zaterdag 01 april 2023 om 21u32

De eerste Belgische klassiekers hebben al plaatsgevonden en nu we begin april zijn is het alweer de beurt aan Vlaanderens Mooiste, één van de bijnamen van de Ronde van Vlaanderen. Voor het eerst georganiseerd in 1913 en uitsluitend onderbroken tijdens de Eerste Wereldoorlog is de Ronde van Vlaanderen een echt monument tussen de Belgische klassiekers.

Met de aanwezigheid van het trio Wout van Aert (Jumbo-Visma), Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) en Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) belooft deze editie weer een mooi spektakel te worden!

De koers is al 5 jaar op een rij gewonnen door een buitenlandse renner, maar België blijft het land met het grootste aantal overwinningen, 69 van 106. Voor het eerst sinds 2017 gaat de 107de editie van start in Brugge, maar de finish vindt uiteraard wel gewoon plaats in Oudenaarde, na een totaalafstand van 273,4 kilometer. Laten we snel in detail naar het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2023 kijken, wat u hieronder vindt op Open Street Maps en te downloaden in Google Earth.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2023 op Open Street Maps

Het parcours van de Ronde van Vlaanderen wordt gekenmerkt door een opeenvolging van bergen die de koers zwaar maken, maar ook kasseistroken en vaak zelfs een combinatie van die twee.

Na de start in Brugge volgen de renners allereerst over iets meer dan 110 kilometer een vlak parcours richting Oudenaarde waarin ze slechts één kasseistrook vinden in Wannegem op de Huisepontweg, en een eerste berg, de Korte Ast.. Wanneer ze aankomen in Oudenaarde en niet ver van het Centrum van de Ronde van Vlaanderen komen zijn ze dan in het heuvelland en begint de koers dan echt interessant te worden.

Na Oudenaarde zijn de twee eerste bergen de Oude Kwaremont (2200 m waarvan 1500 m kasseien, 4% (max 11,6%)) en Kortekeer (1000 m - 6,2% (max 11%)). Dit eerste deel van de koers is in het geel ingetekend op de kaart.

We gaan dan verder met het oranje deel op de kaart en na een stuk richting het noorden tot net voor Leupegem vlakbij Oudenaarde, brengt dit stuk de renners over verschillende kasseistroken maar vooral ook over 10 bergen, allereerst de Eikenberg, de Wolvenberg (645 m - 7,9% (max 17,3%)), de Molenberg (463 m waarvan 300 m kasseien - 7% (max 14,2%)), Marlboroughstraat (2040 m - 3% (max 7%), de Berendries (940 m - 7% (max 12,3%)), de Valkenberg (540 m - 8,1% (max 12,8%)), de Berg Ten Houte (1100 m kasseien - 6% (max 21%)) en de Kanarieberg (1000 m - 7,7% (max 14%)). Na de doorkomst door de Ronde van Vlaanderstraat en langs het Monument van Karel van Wijnendaele (een sportjournalist die veel heeft bijgedragen aan de bekendheid van de koers) en vervolgens via Berchem vrijwel terug naar het beginpunt van dit deel, na voor de tweede keer de Oude Kwaremont (2200 m waarvan 1500 m kasseien, 4% (max 11,6%)) te hebben beklommen, gaan ze verder op de Paterberg (360 m kasseien - 12,9% (max 20,3%)) alvorens dit tweede deel afgesloten wordt.

Het laatste deel vol met bergen is dan het roze deel wat loopt via de Koppenberg (600 m kasseien - 11,6% (max 22%)) om vervolgens naar het oosten af te slaan richting een kasseistrook en de klim van de Steenbeekdries (1100 m kasseien - 3,1% (max 7,6%)), gevolgd door de Taaienberg (530 m waarvan 500 m kasseien - 6,6% (max 15,8%)). Op de terugweg wijkt het parcours enigszins af van de vorige doorkomst om zo richting Ronse te rijden, alvorens terug te komen op het gebruikelijke parcours, met de klim van de Kruisberg / Hotond (2500 m waarvan 450 m kasseien - 5% (max 9%) en vervolgens terug via de Ronde van Vlaanderenstraat, Berchem en wederom de opeenvolging van Oude Kwaremont (2200 m waarvan 1500 m kasseien, 4% (max 11,6%)) en de Paterberg (360 m kasseien - 12,9% (max 20,3%)) waarna ze voorbij Berchem rijden, over de Schelde heen en tot in Kerkhove, waarna de renners rechtsaf slaan om vervolgens in een vrijwel rechte lijn naar de finish in Oudenaarde te rijden, in de Minderbroedersstraat.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema en het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2023 op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen. Met het icoontje rechtsbovenin kunt u de weergave van de drie verschillende delen van het parcours aan- en uitzetten.

Het tijd- en routeschema van de Ronde van Vlaanderen 2023 Het profiel van de Ronde van Vlaanderen 2023 De kaart met het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2023 op Open Street Maps

Tour des Flandres 2023

[X] Close

Tour des Flandres 2023

[X] Close

De deelnemerslijst van de Ronde van Vlaanderen 2023

Wilt u weten wie er aan de start van deze 107de editie van de Vlaamse Hoogmis, een andere bijnaam van de Ronde van Vlaanderen 2023, verschijnt?

175 renners zullen van start gaan, zoals hierboven aangegeven dus met het sterrentrio, Wout van Aert (Jumbo-Visma), Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) en Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). We vinden op de deelnemerslijst ook Christophe Laporte (Jumbo-Visma), winnaar van Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaandren in de Belgische klassiekerscampagne dit jaar. Ditmaal zal de Franse renner waarschijnlijk alleen in dienst van zijn Belgische kopman rijden! Andere namen die we zouden kunnen noemen zijn Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step) of Tom Pidcock (INEOS Grenadiers)!

>> Download de deelnemerslijst van de Ronde van Vlaanderen 2023

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2023 in Google Earth

Wilt u het parcours van deze Belgische klassieker liever zien in Google Earth om zo bijvoorbeeld een virtuele vogelvlucht over de koers te maken? Dat kan door onderstaand KML bestandje te downloaden:

>> Download het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2023 in Google Earth

Het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2023

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 14136x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. merci pour vos très bonnes infos

    | delacluyse andre | zondag 02 april 2023 om 07u44

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf plus twee ?