home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

De voorbereiding voor de Tour de France 2017 is al in volle gang: het Grand Départ in Düsseldorf (Duitsland)?

Toegevoegd: dinsdag 24 november 2015 om 21:24:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  De voorbereiding voor de Tour de France 2017 is al in volle gang: het Grand Départ in Düsseldorf (Duitsland)?Het was het grote nieuws op maandag 28 september jongstleden: Londen weigert het Grand Départ van de Tour de France 2017! We wisten al dat er verschillende kandidaten waren in Duitsland en de stad Düsseldorf heeft inmiddels zo'n 3 weken geleden voor de kandidaatsstelling voor het Grand Départ van de 104de editie van de Grande Boucle gestemd.

  Sindsdien laat de aankondiging van het Grand Départ op zich wachten maar daar is op zich niks verrassends aan, voor 2016 werd het Grand Départ in het departement Manche ook pas op 24 november aangekondigd.

  Andere steden zijn ook geïnteresseerd in dit Grand Départ ... of in één van de volgende!

  Het Grand Départ van de Tour de France 2017 in Düsseldorf (Duitsland)?

  Dit is de kandidaat met waarschijnlijk de beste slagingskansen: een Grand Départ van de Tour de France 2017 in Düsseldorf in Duitsland.

  Op de dag van de presentatie van het parcours van de Tour de France 2016 liet Christian Prudhomme - de directeur van de Tour de France - in een interview met het Duitse persbureau DPA wete fan te zijn van een eventuele start in Duitsland: Duitsland is een belangrijk land in Europa, er is daar veel enthousiasme. We werken met verschillende steden aan een terugkeer in Duitsland en ik hoop dat dat werkelijkheid wordt.

  De laatste keer dat de Tour de France in Duitsland halt hield was in 2005 toen de wedstrijd een etappefinish kende in Karlsruhe (afkomstig uit Lunéville in Frankrijk en met de overwinning van Robbie McEwen) en een start in Pforzheim (richting Gérardmer waar Pieter Weening de etappe wist te winnen). Voor een Grand Départ moeten we verder terug in de tijd. Duitsland heeft in de geschiedenis namelijk 3 Grands Départs van de Tour de France georganiseerd, de meeste recente in 1987, in Berlijn (proloog, één gewone etappe en een ploegentijdrit, allemaal met start en finish in Berlijn! De drie volgende etappes vonden ook grotendeels in Duitsland plaats). Voor Berlijn ontving Frankfurt in 1980 de start van de Tour (met een proloog in Frankfurt, een etappe Frankfurt > Wiesbaden en een etappe tussen diezelfde twee steden maar dan in omgekeerde richting, en ten slotte een etappe Frankfurt > Metz) en Keulen in 1965 (alleen de start van de eerste etappe, richting Luik).

  We wisten dat Duitsland voor de komende jaren een aantal serieuze kandidaten had, maar half september stemde de gemeenteraad van Münster tegen. Het initiatief van de burgemeester, Markus Lewe, viel daarmee dus in het water, met name om financiële redenen.

  Alle ogen waren dus gericht op Düsseldorf toen de gemeenteraad uitgenodigd werd om te stemmen over dezelfde vraag op donderdag 5 november jongstleden. Na de campagne van de burgemeester, Thomas Geisel, samen met bekende Duitse renners als André Greipel en Marcel Sieberg (Lotto-Soudal) en Ruben Zepuntke (Cannondale-Garmin), was het allesbehalve zeker dat dit een positief resultaat op zou leveren want de liberaal democratische partij of Freie Demokratische Partei (FDP) had al aangekondigd tegen te zullen stemmen terwijl het hier één van de partijen betreft van de coalitie die aan de macht is van de zevende grootste stad van Duitsland.

  En het bleef spannend tot het einde want de stemming van de 79 aanwezige leden van de gemeenteraad vond plaats als een geheime stemming (op verzoek van de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland of Sozialdemokratische Partei Deutschlands [SPD]) na en lang debat, met name over de kosten van dit evenement. Uiteindelijk wist de "ja" stem het te winnen van de "nee" stem maar ... dan ook maar net! Er waren namelijk 40 "ja" stemmen tegen 39 "nee" stemmen!! Daarmee werd Düsseldorf dus officieel kandidaatsstad voor het Grand Départ van de Tour de France 2017.

  De kosten van dit Grand Départ worden door Deloitte geschat op 11,09 millioen euro waarvan 6,2 millioen euro door de stad opgehoest zouden moeten worden (voor een proloog en de start van de eerste etappe in Düsseldorf), waar dan inkomsten voor de lokale economie van 57 millioen euro en een mediawaarde van 30 millioen euro tegenover zou staan! Ook al lijkt het op papier dus duidelijke een goede deal te zijn, is het probleem dat de stad niet direct zal profiteren van deze inkomsten voor de lokale economie en na de stemming wezen de verantwoordelijken van de SPD en van de Groenen, Markus Raub en Norbert Czerwinski, er dan ook onmiddellijk op dat deze stemming over de kandidaatsstelling de burgemeester nog niet het recht gaf uitgaven te doen voor de organisatie van dit evenement.

  Het is interessant om te zien dat de kandidaatsstelling van Düsseldorf oorspronkelijk 2018 betrof maar nadat Londen afgehaakt is besloot de Duitse stad (wellicht daarin gepusht door A.S.O.) haar kandidaatsstelling vooruit te schuiven en zo dus al kandidaat te zijn vanaf 2017 ...

  Andere kandidaten

  Naast Düsseldorf in Duitsland zijn er echter ook andere kandidaten, maar hun kandidaatsschap lijkt echter te laat te komen ...

  Het departement Vienne met Futuroscope ter gelegenheid van de 30 jarige verjaardag

  Terwijl het departement Vienne naast een etappestart of -finish greep voor de Tour de France 2016 (waarvan het parcours wel heel dichtbij komt met de finish in Angers, start in Saumur en finish en start in Limoges), kondigde France Bleu op de dag van de presentatie van de Tour 2016 aan dat de meerderheid in het Conseil départemental van het departement Vienne het idee om het departement officieel kandidaat te stellen bij ASO had goedgekeurd op maandag 19 oktober jongstleden (de dag voor de presentatie van het parcours van de Tour de France 2016). De radiozender gaf aan dat dit ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van Futuroscope zou zijn, waarvan ASO de eigenaar was tussen 2000 en 2002 voordat het park weer verkocht werd aan het Conseil général van het departement Vienne na ieder jaar verlies geleden te hebben. Een terugkeer naar Futuroscope zou de Tour de France dus terug laten keren naar het departement Vienne, voor het eerst sinds 2000 toen het Grand Départ ook plaats vond in Futuroscope! (het departement Vienne organiseerde toen de proloog in Futuroscope, een etappe Futuroscope > Loudun en een start in Loudun richting Nantes)
  Loading media player
  Bruno Belin, voorzitter van het Conseil départemental van het departement Vienne, bron: France Bleu

  Naast het feit dat A.S.O. dus niet echt goede herinneringen heeft aan dit park, gaf Christian Prudhomme aan dat het niet alleen een beetje kort dag is voor 2017 maar ook dat het voor ons ingewikkeld is om te zeggen "kijk, hier gaat het om een kandidaat voor dit specifieke jaar", daarmee aangevend dat een kandidaat meer kans heeft als er niet specifiek één jaar gekozen wordt want soms is het ingewikkeld voor A.S.O. om dat in te passen in de andere plannen en verplichtingen en daarmee kan een kandidaat wel eens opzij gelegd worden om die reden ...
  Loading media player
  bron: France Bleu

  De stadsregio van Brest en de "ribinous" van de Tro Bro Léon

  In september al liet Le Télégramme weten dat de stadsregio Brest graag de Tour de France wil ontvangen in 2017 of in 2018, met bijvoorbeeld een start op het schiereiland van Crozon en een finish in Brest met een bezoekje aan de "ribinoù" in de streek van de Abers.

  Een project uit de koker van Christian Calvez, voorzitter van de samenwerkende gemeentes van het Pays des Abers, wat het groene licht kreeg van de 6 andere voorzitters van de samenwerkende gemeentes van de stadsregio Brest die het er allemaal mee eens waren. Op 10 november jongstleden lieten Le Télégramme en Ouest France weten dat de stadsregio Brest zich klaar maakte om zich officieel kandidaat te stellen bij A.S.O.

  Sindsdien lezen we op verschillende plaatsen dat de stadsregio Brest het Grand Départ van de Tour de France 2017 wil organiseren, maar op basis van wat ik lees, begrijp ik dat deze kandidaatsstelling simpekweg een etappe betreft en niet een Grand Départ!

  Zo zijn er ook andere kandidaten als de provincie Limburg of de provincie Gelderland (Arnhem, Nijmegen) in Nederland, Cambrai in Noord-Frankrijk (na een start in 2004 en in 2010 en een finish in 2015) of bijvoorbeeld ook Romans, Metz/Nancy en Cholet ...

  En daarna?

  Voor de volgende jaren kondigden we in 2014 al een eventueel Grand Départ van de Tour de France 2019 in Brussel in België aan en volgens de Deense zender TV2, zou Denemarken kandidaat zijn voor 2018 voor een proloog in het centrum van Kopenhagen en de twee eerste etappes, één tussen Roskilde en Odense via de Grote Belt (StorebŠlt) en de laatste tussen Vejle en Sønderborg.

  Christian Prudhomme zou overigens nog deze maand de Deense Minister-President ontmoeten, Lars Løkke Rasmussen, en de kandidaatsstelling zou ook geldig zijn voor 2019 en 2020 als het in 2018 niet door zou gaan ...

  bron foto illustatie artikel: Craebby Crabbson, creative commons

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 13 reacties | 18878x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Tour de France 2017 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 13 reacties!
 1. Difficile de voir où ce tracé va nous mener. La logique voudrait qu'on aille plutôt vers le Sud (Metz, puis les Vosges), mais les candidatures se multiplient et semblent nous orienter un départ vers le Nord et l'Ouest (Pays Bas, Nord puis Bretagne) alors que ce tracé serait beaucoup plus logique après un départ du Danemark.

  | Freddy | dinsdag 24 november 2015 om 23:57:52

 2. Attention, j'ai toujours en mémoire la petite phrase de Yann Cucherat (l'adjoint aux Sports à la mairie de Lyon) qui affirmais sur la ligne d'arrivée de Valence sur le Tour "Etre présent pour voir comment se passait l'accueil du Tour, car c'est nécessaire si on veux un jour pouvoir accueillir un Grand Départ".

  Il n'a pas fait mention de date mais le projet doit être dans les cartons pour une année à venir.

  | Pti_lu69 | vrijdag 27 november 2015 om 12:37:56

 3. Si ASO est passé outre les commémorations de Verdun pour 2016, comment pourrait elle négliger celles de la fin de la Grande Guerre en 2018 ??? Un grand départ d'Alsace ou de Lorraine serait un formidable hommage à ces régions rattachées à la France en 2018. Oui mais voilà, si un départ de Düsseldorf en 2017 venait à se confirmer, y aurait-il 2 grands départs consécutifs géographiquement assez proches ??

  Brest se dit intéressé par un passage du Tour pour 2017 ou 2018. En cas de départ de Düsseldorf, et en respectant l'alternance des massifs, ce serait plutôt donc 2017. Quimper et Landernau sont demandeurs également.

  | Stephane75 | zaterdag 28 november 2015 om 11:39:27

 4. et toujours pas de grand départ d'Italie ?

  | NicoG | woensdag 02 december 2015 om 11:09:24

 5. La BBC vient de reveler le trace des 3 premieres etapes qui etaient censees se derouler a Londres et SE de l'Angleterre pour le grand depart en 2017...
  http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-35040022

  | Fabulous Fab | donderdag 17 december 2015 om 17:33:48

 6. Lascaux (Dordogne) candidate pour une arrivée du Tour :
  http://www.sudouest.fr/2015/11/03/on-est-candidat-pour-le-tour-en-2017-2173677-2238.php

  | Stephane75 | vrijdag 18 december 2015 om 15:42:46

 7. Bon, c'est officiel maintenant pour Dusseldorf.

  Et en 2018, le Danemark ?

  | Gillou | dinsdag 22 december 2015 om 12:16:23

 8. Vittel candidate pour une étape
  http://loractu.fr/vosges/12048-vittel-est-candidate-pour-accueillir-le-tour-de-france-en-2017.html

  | Stephane75 | zondag 10 januari 2016 om 16:30:19

 9. #3 Stéphane75
  - Pas d'inquiétude car Düsseldorf est quand même à 400 Km de l'Alsace-Lorraine. De plus, c'est en Allemagne et cela n'a rien à voir avec un départ en France dans 2 villes proches 2 années consécutives.
  - je ne comprends pas bien le raisonnement : en 2017, il devrait y avoir Alpes avant les Pyrénées (je ne vois pas ASO proposer Pyrénées avant Alpes 3 années de suite). Donc caser Brest en fin de Tour me semble difficile et osons le dire, complètement idiot. Donc Brest en 2018 plutôt avec un départ en Alsace Lorraine et une grande traversée plein ouest, via le sud ou le Nord de paris.
  Le modèle serait le Tour 2006.

  | fourchecaudine | donderdag 03 maart 2016 om 13:47:11

 10. Le danemark! Bientôt le tour de France partira de Moscou. Y a un moment où faudrait arrêter le délire.

  | Fabrice | vrijdag 15 juli 2016 om 16:08:23

 11. Il prépare le tour d'Europe pour le spectacle! De toute façon d'où ils partiront se seront toujours les Sky à l'arrivée. Si l'on veut revoir un peu de spectacle et de bataille entre les équipes il ne faudrait pas inviter des grosses équipes comme cela qui neutralisent et tue la course!

  | MAYA | zondag 24 juli 2016 om 9:13:38

 12. Un grand départ du Tour 2019 est évoqué à Bruxelles, pour marquer les 50 ans de la 1ere victoire de Merckx sur le Tour. Je sais que les négociations sont tendues car il semble que Merckx ne soit pas 'demandeur'... A suivre.

  | White Spirit | maandag 25 juli 2016 om 8:33:51

 13. Effectivement,étant vittellois,VITTEL, marque officielle du Tour de France pour son eau minérale connue et reconnue mondialement, a accueilli plusieurs fois le Tour, la dernière étant en 2009. VITTEL par la voix de son maire actuel, Mr Jean-Jacques GAULTIER, est candidate officiellement comme ville étape pour 2017. Selon le tracé 2017, VITTEL n'y figure pas, faut-il attendre une défection d'une autre ville ou autre décision de ASO et de Mr Christian PRUDHOMME? L'avenir nous le dira. Merci de votre attention. Ceci vient en réponse à Stéphane 75 dimanche 10 janvier 2016 à 16h30mn19s Commentaire n°8.

  | DORGET Jean-Pierre | maandag 25 juli 2016 om 12:04:27

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht keer twee ?