Eyserbosweg een eerste versnelling van verschillende favorieten met Carapaz, van der Poel, Jorgenson, Healy, Skjelmose, Cosnefroy en Pidcock, maar deze viel al snel weer stil. Vrijwel ongezien zet Marc Hirschi (UAE Team Emirates) dan door met een aanval, daarin gevolgd door Roger Adrià (BORA-hansgrohe), Bauke Mollema (Lidl-Trek) en Valentin Madouas (Groupama-FDJ). Een tweede groepje van vier vormt zich na een aanval van Matteo Jorgenson (Team Visma | Lease a Bike) en Andreas Kron (Lotto Dstny) die gezelschap krijgen van Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step) en Quentin Pacher (Groupama-FDJ). Ten slotte zien we Tiesj Benoot (Team Visma | Lease a Bike) en Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) ook uit het peloton wegrijden en net voor de Keutenberg (29) rijden zij het gaatje dicht naar de kop. Terwijl Hirschi het gaatje dicht met Lapeira en Honoré die ze vervolgens met z'n allen voorbij rijden, rijden zij zich zo in een kopgroep van vier, want ook Vansevenant wist zich er weer bij te voegen.

Uiteindelijk komt alles aan kop weer bij elkaar en zo hebben we 12 renners vooraan: Marc Hirschi (UAE Team Emirates), Mikkel Honoré (EF Education-EasyPost), Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Tiesj Benoot (Team Visma |Lease a Bike), Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step), Roger Adrià (BORA-hansgrohe), Bauke Mollema (Lidl-Trek), Paul Lapeira (Decathlon AG2R La Mondiale Team), Kévin Vauquelin (Arkéa-B&B Hotels) die blijkbaar in de tussentijd ook het gaatje wist te dichten, Valentin Madouas en Quentin Pacher (Groupama-FDJ) en Pello Bilbao (Bahrain Victorious).

Verschillende favorieten, waaronder de topfavoriet, Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) bleven achter in het peloton, en ditmaal was er geen aanval van de Nederlander waarmee hij bij iedereen weg reed: hij bleef volledig buiten spel vandaag.

De kopgroep van 12 renners, met dus een groot aantal ploegen daarin vertegenwoordigd, bouwde de voorsprong uit tot rond de 45 seconden op de tweede klim van de Cauberg (30) en in de afdaling hiervan wisten Pidcock, Hirschi en Bilbao weg te rijden. Vansevenant dichtte het gaatje en vervolgens Benoot ook op de Geulhemmerberg (31), waar Bilbao echter moet afhaken. Met zijn vieren reden ze zo weg richting de finish en aan het eind van de Bemelerberg zet Pidcock de aanval in.
Dankzij Benoot wisten de anderen echter weer terug te komen en na een nieuwe aanval van Pidcock was het de beurt aan de Belg om te proberen weg te komen, maar ook dat lukte niet. Kijkend naar elkaar smelt hun voorsprong op de overgebleven renners van de kopgroep van 12 als sneeuw voor de zon en uiteindelijk was het Vansevenant die als eerste echt de sprint aanzette. Dit bleek uiteindelijk kansloos te zijn met een Benoot en een Hirschi die ook versnelden en uiteindelijk Tom Pidcock die sneller ging dan iedereen en de wedstrijd met een halve wiellengte wist te winnen! Een echte revanche op 2021 toen de Amstel Gold Race werd gewonnen door Wout van Aert (Team Visma | Lease a Bike), vandaag afwezig, en met een fotofinish die ... niet echt duidelijk was!

De top 10 van de Amstel Gold Race 2024

Bekijk de top 10 van de Amstel Gold Race op de de pagina van de Amstel Gold Race in de UCI wielerkalender.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 1409x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. Volgens mij heeft vd Poel zich bewust rustig gehouden om volgende week toe te slaan bij Luik-Bastenaken-Luik. Die klassieker vind hij veel belangrijker dan de Amstel Gold Race.

    | Paul | zondag 14 april 2024 om 19u39

  2. Goed gezien Paul!
    Ik denk er net zo over. AGR was zo een mooie trainingsrit -;)

    | Tonn | maandag 15 april 2024 om 13u05

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus acht ?