home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 204 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Wielernieuwtjes van de afgelopen week: UCI en Paris-Nice, UCI en Alberto Contador, ploegenselectie Tour de France 2008 en einde sponsorcontract CSC

Toegevoegd: woensdag 19 maart 2008 om 0:20:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Wielernieuwtjes van de afgelopen week: UCI en Paris-Nice, UCI en Alberto Contador, ploegenselectie Tour de France 2008 en einde sponsorcontract CSCDe afgelopen week was natuurlijk de week van Parijs-Nice 2008, maar er was natuurlijk ook nog een aantal andere wielernieuwtjes. Zo was er onder andere de (definitieve?) breuk tussen de UCI en de AIGCP, de steun van de UCI aan Alberto Contador, de ploegenselectie voor de Tour de France 2008 maar ook de Tirreno-Adriatico en de aankondiging van de beëindiging van het sponsorcontract van de CSC ploeg ...

  De breuk tussen de UCI en de AIGCP

  Als u vaker op mijn blog meeleest kent u hoogstwaarschijnlijk wel het verhaal over het conflict tussen ASO en de UCI waar ook de ploegen bij betrokken waren vanwege hun deelname aan Paris-Nice.
  Op verzoek van de organisator (ASO) werd Paris-Nice georganiseerd onder de verantwoordelijkheid van de FFC en dus niet onder de verantwoordelijkheid van de UCI. De UCI had deze wedstrijd dus als illegale wielerwedstrijd bestempeld en had de ploegen en de renners gevraagd niet mee te doen onder dreiging van boetes en schorsingen.

  De ploegen zijn verenigd in de Association Internationale des Groupes Cyclistes Professionnels (AIGCP) waarvan Eric Boyer (de manager van de Cofidis ploeg) de voorzitter is. Eric Boyer had de verschillende ploegen die onderdeel uit maken van deze vereniging (en de andere ploegen die een uitnodiging tot deelname aan deze editie van Paris-Nice hadden ontvangen) geraadpleegd en een meerderheid had besloten om toch deel te nemen aan deze door ASO georganiseerde wedstrijd.

  De UCI had daarom nogmaals laten weten het niet met deze deelname eens te zijn en had zelfs een juridische procedure opgestart tegen de FFC, haar voorzitter Jean Pitallier en Eric Boyer.
  Volgens de Franse sportkrant L'Equipe heeft de UCI afgelopen vrijdag in een persbericht laten weten alle officiële contacten met de AIGCP te hebben verbroken: Wij zien ons genoodzaakt alle officiële contacten met de AIGCP te verbreken. Ik hoop dat dit een tijdelijke situatie is. In de tussentijd zal de UCI zijn werk gewoon verrichten door rechtstreeks de managers en ploegleiders uit te nodigen als waarnemers bij de verschillende vergaderingen.

  Eric Boyer heeft uiteraard meteen hierop gereageerd en liet weten: Ik laat zien onafhankelijk te zijn en dus kom ik niet gelegen. Ik vind deze houding jammer, des te meer aangezien ik gevraagd heb om een open discussie. Ik ben naar Zwitserland gegaan om de voorzitter van de UCI te ontmoeten. Zie hier het antwoord ... Bepaalde managers of ploegleiders uitnodigen, eigenlijk dus gewoon alleen diegenen die je goedgezind zijn uitnodigen, betekent dat je doelt op een kampenstrijd tussen de ploegen.

  Overigens heeft de UCI vandaag in een persbericht laten weten de voorkeur hebben te gegeven aan het wachten met het doen van verklaringen tot het einde van Paris-Nice om de renners de kans te geven zich te concentreren op hun wedstrijd (wat aardig! ;-) en op dit moment de consequenties waaraan diegenen die haar reglement hebben overschreden zich blootstellen te bestuderen.
  De UCI voegde daar nog aan toe: Wat betreft de renners en hun ploegen vraagt de UCI om maatregelen die passen bij deze situatie. 25 maart staat er een vergadering gepland met de renners om alle nuttige informatie te kunnen inwinnen. Daarnaast herinnerde de UCI er aan dat ASO de wedstrijden Parijs-Roubaix (13 april 2008), de Tour de France (van 5 tot en met 27 juli 2008) en Parijs-Tours (12 oktober 2008) niet wil laten opnemen in de UCI kalender.

  De UCI steunt - volgens haar voorzitter Pat McQuaid - Alberto Contador

  Een ander nieuwtje van de UCI afgelopen vrijdag was de steun aan Alberto Contador voor zijn deelname aan de Tour de France door Pat McQuaid, de voorzitter van de UCI.

  U herinnert zich vast nog wel dat ASO op 13 februari de ploegenselectie voor Paris-Nice bekend had gemaakt en tevens de uitsluiting van de Astana ploeg van al haar wielerwedstrijden. Op die manier ontnam ASO Alberto Contador - de winnaar van de Tour de France 2007 en van Paris-Nice 2007 - de mogelijkheid om zijn overwinningen in de Tour de France en in Paris-Nice te verdedigen.

  In de Spaanse krant El Mundo liet Pat McQuaid afgelopen vrijdag weten Alberto Contador - symbool van het nieuwe wielrennen - te willen verdedigen mocht hij de beslissing van ASO aan willen vechten. McQuaid deed zijn uitlatingen naar aanleiding van een ontmoeting met Jaime Lissavetzky, de Spaanse staatssecretaris voor Sport.

  We kunnen niet veel doen tegen een organisator die weigert de regels te respecteren, zoals we hebben gezien met Paris-Nice. Als Contador besluit een beroep te doen op het Spaanse of het internationale gerechtshof dan zullen de UCI en ikzelf voor hem getuigen.

  Contador is in principe niet van plan juridische stappen te ondernemen maar heeft besloten zich te concentreren op de Olympische Spelen en de Vuelta a España.

  Toch gaat McQuaid nog verder door te zeggen: Ik ken Contador en de mensen rondom hem en ik weet dat het een zuivere en eerlijke renner is.
  Ik ga geen weddenschap aan maar ik vertrouw erop dat ASO terugkomt op haar besluit en Contador laat deelnemen aan de Tour de France
  .

  De ploegenselectie voor de Tour de France binnenkort bekend gemaakt!

  ASO weet hoe ze het spannend moeten houden ... niet alleen sportief gezien met een zeer interessante Paris-Nice, maar ook wat betreft de ploegenselectie voor de Tour de France 2008.

  We weten dus ondertussen dat Astana normaal gesproken geen deel uitmaakt van de selectie, maar de volledige lijst van ploegen die in Brest aan de start zullen verschijnen is nog steeds niet bekend! Tijdens de vergadering tussen ASO en de ploegen (de AIGCP) de ochtend voor de laatste etappe van Paris-Nice 2008 (afgelopen zondag), is er besloten dat ASO deze lijst normaal gesproken deze week bekend maakt.

  Het doel van de vergadering was ook om de voorwaarden voor deelname aan de door ASO in 2008 georganiseerde wedstrijden te bespreken. Eric Boyer zei hierover: Het lijkt erop dat deze plaats zullen vinden in hetzelfde kader als Paris-Nice. Als dat inderdaad zo is zullen wij onze voorwaarden voor deelname onderhandelen net zoals we dat hebben gedaan voor Paris-Nice.
  Eric Boyer kwam ook nog terug op de breuk tussen de UCI en de ploegen: Pat McQuaid kan nog naar ons toekomen voor een bespreking. Hij moet niet vergeten dat het de renners zijn die op de trappers staan en hij moet ons dus laten weten dat hij heeft begrepen wat wij willen, namelijk fietsen.

  Het einde van de wielersponsoring van CSC

  In een persbericht liet het informaticabedrijf Computer Sciences Corporation (CSC) afgelopen donderdag weten haar sponsoring van de wielerploeg van Riis Cycling aan het einde van het huidige contract, op 31 december 2008, te beëindigen.

  In het persbericht zegt CSC dat het bedrijf haar prioriteiten onder de loep neemt en binnenkort nieuwe investeringen te doen in lijn met een lange termijn strategie.

  Henrik Bo Pedersen, verantwoordelijk voor de sponsoring bij CSC, liet in het persbericht weten dat onze bijdrage aan het wielrennen een positieve en productieve ervaring is geweest. Wij blijven de ploeg steunen en onze sponsorrechten gebruiken gedurende het hele wielerseizoen 2008. Tegelijkertijd zullen we de ploeg helpen een nieuwe hoofdsponsor te vinden.

  Bjarne Riis - de ploegleider - liet weten dat dat het begin van iets nieuws voor ons betekent en ik weet dat we het aankunnen en dat we aan de wereld kunnen laten zien dat wij kunnen blijven bestaan. Ik kijk optimistisch naar de toekomst, ondanks de uitdagingen die de wielersport aan moet gaan.

  Het informaticabedrijf liet niet weten of het sponsorcontract met ASO voor Paris-Nice en de Tour de France hiermee ook wordt beëindigd maar dat zal logischerwijze wel het geval zijn.

  De ploeg had ook nog wat positief nieuws vandaag met de eindoverwinning van de Zwitser Fabian Cancellara van de Tirreno-Adriatico. Wat kun je nog meer wensen op je 27ste verjaardag dan het winnen van deze Italiaanse etappewedstrijd?
  Fabian Cancellara tijdens de Tour de France 2007
  Fabian Cancellara tijdens de Tour de France 2007

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 2 reacties | 2851x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)| Parijs-Nice| Tour de France 2008 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 2 reacties!
 1. A noter que le parcours dans Brest entre départ fictif et départ réél a été revu par A.S.O. la mairie de Brest et France Télévision pour cause d'images en fond d'écran...Les rues Brestoises de la ville ont été préférées aux quais et grues du port.

  | pascal | woensdag 19 maart 2008 om 0:42:48

 2. Oui, effectivement je l'avais lu ... mais pas eu le temps de le prendre en compte parce que je voulais du coup mettre à jour mon fichier le Tour de France 2008 en Google Earth et comme ASO a également publié sans aucune annonce pendant Paris-Nice (le jeudi je crois) les itinéraires horaires de la 9ième et de la 10ième étape je voulais tout faire d'un coup ...

  Si je ne suis pas trop fatigué en rentrant de Londres ce soir je le ferai ce soir, sinon ça sera demain ou vendredi !

  | Thomas Vergouwen | woensdag 19 maart 2008 om 5:25:28

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven plus drie ?