home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Het meesterspel van Jumbo-Visma in de finale van de eerste etappe van Parijs-Nice: de overwinning voor Christophe Laporte

Toegevoegd: zondag 06 maart 2022 om 19:11:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Het meesterspel van Jumbo-Visma in de finale van de eerste etappe van Parijs-Nice: de overwinning voor Christophe LaporteEen ploegentijdrit? Nee, dat was niet wat op het programme stond voor de eerste etappe van Paris-Nice 2022. Toch kwamen 3 renners van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma samen in een kopgroep naar de finishlijn en het trio liet vervolgens de overwinning aan Christophe Laporte!

  De samenvatting van de eerste etappe van Parijs-Nice 2022: Mantes-la-Ville > Mantes-la-Ville

  De eerste etappe van Paris-Nice 2022 ging van start in Mantes-la-Ville begin deze middag voor een rondje door de Val d'Oise in in de Yvelines gevolgd door een slotlusje van 17,7 km (totale afstand van de etappe: 159,8 km). Terwijl de eerste etappe van Paris-Nice vaak eindigt in een massasprint, maar ditmaal zou het helemaal anders verlopen!

  Op kilometer 4 was Matthew Holmes (Lotto Soudal) de eerste renner die aanviel en hij werd al snel vergezeld door Aimé de Gendt (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux). Dit leidersduo heeft na 30 kilometer in de etappe een voorsprong gekend van 3'10".

  De kopgroep met Matthew Holmes en Aimé de Gendt - © A.S.O. / Alex BroadwayOp de top van de côte de Vétheuil (km 32,9) was de voorsprong een beetje teruggelopen, naar 2'45", toen Holmes het maximale aantal punten pakte. Hetzelfde gebeurde op de top van de côte de la route des Crêtes (km 59,5), waar de voorsprong weer opgelopen was naar 2'55".

  In de lange kilometers die zouden volgen gebeurde er weinig in de koers, maar het leidersduo begon wederom tijd te verliezen in de tweede helft van de etappe en na 70 kilometer hadden ze nog maar 50 seconden voorsprong op het peloton. Het ging vervolgens allemaal heel snel en de twee renners aan kop zagen het peloton snel terugkomen en hen inhalen op kilometer 87, terwijl er toen dus nog meer dan 70 kilometer op het programma stonden.

  De kopgroep met Frederik Frison, Alexis Gougeard en Yevgeniy Fedorov - © A.S.O. / Alex BroadwayMet het hoge tempo aan kop van het peloton wat door verschillende ploegen opgelegd werd, waren de mogelijkheden voor een nieuwe kopgroep vrij beperkt, tot aan het keerpunt in Houdan waar de renners tegenwind kregen. Frederik Frison ging er vervolgens vandoor op 45 kilometer van de finish en hij kreeg al snel gezelschap van Alexis Gougeard (B&B Hotels-KTM) en Yevgeniy Fedorov (Astana-Qazaqstan Team) en toen zij op het slotcircuit terecht kwamen was hun voorsprong opgelopen tot 1'10".
  Bij de eerste doorkomst over de finishlijn was deze voorsprong echter al geslonken tot 30 seconden en deze bleef vervolgens terug lopen waarna dit leiderstrio uiteindelijk werd teruggepakt op 11 kilometer van de finish.

  De Jumbo-Visma in de aanval - © A.S.O. / Alex BroadwayIn de klim van de laatste heuvel van de etappe van de dag, de Côte de Breuil-Bois-Robert, nam de Jumbo-Visma ploeg toen de controle over, met name dankzij de inspanningen van Wout van Aert en Christophe Laporte die zo weg reden van het peloton, en Primož Roglič met zich mee namen. Uiteraard gingen deze 3 renners het goed met elkaar vinden en zij wisten daardoor een echt gaatje te slaan in de laatste kilometers en toen ze 20 seconden voorsprong hadden op het peloton op 2 kilometer van de finish, begon het er goed uit te zien voor de Nederlandse ploeg die kon beginnen te geloven in de etappeoverwinning.
  De belangrijkste vraag werd toen natuurlijk wie van deze 3 renners het voorrecht zou krijgen om deze etappe te winnen. Deze renner zou namelijk het maximum aantal bonificatieseconden krijgen (10 seconden), voor de 6 seconden voor de 2de en 4 voor de 3de. Secondes die later wellicht onmisbaar kunnen zijn voor een renner als Roglič, één van de kandidaten voor de slotoverwinning, ook al bleek hij vorig jaar alles te verliezen in de laatste etappe. Uiteindelijk was het Christophe Laporte, nooit eerder winnaar in een UCI WorldTour wedstrijd, die het voorrecht kreeg om als eerste over de finishlijn te komen en dus de gele trui aan te mogen trekken als leider van het algemeen klassement.

  De finish van de eerste etappe van Parijs-Nice 2022: Christophe Laporte, Primož Roglič en Wout van Aert (Jumbo-Visma) - © A.S.O. / Alex Broadway Christophe Laporte (Jumbo-Visma), eerste gele trui drager van Parijs-Nice 2022 - © A.S.O. / Alex Broadway

  De video-samenvatting van de eerste etappe van Parijs-Nice 2022  📷 © A.S.O. / Alex Broadway

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 1948x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice 2022| Parijs-Nice | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes keer vijf ?