home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Het Grand Départ van de Tour de France 2024 in Italië: de gedetailleerde kaarten op Open Street Maps

Toegevoegd: donderdag 29 december 2022 om 16:11:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Het Grand Départ van de Tour de France 2024 in Italië: de gedetailleerde kaarten op Open Street MapsEen paar dagen geleden werd het Grand Départ van de Tour de France 2024 in Italië officieel aangekondigd. Op velowire.com kon u de 3 etappes van dit Grand Départ ontdekken in het bijgewerkte artikel waarin de geruchten erover sinds enkele maanden werden gepresenteerd.

  Vanaf nu kunt u op Open Street Maps (vergelijkbaar met Google Maps, maar dan gratis) de details van deze 3 etappes ontdekken op kaarten die het parcours tonen dat de renners eind juni en begin juli 2024 in Italië zullen afleggen.

  Het programma van het Grand Départ van de Tour de France 2024

  Het Grand Départ van de Tour de France 2024 volgt een klassiek programma:
  • woensdag 26 juni 2024: opening van de ontvangstbalie en het perscentrum in de Opera van Florence
  • donderdag 27 juni 2024: presentatie van de Tour de France 2024 teams in Florence (Firenze)
  • zaterdag 29 juni 2024: 1ste etappe - Florence (Firenze) > Rimini
  • zondag 30 juni 2024: 2de etappe - Cesenatico > Bologna
  • maandag 1 juli 2024: 3de etappe - Piacenza > Turijn (Torino)

  De 3 etappes van het Grand Départ van de Tour de France 2024 in detail op Open Street Maps

  Laten we nu het traject van deze drie etappes nader bekijken.

  Het moet worden opgemerkt dat deze routes op sommige punten nog bij benadering kunnen zijn. Enerzijds kunnen ze immers nog veranderen tussen nu en het Grand Départ, maar anderzijds zijn ze met de grootst mogelijke moeite ingetekend op basis van niet-gedetailleerde kaarten en video's van de door de organisator van de Tour de France gepubliceerde routes, zonder dat het tijd- en routeschema op dit moment beschikbaar is. Voorts moet opgemerkt worden dat de organisator voor de eerste etappe bijvoorbeeld aangeeft dat deze langs het Bartali Museum (Museo del Ciclismo Gino Bartali) in Ponte a Ema gaat, terwijl op de verstrekte kaart en in de video de aangegeven route duidelijk verder noordelijks loop en zonder naar Ponte a Ema te gaan.
  • 1/ zaterdag 29 juni 2024 - Florence (Firenze) > Rimini - 205 km

   De eerste etappe, die begint in Florence (Firenze), wordt meteen een bergetappe, met niet minder dan 3.800 meter positieve hoogtewinst, verdeeld over 7 passen en beklimmingen.

   Na ongeveer 30 km op het vlakke, beklimmen de renners een eerste groep van 3 moeilijkheden, met de Col de Valico Tre Faggi (12,5 km aan 5,1%). In noordoostelijke richting vervolgen zij dan op de Côte des Forche (2,5 km aan 6,2%) om de weg naar het zuiden te beginnen, waar zij nog de Côte de Spinello (7,1 km aan 6%) moeten beklimmen voordat zij aankomen in San Piero in Bagno.

   Tot aan Mercato Saraceno gaan ze dan weer verder in noordoostelijke richting en het zal voornamelijk bergafwaarts zijn dat dit deel van het parcours plaatsvindt. Dan beginnen ze aan de opeenvolging van de 4 andere korte maar steile beklimmingen: de Côte de Barbotto (5,8 km aan 7,6%), de Côte de San Leo (4,6 km aan 7,7%) en de Côte de Montemaggio (4,2 km aan 6,6%) om mee te beginnen, alvorens van land te wisselen. Het is namelijk bergaf dat de renners aankomen in San Marino en als ze het land dan van zuid naar noord doorkruisen beklimmen ze de gelijknamige berg, een klim van 7,1 km aan 4,8%, de Côte de San Marin.

   Na deze laatste moeilijkheid moeten ze nog ongeveer 20 km bergafwaarts rijden naar de finish in Rimini.

   Hieronder vindt u het profiel en de Open Street Maps kaart voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
   Het profiel van de eerste etappe van de Tour de France 2024 De kaart van het parcours van de eerste etappe van de Tour de France 2024 op Open Street Maps

   1/ Firenze > Rimini

   [X] Sluiten
  • 2/ zondag 30 juni 2024 - Cesenatico > Bologna - 200 km

   De tweede etappe van deze 111e editie van de Tour de France zal iets milder zijn dan de vorige, maar ook niet zonder moeilijkheden.

   Na de start vanuit Cesenatico is het parcours namelijk volledig vlak tot Faenza en na deze ongeveer zestig kilometer begint de echte klim nog niet want pas op kilometer 74 bereiken de renners de voet van de Côte de Monticino (2 km op 7,5%) die, na de afdaling naar Riolo Terme, onmiddellijk wordt gevolgd door de Côte de Gallisterna (1,2 km aan 12,8%).

   Na de afdaling naar Imola, waar de renners het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari circuit passeren, gaat het bergafwaarts, gevolgd door een lang recht stuk op het vlakke tot net voor San Lazzaro di Savena, waar de wedstrijd linksaf slaat om te rijden richting de Côte de Botteghino di Zocca (1,9 km aan 6,8%). Terugkerend naar San Lazzaro di Savena dient zich een nieuwe moeilijkheid aan, de Côte de Montecalvo (2,7 km aan 7,7%).

   Na de eerste passage van de finishlijn wachten de renners nog 2 ronden over een circuit van 18,5 km. In dit circuit zullen ze (twee keer dus) de San Luca Hill (1,9 km aan 10,6%) moeten beklimmen, bekend van de Giro dell'Emilia die daar eindigt.

   Hieronder vindt u het profiel en de Open Street Maps kaart van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
   Het profiel van de tweede etappe van de Tour de France 2024 De kaart van het parcours van de tweede etappe van de Tour de France 2024 op Open Street Maps

   2/ Cesenatico > Bologna

   [X] Sluiten
  • 3/ maandag 1 juli 2024 - Piacenza > Torino (Turijn) - 225 km

   Rit 3, die officieel de laatste etappe van dit Grand Départ van de Tour de France 2024 in Italië zal zijn, wordt de eerste echte etappe voor sprinters.

   Het parcours is namelijk globaal vlak na de start vanuit Piacenza en richting het westen zijn het niet de 3 kleine klimmetjes (waaronder de Côte de Tortone, ter ere van Fausto Coppi die in Tortone overleed) die de sprintersploegen ervan zullen weerhouden zich te organiseren voor een massasprintfinish in Turijn (Torino).

   Hieronder vindt u het profiel en de Open Street Maps kaart voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
   Het profiel van de derde etappe van de Tour de France 2024 De kaart van het parcours van de derde etappe van de Tour de France 2024 op Open Street Maps

   3/ Piacenza > Torino

   [X] Sluiten

  En daarna?

  De start van etappe 4 in Pinerolo

  Officieel is er niets bekendgemaakt over de start van etappe 4 en in tegenstelling tot de geruchten werd in het persbericht van de Tour de France organisator specifiek vermeld dat deze niet in Italië zou plaatsvinden, met de laconieke vermelding dat het peloton op 1 juli in Turijn haar Italiaans avontuur stopt.

  Dit lijkt echter uiteindelijk niet het geval te zijn, want de eerste geruchten zouden bevestigd zijn volgens France 3 Auvergne-Rhône-Alpes, dat aangeeft dat deze start inderdaad zal plaatsvinden in Pinerolo.

  France 3 meldt dat het Christian Prudhomme zelf was die bevestigde dat de startplaats voor deze etappe in de Piëmont zou liggen en het was vervolgens de Italiaanse pers die kwam bevestigen dat het inderdaad Pinerolo was, zoals al eerder was aangekondigd. Deze Italiaanse stad zag in 2011 al een aankomst en een vertrek van de Tour de France, maar het is ook de finishstad van de mythische etappe Cuneo > Pinerolo van de Giro d'Italia in 1949, gewonnen door Fausto Coppi na een solorit van maar liefst 192 kilometer.

  Voor de finishstad van deze 4de etappe is nog geen informatie gefilterd.

  16 andere etappes: na Italië volgt Frankrijk, en dan ...

  Net als de finish van de 4de etappe blijven ook de start- en finishsteden van de volgende 16 etappes voorlopig onbekend, maar zoals gebruikelijk zullen we die in september/oktober 2023 proberen te achterhalen op basis van geruchten!

  De laatste etappe: een tijdrit Monaco > Nice

  De laatste etappe daarentegen is al aangekondigd. Anders dan gewoonlijk zal hij niet in Parijs aankomen op de Champs-Elysées, maar in Nice, waarschijnlijk op de Promenade des Anglais.

  De organisatie van de Olympische Spelen in Parijs in 2024 zorgt er namelijk niet alleen voor dat de Tour de France 2024 een week is vervroegd - zoals gebruikelijk om de vier jaar wanneer de Olympische Zomerspelen plaatsvinden - maar maakt dit jaar ook de organisatie van de laatste etappe in de hoofdstad onmogelijk, want daar zit men dan al midden in de voorbereidingen voor dit andere grote sportevenement waarvan de openingsceremonie op 26 juli 2024 zal plaatsvinden, maar waarvan de eerste wedstrijden eigenlijk al op 24 juli zullen beginnen.

  Deze laatste etappe zal plaatsvinden in de vorm van een individuele tijdrit, met een start vanuit Monaco, waar het Grand Depart van de Tour de France 2009 plaatsvond! De route van deze etappe is nog niet bekend gemaakt.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 7 reacties | 5215x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Tour de France 2024| Open Street Maps/Google Maps/Google Earth | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 7 reacties!
 1. Apres ce lancement en Italie, je vois bien une étape en direction de Gap pour amorcer une liaison vers les Pyrennes via l'Ardeche et Montpellier. La Bretagne pourrait être rejoint au cours de la première journée de repos avec une descente en diagonale vers les Alpes du Nord pour une dernière semaine Hautes Alpes - Ventoux - Pays niçois

  | Dede | vrijdag 30 december 2022 om 14:39:16

 2. Le Tour de France de retour en Ardèche en 2024 ou 2025 ? (article payant ...)
  https://www.ledauphine.com/sport/2022/12/27/le-tour-de-retour-en-ardeche-en-2024-ou-2025

  | marco1988 | vrijdag 30 december 2022 om 14:53:24

 3. Y a-t-il des rumeurs sur Pra Loup ?

  | Jérôme | donderdag 05 januari 2023 om 12:54:23

 4. J'ai entendu que Les Orres voulait une arrivée d'étape en 2024.

  | mmg7f | donderdag 05 januari 2023 om 22:54:25

 5. Sarrebourg officiellement candidate pour la Grande Boucle en 2024 ou 2025 (payant ...)
  https://www.republicain-lorrain.fr/sport/2022/12/18/sarrebourg-officiellement-candidate-au-tour-de-france

  | marco1988 | vrijdag 06 januari 2023 om 8:12:30

 6. Difficile de se prononcer sur une trame vu le depart et l'arrivee inedits. Une rapide traversee des Alpes pour rejoindre les Pyrennes le deuxieme weekend avant un transfert dans le Nord Ouest est une vraie possibilite. Ou sans faire de gros transfert, remonter jusqu'au Val de Loire en coupant par le Morvan et redescendre par la facade Atlantique avant de repiquer sur les Pyrennees et les Alpes du Sud (Ventoux en aperitif du bouquet final?) est une autre possibilite. Assez alambiquee j'en conviens mais quand on voit le parcours 2023, plus rien ne m'etonnerait.

  | Yoshi45 | zaterdag 07 januari 2023 om 1:50:54

 7. Voici mon pronostic de parcours


  1. Florence - Rimini
  2. Cesenatico - Bologne
  3. Plaisance - Turin
  4. Pinerolo - Les 2 alpes(Par Sestrieres Montgenevre et Lautaret)
  5. CLM par équipes autour de Grenoble
  6. Banlieue de Grenoble - Villards les dombes Parc des Oiseaux
  7. Maçon - Dijon (étape accidentée à travers les vignes)
  8. Dijon - Bar sur Aube (par les chemins blancs)
  9. Langres - Super Planche des Belles Filles
  Repos
  10. Provins- Chartres
  11. Chartres - Bonneval (CLM)
  12. Vendôme - Poitiers
  13. Angoulème - Marmande
  14. Castelsarrasin - Luchon (par port de Bales)
  15. Pau - St Lary Soulan Col de Portet (par Tourmalet et Hourquette d'Ancizan )
  Repos
  16. Saint Gaudens - Plateau de Beille (Portet d'Aspet, Core, Latrape, Agnes, Port de Lers)
  17. Mirepoix - Montpellier
  18. Arles - Sisteron
  19. Embrun - Isola 2000 (Vars, Bonette Restefond - Isola 2000)
  20. Nice - Col de la Couyolle (Turini, Colmiane)
  21. Monaco - Nice (CLM)

  | benji721 | dinsdag 17 januari 2023 om 16:43:24

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus vier ?