zondag 07 april 2024 om 17u16

Hij was al voor de start de aartsfavoriet, hij was de uittredende winnaar, hij was degene die op zoek was naar de dubbel Ronde van Vlaanderen - Paris-Roubaix, en het was de Nederlander Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) die Paris-Roubaix 2024 won, de 121ste editie van de klassieker!

Van der Poel reed weg uit zijn groep met nog 60 kilometer te gaan, voltooide de laatste anderhalf uur van de race in een solo-aanval en won de race solo ... voor een editie die opnieuw het snelheidsrecord brak!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De vloek van de Visma Lease a Bike ploeg, of de wet van de series?

Het Team Visma | Lease a Bike, dat al gedecimeerd was door de afwezigheid van Wout van Aert na zijn val in Dwars door Vlaanderen, verwachtte aan de start van de wedstrijd te verschijnen met Nederlands kampioen Dylan van Baarle als leider en Christophe Laporte als outsider.

Echter, nog voor de start moest de voormalig winnaar van de wedstrijd (van Baarle had Paris-Roubaix gewonnen in 2022, destijds voor de INEOS Grenadiers ploeg) zich terugtrekken wegens ziekte en dus was het zonder zijn kopman dat de Yellow B. ploeg aan de start verscheen.

De pech van de ploeg hield daar echter niet op, want Christophe Laporte, terug op de fiets na een periode van ziekte en dus zonder bijzondere ambities, kreeg een lekke band in zijn achterwiel op de eerste kasseiensector tussen Troisville en Inchy. Tegen de tijd dat hij zijn wiel verwisseld had, bevond de Europees kampioen zich ver terug in de wedstrijd en hadden zich al verschillende groepen gevormd aan de voorkant, na de passage over de kasseien. Ondanks de hulp van zijn ploegmaat Edoardo Affini is de Fransman van de Nederlandse ploeg er sindsdien nooit meer in geslaagd om terug te komen.
Christophe Laporte - © ASO/Pauline Ballet
Het was dus aan de gebroeders van Dijke om de eer van het team te redden!

Samenvatting van Parijs-Roubaix 2024

Na de start in Compiègne en het geneutraliseerde deel tot aan de eigenlijke start, was het Dries de Bondt (Decathlon AG2R La Mondiale Team) die als eerste in de aanval ging, zodra met de vlag werd gezwaaid!

Zonder succes, net als de andere ontsnappingspogingen, tot kilometer 22 toen een kleine groep eindelijk wist weg te rijden uit het peloton. Deze groep bestond uit Per Strand Hagenes (Team Visma | Lease a Bike), Rasmus Tiller (Uno X Mobility), Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step), Marco Haller (BORA-hansgrohe), Liam Slock (Lotto Dstny), Gleb Syritsa (Astana Qazaqstan Team) en Kamil Malecki (Q36.5 Pro Cycling Team).
De kopgroep - © ASO/Pauline Ballet

Dusan Rajovic (Bahrain Victorious) en Dries de Bondt (Decathlon AG2R La Mondiale Team) gingen vervolgens in de tegenaanval, maar met een gemiddelde snelheid van maar liefst 54,67 km/u in het eerste uur van de wedstrijd, hadden de twee renners in de achtervolging het erg moeilijk om de 7 mannen vooraan in te halen. Pas op kilometer 80 lukte dat en vormden ze een kopgroep van 9 renners op slechts 15 kilometer voor de eerste kasseien. Op deze kasseien kreeg Christophe Laporte (Team Visma | Lease a Bike) dus een lekke achterband, net als Gleb Syritsa (Astana Qazaqstan Team) in de kopgroep.

Op kilometer 119, na het afleggen van de eerste 4 kasseistroken, haalde het eerste deel van het peloton, met daarin de favorieten, de kopgroep van 8 overgebleven renners in en ongeveer 30 renners bevonden zich toen vooraan in de wedstrijd.

In deze groep was het de ploeg van Alpecin-Deceuninck die de leiding nam, vooral versnelde op de kasseistroken en een meer normaal tempo aannam op de asfaltstukken tussen de sectoren... totdat Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck), Stefan Küng (Groupama-FDJ) en Nils Politt (BORA-hansgrohe) ten aanval trokken.

Dit was echter niet meer dan een manoeuvre om te proberen zijn belangrijkste rivalen uit te putten, want Mathieu van der Poel bracht zijn groep terug naar het leidende trio met nog 69 kilometer te gaan en zodra hij sector #13 in Orchies bereikte, ging hij zelf in de aanval.
Mathieu van der Poel op de kasseien - © ASO/Pauline Ballet.jpg
De wereldkampioen wilde de koers alleen maar zwaarder maken, zoals hij na de finish verklaarde, maar uiteindelijk ging hij alleen verder over de ruim 60 kilometer, tot hij triomfantelijk over de finish kwam in het Velodrome in Roubaix!

Achter hem was het zijn ploegmaat Jasper Philipsen die 2e werd door de sprint te winnen van een groepje van 3 renners, waarin Mads Pedersen (Lidl-Trek) en Nils Politt (UAE Team Emirates) respectievelijk 3e en 4e werden.

>> Vind de resultaten van Parijs-Roubaix 2024 in de pagina van de wedstrijd in de UCI wielerkalender.

Christophe Laporte (Team Visma | Lease a Bike) had pech in de eerste kasseiensector, maar gaf niet op en zette zijn inspanningen voort. Hij eindigde als beste Fransman op de 25e plaats, op 6'28".



© foto's - A.S.O. / Pauline Ballet

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 2332x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers | Parijs-Roubaix

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. It would have been a really interesting sprint between Pederson and Philipssen if Philipsen had not been able to sit on the wheels for over an hour.

    | Greg Trahar | zondag 07 april 2024 om 18u29

  2. Le cyclisme est-il devenu une compétition fermée? 5 leaders (inutile de citer les noms, tout le monde les connaît) se partagent classiques et tours nationaux .
    Ce n'est qu'une question, bien entendu.

    | paillisser | zondag 07 april 2024 om 19u00

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht keer zes ?