vrijdag 01 maart 2024 om 18u16

Eén van de meest recente klassiekers is de Strade Bianche, waarvan een kwart van de route plaats vindt op onverharde wegen in Italië. Ondanks zijn jonge leeftijd is het al een echte klassieker geworden, erkend in de wereld van het professionele wielrennen en met een aantrekkingskracht op toonaangevende renners (namen als Tadej Pogacar, Tom Pidcock, Christophe Laporte, Marc Hirschi, Simon Yates, Matej Mohoric, Sepp Kuss en Neilson Powless zijn slechts enkele van de namen op de inschrijvingslijst voor de 2024 editie van de Strade Bianche).

In dit artikel vind je het gedetailleerde parcours van de Strade Bianche 2024, die morgen, zaterdag 2 maart 2024, zal plaatsvinden, met gedetailleerde informatie over de 15 sectoren van witte wegen (de strade bianche).

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De route van de Strade Bianche 2024 op Open Street Maps

Zoals altijd start en finisht de Strade Bianche 2024 in Siena in Toscane, maar dit jaar is er een lus toegevoegd ten noorden van Siena, waardoor de totale afstand van de Strade Bianche in 2024 215 kilometer bedraagt, waarvan 71,2 kilometer over witte wegen. Met dit nieuwe parcours overschrijdt de wedstrijd voor het eerst de 200 kilometer, waardoor het nog zwaarder wordt en deze verandering heeft al voor heel wat opschudding gezorgd, want niet iedereen is er blij mee!

Na het vertrek uit Siena gaat de wedstrijd in zuidwestelijke richting naar het vliegveld en na het omzeilen hiervan, is het vanuit Stigliano dat de renners op de eerste witte sector aankomen, de Vidritta (2,1 km, met de laagste moeilijkheidsgraad, vervolgens uitgedrukt in sterren, in dit geval één ster: *). Richting het zuidoosten volgen nog 3 sectoren: Bagnaia (5,8 km, ***), Radi (4,4 km, **) en La Piana (6,4 km, **).

Bij Ponte d'Arbia en Buonconvento nemen de renners het eerste circuit richting het meest zuidelijke punt van de race, Montalcino, en op de terugweg komen ze de volgende twee witte sectoren tegen, die tot de langste en moeilijkste behoren: Lucignano d'Asso (11,9 km, ****) en Pieve a Salti (8 km, ****).

Het in oranje getekende deel op de kaart eindigt dan als de deelnemers teruggaan naar het noorden, eerst over een langere weg naar Monteroni d'Arbia, waar de race teruggaat naar het oosten langs de witte wegen, te beginnen met sector nummer 7, San Martino in Grania (9,5 km, *****). Iets verderop komt een van de langste sectoren van 11,5 kilometer en de moeilijkste met zijn 5 sterren, Monte Sante Marie. Daarna gingen ze terug richting Siena en na sector nummer 9 van Monteaperti (600 m, **), kwamen ze op het nieuwe circuit, toegevoegd ten noorden van Siena, dat twee witte sectoren bevatte op hun gebruikelijke route naar de finish, die van Colle Pinzuto (10e, 2,4 km, ****) en die van Le Tolfe (11e, 1,1 km, ****).
Als we rechtsaf slaan om deze extra lus te vervolgen, komen we bij de sector Strada del Castagno (1,3 km, ***), de 12e van de wedstrijd, en in de richting van het punt waar deze lus begon, wacht de renners de 13e sector, die van Montechiaro (3,3 km, **).

Het laatste deel van het parcours is gemarkeerd in fluorescerend roze/paars. Daarna passeren ze weer de 10e en 11e sector, die overgaan in de 14e en 15e sector, en dan is het nog maar een kwestie van koers zetten naar Siena (Siena) waar de finish zal plaatsvinden op de gebruikelijke locatie op het Piazza d'Il Campo voor het stadhuis.

Hieronder vind je het parcours van de Strade Bianche 2024 op Open Street Maps, evenals het profiel en het tijdschema van de wedstrijd:
Profiel van de Strade Bianche 2024 Tijd- en routeschema van de Strade Bianche 2024

Het parcours van de Strade Bianche 2024 in Google Earth

Wil je het parcours van de Strade Bianche 2024 liever in Google Earth zien, bijvoorbeeld om er virtueel overheen te vliegen? Dat kan door het KML-bestand hieronder te downloaden:

>> Download het parcours van de Strade Bianche 2024 in Google Earth

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 2473x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één keer acht ?