home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 212 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Paris-Nice 2008: ploegenselectie bekend gemaakt - Astana blijft thuis in 2008 ...

Toegevoegd: woensdag 13 februari 2008 om 23:30:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Paris-Nice 2008: ploegenselectie bekend gemaakt - Astana blijft thuis in 2008 ...Paris-Nice 2008, de wielerwedstrijd die verreden zal worden van 9 tot en met 16 maart 2008, heeft vandaag een lijst van 20 wielerploegen aangekondigd die mee mogen doen: 17 van de 18 UCI ProTour ploegen en 3 Pro Continental ploegen die onlangs een wildcard hebben gekregen voor de ProTour wedstrijden.

  De grote afwezige is Astana die er ook niet bij zal zijn voor de ... Tour de France!

  Astana wordt niet uitgenodigd voor de wielerwedstrijden die georganiseerd worden door A.S.O. in 2008

  In een persbericht heeft A.S.O., organisator van wedstrijden als Paris-Nice, de Tour de France, Paris-Roubaix, de Waalse Pijl, Paris-Tours, etc., aangekondigd dat Astana niet uitgenodigd zal worden voor de wedstrijden die A.S.O. organiseert in 2008.
  A.S.O. legt deze beslissing uit door te zeggen dat de ploeg schade heeft veroorzaakt aan de Tour de France en het wielrennen in het algemeen in 2006 en 2007 (ter herinnering: de ploeg Astana is ontstaan uit de resten van de Liberty Seguros-Würth ploeg die in 2006 al betrokken was bij de zaak Puerto / Fuentes en andere dopingzaken en waar in 2007 ook verschillende van zijn renners betrokken waren bij dopingzaken: Matthias Kessler (testosteron), Eddy Mazzoleni (genoemd in de Oil for drugs zaak), Alexandre Vinokourov (bloedtransfusie tijdens de Tour de France 2007) en Andrey Kashechkin (bloedtransfusie opgemerkt bij een dopingcontrole buiten een wedstrijd om).

  A.S.O. voegt hier nog aan toe dat de ploeg het vertrouwen van de organisatoren, die de ploeg hadden uitgenodigd op basis van een belofte - toen al - van een volledig vernieuwde ploeg, heeft geschaadt.

  Dit argument wordt trouwens ook nu weer gebruikt door Astana die al sinds het begin van dit jaar aangeeft dat in 2008 alles is veranderd: volgens de ploeg is niks hetzelfde gebleven, behalve de naam van de sponsor!

  Astana, eerder al uitgesloten van deelname aan de Giro d'Italia 2008, zegt dit ook nu weer in het persbericht dat de ploeg op zijn tijdelijke website online heeft gezet toen deze uitsluiting bekend werd.
  In dit persbericht geeft de ploeg aan verrast en verbaasd te zijn, maar ook dat deze beslissing gerespecteerd wordt. Johan Bruyneel, de algemeen manager van de ploeg, legt uit dat Astana wist dat er - na de uitsluiting van de Giro - een mogelijkheid bestond dat ook A.S.O. de ploeg niet zou uitnodigen voor de Tour de France. Hij voegt daar nog aan toe dat het argument wat de organisator van de Giro gebruikt (het feit dat Astana de Giro niet als een belangrijke wedstrijd zag maar alleen als trainingsrit voor de Tour de France) voor A.S.O. niet opgaat en vraagt zich vervolgens openlijk af of het niet zo is dat de ploeg niet uitgenodigd wordt omdat de renners té goed zouden zijn!!

  Toen Johan Bruyneel overging naar Astana heeft hij namelijk de winnaar van de Tour de France 2007, Alberto Contador en de nummer 3 van de Tour 2007 Levi Leipheimer meegenomen. Daarnaast rijdt ook de Duitser Andreas Klöden - die twee maal tweede eindigde in de Tour in 2004 en 2006 (na uitsluiting van Floyd Landis) - bij de Luxemburgse ploeg met sponsor uit Kazakhstan.

  Het persbericht geeft vervolgens aan dat je zou kunnen denken (op basis van de naam) dat de beslissing van A.S.O. logisch is maar dat dat in werkelijkheid eigenlijk helemaal niet zo is aangezien het enige wat er nog over is van de Astana ploeg 2007 (volgens de ploeg zelf) de naam is ... De ploeg refereert verder aan een belangrijk intern anti-doping programma (waar de ploeg in 2008 € 460.000 in steekt) en legt uit dat de UCI al deze veranderingen als positief heeft gezien door de ploeg een ProTour licentie toe te kennen in 2008. Dan volgt er een steek onder de gordel als de ploeg aangeeft dat dat misschien juist wel de reden is dat A.S.O. de ploeg niet uitnodigt: Astana zou zo het slachtoffer van 2008 worden van de ruzie tussen A.S.O. en de UCI.

  Terwijl zijn ploegleider Alain Gallopin uitlegt dat hij het hele programma van zijn renners nu zal moeten wijzigen toonde Alberto Contador zich teleurgesteld toen hij het nieuws vernam bij de aankomst van de 4de etappe van de Tour van Mallorca: de afgelopen weken heb ik nooit willen geloven dat het mogelijk zou zijn dat ik niet aan de Tour de France mee zou kunnen doen: het is mijn wedstrijd, ik droom ervan. Gisteren was ik nog aan het trainen om mijn tijdritprestaties te verbeteren en vandaag krijg ik te horen dat we niet zijn uitgenodigd. Wat kan ik nu nog doen? ... Ik bedank de sponsors die ons trouw blijven maar ik ben bang dat er een aantal zullen afhaken na wat er vandaag gebeurd is. Het is een trieste dag voor het wielrennen.

  De teleurstelling van Alberto Contador is natuurlijk wel te begrijpen als je weet dat toen hij samen met zijn manager naar Astana kwam eind vorig jaar, hij waarschijnlijk niet wist dat hij daardoor zijn titels als winnaar van Paris-Nice en winnaar van de Tour de France niet zou kunnen verdedigen!

  A.S.O. heeft wel degelijk begrepen dat Astana inderdaad veranderd is want de organisator besluit zijn persbericht met de woorden : Aangezien de ploeg veranderd is zal A.S.O. de maatregelen die Astana neemt om het wielerseizoen 2008 zonder dopingzaken en zonder verdachte omstandigheden door te komen in de gaten houden en eventueel op basis daarvan een positieve beslissing nemen met betrekking tot een kandidaatstelling voor toekomstige wielerwedstrijden. Dat zal alleen niet in 2008 gebeuren ...

  Met deze beslissing gebruikt de organisator zijn recht om zelf te beslissen welke ploegen meedoen aan zijn wedstrijden nu deze geen onderdeel meer uitmaken van de ProTour. De UCI heeft echter eerder aangegeven A.S.O. te willen verplichten alle UCI ProTour ploegen uit te nodigen voor deelname aan de Tour de France. Doordat Astana zeker niet uitgenodigd wordt zal dat niet het geval zijn en de verhoudingen tussen de UCI en A.S.O. zullen er dus zeker niet beter op worden

  De ploegenselectie voor de Tour de France 2008

  In een interview met de Franse sportkrant L'Équipe legt Christian Prudhomme (de directeur van de Tour de France) de redenen van de uitsluiting van Astana uit door aan te geven dat A.S.O. niet dezelfde fout wilde maken als in 2007. In 2007 had Astana zich namelijk ook al gepresenteerd als een volledig nieuwe ploeg na de problemen in 2006 en A.S.O. (net als de organisatoren van verschillende andere wedstrijden) had de ploeg op basis van deze uitspraak uitgenodigd. Na de nieuwe dopingzaken in 2007 en dezelfde soort beloften van de "nieuwe" Astana ploeg in 2008, wil A.S.O. niet weer dezelfde beslissing nemen en het risico lopen zich wederom te vergissen ...

  De ploegenselectie voor de Tour de France 2008 zal voor eind februari bekend gemaakt worden.

  De ploegenselectie voor Paris-Nice 2008

  Oorspronkelijk betrof het nieuws van A.S.O. van vandaag natuurlijk de ploegenselectie voor Paris-Nice 2008 ...

  De race naar de zon zal dit jaar het speelterrein zijn van 17 van de 18 UCI ProTour ploegen (allemaal behalve Astana) en 3 Pro Continental ploegen die eerder deze week (samen met 12 andere ploegen) een wildcard toegewezen hebben gekregen waarmee ze uitgenodigd kunnen worden voor UCI ProTour wedstrijden. Deze 3 ploegen zijn de Amerikaanse ploeg zonder sponsor Slipstream Chipotle, de Franse ploeg Agritubel (al bekend van de verschillende wedstrijden georganiseerd door A.S.O. et met name de Tour de France) en de Nederlandse ploeg Skil-Shimano (die bijvoorbeeld ook al meedeed aan Paris-Tours in oktober 2007).

  De ploegen die uitgenodigd zijn voor Paris-Nice vertegenwoordigen 8 landen als je kijkt naar waar ze officieel gevestigd zijn: Duitsland (3), België (2), Denemarken (1), Spanje (3), de Verenigde Staten (1), Frankrijk (6), Italië (2) en Nederland (2).

  De ploegen die meedoen aan Paris-Nice zijn (* = UCI ProTour ploeg):

  - AG2R - La Mondiale (Frankrijk) *
  - Agritubel (Frankrijk)
  - Bouygues Telecom (Frankrijk) *
  - Caisse d'Epargne (Spanje) *
  - Cofidis (Frankrijk) *
  - Credit Agricole (Frankrijk) *
  - Team CSC (Denemarken) *
  - Euskaltel - Euskadi (Spanje) *
  - Française des Jeux (Frankrijk) *
  - Gerolsteiner (Duitsland) *
  - High Road (Duitsland) *
  - Lampre (Italië) *
  - Liquigas (Italië) *
  - Team Milram (Duitsland) *
  - Quick.Step (België) *
  - Rabobank (Nederland) *
  - Saunier Duval - Scott (Spanje) *
  - Silence - Lotto (België) *
  - Skil-Shimano (Nederland)
  - Slipstream Chipotle (Verenigde Staten)

  Het parcours van Paris-Nice 2008

  In tegenstelling tot voorgaande jaren zal Paris-Nice dit jaar niet starten in Parijs maar in Amilly.
  Een tijdrit van 4,6 km in Amilly vormt de proloog van de race naar de zon op zondag 9 maart. De volgende dag zal de eerste etappe ook vertrekken vanuit Amilly en de renners komen uiteindelijk op zondag 16 maart aan in Nice.
  Het parcours voor de overige etappes is officieel nog niet bekend gemaakt! Hoewel op Internet al wel wat geruchten te vinden zijn wordt het parcours officieel aangekondigd op 19 februari.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 2 reacties | 3519x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice| Tour de France| Tour de France 2008| Doping | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 2 reacties!
 1. C'est bien dommage tout ça ! Mais après tout, à force d'enlever les plus forts, peut-être qu'un français finira sur le podium cette année à ce rythme-là !
  Malgré tout, le trouve cette décision regrettable pour l'intérêt de la course...

  | Martin | woensdag 13 februari 2008 om 23:42:15

 2. Koen de Kort, renner van Astana en voorheen Liberty Seguros, heeft er in ieder geval flink de balen in. Hij zit nu voor de tweede keer bij een ploeg die vanwege dopingperikelen van bepaalde wedstrijden uitgesloten wordt.
  Jammer, want hij leek na een aantal goede prestaties in 2004 en 2005 op weg om een goede Nederlandse renner te worden...

  | Meggie | zaterdag 16 februari 2008 om 0:52:33

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier keer zeven ?