home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

De Tour de France start in Kopenhagen in Denemarken, maar wanneer? in 2021

Toegevoegd: woensdag 20 februari 2019 om 22:03:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  De Tour de France start in Kopenhagen in Denemarken, <del>maar wanneer?</del> in 2021

  oorspronkelijk geplaatst op maandag 20 juni 2016 om 21u50, bijgewerkt op 25 januari 2017 om 19u30 en op 20 februari 2019 om 22u03
  Een persbericht van Amaury Sport Organisation (A.S.O.), de organisator van de Tour de France, kondigde vanavond aan dat de stad Kopenhagen in Denemarken zich kandidaat heeft gesteld voor het Grand Départ van de Tour, met een programma van 3 dagen.

  Niets is nog zeker op dit moment, maar A.S.O. heeft nooit eerder een persbericht verstuurd over een kandidatuur zonder uiteindelijk een positief antwoord te geven met betrekking tot de betreffende kandidatuur!

  De kandidaatsstelling van Kopenhagen

  De stad Kopenhagen heeft zich dus officieel kandidaat gesteld om het Grand Départ van de Tour de France te organiseren tussen 2019 en 2021, in samenwerking met de omliggende eilanden.

  • UPDATE 20 februari 2019 om 22u03: na de aankondigingen van het Grand Départ van de Tour de France 2019 in Brussel en van de Tour de France 2020 in Nice was het vrijwel zeker dat het Grand Départ van de Tour de France 2021 plaats zou vinden in Kopenhagen in Denemarken.

   Vandaag lijkt Europe 1 deze informatie te bevestigen, zonder dat A.S.O. daarover echter een persbericht heeft gestuurd (ter herinnering, het Grand Départ van de Tour 2020 werd officieel bekend gemaakt op 12 maart 2018 dus de periode van aankondiging komt dichtbij). In haar artikel citeert Europe 1 Christian Prudhomme die in het kader van dit meest zuidelijke Grand Départ van de Tour aangegeven zou hebben dat "Het hier een ontmoeting betreft tussen de grootste wielerwedstrijd ter wereld en de meest fietsbare stad ter wereld: in Kopenhagen zijn er meer fietsen dan inwoners. [...] Wij willen het verband tussen de fiets van alledag en de fietsen van de kampioenen versterken".

   Volgens Europe 1 zou het programma van dit Deense Grand Départ er als volgt uit zien:

   - eerste etappe: individuele tijdrit in de wegen van Kopenhagen - 13 km, op een parcours wat volledig vlak en ultra snel is en wat langs de mooiste koninklijke monumenten komt

   - tweede etappe: Roskilde > Nyborg - 190 km, waarvan de 18 laatste kilometers boven de Baltische zee plaats zullen vinden, op twee enorme bruggen die blootgesteld staan aan de wind

   - derde etappe: Vejle > Sønderborg - 170 km

   - rustdag waarop iedereen zich zal verplaatsen richting Frankrijk
  • UPDATE 25 januari 2017 om 19u30: begin deze middag kondigde de Deense krant BT aan dat de Tour de France in ieder geval niet in 2019 van start zal gaan in Denemarken. Geen echte verrassing voor ons want zoals u al op 22 mei 2014 (!!) heeft kunnen lezen op velowire.com (!!), gaat de Tour de France 2019 hoogstwaarschijnlijk van start in Brussel in België!

   In ieder geval is de informatie van de dag dat Christian Prudhomme (directeur van de Tour de France en directeur wielersport bij A.S.O.) de Denese minister van Economie & Groei, Brian Mikkelsen, heeft geïnformeerd dat de Tour de France 2019 niet van start gaat in Denemarken. De minister, die zelf contact op had genomen met Prudhomme om te weten hoe het stond met de kandidatuur die in dit artikel gepresenteerd wordt, heeft aangegeven dat Prudhomme nog steeds heel positief is over de komst van de Tour de France naar Denemarken en dat A.S.O. enthousiast blijft over deze kandidatuur, maar dat er verschillende kandidaten zijn voor het Grand Départ vanuit andere landen in de wereld. In dit kader past Denemarken niet in wat A.S.O. gepland heeft voor 2019.

   Blijft dus over de mogelijkheid voor een Grand Départ in 2020 of 2021 en daarover liet de Deense minister weten dat Denemarken een grote kans heeft - ik denk zo'n 75% - om de Tour te zien komen in 2020 of 2021. Wij blijven in gesprek met A.S.O. en Christian Prudhomme moedigt ons aan om door te gaan. Hij heeft ons niks beloofd, maar het feit dat hij ons aanmoedigt lijkt mij veelbelovend.
   En om aan te tonen dat ook zij enthousiast blijven hebben de Denen gepland om dit jaar af te reizen naar Parijs-Roubaix!

   Een reden te meer voor ons om te denken dat de Tour de France 2019 dus echt van start gaat in Brussel!


  Het programma van dit Grand Départ zou er als volgt uit zien:

  - 1ste etappe: een tijdrit van 10 km in Kopenhagen
  - 2de etappe: Kopenhagen (?) > Odense
  - 3de etappe: Kopenhagen (?) > Sonderborg


  Christian Prudhomme, Frank Jensen en Troels Lund Poulsen - © A.S.O.Aangezien de renners tijdens deze etappes verschillende bruggen over moeten zal de wind zorgen voor een originele toevoeging in dit sportieve programma tijdens de eerste twee etappes in lijn. De kans is groot dat dit zal zorgen voor de vorming van groepjes in het peloton.

  Dit programma en de kandidatuur werden officieel gepresenteerd aan A.S.O. en aan Christian Prudhomme, de directeur wielersport bij A.S.O. en directeur van de Tour de France, door de Burgemeester van Kopenhagen, Frank Jensen, en de Deense Minister van Handel, Troels Lund Poulsen, in het Huis van Denemarken wat een balkon heeft met een geweldig zicht op de gebruikelijke finish van de Tour de France op de Champs-Elysées!

  Zonder enige schaamte presenteerde Denemarken dit voorstel onder de titel The greatest cycling race in the world meets the best cycling city in the world!

  Voorlopig liet Christian Prudhomme slechts weten: Wij zijn trots om de officiële kandidaatsstelling te ontvangen van Kopenhagen, wat aangeeft dat de Tour ook buiten Frankrijk aantrekt. Door de Tour naar het buitenland te brengen, brengen we ook Frankrijk naar het buitenland. Dit zou uiteraard een enorme uitdaging zijn want het zou de meeste noordelijke start in de geschiedenis van de Tour zijn, maar we weten dat er naast het trots zijn ook een stukje werkelijkheid ligt in de plannen van A.S.O. om de Tour de France in de komende jaren te laten starten in Denemarken! Wat betreft de afstand, zou het voor A.S.O. geen probleem moeten zijn want het bedrijf organiseert jaarlijks al de Arctic Race of Norway.

  foto's: © A.S.O.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 30 reacties | 18510x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Tour de France 2021 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 30 reacties!
 1. Etant donné qu'il y a 1000 kilomètres entre Sonderborg et la frontière française, je pense qu'il s'agirait du premier Tour de France de l'histoire "moderne" avec 3 jours de repos, étant donné que le Giro se le permet de plus en plus.

  De plus sportivement parlant, même si ça avait pas trop mal marché en 2015, compter sur les bordures pour rendre une étape intéressante c'est jouer à pile ou face. De plus le Danemark est l'un des pays les moins hauts du monde, son point culminant n'étant qu'à 172 mètres d'altitude... Donc pour trouver un intérêt sportif hormis les sprints massifs, ça va être compliqué.

  | Linkinito | dinsdag 21 juni 2016 om 1:27:59

 2. Bonjour Linkinito, bonjour Thomas.

  Effectivement, je n'ai pas souvenir d'un communiqué officiel non suivi dans les années suivantes.

  "Tryptique" vendredi/samedi/dimanche avec un premier chrono tardif le vendredi ?
  2018 ? Ce serait le second clm. individuel court consécutif, inédit dans les schémas prudhommiens depuis 2007 ...

  Après le couac londonnien, ce communiqué "trouble" !

  Ciao.

  | André | dinsdag 21 juni 2016 om 10:29:34

 3. @Linkinito : le Danemark est certes un des pays les moins haut du monde, mais question vent il y a de quoi faire ! En témoigne le riche parc éolien du pays, principalement off-shore certes, mais puisque les ponts pour relier les différentes îles et péninsules seront utilisés, il y a de bonnes chances que le vent soit de la partie. La contrepartie c'est que bien sûr, il n'y aura de surprise pour personne et tout le monde voudra rester placé, mais ça risque de rendre les étapes très nerveuses et très rapides... augmentant de fait le risque de bordures.

  | Freddy | dinsdag 21 juni 2016 om 16:34:37

 4. Les étapes ont été données sur le site web de L'Equipe : http://www.lequipe.fr/Cyclisme-sur-route/Actualites/Tour-de-france-copenhague-candidate-pour-accueillir-le-depart-entre-2019-et-2021/697232

  1/ Copenhague > Copenhague (C.L.M.)
  2/ Roskilde > Odense
  3/ Vejle > Sönderborg

  A noter que si ce parcours est officialisé un jour, le Tour de France passerait par la liaison du Grand Belt qui relie les îles de Seeland et de Fionie. Celle-ci est constituée de deux ponts de 6790 et 6611 mètres de long. A n'en pas douter de superbes images... et du vent qui pourrait disloquer le peloton.

  | arbisman | dinsdag 21 juni 2016 om 19:00:26

 5. Ca donnerait donc 1 CLM, une etape pour relier l'ile de Copenhague et Odense avec les ponts gigantesques au milieu, et une etape continentale sur la partie sud est de la peninsule jusqu'a la frontiere allemande.

  Hormis les risques de bordure ca rsque d'etre ch... a mourir.

  | Yoshi45 | woensdag 22 juni 2016 om 0:52:13

 6. Geachte thomas,
  Wanneer is de voorstelling van de tour 2017? Blijkbaar gaat men in 2017 een bergtijdrit rijden met aankomst op de col d"izoard, is er in die omgeving nog niets meer geweten, vooral wat betreft de bergritten? Alvast bedankt voor uw antwoord en achtingsvolle groeten.

  | marcel van londerzeele | woensdag 27 juli 2016 om 16:44:41

 7. D'après le Pays d'Auge, Cabourg est candidate pour 2019.
  http://www.lepaysdauge.fr/2016/07/06/comme-lisieux-cabourg-est-candidate-au-tour-de-france/

  | OlivierT77 | zondag 11 september 2016 om 18:22:53

 8. Zeer eigenaardig is het feit dat vandaag Gazet van Antwerpen een bericht geeft dat Noorwegen zich terug trekt. zij geeft aan dat Brussel eventueel kandidaat is.

  | Keulkemans Jean | donderdag 26 januari 2017 om 10:46:08

 9. @Jean #8, het artikel op de site van GVA heeft zo'n beetje dezelfde strekking als wat u in dit artikel kunt vinden.

  De informatie hier is toch echt juist: A.S.O. heeft de Deense organisatoren laten weten dat de Tour niet in 2019 naar Denemarken komt. De opmerking dat vele andere landen graag de start willen hebben lijkt een verdekte verwijzing naar Brussel te zijn ...

  | Thomas Vergouwen | donderdag 26 januari 2017 om 11:07:12

 10. En complément de arbisman, il faut noter que Vejle accueille chaque année une étape du Tour du Danemark avec une arrivée en bosse (victoire de Valgren en 2016). Dommage donc que les danois souhaitent y tenir un départ plutôt qu'une arrivée car ça compléterait bien les 2 étapes précédentes sur le plan sportif.

  | batman | woensdag 01 februari 2017 om 21:35:31

 11. c'est au tour de notre président Macron d'annoncer le départ du tour depuis Copenhague.
  http://www.leparisien.fr/sports/cyclisme/le-tour-de-france-partira-bientot-du-danemark-selon-macron-29-08-2018-7868904.php
  on parle maintenant de 2021 parce que 2019 et 2020 sont déjà pris.
  je suppose que, comme Ch Prudhomme était présent pour offrir le maillot jaune de "G.", que cette info est +/- validée, mais bon, peut-être peut-on aussi lui demander des tuyaux pour le parcours 2019 : le Touquet, Brégançon ou Bagnères de Bigorre (RdV raté en 2018)

  | Bernard | woensdag 29 augustus 2018 om 14:17:16

 12. Bonjour Bernard.

  Hum hum ...

  Vous vous trompez : Brégançon, Le Touquet, Bagnères de Bigorre et La Mongie (tiens pourquoi est-elle sur la touché pour 2019 ?) ... en 2021, en plus d'Amiens ! Mais je me demande pourquoi.

  Ciao.

  | André | woensdag 29 augustus 2018 om 15:08:14

 13. Ce n'est pas l'endroit adéquat mais comme il n'existe pas encore de sujet sur le Tour de France 2021, je poste en ici en attendant :

  Le Danemark accueillera le grand départ du Tour de France 2021 avec 3 étapes sur son sol. Une première.
  https://www.sudouest.fr/2019/02/20/cyclisme-le-tour-de-france-partira-de-copenhague-en-2021-5837788-4596.php

  | marco1988 | woensdag 20 februari 2019 om 14:57:01

 14. @marco1988 : je me suis permis de déplacer votre commentaire sur le bon article, dédié au Grand Départ au Danemark depuis janvier 2017 :), en attendant une confirmation officielle de l'information.

  A noter que l'article original, de Europe 1, sur lequel se base Sud Ouest a été supprimé depuis

  | Thomas Vergouwen | woensdag 20 februari 2019 om 15:22:01

 15. Merci, je n'avais pas vu qu'il existait déjà un article sur ce sujet

  | marco1988 | donderdag 21 februari 2019 om 8:37:17

 16. Ça y est, A.S.O. a officiellement annoncé le Grand Départ au Danemark :

  | Thomas Vergouwen | donderdag 21 februari 2019 om 11:06:02

 17. Tour de France : Tours ville-étape en 2021 ?
  https://www.lanouvellerepublique.fr/tours/tour-de-france-tours-ville-etape-en-2021

  | marco1988 | zaterdag 23 februari 2019 om 10:09:50

 18. En toute logique, l'arrivée à Nyborg interviendrait juste après un viaduc de 16 km du Grand Belt. On va nous promettre du spectacle. M'enfin, on verra ce qu'on verra.

  | willy | dinsdag 07 mei 2019 om 14:24:23

 19. pour la suite, comme il y a une journée de repos
  je propose qu'on se rende directement en Bretagne.
  tant qu'à faire de déplacer le barnum, autant atteindre directement une région souvent excentrée de la ligne Strasbourg-Hendaye
  ça ne devrait pas trop difficile d'affréter un avion Copenhague-Rennes ou Brest
  et pour la caravane, cela ne fait que 1400 km soit moins du double en distance et le double en temps disponible par rapport aux transferts de la dernière journée vers la région parisienne des précédentes années
  je dis ça, à remonter aux oreilles de Christian, Thierry & les autres

  | Bernard | vrijdag 28 juni 2019 om 16:02:26

 20. @Bernard, je note que vous voulez tuer les suiveurs du Tour comme moi dès le début du Tour 2021 ;-). D'un point de vue sécurité, ce n'est pas une bonne idée de cumuler les 1.200+ bornes aller de Paris (voire plus loin) à Copenhague du mercredi/jeudi qui précède le Tour aux presque 1.600 que vous proposez entre Copenhague et Rennes !

  Peu probable donc que l'on aille en Bretagne dès le début ...

  | Thomas Vergouwen | vrijdag 28 juni 2019 om 16:06:59

 21. @Thomas, d'un point de vue logistique, je suis totalement d'accord. Cependant, le Giro 2016 qui partait des Pays Bas a atteri .... en Calabre. Par contre en effet lors du depart du Danemark en 2012, c'est en Venetie qui le Giro avait repris son cours.
  En realite, si on regarde au moins les 25 dernieres annees, le Tour n'a aucune experience d'un grand depart aussi loin de la France, sans revenir par la route du Tour elle meme, ou au pire a une distance respectable pour un transfert du jour au lendemain, comme de Londres au nord de la France. A la rigueur l'Irlande en 98 est le seul modele qui peut etre comparable. C'est difficile d'imaginer ce qui se passera pour 2021. Serait il envisageable que seules un protocole et des equipements minimum suivent la caravane au Danemark, et que le reste attende en France? Comment les Italiens ont ils fait lors du depart du Giro en Israel?
  Les Italiens qui vont d'ailleurs faire un transfert aerien inutile en 2020 avec le depart du Giro en Hongrie. Vu le point d'arrivee de la 3eme etape, quasiment a la frontiere avec la Croatie soit 350 bornes environ de la frontiere Italienne, il y aurait vraiment moyen de faire une belle etape traversant la Croatie/Slovenie et arrivant vers Trieste sans infliger un tranfert aerien a la caravane. Mais c'est un autre debat. Revenir du Danemark pour le Tour, ca ferait 3 etapes supplementaires et c'est infaisable. Revenir en Italie depuis la Hongrie, ca ne ferait qu'une etape supplementaire, avec arrivee sur le sol Italien en prime. Rien d'insurmontable.

  | Yoshi45 | zaterdag 29 juni 2019 om 0:36:04

 22. Ok, je comprends (je n'avais pas pris en compte l'aller vers Copenhague).
  inutile donc de tergiverser inutilement, on a bien le temps.
  Je pense d'ailleurs que ASO nous distillera des infos vers dec19-janv20
  comme cela avait été fait depuis 2013 (étape de Nice en revenant de Corse).
  Suivons maintenant le tour 2019 puis retournons au forum sur les étapes du Tour 2020.

  | Bernard | dinsdag 02 juli 2019 om 14:45:00

 23. Ca parait infaisable pour ASO de revenir par la route depuis le Danemark. Sauf si ASO ne prévoit pas de passer par les pyrénées, mais un tour sans les pyrénées ca ferait vraiment étrange ! Traditionnellement les alpes et les pyrénées sont toujours au menu.. Mais quand on voit les étapes qui peuvent être faites dans les vosges ou dans le jura on se dit que ca n'est pas forcément impossible.

  | koyaa | zaterdag 27 juli 2019 om 15:32:53

 24. Tout en sachant qu'un arrêt à Strasbourg est possible, Copenhague est la 1ere ville cyclable d'Europe et Strasbourg est, de mes souvenirs, la première ville cyclable de France. De plus, depuis le départ du tour en 2006 à Strasbourg il n'y a plus eu de passage du Tour dans cette ville.

  | koyaa | zaterdag 27 juli 2019 om 15:44:25

 25. Un contre la montre à Toulouse pour le Tour de France 2021 ?
  https://www.lejournaltoulousain.fr/sport/un-contre-la-montre-a-toulouse-pour-le-tour-de-france-2021-67418

  | marco1988 | dinsdag 30 juli 2019 om 14:47:24

 26. Lors du passage du Tour 2018 dans les Côtes d'Armor, le Département et ASO discutait autour d'un CLM pour 2021. L'idée était d'inclure la côte de Mûr de Bretagne sur le circuit du CLM.

  | fouine22 | dinsdag 30 juli 2019 om 14:49:02

 27. Tour de France. Quand reverra-t-on le Tour en Bretagne ?
  © Le Télégramme https://www.letelegramme.fr/cyclisme/quand-reverra-t-on-le-tour-en-bretagne-13-07-2018-12026079.php#4EToKZT8i1A1P7RP.99
  Ca date d'il y a 1 an et il est question effectivement d'un retour au mieux en 2021, avec la volonté d'ASO de tester des ribinous et de réessayer un passage par la Pointe du Raz.

  | marco1988 | woensdag 31 juli 2019 om 14:14:46

 28. #21
  J'ai repris l'historique des transferts du Giro lors des grands départ à l'étranger
  Avec à chaque fois une journée de repos permettant le repos des coureurs après un transfert en avion et la récupération des suiveurs qui acheminent le matériel par la route.
  2010 : Pays-Bas Middelbourg / Savigliano 1150km
  2012 : Danemark Horsens / Vérone 1472 km
  2014 : Irlande du N Dublin / Bari 2800 km et 2 passages en bateau (ou shuttle)
  2016 : Pays-Bas Arnhem / Catanzaro 2133 km
  2018 : Israël Eilat / Catane en bateau
  2020 : Hongrie Budapest / ?

  De grandes distances sont donc possibles, le règlement UCI les rends possibles, à condition de les limiter à tous les 5 ans (le Giro s'était habitué à 1 année sur 2 devra revoir ses exigences)
  Pour le Tour se sera une 1ère
  (Les transferts lors des départs au Royaume-Uni et de l'Irlande se sont faits par bateau, comme depuis la Corse en 2013)
  Mais ASO pourra s'inspirer de l'expérience de RCS pour l'organisation du transfert
  Donc la Bretagne reste une bonne opportunité pour 2021

  | Bernard | dinsdag 27 augustus 2019 om 11:10:14

 29. Au retour du Danemark, en 4e étape, je sentirais bien une étape française ou franco-belge dans les montagnes ardennaises, avec un enchaînement de 3e catégories derrière Charleville-Mézières, un coin où ne s'est jamais aventuré le Tour de France...

  Après recherches, Givet étant le point de frontière française la + proche du Danemark.

  | gilles | vrijdag 06 september 2019 om 10:44:21

 30. @28: superbe recherche qui confirme parfaitement ce que je pense. Pou le Giro 2020, la 3eme etape termine quasiment a la frontiere Croate, pres de la Slovenie. De la il reste a peine 350km jusqu' Trieste, ca n'a rien a voir avec les tres longs transferts des autres grands departs plus lointains. Je serai tres etonne de voir le Giro 2020 faire un enorme transfert en avion et aller ailleurs qu'en Venetie.
  Pour en revenir au Tour 2021, ca confirme ce que je disais: le depart du Danemark ne veut pas dire un retour en France par la frontiere la plus proche.

  | Yoshi45 | vrijdag 13 september 2019 om 20:30:10

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee keer negen ?