maandag 12 februari 2024 om 21u41

Nu het Europese wielerseizoen eind januari van start is gegaan, kijken we kort naar de belangrijkste veranderingen bij de verschillende wielerploegen voor het seizoen 2024. Zoals velowire.com deed (zie hier) om het nieuwe jaar in te luiden, zien veel ploegen ook veranderingen in hun naam en sponsor(s) nu een nieuw seizoen van start gaat.

In dit artikel zetten we de belangrijkste van deze veranderingen op een rij. We gaan echter niet in op alle outfitwijzigingen, of de marginale wijzigingen (zoals het toevoegen van spaties of koppeltekens of schuine strepen, of het verwijderen of verplaatsen van dit soort elementen)!

UCI WorldTeams

In de eerste divisie, de UCI WorldTeams, zijn er net als vorig jaar 18 ploegen. Dit zijn dezelfde ploegen, maar voor sommige zijn er nieuwe sponsors bijgekomen en andere zijn vertrokken (of een treetje lager gegaan, om niet langer titelsponsor te zijn) en het zijn deze veranderingen waar we hier naar kijken.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


AG2R Citroën Team is Decathlon AG2R La Mondiale Team geworden

In het Franse team heeft secundaire sponsor Citroën een voortijdig einde gemaakt aan zijn titelpartnerschap. De autofabrikant, die sinds 2021 partner was van de ploeg uit Chambéry, had een contract tot en met 2025, maar heeft zich met onmiddellijke ingang teruggetrokken na 3 in plaats van de geplande 5 seizoenen. Vanaf 2024 wordt het Franse merk simpelweg de officiële leverancier van de auto's van het team.
De Franse materiaalproducent Decathlon heeft de vrijgekomen positie perfect ingevuld, en zelfs beter, door titelsponsor te worden vóór verzekeraar AG2R La Mondiale, de historische sponsor van het team sinds 2000 als titelsponsor, en zelfs sinds 1997 onder de sponsors van het team.

Decathlon is een deal aangegaan met een contract dat loopt tot het einde van het seizoen 2028 (5 jaar) en wordt met het merk VAN RYSEL (dat, met een knipoog naar de regio waar Decathlon vandaan komt, simpelweg "uit Rijssel/Lille" betekent in het Nederlands/Vlaams) de leverancier van het team voor fietsen (voorheen BMC), helmen en brillen.

Het continentale team (Decathlon AG2R La Mondiale Development Team) en het opleidingsteam (Decathlon AG2R La Mondiale U19 Team) profiteren ook van de steun van deze twee sponsors. Deze laatste is echter niet langer verbonden aan de Chambéry Cyclisme Formation structuur, zoals historisch het geval was.

Team Arkéa-Samsic wordt Arkéa-B&B Hotels

In deze andere Franse ploeg heeft partner Samsic zijn partnerschap niet verlengd na een eerdere verlenging (het bedrijf was de tweede titelsponsor van de ploeg geworden in 2018 voor een initiële periode van 3 jaar; verlengd voor nog eens 3 jaar, liep dit contract af aan het einde van het seizoen 2023).

Dit vertrek luidt de terugkeer in van een sponsor die al eerder aanwezig was in de wereld van het profwielrennen, B&B Hotels, dat aan de zijde van KTM had gestaan als sponsor van de B&B Hotels-KTM-ploeg totdat het project rond deze ploeg, onder leiding van Jérôme Pineau, eind 2022 tot een nogal spectaculair einde kwam. Medio 2023 kondigde Team Arkéa al aan dat deze sponsor voor het seizoen 2024 zou terugkeren bij het team.

Intermarché - Circus - Wanty wordt Intermarché - Wanty

Voor deze Belgische ploeg is er de afgelopen jaren een aantal kleine veranderingen geweest van sponsor en dus van naam (alleen al sinds 2014 zijn we van Wanty-Groupe Gobert gegaan, daarna van Wanty-Gobert naar Circus-Wanty Gobert en daarna van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux naar Intermarché-Circus-Wanty en nu Intermarché-Wanty) met de vermelding of afwezigheid van Circus, een casinomerk, door de jaren heen. In 2024 blijft het merk partner van de ploeg, maar komt het niet meer voor in de naam van de ploeg.

Intermarché, een keten van 1.800 supermarkten in Frankrijk en 160 in België, blijft de hoofdsponsor van de Waalse ploeg, naast Wanty, een bouw-, sloop- en civieltechnisch bedrijf (onder andere).

Jumbo-Visma is Team Visma | Lease a Bike geworden

Waarschijnlijk de grootste verandering, en de verandering die het meest zichtbaar is - al was het alleen maar vanwege de positie van de ploeg aan de top van het klassement - is die in de Nederlandse "geel-zwarte" ploeg: Jumbo-Visma is Visma | Lease a Bike geworden.

Het onderwerp van verschillende onderhandelingen in de tweede helft van 2024 - een jaar van groot succes voor de ploeg, die alle 3 de Grote Rondes won! - zelfs over een fusie met de Belgische ploeg Soudal Quick-Step, keerde de Nederlandse ploeg uiteindelijk terug naar de basis, vertrouwend op historische sponsors om het "halve vertrek" van historische sponsor Jumbo goed te maken. Jumbo - een supermarktketen in Nederland en België - had namelijk aangekondigd zo snel mogelijk te willen bezuinigen ... contractueel had Jumbo verplichtingen tegenover de ploeg tot eind 2024. Toen het samenwerkingscontract in 2018 werd verlengd, was het namelijk voor onbepaalde tijd, met een minimale duur van 5 jaar, in combinatie met een opzegtermijn van 2 jaar voor de ontbinding. Onopvallend liet Jumbo de ploeg eind 2022 weten dat het het contract wilde beëindigen aan het einde van het seizoen 2024, hoewel het aangaf het contract eerder te willen beëindigen als er zich een nieuwe sponsor zou melden. Uiteindelijk gebeurde dit ook en zette Jumbo haar resterende jaar als hoofdsponsor om in een 3-jarig contract als secundaire sponsor, waardoor het op de achterkant van het shirt kon komen te staan, onder de vermelding "Jumbo, founding partner".

Het bedrijf Visma, dat in 2019 de tweede hoofdsponsor werd naast Jumbo, schoof vervolgens een treetje op om de eerste hoofdsponsor te worden, en het was een van de bedrijven van de PON Groep, ook al lange tijd partner van het team, wat zichzelf positioneerde om de tweede hoofdsponsor te worden. Sinds 1 januari 2024 heet de ploeg Team Visma | Lease a Bike, en de juridische structuur achter de ploeg is ook veranderd. Gedurende een aantal jaren was de wielerploeg (in de heren-, ontwikkelings- en damesversie) geassocieerd met de gelijknamige schaats(snelheids)ploeg en de juridische structuur weerspiegelde dit met een overkoepelende entiteit die beantwoordde aan de naam Team Oranje B.V., die op zijn beurt enerzijds Blanco Pro Cycling Team BV huisvestte voor de wieleractiviteiten (in verwijzing naar het "blanco" jaar in sponsors na het einde van het Rabobank-tijdperk, en naar de sinds die tijd overeengekomen bedrijfsregels in de ploeg, Blanco Koers die de waarden van de ploeg weergeeft), en anderzijds The Speed Skating BV voor het schaatsgedeelte.

Als onderdeel van de zoektocht naar een nieuwe sponsor werd duidelijk dat de associatie van de twee activiteiten niet noodzakelijkerwijs helemaal vanzelfsprekend was voor potentiële sponsors, vooral omdat de wielerploeg een sterke internationale reputatie heeft terwijl de schaatsploeg nauwelijks bekend is buiten Nederland. Daarom werd besloten dat de schaatsploeg voortaan haar eigen weg moest gaan en dat de wielerploegen zelfstandig verder moesten gaan.

In deze context, en omdat de ploeg bekend werd onder de opvallende geel-zwarte kleuren, werd een nieuwe aanpak voorgesteld aan de sponsors: waar de gele kleur aanvankelijk van Jumbo kwam, werd voorgesteld om deze te behouden en verder te gaan als "de gele bijen" (de bijnaam die de ploeg kreeg in verband met de kleuren) en dus altijd in geel en zwart. Op deze manier wilde de ploeg zichzelf een echte identiteit geven, buiten de titelsponsors om, en daarvoor had het ook een eigen naam nodig. In overeenstemming met de bijnaam van de bijen zal de ploeg nu Yellow.B heten, zowel in termen van de juridische structuur als publiekelijk, met een speciaal logo op de achterkant van de shirts, shorts en petten van de ploeg.
Yellow.B


Ook de slogan van het team, van oudsher in het Nederlands samen winnen (overeenkomstig met de teamgeest die zo heilig is voor het team) is herzien en wordt nu in het Engels beyond victory. Tot slot is niet alleen de kleding veranderd, nu worden de hoofdsponsors Visma en Lease a Bike genoemd terwijl het geel (dat feller / een beetje meer fluorescerend is geworden) en zwart behouden blijven, maar de fietsen hebben ook een make-over gekregen!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Team dsm-firmenich voegt een sponsor toe met de Nederlandse Post, om Team dsm-firmenich PostNL te worden

Het tweede Nederlandse UCI WorldTeam waarvan de naam is veranderd, hier na de toevoeging van een sponsor, is Team dsm-firmenich PostNL. Vorig jaar al, ter gelegenheid van de Tour de France 2023, werd de naam van de ploeg veranderd van Team dsm in Team dsm-firmenich. Dit was niet zomaar een zet om een merk meer bekendheid te geven, zoals soms gebeurt tijdens de Tour de France, maar een echte naamsverandering, na de fusie tussen het Nederlandse bedrijf Koninklijke DSM en het Zwitserse bedrijf Firmenich in april van datzelfde jaar.

Dit jaar is PostNL toegetreden tot de rangen van titelsponsors van de Nederlandse ploeg, die dateert uit 1999, toen het bekend stond als Batavus-Bankgiroloterij-Big Star, maar waarschijnlijk beter bekend is als Skil-Shimano in 2012, Team Giant-Alpecin in 2015 en 2016 en Team Sunweb van 2017 tot 2020.

De keep challenging slogan met de twee verticale balken, geïntroduceerd in 2014 bij Giant-Shimano, blijft het shirt van de ploeg markeren maar heeft nu de oranje kleur van PostNL, ook de nationale kleur van Nederland. Bij deze gelegenheid herinnerde het team ook aan de betekenis van deze twee balken, waarbij de linker balk staat voor de voortdurende ontwikkeling van elk individu, terwijl de rechter balk staat voor de innovatieve omgeving die ook voortdurend verbetert. Het shirt is daarom lichtblauw geworden, met oranje als contrasterende kleur, en de fietsen van het team zijn ook van uiterlijk veranderd. Deze laatste zijn voornamelijk wit, maar brengen ook dezelfde kleuren terug.

UCI ProTeams

De UCI ProTeams hebben ook wat veranderingen ondergaan, met het verdwijnen van twee ploegen, Bolton Equities Black Spoke en Human Powered Health, de overgang naar een hoger niveau (het was voorheen een UCI Continental Team) van de Nederlandse ploeg TDT-Unibet en 4 naamswijzigingen:
  • Corratec Selle Italia is gewoon Corratec geworden.
  • Eolo-Kometa Cycling Team is Team Polti Kometa geworden
  • Green Project-BardianiCSF-Faizanè is VF Group-Bardiani CSF-Faizanè geworden
  • en tot slot is Uno-X Pro Cycling Team Uno-X Mobility geworden.

UCI continentale ploegen

Voor het 3de niveau van ploegen, de UCI Continental Teams, is er een drastische vermindering van het aantal ploegen, van 175 naar 149! Daarom presenteren we hier alleen de nieuwe ploegen en naamsveranderingen.

Nieuwe ploegen

Hier zijn de nieuwe UCI Continental Ploegen:
  • Arkéa-B&B Hotels Continentale
  • Ccache X Par Küp, dat eigenlijk zijn terugkeer maakt naar continentaal niveau
  • Chengdu Cycling Team
  • Colombia Potencia de la Vida - Strongman
  • Decathlon AG2R La Mondiale Development Team (de ploeg uit Chambéry heeft de banden verbroken met Chambéry Cyclisme Formation, dat deze rol vervulde sinds de oprichting in 2001)
  • Diftar Continental Cycling Team (onderdeel van het Allinq Continental Team)
  • Gapyeong Cycling Team, dat na 2022 terugkeert
  • Huansheng-Scom-Taishan Sport Cycling Team
  • Illes Balears Arabay Cycling
  • Java-Inovotec Pro Team
  • Lidl-Trek Toekomst Racing
  • Lillehammer CK Continental Team
  • Lubelskie Per&lslash;a Polski
  • MYVELO Pro Cycling Team
  • Nu Colombia
  • Plus Performance - Solutos
  • Team Saitel
  • Team Sistecredito
  • UAE Team Emirates Gen-Z
  • Velolien Matsuyama

Verschillende teams zijn ook van naam veranderd, ofwel omdat de titelsponsors zijn veranderd of omdat de teamnaam is vereenvoudigd:
  • Abloc CT werd Parkhotel Valkenburg
  • Restaurant Suri-Carl Ras werd Airtox-Carl Ras
  • Beykoz Belediyesi Spor Kulübü is Beykoz Belediye Spor Türkiye geworden
  • Bodywrap Ltwoo Cycling Team is Bodywrap Men's Cycling Team geworden
  • China Glory Continental Cycling Team is China Glory-Mentech Continental Cycling Team geworden
  • Circus-Re Uz-Technord is Wanty-Re Uz-Technord geworden
  • Cycling Team Friuli ASD is CTF Victorious geworden (CTF voor Cycling Team Friuli)
  • net als het UCI WorldTeam is Development Team dsm-firmenich Development Team dsm-firmenich PostNL geworden
  • Cycling Team Kranj is Sava Kranj Cycling geworden
  • Eurocyclingtrips is Eurocyclingtrips-Yoeleo geworden
  • Ferei Mongolië Team is geworden Ferei Quick-Panda Podium Mongolië Team
  • Glassdrive / Q8 / Anicolor is geworden Sabgal/Anicolor
  • GW Shimano Sidermec is GW Erco Shimano geworden
  • Hagens Berman Axeon is Hagens Berman Jayco geworden
  • HRE Mazowsze Serce Polski is Mazowsze Serce Polski geworden
  • In navolging van het UCI WorldTeam is Jumbo-Visma Development Team Team Visma | Lease a Bike Development geworden.
  • Materiel-velo.com is Philippe Wagner / Bazin geworden
  • Mentorise Elite Team wordt Mentorise MLMSuperstars
  • P & S Benotti is P & S Metalltechnik Benotti geworden
  • Saris Rouvy Sauerland Team is Rembe Pro Cycling Team Sauerland geworden
  • Roojai Online Insurance heeft haar naam vereenvoudigd naar Roojai Insurance
  • SIAS Rime heeft ook zijn naam vereenvoudigd en wordt Rime
  • Sofer - Savini Due - OMZ is geworden Vini Monzon - Savini Due - OMZ
  • Team Colpack Ballan CSB wordt Team MBH Bank Colpack Ballan
  • Team Felbermayr Simplon Wels is Team Felt Felbermayr geworden
  • Team Lotto-Kern Haus is Team Lotto Kern-Haus PSD Bank geworden
  • Team Medellin-EPM is Team Medellin geworden
  • Team Papa John's is STAMINA Racing geworden
  • Terengganu Polygon Cycling Team wordt Terengganu Cycling Team
  • Net als het UCI ProTeam is Uno-X Dare Development Team Uno-X Mobility Development Team geworden.
  • Van Rysel-Roubaix Lille Métropole heeft haar naam vereenvoudigd naar Van Rysel-Roubaix
  • Voltas-Madaris Cycling Team en Tartu2024 Cycling Team blijken te zijn gefuseerd tot Voltas-Tartu 2024 door CCN
  • WSA KTM Graz p/b Leomo heeft zijn naam vereenvoudigd door zijn laatste sponsor te verliezen en WSA KTM Graz te worden.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 1896x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Marketing

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht plus vijf ?