home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Televisierechten Tour de France : France Télévisions verlengt zijn contract tot in 2013

Toegevoegd: donderdag 24 januari 2008 om 22:42:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Televisierechten Tour de France : France Télévisions verlengt zijn contract tot in 2013De Tour de France kent nog altijd een enorm succes en de uitzendrechten van de wielerwedstrijd in Frankrijk zijn nu verzekerd tot in 2013. Het huidige contract met France Télévisions zou eind 2008 aflopen en in de huidige situatie waarin de Franse regering de publieke omroep reclamevrij wil maken was er een groot risico dat dit contract niet verlengd zou worden. Goed nieuws dus voor de Tour de France, voor France Télévisions en zelfs voor de TV-kijkers in het buitenland!

  De kijkcijfers van de Tour in 2007

  In 2007, lagen de kijkcijfers van de Tour de France op 3,6 miljoen kijkers gemiddeld (marktaandeel van 39,2%) met uitschieters tijdens de bergetappes (in de Alpen met gemiddeld 4,8 miljoen kijkers [marktaandeel 48%] en in de Pyreneëen met gemiddeld 4,3 miljoen kijkers [marktaandeel 42%]) en tijdens de laatste etappe met meer dan 4,6 miljoen kijkers (marktaandeel 41%; hoogste marktaandeel voor een Tour-aankomst sinds 2004) en een uitschieter naar 7 miljoen kijkers (56%) tijdens de aankomst op de Champs-Élysées.
  Deze cijfers zijn lager dan de recordkijkcijfers van 2004 en 2005, maar stabiel ten opzichte van de Tour 2006.

  De Tour de France blijft dus hét evenement wat de hoogste kijkcijfers voor France 2 genereert in juli.
  gegevens afkomstig van Médiamétrie

  De verlenging van het contract

  In deze context wilde France Télévisions natuurlijk maar al te graag zijn contract met de organisator van de Tour de France, Amaury Sport Organisation (A.S.O.), verlengen voor 5 jaar.

  Naast de positieve kijkcijfers was er echter toch nog iets wat roet in het eten kon gooien: de Franse regering is van plan het voor de publieke Franse omroepen niet langer mogelijk te maken om reclame uit te zenden en A.S.O. was dus bang dat dit problemen zou geven aangezien het onmogelijk leek om een Tour de France te organiseren zonder merken die het wielerevenement kunnen sponsoren op TV aangezien het wielrennen nu eenmaal de reclame nodig heeft voor zijn financiering. Daniel Bilalian - de directeur sport van France Télévisions - zei hierover Wij hebben de groep Amaury inderdaad gerust moeten stellen. In de onderhandelingen die zaterdagavond afgerond zijn was het belangrijkste dat de publieke omroepen de mogelijkheid behouden om programma's te laten sponsoren (in de vorm van een "dit programma is mede mogelijk gemaakt door" bijvoorbeeld).
  Dit betekent namelijk dat de uitzending van de Tour de France op TV nog steeds gesponsord kan worden door één of meer bedrijven, zoals dat de afgelopen jaren al het geval was met bijvoorbeeld Cochonou (cf. de rubriek "Les pubs" > "2004 : le cycliste" op hun site).

  Daniel Bilalian voegde hier nog aan toe Ik heb geprobeerd het niet hebben van reclame als een positief punt te presenteren voor de organisatoren van sportevenementen. Voor de 90 jaar van de Franse voetbalkampioenschappen kan ik bijvoorbeeld tijdens de rust - in plaats van reclame - korte uitzendingen maken op basis van de archieven van dit evenement.

  Dit is dus goed nieuws voor de Tour de France want A.S.O. weet dat ze al meerdere jaren op deze officiële broadcaster kan bouwen (toen de Duitse zenders hun uitzendingen van de Tour de France dit jaar staakten vanwege de verschillende dopinggevallen bijvoorbeeld, bleef France Télévisions ervoor zorgen dat het evenement uitgezonden kon worden), voor France Télévisions want de publieke omroep behoudt zo de uitzendrechten van een evenement met zeer hoge kijkcijfers en zelfs voor de kijkers in het buitenland omdat France Télévisions ook de beelden voor het internationale signaal verzorgt; dit internationale signaal wordt vervolgens verzonden naar de buitenlandse zenders door Orange en GlobeCast Reportages.

  Het contract: prijs en inhoud

  Het contract betreft niet alleen de uitzendrechten van de Tour de France, maar ook die van andere wielerwedstrijden die georganiseerd worden door A.S.O. tot in 2013: Tour de France, Paris-Roubaix, de Waalse Pijl, Paris-Nice, Luik-Bastenaken-Luik, het Criterium International, de Tour de l'Avenir, ... Maar ook de uitzending van de Dakar als die de komende jaren nog georganiseerd wordt (de Dakar 2008 werd op het laatste moment geannuleerd wegens terroristische dreigingen), de Marathon de Paris en de Open de France (golf).

  De kosten voor deze rechten bedragen 23 miljoen euro per jaar met een inflatiecorrectie van 2% per jaar:
  - 2009 : 23 M€
  - 2010 : 23,4 M€
  - 2011 : 23,9 M€
  - 2012 : 24,4 M€
  - 2013 : 24,9 M€

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 4 reacties | 6494x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Marketing | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 4 reacties!
 1. Combien de chaines diffusent à l'étranger et combien ça leur coute? Le tour est surement un bon filon pour Orange et GlobeCast Reportage.
  De plus, qui diffuse à l'étranger ? Mon parcours professionnel cet été va me mener sur les routes d'europe et des Etats Unis. J'aimerai savoir si je pourrais voir le tour en direct!!

  | RV | donderdag 04 december 2008 om 14:57:16

 2. Bonjour RV,
  (désolé de ne pas avoir répondu plus tôt)

  A.S.O. (l'organisateur du Tour) parle d'environ 200 pays dans lesquels le Tour de France est diffusé par 92 chaînes (par exemple Eurosport couvre un grand nombre de pays). Aux Etats-Unis le Tour est diffusé je crois au moins par la chaîne Versus et peut-être par d'autres chaînes.
  En Europe tout dépend d'où tu vas ... en Angleterre par exemple on peut logiquement compter sur Eurosport et ITV, aux Pays-Bas sur NOS, en Belgique sur Sporza (sur la 1), en Allemagne sur Eurosport (l'ARD/ZDF ne diffusent a priori plus), en Espagne sur TVE, etc.

  Plus d'informations sur le rôle d'Orange et de Globecast Reportages dans le Tour sur le blog Orange dans le Tour !

  | Thomas Vergouwen | woensdag 31 december 2008 om 16:12:02

 3. Bonjour,

  Merci pour ces explications.
  Quelles sont vos sources pour le prix du contrat de 2009 à 2013 avec France Télévisions?
  Est-il possible de savoir le prix des droits du contrats précédents? Je voudrais savoir si ces prix sont globalement stagnants, ou si c'est en augmentation.

  Merci!

  | JC | woensdag 19 oktober 2011 om 17:40:33

 4. Bonjour JC,

  La source est un communiqué de presse de l'époque. Selon Le Parisien du 24 juillet dernier, ce contrat aurait d'ailleurs été prolongé jusqu'en 2015.

  Je ne connais pas le prix des contrats précédents.

  | Thomas Vergouwen | zondag 23 oktober 2011 om 0:07:01

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes plus drie ?