vrijdag 04 maart 2016 om 22u11

Aanstaande zondag gaat Paris-Nice 2016 van start in Conflans-Sainte-Honorine met een proloog van 6,1 kilometer. In totaal staan 1290 kilometers op het programma van deze 74ste editie van de Race naar de zon, die op zaterdag al aankomt in Nice maar die er pas zondag 13 maart echt zal finishen.

In dit artikel vindt u alle informatie over het parcours van Parijs-Nice 2016, met kaarten op Google Maps/Google Earth, de tijd- en routeschema's en de etappeprofielen van de 7 etappes en van de proloog.

Het parcours van Parijs-Nice 2016 op Google Maps

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


P/ zondag 6 maart 2016 - Conflans-Sainte-Honorine > Conflans-Sainte-Honorine - 6,1 km

Paris-Nice 2016 begint met een proloog van 6,1 kilometer, die plaats zal vinden in de straten van Conflans-Sainte-Honorine, om precies te zijn in het zuiden van de stad.

De startschans zal geplaatst worden op de Quai des Martyrs de la Résistance en de renners volgen vervolgens de Seine rivier tot aan de grenzen van de stad waar ze linksaf slaan op het Sentier des Laveuses en vervolgens linksaf op de Avenue de Bellevue een stukje bergop. Als ze rechtsaf slaan op de Rue des Bournouviers en vervolgens linksaf op de Avenue Paul Brard, zetten de renners koers naar het station van Conflans via de Boulevard Armand Leprince, en vervolgens nemen ze de spoorwegovergang via de Avenue Carnot.
Ze vinden vervolgens de laatste bocht naar links en zetten dan meteen koers naar de finishlijn die getrokken zal worden in de Rue Anatole France.

De eerste renner gaat van start om 11u42 en de start van de laatste renner staat gepland rond 14u38. De afstand van 6,1 kilometer zal worden afgelegd in zo'n 7 minuten en rond 14u45 zullen we dus al de winnaar van de proloog kennen!

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van de proloog van Paris-Nice 2016. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
Het tijd- en routeschema van de proloog van Parijs-Nice 2016 De kaart met het parcours van de proloog van Parijs-Nice 2016 op Google Maps Het profiel van de proloog van Parijs-Nice 2016

P/ Conflans-Sainte-Honorine > Conflans-Sainte-Honorine

[X] Close

P/ Conflans-Sainte-Honorine > Conflans-Sainte-Honorine

[X] Close

1/ maandag 7 maart 2016 - Condé-sur-Vesgre > Vendôme - 198 km

De eerste etappe gaat ook van start in the Yvelines departement wat de start van Parijs-Nice organiseert sinds 2010 en dat tot minstens 2017, vanuit de stad Condé-sur-Vesgre op zo'n zestig kilometer van Conflans-Sainte-Honorine. De start van deze eerste etappe vindt plaats in de Rue de Vesgre ter hoogte van het gemeentehuis. De renners volgen dan de D983 richting de km 0 van deze eerste etappe, voor een race van 198 kilometer richting Vendôme, de plaats waar we normaal gesproken de bevoorradingszone van Paris-Tours kennen, een andere wedstrijd die georganiseerd wordt door A.S.O.

Net voor Faverolles slaat het peloton linksaf en en vervolgt zijn weg rondom Rambouillet tot ze ter hoogte van de A11 snelweg aankomen, die ze uiteraard niet zullen volgen. Ze slaan daar rechtsaf richting Ablis en Auneau en komen zo in de bevoorradingszone van Moriers en vervolgens bij de sprint in Bonneval.

Ze zetten dan koers richting de finishstad, Vendôme, maar voor ze daar aankomen volgen ze het slotcircuit met daarin iets origineels voor het parcours van Paris-Nice: zandweggetjes (die ik voor het gemak op de kaart heb aangegeven als "ribin" net als in de [[Tro Bro Leon]] in Bretagne). In dit circuit zitten er twee, het chemin de Tourteline, 1.350 m lang, en het chemin du Tertre de la Motte, 750 m lang en met daarin de enige klim van deze etappe, de Côte du chemin du Tertre de la Motte (3de categorie, 1 km à 3,7%). Ze leggen deze weggetjes twee keer af en de tweede keer bevindt het einde van het tweede weggetje zich op slechts 3,5 kilometer van de finishlijn in de Avenue Gérard Yvon (waar een tussensprint plaats zal vinden bij de eerste doorkomst over de finishlijn).

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van de 1ste etappe van Paris-Nice 2016. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
Het tijd- en routeschema van de 1ste etappe van Parijs-Nice 2016 De kaart met het parcours van de 1ste etappe van Parijs-Nice 2016 op Google Maps Het profiel van de 1ste etappe van Parijs-Nice 2016

1/ Condé-sur-Vesgre > Vendôme

[X] Close

1/ Condé-sur-Vesgre > Vendôme

[X] Close

2/ dinsdag 8 maart 2016 - Contres > Commentry - 213,5 km

De tweede etappe gaat van start in Contres. Nadat ze aan de noordkant rond de stad zijn gereden gan de renners echt van start op de D956 voor 213,5 kilometer race. In zuid-oostelijke richting rijden ze naar Chabris en de eerste tussensprintn, waarna ze naar het zuiden afbuigen via Issoudun, de bevoorradingszone van Chezal-Benoît, Lignières en La Chapelaude waar ze afbuigen naar het oosten via de Côte d'Estivareilles (3de categorie ; 1,7 km à 6,2%), de enige klim van deze etappe.

Ze buigen dan af naar het zuiden richting de finishstad, maar voordat ze daar aankomen buigt het parcours opnieuw af naar het westen, tot aan Néris-les-Bains waar de renners terechtkomen op het slotcircuit rond Commentry. Bij de eerste doorkomst over de finishlijn op het Place du 14 Juillet betwisten ze de tweede tussensprint van deze etappe, terwijl we bij de tweede doorkomst de winnaar van deze etappe als eerste over de streep zullen zien komen.

Hieronder vindt u het profiel en het parcours op Google Maps van de 2de etappe van Paris-Nice 2016. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
Het tijd- en routeschema van de 2de etappe van Parijs-Nice 2016 De kaart met het parcours van de 2de etappe van Parijs-Nice 2016 op Google Maps Het profiel van de 2de etappe van Parijs-Nice 2016

2/ Contres > Commentry

[X] Close

2/ Contres > Commentry

[X] Close

3/ woensdag 9 maart 2016 - Cusset > Mont Brouilly - 168 km

De 3de etappe van Paris-Nice 2016 gaat van start in Cusset, vlakbij Vichy.

In eerste instantie doen de renners een kort lusje in de stad na de start vanaf de Cours Arloing en komen zo wederom onder de startboog door wanneer ze koers zetten naar de km 0 op de D906B. Via Lapalisse en Marcigny komen ze op de eerste klim van de dag, de Côte de Vernay (3de categorie ; 2,3 km à 4,6%). Iets verderop vinden ze de Côte de Châteauneuf (3de categorie ; 2,4 km à 5%) en de tussensprint van Chauffailles.

Als ze het Rhône departement binnenrijden, beklimmen ze de Col des Echarmeaux (3de categorie ; 9,5 km à 3,1%) en komen zo terecht in de bevoorradingszone van Poule-les-Echarmeaux. Twee beklimmingen volgen dan alvorens de renners terechtkomen op het slotcircuit, de Côte des Rochettes (3de categorie ; 3,1 km à 4,5%) en de Col du Fût d'Avenas (3de categorie ; 2,8 km à 3,7%).

In het slotcircuit rijden de renners via Villié-Morgon en Saint-Lager naar de beklimming van de Mont Brouilly (2de categorie ; 3 km à 7,7%). De etappe gaat dan verder richting de tussensprint in Quincié-en-Beaujolais en zo weer terug naar het punt waar de renners terechtkwamen op het slotcircuit. De etappe eindigt dan met een nieuwe klim van de Mont Brouilly, die beslissend zal zijn in deze etappe!

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van de 3de etappe van Paris-Nice 2016. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
Het tijd- en routeschema van de 3de etappe van Parijs-Nice 2016 De kaart met het parcours van de 3de etappe van Parijs-Nice 2016 op Google Maps Het profiel van de 3de etappe van Parijs-Nice 2016

3/ Cusset > Mont Brouilly

[X] Close

3/ Cusset > Mont Brouilly

[X] Close

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


4/ donderdag 10 maart 2016 - Juliénas > Romans-sur-Isère - 195,5 km

De 4de etappe gaat van start in Juliénas, op het Place du Marché. Na een zig-zaggetje rijden de renners naar de km 0 op e D68 en via Villié-Morgon rijden ze dan net als de vorige dag naar de Col de Brouilly (3de categorie ; 1,8 km à 4,7%). Ze zetten dan koers naar het zuiden via Saint-Etienne-des-Oullières en Saint-Julien tot aan Chessy waar ze afbuigen naar het zuid-oosten tot aan Lozanne waar opnieuw koers gezet zal worden naar het zuiden. Na de sprint in Brindas en de bevoorradingszone van Mornant gaat het dan weer verder naar het zuid-oosten tot aan Givors waar het parcours afbuigt naar het zuid-westen met allereerst de klim van de Côte de Givors (3de categorie ; 4 km à 4,3%) en vervolgens komen de renners terecht in het Loire departement wat ze al snel weer verlaten richting de Ardèche waar ze de tweede tussensprint vinden in Serrières.

Als ze dan de Rhône oversteken komen ze in het Drôme departement terecht en rijden ze verder naar de Côte de Saint-Uze (2de categorie ; 2,8 km à 6,5%). Richting Saint-Donat-sur-l'Herbasse en vervolgens naar de finish op het Place Jean Jaurès in Romans-sur-Isère.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van de 4de etappe van Paris-Nice 2016. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
Het tijd- en routeschema van de 4de etappe van Parijs-Nice 2016 De kaart met het parcours van de 4de etappe van Parijs-Nice 2016 op Google Maps Het profiel van de 4de etappe van Parijs-Nice 2016

4/ Juliénas > Romans-sur-Isère

[X] Close

4/ Juliénas > Romans-sur-Isère

[X] Close

5/ vrijdag 11 maart 2016 - Saint-Paul-Trois-Châteaux > Salon-de-Provence - 198 km

De start van de 5de etappe in Saint-Paul-Trois-Châteaux vindt plaats om 11u05 en de renners begeven zich dan naar het zuid-oosten via Suze-la-Rousse en Sainte-Cécile-les-Vignes, richting de tussensprint van Rasteau.

Na een bezoekje aan Vaison-la-Romaine wordt er dan koers gezet naar het zuiden richting de klim van de Col de la Madeleine (3de categorie ; 1,6 km à 4,1%). Vanaf Bédoin beginnen de renners dan aan de bekende klim van de Mont Ventoux die beklommen zal worden tot 6 kilometer van de top van de Kale berg, ter hoogte van het Chalet Reynard (1ste categorie ; 9,5 km à 9,3%) waar het parcours dan afbuigt naar rechts naar de afdaling richting Sault. Licht bergop vinden de renners dan de bevoorradingszone in Saint-Jean-de-Sault en na een nieuwe afdaling beginnen ze aan de klim van de Col du Pointu (2de categorie ; 5,9 km à 4,1%).

Als ze deze weer afgedaald hebben betwisten ze de tussensprint van Lourmarin en na een stukje vlak beginnen ze aan de dubbele klim van de Côte de la Roque-d'Anthéron (2de categorie ; 4,2 km à 5,5%) en de Col de Sèze (2de categorie ; 1,7 km à 7,2%). Na de afdaling hiervan is de weg naar de finish in Salon-de-Provence licht bergaf tot aan de finishlijn in de Boulevard Maréchal Foch.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van de 5de etappe van Paris-Nice 2016. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
Het tijd- en routeschema van de 5de etappe van Parijs-Nice 2016 De kaart met het parcours van de 5de etappe van Parijs-Nice 2016 op Google Maps Het profiel van de 5de etappe van Parijs-Nice 2016

5/ Saint-Paul-Trois-Châteaux > Salon-de-Provence

[X] Close

5/ Saint-Paul-Trois-Châteaux > Salon-de-Provence

[X] Close

6/ zaterdag 12 maart 2016 - Nice > La Madone d'Utelle - 177 km

De voorlaatste etappe van Paris-Nice 2016 is de koninginnerit tussen Nice en de finish bergop bij La Madone d'Utelle.

De etappe vindt plaats in het achterland van Nice wat bekend staat als een bergachtig gebied. Al snel beginnen de renners aan de klim van de Côte de Gattières (2de categorie ; 4,5 km à 4,8%) die ze bereiken door vanuit Nice koers te zetten naar het noorden.

Ze rijden dan naar het westen via Vence en Tourrette-sur-Loup alvorens ze opnieuw koers zetten naar het noorden tot aan Gréolières. Door af te slaan naar het oosten komen de renners terecht op de klim van de Côte de Coursegoules (2de categorie ; 11,5 km à 4,4%) en als ze dan verder klimmen komen ze bij de tussensprint van Coursegoules.

Na de afdaling beginnen ze dan aan de klim van de Côte de la Sigale (2de categorie ; 7,3 km à 4,9%) en net daarna kunnen ze zich bevoorraden in Le Pali alvorens ze beginnen aan de klim van de 1ste categorie, de Côte d'Ascros (8,5 km à 5,4%).

De lange afdaling van deze berg brengt hen naar de voet van de Côte de Levens (2de categorie ; 6,2 km à 5,5%). Via de tussensprint van Levens beginnen ze daarna aan de afdaling die meteen verder gaat in de klim van de Côte de Duranus (2de categorie ; 1,6 km à 8,4%) en na de afdaling hiervan beginnen de renners aan de slotklim van 15,3 km à 5,7%, naar La Madone d'Utelle (1ste categorie).

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van de 6de etappe van Paris-Nice 2016. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
Het tijd- en routeschema van de 6de etappe van Parijs-Nice 2016 De kaart met het parcours van de 6de etappe van Parijs-Nice 2016 op Google Maps Het profiel van de 6de etappe van Parijs-Nice 2016

6/ Nice > La Madone d'Utelle

[X] Close

6/ Nice > La Madone d'Utelle

[X] Close

7/ zondag 13 maart 2016 - Nice > Nice - 134 km

Er staat voor deze editie van 74ste editie van Paris-Nice geen tijdrit nar de Col d'Eze op het programma zoals dat de laatste jaren vaak het geval was, maar een rit in lijn met start en finish op de Promenade des Anglais in Nice.

Na minder dan 20 kilometer betwisten de renners al de eerste tussensprint in Plan du Var. Ze rijden dan verder naar het noorden tot aan de voet van de slotjklim van de vorige etappe, maar ditmaal slaan ze daar rechtsaf om zo weer af te dalen naar het zuiden naar de klim van de Côte de Duranus (3de categorie ; 3,9 km à 4,3%) en vanaf dat moment volgen de verschillende beklimmingen elkaar op.

De volgende klim is de Côte de Levens (3de categorie ; 5,3 km à 4,3%) en verder richting het zuiden beklimmen ze dan de Côte de Châteauneuf (2de categorie ; 5,4 km à 4,4%). Iets verder naar het oosten vinden ze dan de Col de Calaison (2de categorie ; 6,3 km à 4,4%) en iets verderop ook de Côte de Peille (1ste categorie ; 6,5 km à 6,9%).

Ze rijden dan verder naar het zuiden tot aan La Turbie waar ze de tweede tussensprint van deze etappe vinden en zetten dan koers richting Nice. Zo komen ze terecht op het slotcircuit tot aan Nice waar ze vervolgens afslaan naar de gebruikelijke klim van de Col d'Eze (1ste categorie ; 7,7 km à 5,7%) alvorens ze weer terugkomen op de weg die hen naar Nice terugbrengt, ditmaal tot het einde naar de Promenade des Anglais waar de laatste finish van deze Paris-Nice 2016 plaats zal vinden en waar we dus niet alleen de winnaar van de etappe zullen kennen maar ook de uiteindelijke winnaar van het algemeen klassement van deze editie van de Race naar de zon!

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van de 7de etappe van Paris-Nice 2016. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
Het tijd- en routeschema van de 7de etappe van Parijs-Nice 2016 De kaart met het parcours van de 7de etappe van Parijs-Nice 2016 op Google Maps Het profiel van de 7de etappe van Parijs-Nice 2016

7/ Nice > Nice

[X] Close

7/ Nice > Nice

[X] Close

Het parcours van Parijs-Nice 2016 in Google Earth

U heeft hierboven het parcours van de verschillende etappes van Paris-Nice 2016 op Google Maps kunnen ontdekken en ook de etappeprofielen en tijd- en routeschema's. Bekijkt u het volledige parcours van Paris-Nice 2016 liever ineens of wilt u een virtuele vogelvlucht maken over één of meerdere etappes van deze wedstrijd dan kan dat door via onderstaande link het parcours van Paris-Nice 2016 te downloaden in Google Earth, dankzij het volgende KML bestandje:

>> Download het parcours van Parijs-Nice 2016 in Google Earth

Het parcours van Parijs-Nice 2016 in Google Earth

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 11433x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2016 | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier keer vier ?