zondag 25 januari 2015 om 14u33

De laatste etappe van de Santos Tour Down Under 2015 vond plaats op een circuit van 4,5 kilometer in het centrum van Adelaide en de renners moesten dit 20 keer afleggen. Er werd een massasprint verwacht aan de finish maar uiteindelijk strijdde een kleine groep om de sprint vanwege een valpartij in de voorlaatste ronde. Wouter Wippert (Drapac Professional Cycling) kwam als eerste over de finishlijn, voor Heinrich Haussler (IAM Cycling), en hij leek daar zelf nog het meest verbaasd over!

Rohan Dennis (BMC Racing Team) zag zijn eerste plaats in het algemeen klassement niet bedreigd worden door Richie Porte (Team Sky) en won zo de eerste UCI WorldTour wedstrijd van het seizoen 2015.

De samenvatting van de 6de etappe van de Tour Down Under 2015: Adelaide > Adelaide - 90 km

Het 4,5 kilometer lange circuit in de straten van Adelaide was iets anders dan wat we gewend waren aangezien de renners een langere afstand aflegden op King William Street en omkeerden op Victoria Square. Daardoor was de rechte lijn in het circuit naar de finishlijn langer dan gebruikelijk en in deze rechte lijn zagen we op de weg de tekst "Thank you Cadel, you've done Australia proud, ter ere van Cadel Evans (BMC Racing Team) die zijn carrière zal beëindigen ter gelegenheid van de eerste editie van de Cadel Evans Great Ocean Road Race en de Santos Tour Down Under 2015 was dus zijn laatste UCI WorldTour wedstrijd.

De eerste echte kopgroep van de dag werd gevormd in het tweede rondje op het circuit door Nathan Haas (Cannondale-Garmin), Calvin Watson (Trek Factory Racing), Manuele Boaro (Tinkoff-Saxo) en Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) die in het volgende rondje gezelschap kregen van Greg Henderson (Lotto-Soudal) en even later ook Giampaolo Caruso (Team Katusha). Hun voorsprong kwam echter nooit boven de 30 seconden uit en net voor de eerste tussensprint bij de 8ste doorkomst over de finishlijn werd deze kopgroep teruggepakt door het peloton.
Dit zou de gelegenheid hebben kunnen zijn voor Richie Porte (Team Sky) om de bonificatieseconden te pakken die hij nodig had om op te klimmen naar de eerste plaats op het podium van de Australische wedstrijd maar de Australische renner van de Britse Sky ploeg probeerde dat uiteindelijk niet. De Orica-GreenEDGE ploeg, die bijna al het werk had gedaan om de kopgroep terug te pakken, had van deze tussensprint wel een doel gemaakt en slaagde er in Daryl Impey goed te plaatsen om deze te winnen.

In de 9de ronde ontstond een nieuwe kopgroep van 5 man met daarin Peter Kennaugh (Team Sky), Lars Bak (Lotto-Soudal), Alex Howes (Cannondale-Garmin), wederom Manuele Boaro en zijn ploegmaat Christopher Juul Jensen (Tinkoff-Saxo) en Lars Boom (Astana). Boom pakte de punten voor het bergklassement bij de 10de doorkomst op Montefiore Hill.

Ondanks het harde werk van de Giant-Alpecin en Drapac ploegen die ervoor probeerden te zorgen dat deze etappe in een sprint zou eindigen, wisten de 5 renners in deze kopgroep een groter gat te slaan dan de vorige kopgroep, oplopend in de 12de ronde tot 1'15". Terwijl Lars Bak de tussensprint won bij de 12de doorkomst over de finishlijn pakte Lars Boom wederom de punten voor het bergklassement bij de 15de doorkomst op Montefiore Hill. De voorsprong liep toen rondje na rondje terug en toen ze begonnen aan de 19de ronde werd de kopgroep teruggepakt, met uitzondering van Manuele Boaro die even later ook door het peloton opgeslokt werd.

Alles leek dus te wijzen op de gebruikelijke massasprint met het hele peloton, waaronder de grote favoriet voor deze etappe Marcel Kittel (Team Giant-Alpecin), maar een valpartij in de voorlaatste ronde weerhield de Duitse renner en verschillende anderen ervan zich in de sprint te mengen.

In de beperkte groep die verder reed naar de finish zagen we Heinrich Haussler (IAM Cycling) proberen om zijn eerste UCI WorldTour overwinning voor de IAM Cycling ploeg (die onlangs toegevoegd werd aan de selectie van UCI WorldTeams) te pakken maar aan de linkerkant van de weg lukte Wouter Wippert (Drapac Professional Cycling) het om een gaatje te vinden waardoor de Nederlandse sprinter naar de finish sprong en zo deze laatste etappe van de Santos Tour Down Under 2015 wist te winnen.

De videosamenvatting van de 6de etappe van de Tour Down Under 2015

De eindklassementen van de Tour Down Under 2015

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het klassement van de 6de etappe van de Tour Down Under 2015: Adelaide > Adelaide

Hieronder vindt u de top 10 van deze 6de en laatste etappe van de Santos Tour Down Under 2015:

1/ Wouter Wippert (Drapac Professional Cycling) - 1h56'09"
2/ Heinrich Haussler (IAM Cycling)
3/ Boris Vallée (Lotto-Soudal)
4/ Pavel Brutt (Tinkoff-Saxo)
5/ Daryl Impey (Orica-GreenEDGE)
6/ Niccolo Bonifazio (Lampre-Merida)
7/ Steele von Hoff (UniSA Australia)
8/ Ruslan Tleubayev (Astana Pro Team)
9/ Rudiger Selig (Team Katusha)
10/ Sébastien Chavanel (FDJ)

Het eindklassement van de Tour Down Under 2015

Alhoewel Rohan Dennis (BMC Racing Team) Richie Porte (Team Sky) de hele dag goed in de gaten hield probeerde Porte nooit echt de paar seconden die hij nodig had om deze Santos Tour Down Under 2015 te winnen terug te pakken in de eerste tussensprint of aan de finish (voor de tweede tussensprint waren de bonificatieseconden al opgeraapt door de renners uit de kopgroep) en zo won Dennis dus zijn eerste Tour Down Under!

1/ Rohan Dennis (BMC Racing Team) - 19h15'18"
2/ Richie Porte (Team Sky) - +0'02"
3/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'20"
4/ Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) - +0'22"
5/ Ruben Fernandez (Movistar Team) - +0'24"

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De andere klassementen van de Tour Down Under 2015

Hier is de top 3 van de andere klassementen van deze Santos Tour Down Under 2015:
  • Puntenklassement: Daryl Impey (Orica-GreenEDGE), 55 punten, voor Niccolo Bonifazio (Lampre-Merida) met 39 punten en Cadel Evans (BMC Racing Team) met 37 punten
  • Bergklassement: Jack Bobridge (UniSA Australia) was er al zeker van dat hij zijn trui voor het bergklassement zou behouden en hij won dit klassement met 36 punten, voor Rohan Dennis (BMC Racing Team) met 34 punten en Richie Porte (Team Sky) met 22 punten
  • Jongerenklassement: op 25 jarige leeftijd won Rohan Dennis (BMC Racing Team) vandaag de wedstrijd en dus ook het jongerenklassement, 19u15'18", voor Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) die op 22 seconden eindigde en Ruben Fernandez (Movistar Team) op 24 seconden
  • Ploegenklassement: Movistar Team was de beste ploeg (gebaseerd op de opgetelde tijden van de 3 best geplaatste renners van iedere ploeg) in 57h48'48", voor BMC Racing Team die de winnaar en de nummer 3 van de wedstrijd had, op 1'21" en Lotto-Soudal op 4'24"

De volgende UCI WorldTour wedstrijd is Paris-Nice 2015 die op 8 maart zal starten.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 2779x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | Tour Down Under 2015

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier keer zeven ?