home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 215 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Parijs-Nice 2008: het geschil tussen ASO en de UCI - een overzicht

Toegevoegd: donderdag 06 maart 2008 om 23:24:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Parijs-Nice 2008: het geschil tussen ASO en de UCI - een overzicht

  oorspronkelijk geplaatst op 3 maart 2008 om 23u47
  eerste update op 4 maart om 23u52
  tweede update op 5 maart om 23u20
  Na de aankondiging van de selectie van uitgenodigde wielerploegen en het parcours van Paris-Nice 2008 wordt het nieuws met betrekking tot Parijs-Nice de afgelopen dagen beheerst door het conflict tussen de UCI en ASO, de organisator van Paris-Nice.

  U heeft er iets over gehoord maar u weet niet precies wat er aan de hand is? U wilt weten wat de huidige stand van zaken is? Dan bent u op het juiste adres: ik leg het allemaal uit in dit artikel !


  > nieuwe informatie 4 maart!!!
  > nieuwe informatie 5 maart: alsnog een oplossing?!
  > nieuwe informatie 6 maart: nou ja, niets is zeker ...

  Vorig jaar al dreigde Paris-Nice niet door te gaan vanwege de ruzie met de UCI, dit jaar herhaalt de geschiedenis zich! Vorig jaar hadden ASO, RCS en Unipublic al laten weten aan de UCI dat ze het gesloten model van de ProTour niet konden accepteren en ASO had toen besloten Parijs-Nice te organiseren in samenwerking met de Franse wielerfederatie (FFC) en zonder de UCI. Slechts 6 dagen voor de start werd een oplossing gevonden doordat de UCI had besloten de selectie van ploegen door ASO te accepteren en geen sancties op te leggen aan de FFC en de Franse wielerwereld. Dit jaar krijgen we hetzelfde toneelstuk opgevoerd, althans in ieder geval het begin is hetzelfde ...

  maandag 25 februari 2008 - ASO doet een beroep op de FFC!

  Na de Tour de France 2007 en de verschillende dopingzaken tijdens deze Grande Boucle, wil ASO meer nog dan voorheen zelf de ploegen die deelnemen aan haar evenementen kunnen uitkiezen (al haar evenementen zijn dus verwijderd van de UCI ProTour kalender).
  Van dat recht maakte ASO trouwens al gebruik door op 13 februari aan te kondigen Astana niet te selecteren voor Paris-Nice 2008 en voor de Tour de France 2008.

  De UCI had toen laten weten het niet normaal te vinden dat Astana, als ProTour ploeg, niet uitgenodigd zou worden voor de Tour de France aangezien de verschillende nationale wielerfederaties en de UCI het er over eens waren geworden dat van de drie grote Tours alleen de Tour de France verplicht zou zijn de 18 ProTour ploegen uit te nodigen. ASO was niet in deze beslissing betrokken geweest en was het er dus uiteraard niet mee eens ...

  Aan het conflict tussen de UCI en ASO - dat al bestaat sinds 2005 na de eerste editie van de UCI ProTour - wordt nu dus een nieuw hoofdstuk toegevoegd want aangezien Paris-Nice steeds dichterbij kwam en de wedstrijd geen onderdeel uitmaakte van een nationale of internationale wieleragenda heeft ASO besloten contact op te nemen met de Fédération Française de Cyclisme (FFC) om de wedstrijd op te laten nemen in de Franse wielerkalender.
  Op maandag 25 februari heeft ASO dus aan de FFC gevraagd een contract op te stellen wat de organisatie van de 66ste Paris-Nice mogelijk maakt volgens de reglementen van de FFC en dus vallend uitsluitend onder de Franse wetgeving en met dopingcontroles uitgevoerd door het Agence Française de la Lutte contre le Dopage (l'AFLD). Jean Pitallier, de directeur van de FFC, reageerde positief op deze vraag door aan te geven dat een belangrijke wedstrijd als deze behouden moet blijven en dat uiterlijk op donderdag 28 februari een contract ondertekend zou moeten zijn.

  maandag 25 februari 2008 - de UCI reageert en roept op tot een boycot

  Uiteraard is de UCI hier niet blij mee en Pat McQuaid, de voorzitter, stuurt dezelfde dag nog een brief naar alle profploegen. In een persbericht legt de bond uit wat er in deze brief staat...

  De UCI geeft meteen aan dat deze handeling tegen alle regels ingaat en ernstige gevolgen zal hebben voor alle betrokken partijen en vervolgens dat Paris-Nice niet beschouwd kan worden als een wedstrijd op de Franse nationale wielerkalender, volgens het reglement. Daarom zal, als de FFC in deze richting verder gaat, de wedstrijd volledig buiten ieder wettelijk en organisationeel kader van de UCI plaats zal vinden.

  De UCI begint vervolgens met dreigementen door aan te geven dat de FFC als eerste verantwoordelijk zal worden gehouden omdat deze bond bijdraagt aan de organisatie van een privé evenement, zonder enig verband met de georganiseerde sport of de Olympische gedachte, waarvoor de UCI voor alle wielerdisciplines de enige officiële bond is en door aan te geven dat de ploegen die deel zullen nemen boetes opgelegd zullen krijgen: de UCI vertrouwt erop dat de ploegen de ernst van de situatie begrijpen en zullen weigeren deel te nemen aan Paris-Nice, aangezien dat, naast de boetes die zij opgelegd zouden krijgen, een aantasting zou zijn van de reputatie en de stabiliteit van de wielersport.

  De UCI geeft verder aan dat voor de internationale bond zal er bij deze wedstrijd geen sprake zijn van een klassement of een winnaar en zullen geen punten toegekend worden.

  Het persbericht neemt een verrassende wending als de UCI aangeeft: de taak van een internationale bond bestaat uit het beschermen van de algemene belangen van een sport tegen die van elk bedrijf met economische belangen en de UCI vraagt aan alle leden van de wielerfamilie het standpunt van de UCI te delen in de waarschijnlijk soms moeilijke tijden die komen gaan en op die manier in opstand te komen tegen de ongehoorzaamheid van ASO en zijn bondgenoten. Voorzover ik weet komen normaal gesproken voor een internationale bond van elke willekeurige sport zijn sport en de bijbehorende wedstrijden altijd op de eerste plaats en de UCI beschuldigt ASO een beetje makkelijk ervan alleen maar aan de financiële aspecten te denken ... de reden voor de oprichting van de UCI ProTour was niet voor niks dat de UCI graag de belangrijkste wielerevenementen samen wilde brengen om vervolgens de uitzendrechten van deze evenementen gegroepeerd te kunnen verkopen ...

  De UCI gaat nog verder met zijn bedreigingen door aan te geven dat deze onverantwoordelijke aanpak de belangrijke inspanningen die onlangs in de wielersport zijn verricht, en met name het biologisch paspoort, nutteloos kan maken en dat de UCI het biologisch paspoort dan wellicht ook met name alleen beschikbaar stelt aan haar partners die het reglement naleven terwijl ASO hiervan een belangrijk punt had gemaakt voor de Tour de France ...

  dinsdag 26 februari 2008 - ASO reageert en probeert iedereen gerust te stellen

  De volgende dag verstuurt ASO een heel kort persbericht (ik geloof dat ze nog nooit eerder zo'n kort persbericht hebben geplaatst!) waarin de organisator aangeeft dat ondanks de vijandelijke positie van de voorzitter van de UCI, Parijs-Nice plaats zal vinden, zoals gepland, van 9 tot en met 16 maart en georganiseerd zal worden volgens de technische reglementen van de Fédération Française de Cyclisme en zal vallen onder de Franse wetgeving.

  Dezelfde dag laat de voorzitter van de internationale vereniging van wielerploegen (de Association Internationale des Groupes Cyclistes Professionnels (AIGCP)) Eric Boyer (ook manager van de Cofidis ploeg) weten dat binnenkort een gezamenlijk standpunt zal worden ingenomen door de deelnemende ploegen en dat deze beslissing bekend zal worden gemaakt aan Pat McQuaid van de UCI en vervolgens aan de pers.

  In een artikel in de Belgische krant De Morgen, laat Patrick Lefevere - de manager van de Quick.Step-Innergetic ploeg en voormalig voorzitter van de AIGCP voor Eric Boyer - weten: men is verder afbreuk aan het doen aan de wielersport en beseffen die partijen dan niet welke schade ze ondertussen aan het aanrichten zijn aan de wielerploegen en de sport in zijn geheel? alvorens zich af te vragen wat moet ik mijn sponsors nog allemaal wijsmaken. Het is zo dat Parijs-Nice niet de meest bekeken wielerwedstrijd op televisie was, maar hij kwam in België wel op de buis. Met andere woorden zagen de kijkers onze reclame. Wat gaat er nu gebeuren? Komt de koers nog op televisie en maken wij in maart dan deel uit van het peloton van de 'rit naar de zon'?

  woensdag 27 februari 2008 - Hein Verbruggen doet er nog een schepje bovenop

  Hein Verbruggen, de uitvinder van de ProTour, zei woensdag dat ASO bezig is een super league op te zetten in het wielrennen. Voor hem is geen enkel compromis of concessie meer mogelijk: de deadline is verstreken, Paris-Nice staat niet op onze kalender en wij sturen geen enkele commissaris of dipingcontroleur. Net als in iedere andere tak van sport kun je in de wielersport geen wedstrijden organiseren buiten de internationale federatie om. De Tour de France is de belangrijkste wedstrijd en zijn organisator maakt misbruik van zijn macht. Als de ploegen niet afhankelijk willen zijn van de grillen van ASO moeten ze nu van zich laten horen!

  In de Nederlandse krant AD stond trouwens afgelopen vrijdag een onthullend artikeltje over Hein Verbruggen waarin hij het met name heeft over de organisatie van ProTour wedstrijden in Rusland en China, daar is het geld te halen (sic) en de oprichting in 2009 van een bedrijf wat tussen de ploegen en de organisatoren zou zitten en wat een goed deelnemersveld en prachtige televisie-registratie: de organisatoren hoeven alleen maar een bepaald bedrag neer te leggen. Hij voegt daaraan toe: Het beeld klopt niet dat als de Tour de France niet meedoet, alles over is (...) Wij redden het ook zonder de Tour.
  Na een kort gesprek met onder andere de voorzitter van het Spaanse nationaal Olympisch comité, Alejandro Blanco (die hij eerst niet herkende en vervolgens omhelsde), sluit hij het gesprek af door te zeggen: Dat kunnen ze in Spanje niet waarderen, dat Contador niet welkom is in de Tour. En daar ga ik dan weer gebruik van maken!

  woensdag 27 februari 2008 - de WADA spreekt geruststellende woorden over het biologische paspoort

  In antwoord op de dreiging van Pat McQuaid om partners die het reglement respecteren voorrang te geven bij het gebruik van het biologische paspoort verklaart David Howman, de algemeen directeur van het World Anti Doping Agency (WADA) in Lausanne dat het biologisch paspoort wat is ontworpen en wordt gefinancierd samen met de UCI en het Franse ministerie van Sport gebruikt kan worden voor de Tour de France. De implementatie en financiering door drie partijen garandeert de beschikbaarheid van de informatie.

  nog altijd op woensdag 27 februari 2008 - de CPA voelt zich slachtoffer en gegijzelde

  De CPA (internationale vereniging van wielrenners onder de naam Cyclistes Professionnels Associés en sinds dit jaar met Cédric Vasseur als voorzitter) liet weten dat de door ASO genomen beslissing om Paris-Nice niet onder de internationale reglementen van de UCI plaats te laten vinden de renners voor een dilemma plaatst waarvan zij gegarandeerd slachtoffer en gegijzelde zijn.
  Alle partijen in het wielrennen moeten de bestaande reglementen respecteren en deze zouden niet moeten kunnen worden veranderd of worden genegeerd tijdens een lopend wielerseizoen. Dit is een onmisbare garantie voor stabiliteit.
  Niemand kan ontkennen dat de renners de grootste belanghebbenden zijn maar zij hebben geen andere keuze dan de beslissingen die door hun werkgevers worden genomen te respecteren aangezien zij anders hun werk zouden kunnen verliezen zonder enige schadeloosstelling.
  Het belangrijkste voor hen is om hun beroep in alle rust uit te kunnen oefenen onder de bestaande reglementen.
  De renners zijn diep geschokt en zijn het voortslepend conflict meer dan beu.
  Terwijl zij steeds meer beperkingen opgelegd krijgen zien zij hun status van topsporter steeds verder naar de achtergrond verdwijnen. Zij zijn zich ervan bewust dat hun werkomgeving steeds verder verslechterd zonder dat het voor hen mogelijk is hierop ook maar enige invloed uit te oefenen.
  De renners hebben als grootste wens dat het wielrennen weer een sport wordt die de fans wereldwijd samenbrengt.

  nog steeds woensdag 27 februari 2008 - de ploegen zeggen "ja" tegen Paris-Nice

  Aan het einde van de dag liet Eric Boyer weten dat na alle ploegen geraadpleegd te hebben, heeft de AIGCP unaniem besloten deel te nemen aan Paris-Nice. De AIGCP heeft deze beslissing genomen uitsluitend op basis van de sportieve belangen van de renners en sponsors van de ploegen en de AIGCP heeft de voorzitter van de UCI Pat McQuaid geïnformeerd over deze beslissing.
  De AIGCP kiest dus voor het wielrennen maar wil wel dat er een einde komt aan deze situatie: om ervoor te zorgen dat we zo'n situatie niet nog eens mee maken, is er begin volgende week een afspraak gepland tussen de AIGCP en de UCI.
  Eric Boyer voegde daar in een interview nog aan toe: Het is voor ons onmogelijk om niet deel te nemen aan deze wedstrijd. Het is dus niet zo dat we de UCI niet gehoorzamen: we willen met ze blijven praten en ik ben er zeker van dat we met een beetje goede wil tot overeenstemming moeten kunnen komen.

  Hierover legt hij een stukje verder in het interview wat preciezer uit wat hij in gedachten heeft: Tot op heden is er altijd geprobeerd gehaast een oplossing te vinden voor de eerstvolgende wedstrijd, daarbij aangevend dat we erna weer bij elkaar zullen komen om een definitieve overeenkomst te vinden ... dat werkt niet! Ik wil nu meteen een definitieve oplossing vinden. Ik wil de UCI uitleggen dat ik graag met ze om de tafel wil zitten om alles op een rijtje te zetten, het hele UCI ProTour gebeuren door te spreken en uiteindelijk een definitieve oplossing te vinden zodat we in 2009 met een schone lei kunnen beginnen. Ik had het daarnet over wanorde, ik denk dat het jaar 2008 een beetje rommelig zal verlopen. We zullen dan eens rechts gaan, dan eens links, maar we zullen in ieder geval de historische en bekendste wedstrijden van het wielerseizoen rijden. We willen dat alleen wel doen volgens de regels waar iedereen mee kan leven. Het is de bedoeling om de tijd die we nog hebben tussen nu en bijvoorbeeld eind september te gebruiken zodat we dan eind september/begin oktober - bijvoorbeeld op de Wereldkampioenschappen in Varese - kunnen aankondigen dat het eindelijk gelukt is te komen tot een gezamenlijk programma tussen organisatoren, wielerbonden, en ploegen en dat dat programma in 2009 van start gaat.

  donderdag 28 februari 2008 - de UCI waarschuwt de ploegen met betrekking tot het door ASO voorgestelde contract

  De UCI stuurt opnieuw een brief naar de ploegen om hen te waarschuwen voor de inhoud van het contract wat door ASO is verzonden. De brief begint met de volgende zin: U treedt toe tot een privé league, volledig gecontroleerd en bestuurd door ASO op basis van haar commerciële belangen. Het contract wat ASO heeft verstuurd bevat met name een clausule die een ploeg verplicht de persoon of personen waarvan de aanwezigheid schade zou kunnen doen aan de reputatie van de wedstrijd en/of de organisator onmiddellijk uit de wedstrijd te halen. In zijn brief geeft Pat McQuaid hierover aan dat een willekeurig gerucht met betrekking tot doping over een renner of een medewerker van de ploeg voldoende is om ASO zelf te laten beslissen dat deze persoon of de hele ploeg uitgesloten moet worden: er vindt geen controle plaats door een onpartijdige persoon of instantie zoals dat voorzien is in het UCI reglement (voorzitter van de commissariscommissie, voorzitter van de Raad van bestuur van de UCI ProTour of van de wegwielrencommissie, Court of Arbritation for Sport/CAS). Dit basisrecht wordt u ontnomen.

  Hij legt verder uit dat ASO zelf bepaald wat de redenen voor weigering van deelname zijn en dat zij daar ook nog als enige beslissingsrecht over heeft: ASO is tegelijkertijd rechter en rechthebbende en dat de boete van 30.000 euros die ASO zegt te mogen vragen als schadeloosstelling rechtstreeks ten goede zou komen van de Franse wielrenbond uitsluitend ter verbetering van het Franse wielrennen.

  Toen Christian Prudhomme het contract naar de ploegen stuurd gaf hij in het begeleidend schrijven aan dat het contract voor dinsdag (morgen dus) getekend en teruggestuurd moest worden. In dezelfde brief zei hij: ik ben me zeker bewust van de twijfels die u kunt hebben met betrekking tot de huidige situatie, maar ik kan u verzekeren dat ons belangrijkste doel, in het belang vcan iedereen, is om het imago en het voortbestaan van wedstrijden die onderdeel uitmaken van de geschiedenis van het wielrennen te beschermen.

  donderdag 28 februari 2008 - de overeenkomst tussen ASO en de FFC wordt ondertekend

  Op 28 februari kondigde de FFC aan dat de overeenkomst tussen ASO en de FFC die nodig is om Paris-Nice 2008 te kunnen organiseren, ondertekend was. De FFC legde uit dat deze overeenkomst de technische en sportieve kanten van de organisatie van de wedstrijd garandeert, evenals de toepassing van de reglementen die op deze wedstrijd toepasbaar zijn.

  Jean Pitallier liet aan het AFP weten dat de overeenkomst voldoet aan alle eisen, met name wat betreft een voldoende aantal commissarissen om de wedstrijd in goede banen te leiden. Wij hopen dat de UCI op haar besluit zal terugkomen. In dat geval respecteren wij haar eigen keuze (van commissarissen).

  Er werd tevens aangekondigd dat de dopingcontroles voor Paris-Nice zullen worden georganiseerd door het Agence Française de la Lutte contre le Dopage (AFLD) en dat de onaangekondigde bloedtesten 's ochtends zullen worden uitgevoerd onder toezien van de bondsdokter, Dr Armand Mégret.

  vrijdag 29 februari 2008 - de renners ongerust

  De CPA heeft contact opgenomen met de AIGCP om zijn ongerustheid bekend te maken met betrekking tot de strafmaatregelen die de UCI op zou kunnen leggen aan renners die deel zouden nemen aan Paris-Nice en heeft gevraagd om uiterlijk maandag (vandaag dus) verschillende vragen te beantwoorden met betrekking tot een eventuele schorsing door de UCI.

  Verder heeft de CPA gevraagd dat iedere werkgever zwart op wit belooft alle elementen van het contract met de renners te respecteren (salaris, etc) en de eventuele boetes te betalen.
  Ten slotte vraagt de CPA aan de ploegen om te controleren of de verzekeringspolissen van hun werkgevers geldig zijn in het geval van een wedstrijd die niet erkend wordt door de internationale wielerbond en ook of de sponsors het volledige budget ter beschikking blijven stellen wanneer een ploeg geschorst wordt.

  vrijdag 29 februari 2008 - na het "ja" van de ploegen en de FFC, verstuurt de UCI nog een persbericht

  De UCI begint dit keer haar persbericht met de volgende zinnen: de stabiliteit van het wielrennen wordt bedreigd door de acties van ASO. De wielerwereld moet nu reageren.
  Wat betreft de overeenkomst tussen de FFC en ASO zei Pat McQuaid dat deze positie de deelname van alle profploegen onmogelijk maakt en de wedstrijd dus volledig buiten de internationale reglementen plaats zal vinden, wat betekent dat het een "ongecontroleerde" wedstrijd wordt.
  In hetzelfde persbericht komt Pat McQuaid ook nog terug op de waarschuwing die hij de dag ervoor naar de ploegen had gestuurd met betrekking tot het door ASO voorgestelde contract: de ploegen doen daarmee afstand van de bescherming die de UCI reglementen hen biedt en die de belangen van de ploegen en de renners beschermen en niet alleen die van de organisator.

  Dit contract bevat alleen maar rechten voor ASO en verplichtingen voor de ploegen. Het enige doel van dit contract is de bescherming van de reputatie van de wedstrijd en de commerciële belangen van ASO
  .

  Hij herinnert trouwens ook nog aan de belangrijkste reden achter de creatie van de ProTour door aan te geven dat ASO zich alle beeldrechten van de ploegen en renners toekent om deze voor eigen winst te kunnen verkopen. De ploegen kunnen bijna niets doen op het gebied van communicatie. Het is duidelijk dat de ploegen hier uitsluitend de belangen van ASO dienen. Hij sluit af door te zeggen: alle partijen in het wielrennen moeten weigeren zich aan het dictatorschap van een privé-onderneming te onderwerpen en de voorkeur te geven aan de reglementen die garant staan voor gelijke behandeling en het beschermen van de belangen van iedereen.

  nog steeds op 29 februari 2008 - de ploegen stellen wijzigingen in het contract voor

  De AIGCP is vrijdag samengekomen aan de vooravond van Het Volk om het contract wat ASO hen aan het begin van de week had gestuurd te bestuderen en heeft contact opgenomen met ASO om een aantal wijzigingen in dit contract voor te stellen.
  Aan het einde van deze vergadering zei Eric Boyer hierover: deze wijzigingen moeten ervoor zorgen dat de gegronde verwachtingen van de ploegen gerealiseerd worden. Wat betreft het artikel over het terugtrekken van eenieder die door zijn aanwezigheid de reputatie van de wedstrijd en/of de organisator zou kunnen schaden zei hij: wij willen dat dergelijke artikelen door iedereen op dezelfde manier geïnterpreteerd zullen worden.

  Eric Boyer reageerde ook op de vraag om meer informatie van de CPA door alle ploegen te vragen hun verzekeringscontract na te lopen en door te zeggen de CPA wil een gedetailleerd antwoord, dat zullen we hen geven.

  zaterdag 1 maart 2008 - de UCI reageert op het "ja" van de ploegen

  Het nieuwe persbericht van de UCI van 1 maart gaat over de unanieme beslissing van de ploegen om deel te nemen aan Paris-Nice. De UCI stelt vast dat de uitspraken van Eric Boyer niet overeenkomen met de werkelijkheid: verschillende ploegen zijn niet geraadpleegd. Het is dus onjuist om te beweren dat de ploegen unaniem besloten hebben deel te nemen aan Paris-Nice.
  Wat betreft de wijzigingen aan het contract die voorgesteld zijn door de AIGCP zegt de UCI: de AIGCP heeft vergaderd op 29 februari. Volgens Eric Boyer zijn de ploegen het eens geworden over de aan te brengen wijzigingen in het contract tussen de AIGCP en ASO met betrekking tot hun deelname aan Paris-Nice. Dit is ook niet waar: niet alleen was bij de vergadering van de AIGCP slechts een zeer beperkt aantal ploegmanagers aanwezig, maar zij hebben ook nog in de meeste gevallen verklaard het niet eens te zijn met de inhoud van het persbericht van 27 februari.
  De waarheid is dus dat de ploegen zich niet positief uitgesproken hebben over deelname aan Paris-Nice onder elke willekeurige voorwaarde. Verschillende ploegen daarentegen hebben contact opgenomen met de UCI om deel te kunnen nemen aan Paris-Nice volgens de reglementen van de UCI.

  De UCI vindt het daarom dringend nodig openlijk vragen te stellen over de bereidwilligheid van Eric Boyer om ploegen een contract te laten tekenen zoals voorgesteld door ASO en waarin hen en de renners de basisrechten met betrekking tot een organisator worden ontnomen en waarin deze rechten worden vervangen door verplichtingen zonder dat daar iets tegenover staat. Eric Boyer schijnt echter niet van plan te zijn het UCI reglement te respecteren.

  De UCI constateert verder dat, na de overeenstemming die bereikt is in Treviso tussen de UCI en de voorzitters van de nationale wielerbonden van Frankrijk, Italië, Spanje, België en Luxemburg, de Italiaanse, Belgische en deze week ook de Spaanse wielerbonden de wedstrijden georganiseerd door RCS, Unipublic en ASO hebben opgenomen in hun wielerkalenders (Tirreno-Adriatico, Milano-Sanremo, Giro d'Italia en Giro di Lombardia voor Italië, De Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik voor België en de Vuelta a España voor Spanje). Alleen de wedstrijden georganiseerd door ASO in Frankrijk blijven dus onwettig en onreglementair. Alleen ASO wil nu, via de voorzitter van de AIGCP, een contract opdringen aan de ploegen - en daarmee automatisch aan hun renners - waarin hen de garanties die geboden worden door het UCI reglement ontnomen worden.

  De UCI herinnert de renners eraan dat hun deelname onder deze voorwaarden aan Paris-Nice grote negatieve gevolgen voor hen kan hebben, met name een ontbrekende verzekeringsdekking bij een ongeval als de verzekering een onreglementaire wedstrijd niet dekt. Dit is slechts één voorbeeld en zo zijn er zeker nog meer. De deelname van een renner aan Parijs-Nice kan verder ook reglementaire gevolgen hebben zoals bijvoorbeeld een schorsing van maximaal 6 maanden.

  De UCI doet nogmaals een beroep op de ploegen en hun renners om de UCI reglementen te respecteren, zoals dat afgesproken is in het contract wat zij getekend hebben
  .

  De UCI heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat renners die meedoen aan Paris-Nice uitgesloten kunnen worden van deelname aan de Olympische Spelen of de Wereldkampioenschappen.

  De UCI sluit haar persbericht af met de woorden: de verschillende partijen in het wielrennen moeten beschermd worden door één enkel reglement. De wielersport moet plaatsvinden in het kader van een reglement dat eenieders belangen behartigt en niet in een kader van dictatuur door de belangrijkste financiële partij in het wielrennen.

  De UCI vraagt ASO om haar wedstrijden, en met name Paris-Nice, op te laten nemen in de verschillende wielerkalenders zoals afgesproken in Treviso, zoals beloofd door de voorzitter van de Fédération Française de Cyclisme. De UCI wil dat Paris-Nice plaatsvindt maar uitsluitend onder haar reglement
  .

  maandag 3 maart 2008: de UCI zegt de steun te hebben van verschillende Europese bonden

  In nog weer een persbericht geeft de UCI nu aan op het congres van Europese wielerbonden (UEC) wat gisteren in Griekenland werd gehouden de steun te hebben gekregen van een grote meerderheid van de Europese bonden. Het UEC congres heeft besloten de FFC te vragen Paris-Nice of elke willekeurige andere wielerwedstrijd te weigeren wanneer deze georganiseerd wordt buiten de UCI regels om.
  Daarnaast heeft het UEC congres aan de UCI gevraagd de UCI ProTour voor 2009 volledig te herzien.

  Pat McQuaid verklaarde: deze beslissing laat duidelijk zien dat de Europese nationale wielerbonden willen dat de wedstrijden die in Europa worden georganiseerd de UCI regels recpecteren. Dit is een waarschuwing aan eenieder die denkt van de bestaande regelgeving te kunnen afwijken.

  Het AFP maakt trouwens duidelijk dat de grote meerderheid werd gevormd door 18 stemmen tegen 7, de 7 wielerbonden die het niet eens waren met de motie van het congres waren de 6 bonden die het niet eens zijn met de UCI over de ProTour (Oostenrijk, België, Spanje, Frankrijk, Italië, Luxemburg) en Griekenland.
  Er wordt verder aangegeven dat Jean Pitallier, voorzitter van de FFC, is gevraagd door de UEC om een vergadering te organiseren tussen de Franse staatsecretaris voor sport, Bernard Laporte, en de voorzitter van de UCI, waaraan hij zelf ook deel zou nemen.

  Ik heb deze vraag doorgespeeld aan het ministerie, verklaarde Jean Pitallier aan het AFP, daaraan toevoegend dat de Franse autoriteiten bij een recente bemiddelingspoging nog voor een gesloten deur had gestaan bij de UCI.

  De UCI moet ook willen onderhandelen, aldus de voorzitter van de Franse wielerbond.

  [UPDATE 4 maart]: de UCI heeft de toespraak van haar voorzitter voor dit congres op haar website geplaatst

  dinsdag 4 maart 2008 - een overeenkomst tussen ASO en de ploegen

  De AIGCP heeft aangekondigd dat er een akkoord is gesloten tussen ASO en de ploegen met betrekking tot het contract voor deelname aan Paris-Nice aangezien ASO de wijzigingen die de ploegen hadden gevraagd heeft geaccepteerd (met name een beroep op een onafhankelijke partij in het geval van eventuele geschillen, door de Chambre de conciliation van het CNOSF, het Franse nationaal Olympisch comité, vooral met betrekking tot ethiek en de reputatie van de wielersport).

  In de bijbehorende uitleg geeft Eric Boyer min of meer antwoord op de beschuldigingen aan zijn adres door de UCI de afgelopen dagen: Mijn rol was om aan de managers van de twintig ploegen twee vragen te stellen:
  - allereerst, wenst u deel te nemen aan Paris-Nice? Het antwoord was een unaniem "ja"
  - vervolgens, gaat u akkoord met de inhoud van het contract? Daarop kreeg ik een "ja, maar" te horen. Daarom hebben wij dus een aantal wijzigingen in het contract voorgesteld

  dinsdag 4 maart 2008 - de belangrijkste nationale wielerbonden reageren op het interview met Hein Verbruggen

  Een stuk eerder in dit artikeltje (m.b.t. 27 februari) haalde ik een interview met Hein Verbruggen, de vice voorzitter van de UCI, voormalig voorzitter van de UCI voor Pat McQuaid en uitvinder van de ProTour, met de Nederlandse krant AD aan. Vandaag lieten de 6 grote nationale wielerbonden die het oneens zijn met de UCI over de ProTour (Italië, Spanje, Luxemburg, Frankrijk, België, Oostenrijk) weten hem ervan te verdenken een splitsing te willen veroorzaken in de wielerwereld in aanloop naar Paris-Nice: de recentelijke uitspraken van de vice voorzitter, Hein Verbruggen, die openlijk pleit (...) voor een tweedeling van de wielerwereld met de oprichting van een commercieel bedrijf wat los staat van de wielerbonden, laat jammer genoeg zijn dat hij in dit conflict tot een definitieve breuk wil komen in plaats van te zoeken naar een compromis.

  Met betrekking tot de dreigementen van schorsing van renners die deelnemen aan Paris-Nice laten de wielerbonden weten dat het ontoelaatbaar is dat renners, ploegen, organisatoren en het publiek het slachtoffer worden van deze ruzie.

  In een brief van de UCI aan Jean Pitallier, de voorzitter van de FFC, stonden overigens nog verdere bedreigingen aan het adres van de FFC en Franse wielrenners: ik ga u hier niet uitleggen welke consequenties een schorsing van de FFC zou hebben op de deelname van haar renners aan internationale wedstrijden op alle niveaux en in antwoord op deze brief lieten de wielerbonden weten dat zij geen dreigementen accepteren van een eventuele schorsing die hun atleten een deelname aan de Wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen onmogelijk zou kunnen maken.

  Het persbericht van de wielerbonden eindigt met de herhaalde wens tot een volledige herziening van de ProTour en de bonden stellen ten slotten vast dat de vice voorzitter Verbruggen helaas vast blijft houden, tegen beter weten in, aan zijn ProTour systeem wat enorm betwist wordt en wat zonder de "historische monumenten van het wielrennen" geen enkele sportieve waarde heeft!

  dinsdag 4 maart 2008 - Pat McQuaid van de UCI weigert een ontmoeting met Bernard Laporte en stuurt een dreigmail naar de renners

  Op verzoek van de Union Européenne de Cyclisme (UEC) afgelopen zondag, heeft de FFC geprobeerd voor aanstaande vrijdag een ontmoeting te organiseren tussen de UCI, de FFC en Bernard Laporte, de Franse staatssecretaris voor sport.
  Vanavond heeft de UCI deze ontmoeting geweigerd met de opmerking: de voorzitter van de UCI wil op de eerste plaats dat Paris-Nice normaal en volledig legaal plaats kan vinden. De renners moeten een garantie hebben met betrekking tot een goede organisatie zodat ze aan dit evenement kunnen deelnemen in het kader van het reglement van de wielersport.
  De voorzitter van de FFC heeft tijdens van de UEC en van de directie van de UCI als opdracht gekregen om hiervoor te zorgen.

  In de huidige context wil de voorzitter van de UCI de uitnodiging van de Fédération française niet accepteren zolang Paris-Nice niet terug in lijn komt met de legale sport zoals de UCI en de UEC hebben gevraagd. Hij ziet het nut dus niet van een eventuele ontmoeting met de FFC, zelfs met de staatssecretaris voor sport, M. Bernard Laporte als eventuele bemiddelaar
  .

  De UCI heeft trouwens ook een video-interview met Pat McQuaid op YouTube geplaatst:

  Daarnaast heeft de UCI een mail gestuurd naar de renners van de ProTour ploegen met daarin dreigementen met betrekking tot een eventuele deelname aan Paris-Nice aanstaande zondag. In deze mail heeft de voorzitter van de UCI het over een schorsing van zes maanden, een startverbod voor de Wereldkampioenschappen en eventueel ook voor de Olympische Spelen en een boete tot maximaal 10 000 Zwitserse francs (6 350 euros).
  De UCI heeft aangegeven deze mail te hebben verstuurd op verzoek van de CPA die opheldering vroeg met betrekking tot het standpunt van de UCI over Paris-Nice.

  De reacties van de ploegen hebben niet op zich laten wachten:
  - Erik Breukink van de Rabobank: onze renners hebben deze brief vandaag per e-mail ontvangen. Ze zijn geschrokken. Wij hebben nog geen standpunt ingenomen. We gaan nu overleggen met de andere ploegen. De UCI gaat nu wel erg ver. Dit is voor het eerst dat de renners officieel op de hoogte zijn gesteld. Wij hopen op een oplossing want de renners willen graag Paris-Nice rijden.
  - Patrick Lefevere van Quick.Step-Innergetic: (mijn renners) zijn in paniek want de wedstrijd is alles voor hen; verder stelt hij voor het probleem voor te leggen aan het Court of Arbitration for Sport (CAS) om een einde te maken aan dit conflict
  - Marc Sergeant van Silence-Lotto : (ik heb) verschillende telefoontjes ontvangen van ontgoochelde renners die vroegen wat ze moesten doen. Zij hopen maar één ding, dat ze vanaf zondag gewoon hun werk kunnen doen
  - Eric Boyer van Cofidis: (we) zullen meedoen aan Paris-Nice ... (ik) zie niet in hoe de UCI sancties op zou kunnen leggen aan 160 renners uit het internationale peloton. Dat zou belachelijk zijn. We zullen dus aan het vertrek staan en het zal allemaal wel los lopen

  De CPA heeft via zijn voorzitter Cédric Vasseur opnieuw laten weten een schriftelijke verklaring te willen van de ploegen waarin zij aangeven dat ze - in geval van schorsing - de betaling van salaris en boetes op zich nemen. Na uitgelegd te hebben nog geen antwoord te hebben gekregen op zijn brief van 28 februari voegde Vasseur daar nog aan toe: wij staan ver van alle eventueel bestaande ruzies tussen bepaalde belangrijke spelers in de wielerwereld en ik ga dus met onmiddelijke ingang de renners vragen niet mee te doen aan Paris-Nice zonder een schriftelijke verklaring van hun werkgevers

  dinsdag 4 maart 2008 - ASO bevestigt dat Parijs-Nice georganiseerd in samenwerking met de FFC een legale wedstrijd is

  Ondertussen had ASO in een persbericht nog bevestigd dat Parijs-Nice een legale wedstrijd is en dat de dreigementen van de UCI aan het adres van renners en ploegen (boetes, schorsing, uitsluiting) volledig buitenproportioneel zijn aangezien Paris-Nice georganiseerd worden onder de verantwoordelijkheid van deFédération Française de Cyclisme (FFC) volgens de Franse wetgeving. Deze wedstrijd heeft de steun van de minister van Sport en van het Agence Française de Lutte AntiDopage (AFLD) voor de organisatie ervan.
  Wij betreuren het dat de UCI, met haar dreigementen, de voorbereiding van Paris-Nice schade toebrengt, de sponsors en renners ongerust maakt, en op deze manier een bijdrage levert aan het afbreken van de reputatie van de wielersport
  .

  woensdag 5 maart 2008 - de FFC doet een beroep op de Franse president, de UCI doet een eerste stapje in de goede richting en de ProTour ploegen vragen om een beslissing van het CAS

  Na de weigering van de UCI voor een ontmoeting met FFC en Bernard Laporte, heeft de voorzitter van de FFC - Jean Pitallier - uitgelegd dat hij gewoon de instructies van het ministerie van Sport heeft gevolgd en alleen de wettelijke bepalingen toegepast. Wij als FFC en ook de renners zijn slachtoffer van een onaanvaardbare situatie eraan toevoegend dat als de renners en/of de FFC geschorst zouden worden, er gegarandeerd een rechtzaak zou volgen.

  Daarnaast gaf de heer Pitallier aan dat het vraagstuk nu voor was gelegd aan de president van de Franse Republiek.

  In het persbericht van A.S.O. van gisteren vroeg de organisator twee dingen: dat Paris-Nice gezien blijft worden als een belangrijke historische wedstrijd in de internationale wielerkalender en dat A.S.O. voor de Tour de France zelf het selectieproces voor deelnemende ploegen mag bepalen en wel in de vorm van een open systeem op basis van sportieve en ethische criteria en niet in de vorm van het gesloten systeem gebaseerd op licenties zoals voorgesteld door de UCI in het kader van de ProTour.
  Na een voorstel voor een compromis van de IPCT (International Professional Cycling Teams, de groep van ProTour ploegen met uitzondering van Française des Jeux), en zijn voorzitter Patrick Lefevere van Quick.Step Innergetic, die zou bestaan uit een acceptatie van ASO om haar wedstrijden op te laten nemen in de internationale wielerkalender en een beslissing van de UCI om niet langer te eisen dat de ProTour ploegen automatisch mee mogen doen aan de Tour de France, heeft de UCI een eerste stap gezet door aan te geven dat met betrekking tot de verplichte selectie van de 18 ProTour ploegen door A.S.O. voor de Tour het een verplichting betreft die is ingevoerd in september 2007 op verzoek van de AIGCP. De UCI heeft deze verplichting ingesteld aangezien deze juist is en de belangen van de betreffende ploegen en hun sponsors beschermt. Als dezelfde ploegen nu zelf hun automatisch deelnamerecht aan de Tour de France op willen geven of als ze een uitnodiging voor de Tour willen kunnen weigeren, dan moeten ze dat duidelijk laten weten aan de UCI.

  Als het reglement wordt toegepast en als de AIGCP de UCI een verzoek van de ploegen om deze verplichting te herzien stuurt is de UCI bereid dit inderdaad te doen op basis van eventuele voorstellen die de UCI zou ontvangen
  .

  De IPCT stelde ook nog voor een discussie op te zetten onder toeziend oog van onafhankelijke bemiddelaars die gekozen zouden worden met goedkeuring van alle partijen.

  A.S.O. reageerde iets minder enthousiast dan de UCI (de ervaringen van het afgelopen jaar spelen daar vast een belangrijke rol in) in een verklaring van de directeur Patrice Clerc die aangaf - doelend op het compromis wat de Franse staatssecretaris voor sport Bernard Laporte had opgesteld maar wat was verworpen door de UCI - als een bemiddeling nodig is, dan is die er eigenlijk al. Met bepaalde punten zijn wij het niet eens maar wij zijn bereid deze te accepteren aangezien dit compromis het mogelijk maakt naast elkaar te leven. Dit compromis is een langdurige oplossing.

  Hij voegde daar nog aan toe verbaasd (te zijn) over de late reactie van de IPCT: een wanhoopsreactie die niet echt gedetailleerd en incompleet is terwijl de kwestie al lang bekend is onder de ploegen. Zeker aangezien een soortgelijke actie vorig jaar al is gebruikt door de IPCT net voor Paris-Nice. We hebben gezien wat dat opgeleverd heeft.
  Vorig jaar heeft de IPCT ons weten te overtuigen een soort wapenstilstand te ondertekenen zodat daarna een overeenkomst gevonden zou kunnen worden in een gesprek tussen mensen van goede wil. In juni ontdekten wij dat de UCI plotseling alle gesprekken staakte. Het lijkt me niet echt serieus om iets dergelijks weer opnieuw te doen
  .

  De IPCT lijkt hier zelf trouwens ook niet zo in te geloven want tegelijkertijd heeft de groep in een zeer spoedeisende context een beroep gedaan op het Court of Arbitration for Sport (CAS) dat zou moeten aangeven of de ploegen mee mogen doen aan Paris-Nice zonder kans te lopen op eventuele sancties.

  donderdag 6 maart 2008 - bijna alle ploegen hebben het contract getekend, A.S.O. is geen partij in het geschil voorgelegd aan het CAS en de AIGCP beantwoordt de brief van de verontruste renners

  Donderdagmiddag heeft A.S.O. laten weten het contract te hebben ontvangen van 17 van de 20 geselecteerde ploegen met zeker een 18de (Liquigas) die vrijdag binnen zou moeten komen. Alleen Silence-Lotto en Gerolsteiner hebben hun contract nog niet teruggestuurd (Silence-Lotto heeft zijn selectie van renners aangekondigd dus dat zou in principe in orde moeten komen; de juristen van Gerolsteiner bestuderen nog een probleem met betrekking tot de terugbetaling van de bankgarantie die aan de UCI is betaald).
  De ploeg Skil-Shimano heeft op zijn website laten weten een definitieve beslissing over deelname te nemen op basis van de ontwikkelingen de komende dagen, maar maakte tegelijkertijd wel ook haar lijst van deelnemende renners bekend.

  In een persbericht heeft A.S.O. nog eens aangegeven dat Paris-Nice legaal georganiseerd wordt onder de verantwoordelijkheid van de FFC en heeft zij aangegeven dat het verzoek tot arbitrage wat door de IPCT aan het CAS is voorgelegd gebaseerd is op een geschil tussen de UCI en de ploegen met betrekking tot de " UCI Pro Tour licenties ", waarmee A.S.O. niets te maken heeft, A.S.O. is dus niet betrokken bij deze juridische actie. In begrijpelijke taal: A.S.O. voelt zich geen partij in een eventuele uitspraak van het CAS die normaal gesproken vrijdag (morgen) gedaan zal worden.

  In hetzelfde persbericht liet A.S.O. weten tevreden te zijn met de verandering in de houding van de voorzitter van de UCI met betrekking tot de regels voor deelname aan de Tour de France en dat A.S.O. gelooft dat hij ook bereid is om het "historische" karakter van Paris-Nice te erkennen. Vanaf nu mogen we hopen dat de UCI eindelijk de bemiddeling van de Franse staatssecretaris voor Sport, meneer Bernard Laporte, accepteert. Dit volledige en gedetailleerde project wat een langdurige oplossing zou brengen kan namelijk het conflict wat de wielersport al té lang beheerst tot een eind brengen.

  De AIGCP is het eens met A.S.O. wat betreft het legale karakter van de wedstrijd want in antwoord op de brief van de verontruste renners, gestuurd door Cédric Vasseur namens de CPA, heeft zij hem geantwoord dat de sancties die de UCI aan heeft gekondigd als dreigement niet alleen nergens op gebaseerd zijn maar ook volledig illegaal wat betreft het reglement van de UCI zelf aangezien een artikel van dat reglement (1.2.019) aangeeft dat een renner geschorst kan worden of een boete opgelegd kan krijgen als hij meedoet aan een wedstrijd die geen onderdeel uitmaakt van een nationale, continentale of wereldwijde wielerkalender of die niet erkend wordt door één van de nationale wielerbonden.
  Aangezien de FFC A.S.O. het recht heeft gegeven om deze wedstrijd te organiseren onder het Franse recht (...) moeten de dreigementen van de UCI, die niet uit te leggen zijn voor de renners, gezien worden als pure intimidatie.

  Het vervolg ...

  De situatie blijft dus moeilijk: aan de ene kant het positieve nieuws dat de ploegen kiezen voor de sportieve belangen, aan de andere kant het voorlaatste persbericht van de UCI die aangeeft dat de beslissing niet unaniem genomen is ... Aan de ene kant ASO die wil dat Paris-Nice gewoon plaatsvindt en dat met de beste renners van de ploegen die zij heeft uitgekozen en aan de andere kant de renners die niet meer weten waar ze aan toe zijn!

  Deze affaire heeft ASO trouwens doen besluiten de bekendmaking van de lijst van ploegen die deel mogen nemen aan de Tour de France 2008 nog even uit te stellen. We zullen dus nog even moeten wachten (waarschijnlijk tot net na Parijs-Nice) om te weten welke ploegen aan de start van de Tour in Brest zullen verschijnen!

  We zullen zien hoe dit verder gaat ... ik houd u hier in ieder geval op de hoogte!

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 2 reacties | 3699x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice| Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 2 reacties!
 1. L'hypocrisie affichée ,aussi bien, chez les organisateurs, les sponsors, les directeurs sportifs, la presse et les coureurs eux-mêmes plonge aujourd'hui le beau sport qu'est le cyclisme dans une crise véritablement suicidaire.
  Ceux-la mêmes qui encenssaient les exploits de ces athlètes, tout en sachant parfaitement bien qu'ils étaient tous soignés et préparés par des équipes médicales et des labos, jouent aujourd'hui les veuves effarouchées et n'hésitent pas à traiter leurs anciennes idoles d'"assassins".
  Profitant du malaise entourant actuellement ce sport, certaines associations "privées" cherchent à s'emparer de la part du lion et d'imposer leur nouveau dictat sur la discipline en pretextant vouloir la rendre plus propre.Si l'UCI a beaucoup de choses à se reprocher, il apparaît évident que
  l'ASO ne vaut guère mieux par son attitude arrogante et basée surtout sur le profit. Cela se reflète dans sa volonté d'écarter certaines équipes (trop?) puissantes et de pouvoir sélectionner d'autres (très) coopératives.
  Exemple: ASTANA(Contador):NON, COFIDIS(Boyer):OUI
  En fin de course, ce sont cependant les coureurs qui ont été et resteront les victimes de ce combat car j'avoue émettre un certain doute vis à vis de certaines affaires qui ont eu lieu l'année dernière et qui font bien les affaires de certains aujourd'hui.Quelques exemples au hasard: le dossier Kashechkin qui àce jour, n'a toujours pas de dossier instruit ni à la fédération kazak, ni à l'UCI, plus de 7 mois après avoir été contôlé positif, non pas au Tour(alors qu'il y a subi 3 contrôles sanguins et 3 urinaires), mais en vacances le 1er aôut alors que son équipe s'était auto- suspendue pour un mois.De plus, impossible de se défendre car les labos en contrat avec l'UCI ne peuvent accepter un nouveau contrôle du même coureur(?) même lorsque celui-ci a, entre ses mains, une autre analyse (ne trouvant rien d'anormal!)mais faite par un labo(français)lui, non reconnu par l'UCI.
  Le cas MAYO reconnu positf en 1ère analyse,puis négatif dans un autre labo reconnu, puis de nouveau positif.
  Bien d'autres exemples pourraient encore être cités mais je pense qu'aujourd'hui les coureurs ont surtout peur de perdre leur boulot en prenant telle ou telle attitude et qu'ils ont l'impression d'être les dindons de la farce qui se joue actuellement.T

  | Theunissenfrancis | donderdag 06 maart 2008 om 22:38:28

 2. De heren van de UCI moeten eens op een managementscursus. Daar kan je leren dat het resultaat van een beslissing het product is van de kwaliteit maal de acceptatie. De Pro-Tour op zich was helemaal geen slecht plan maar als je niets doet aan de acceptatie door \'ijzeren heinig\' je regels op te willen leggen aan de renners en de organisatoren die ermee moeten werken dan roept men de oorlog op. Ik vind het vreemd dat men niet kan samenwerken als het gaat over een \'schone\'toekomst van de wielersport. Het is echt niet zo vreemd dat de A.S.O. niet staat te juichen als Astana zich meldt voor deelname aan door A.S.O. te organiseren wedstrijden. Gasten die twee jaar op rij mijn feestje zouden verpesten waren bij mij ook niet echt welkom. Die gevoeligheid had ook de UCI kunnen verwachten. Normaal ga je dan met elkaar in overleg om uit het probleem te komen maar nee de U.C.I gaat op haar strepen staan. Het wordt tijd dat men wijzer wordt.

  | Geert | donderdag 13 maart 2008 om 16:16:04

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes keer acht ?