home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Richie Porte pakt de etappeoverwinning in de 7de etappe van Parijs-Nice, Sergio Henao pakt het geel

Toegevoegd: zaterdag 11 maart 2017 om 22:02:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Richie Porte pakt de etappeoverwinning in de 7de etappe van Parijs-Nice, Sergio Henao pakt het geelWederom een bergetappe die behoorlijk wat in petto had in Parijs-Nice vandaag, in het achterland van Nice. Na een langdurige ontsnapping, met name voor Lilian Calmejane die pas in de slotklim teruggepakt werd (waardoor hij de bolletjestrui van het bergklassement over kon nemen), lieten de favorieten zich zien in het slotstuk van de etappe en Richie Porte (BMC Racing Team) wist zo deze etappe te winnen. Sergio Henao (Team Sky) kan echter vanavond ook blij zijn met zijn inspanningen van vandaag want hij nam de leiding over in het algemeen klassement.

  De samenvatting van de 7de etappe van Parijs-Nice 2017: Nice > Col de la Couillole

  In het achterland van Nice stond een etappe richting de Col de la Couillole op het programma van Paris-Nice 2017 vandaag, 177 kilometer lang met verschillende klimmetjes en bergen gedurende de hele etappe ...

  De kopgroepEn het begon allemaal met de Côte de Gattières en in die klim werd een 5 man sterke kopgroep gevormd door Axel Domont (AG2R La Mondiale), Jan Polanc (UAE Abu Dhabi), Omar Fraile (Dimension Data), Lilian Calmejane (Direct Energie) en Delio Fernandez (Delko Marseille Provence KTM). In de aanloop naar de top van deze klim begon tussen Domont en Calmejane de strijd om de punten voor het bergklassement en Calmejane was degene die het maximaal aantal punten pakte, gevolgd door Domont en Polanc. De voorsprong op het peloton was toen al (op km 10) 3'25" terwijl Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Vital Concept) de achtervolging inzette achter deze 5 man sterke kopgroep.

  Terwijl de vorsprong op bleef lopen reed Périchon het gat dicht met de kopgroep en zo kregen we een kopgroep met 6 renners terwijl de BMC ploeg besloot de voorsprong te controleren, wetende dat Richie Porte deze etappe aangekruist had in zijn roadbook om deze proberen te winnen.

  In de aanloop naar de top van de Col de Vence versnelde Lilian Calmejane wederom, op zoek naar de extra punten in het bergklassement, wetende dat hij nog maar 2 punten verwijderd was van Axel Domont op dat moment. Aangezien Calmejane alleen op de top aankomt, 30 seconden voor Domont en 50 voor de andere renners van de kopgroep, heeft hij hetzelfde aantal punten als Domont. In de afdaling komt de groep weer bij elkaar en na 56 kilometer in de etappe hebben de 6 renners aan kop een comfortabele voorsprong van 3'35" op het peloton.

  In de bevoorradingszone besluit Arnaud Démare (FDJ), drager van de groene trui als de leider in het puntenklassement, voet aan de grond te zetten om nu al te beginnen aan de voorbereiding van zijn volgende doel, Milan-Sanremo volgende week. Vanavond liet de Franse renner hierover weten: ik ben blij met mijn Paris-Nice maar ik moet de bladzijde nu omslaan. Nieuwe doelen staan binnenkort op het programma, met name Milan-SanRemo aanstaande zaterdag al en met de staff van de ploeg hebben we dus logischerwijze besloten om de voorbereiding hiervoor nu te beginnen.

  Lilian CalmejaneNet voor de tussensprint in Roquebillière, in de aanloop naar de Col Saint-Martin-La Colmiane, gaat Lilian Calmejane er wederom vandoor en, terwijl Fraile wegvalt uit de groep met de vier andere renners, krijgt Calmejane beetje bij beetje een fijne voorsprong terwijl Domont en Fernandez zich ontdoen van Périchon en Polanc in wat overblijft van de kopgroep. Uiteindelijk worden ze allemaal teruggepakt door het peloton, met uitzondering van Calmejane die doorgaat in zijn zoektocht naar punten voor het bergklassement.

  Aangezien hij alleen boven komt heeft Calmejane zo meteen 10 punten meer dan Axel Domont aangezien andere renners de overblijvende punten pakten op deze klim waar Calmejane met een voorsprong van 1'10" op het peloton onder leiding van Mauro Finetto (Delko Marseille Provence KTM) en Warren Barguil (Team Sunweb) aankomt. Finetto zet dan de tegenaanval in in de afdaling, maar een lekke band zorgde al snel dat deze tegenaanval ten einde kwam.

  Op 20 kilometer van de finish had de renner van de Direct Energie ploeg nog altijd een voorsprong van 40 seconden. Aan het einde van de afdaling was het de beurt aan Cyril Gautier (AG2R La Mondiale) om de achtervolging in te zetten, daarbij gevold door Quentin Pacher (Delko Marseille Provence KTM) en Diego Ulissi (UAE Abu Dhabi). Dit achtervolgerstrio kwam terug bij Calmejane aan het begin van de klim van de Col de Couillole en snel daarna besloten Pacher en Ulissi aan te vallen, zo Gautier en Calmejane achterlatend.

  Op iets meer dan 12 kilometer van de finish rijdt Ulissi ook weg van Pacher, maar op 10 kilometer van de finish zijn de overgebleven renners van het eerste peloton niet ver weg meer. Tussen deze overgebleven renners vonden we niet langer de gele trui, Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), want hij kon het tempo van Team Sky in deze klim niet langer volgen. Op 9 kilometer van de finish zagen we 13 renners in de kopgroep en deze groep werd geleidelijk teruggebracht tot 7 renners: Jarlinson Pantano en Alberto Contador voor Trek-Segafredo, Sergio Henao voor Team Sky, Richie Porte voor BMC, Jon Izaguirre voor Bahrain-Merida, Jakob Fuglsang voor Astana en Dan Martin voor Quick-Step Floors. Richie PortePantano en Contador vallen dan één voor één aan maar het lukt hen niet om weg te rijden van de andere renners in deze nieuwe kopgroep, iets wat Richie Porte ook niet lukt op 4 kilometer van de finish, ook niet met een tweede poging maar pas met een derde poging. Richie PorteOnder de roder vlag van de laatste kilometer had de Australische renner een voorsprong van 20 seconden op een duo van Contador en Henao en terwijl Contador wegrijdt van Henao, wint Richie Porte de etappe, 21 seconden later gevolgd door Alberto Contador en 32 seconden later door Dan Martin. Sergio Henao die finishte samen met Martin kon ook blij zijn met het resultaat van zijn krachtsinspanningen want hij nam de leiding over in het algemeen klassement en dus de gele trui, de dag voor de laatste finish in Nice. Niets is echter nog zeker want twee renners die behoorlijk aanwezig waren in het slotstuk van de etappe van vandaag staan op minder dan één minuut achter Henao, Dan Martin op 30 seconden en Alberto Contador op 31! De laatste etappe morgen belooft dus nog wat spanning!

  In het bergklassement heeft Lilian Calmejane (Direct Energie) nu dus de leiding overgenomen van Axel Domont met een voorsprong van 10 punten en in het puntenklassement heeft Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) nu de leiding, net als in het jongerenklassement waar hij aan de leiding staat sinds de start tot het einde van de week!

  Sergio Henao Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe Lilian Calmejane

  De video samenvatting van de 7de etappe van Parijs-Nice 2017: Nice > Col de la Couillole  foto's: ZUPERDEHLIE // Kre Dehlie Thorstad & ASO/A.Broadway

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 2 reacties | 8023x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice| Parijs-Nice 2017 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 2 reacties!
 1. Dank voor de actuele en kortbondige beschouwing over de etappes van Parijs-Nice. Ook al volg ik de koers soms direct op tv - uw teksten boeien me en bieden meer. dank en groet, elli

  | elli izeboud | dinsdag 14 maart 2017 om 14:13:14

 2. Bedankt eli voor uw positieve reactie :-). Helaas ben ik niet in staat geweest sommige samenvattingen in het Nederlands te vertalen en deze zijn dus alleen in het Frans beschikbaar.

  | Thomas Vergouwen | dinsdag 14 maart 2017 om 14:16:18

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven keer twee ?