donderdag 18 december 2014 om 00u36

Vorige week maakten Amaury Sport Organisation (A.S.O.) en het departement Manche bij de Mont-Saint-Michel officieel bekend waar het Grand Départ van de Tour de France 2016 plaats zal vinden: in het departement Manche en om precies te zijn aan de voet van de Mont-Saint-Michel zelf!

Zoals gebruikelijk, altijd op zoek naar de details, biedt velowire.com u nu de mogelijkheid om het parcours van de eerste twee etappes en de startplaats van de derde etappe te ontdekken op Google Maps/Google Earth en wellicht ook al de finishstad van de 3de etappe?

Het parcours van de eerste twee etappes van de Tour de France 2016 op Google Maps

Het programma van het Grand Départ van de Tour de France 2016 is niet anders dan gebruikelijk:
  • woensdag 29 juni 2016: de Permanence en de persruimte openen hun deuren in het Parc des Expositions van Saint-Lô
  • donderdag 30 juni 2016: ploegenpresentatie van de Tour de France 2016
  • zaterdag 2 juli 2016: eerste etappe - Mont-Saint-Michel > Utah Beach - Sainte-Marie-du-Mont - 188 km
  • zondag 3 juli 2016: tweede etappe - Saint-Lô > Cherbourg-Octeville - 182 km
  • maandag 4 juli 2016: start van de derde etappe in Granville

Hieronder vindt u het parcours van deze etappes in Google Maps/Google Earth. Houdt er rekening mee dat de precieze informatie over start- en finishlocaties nog niet aangekondigd is en dat het parcours nog aan verandering onderhevig kan zijn op basis van de beslissingen van de autoriteiten en om eventuele andere reden (zoals wegwerkzaamheden bijvoorbeeld). Aangezien deze kaarten gebaseerd zijn op de informatie die beschikbaar is op het moment van publicatie van dit artikel kunnen deze dus enigszins afwijken van de definitieve versie in juli 2016!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het parcours van de 1ste etappe van de Tour de France 2016 - zaterdag 2 juli 2016 - Mont-Saint-Michel > Utah Beach - Sainte-Marie-du-Mont - 188 km

De eerste etappe gaat dus van start aan de voet van de Mont-Saint-Michel. De renners rijden vervolgens langs de kustlijn naar het oosten tot aan Pontaubault waar ze afslaan naar het noorden via Avranches waar de start van de individuele tijdrit richting de Mont-Saint-Michel in 2013 plaats vond. Ze rijden vervolgens verder naar het noorden langs de kust, via Granville, tot aan Lessay waar het parcours enigszins landinwaarts keert. In Saint-Sauveur-le-Vicomte gaat de reis verder naar het noord-oosten via Montebourg en tot aan de kust. De renners volgen dan kort de kustlijn om vervolgens rechtsaf te slaan terug naar het zuid-westen voor een bezoekje aan Sainte-Mère-l'Eglise vanwaaruit ze koers zetten naar de finish bij Utah Beach - Sainte-Marie-du-Mont.

Hieronder vindt u het profiel van de eerste etappe van de Tour de France 2016 en de kaart met het parcours op Google Maps:
Het profiel van de eerste etappe van de Tour de France 2016 De kaart met het parcours van de eerste etappe van de Tour de France 2016 sur Google Maps

1/ Mont-Saint-Michel > Utah Beach

[X] Close

Het parcours van de 2de etappe van de Tour de France 2016 - zondag 3 juli 2016 - Saint-Lô > Cherbourg-Octeville - 182 km

De tweede etappe gaat van start in Saint-Lô en vertrekt in zuid-oostelijke richting naar Torigni-sur-Vire waar de renners in westelijke richting keren tot aan Percy. Daar zetten ze koers in noordelijke richting via Coutances en de mooie kathedraal en vervolgens wederom Lessay waar het peloton de kust bereikt op de plaats waar ze de dag ervoor deze verlieten en de renners rijden dan verder naar het puntje om vervolgens net voor Beaumont-Hague te keren en zo het schiereiland van de Cotentin te bezoeken, richting Cherbourg waar ze de finish bereiken vanaf de kust om zo allereerst de Côte de Cherbourg te beklimmen en vervolgens het slotklimmetje van de Côte de la Glacerie met daarin een stuk van 14%. De renner die de eerste gele trui draagt in deze Tour de France 2016 zou dus aan de finish van de tweede etappe al wel eens in de moeilijkheden kunnen komen.

Hieronder vindt u het profiel van de tweede etappe van de Tour de France 2016 en de kaart met het parcours op Google Maps:
Het profiel van de tweede etappe van de Tour de France 2016 De kaart met het parcours van de tweede etappe van de Tour de France 2016 op Google Maps

2/ Saint-Lô > Cherbourg-Octeville

[X] Close

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


En de derde etappe van de Tour de France 2016?

Over de derde etappe is officieel alleen bekend gemaakt dat deze van start gaat in Granville maar over de finishplaats van deze etappe is niets bekendgemaakt.
Als we onze inbeelding de vrije loop laten zouden we kunnen denken aan een finish in Rouen bijvoorbeeld?! In 2016, 60 jaar na de splitsing van de Basse-Normandie regio - waarin het departement Manche ligt en waar deze 3de etappe dus van start gaat - en de regio Haute-Normandie - waarvan Rouen de Préfecture is, worden de twee Normandiën weer herenigd in één regio, Normandië. En wat is nou een betere manier om deze hereniging te vieren dan een etappe die de voormalige regio Basse-Normandie, waar het Grand Départ plaats vindt in het departement Manche, verbindt met de voormalige regio Haute-Normandie en de belangrijkste stad daarvan, Rouen?

We zullen zien op 20 oktober 2015 tijdens de officiële presentatie van het parcours van de Tour de France 2016 - of al daarvoor natuurlijk op velowire.com! - of dit idee werkelijkheid wordt en of de Tour de France dus deze hereniging wil vieren, 19 jaar na het Grand Départ van de Tour de France in Rouen (1997) ...

Het parcours van de eerste etappes van de Tour de France 2016 in Google Earth

Bekijkt u deze kaarten liever in Google Earth? Dat kan door onderstaand KML bestandje te downloaden:

>> Download het parcours van de eerste etappes van de Tour de France 2016 in Google Earth

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

11 reacties | 63720x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour de France | Tour de France 2016 | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn 11 reacties!
  1. La 1ère étape se passe pour l'essentiel au bord de la mer donc exposée au vent : cela est surtout vrai pour la 1ère moitié de l'étape. Au cours de la 3e heure de course, l'itinéraire comporte des routes plus abritées avant de retrouver la côte pour la dernière heure de course. Il s'agira cette fois de la côte Est du Cotentin. Cependant, les secteurs exposés au vent seront brefs puisque plusieurs changements de direction interviendront dans les 20 derniers kilomètres. Les routes seront alors légèrement sinueuses, quasiment sans relief et de largeur régulière. Dans le final, dernier ralentissement pour négocier la place de l'église de Ste-Marie du Mont puis 5 km à fond pour préparer le sprint. La portion finale est orientée nord-est et le vent peut aussi bien souffler de face qu'être franchement favorable.

    | Gilbert_N | zondag 28 december 2014 om 14u42

  2. Si à l'issue, il pouvait faire une transversale en passant par le centre et par chateauroux

    | stephanedu36 | maandag 20 april 2015 om 18u10

  3. Demande de chambres d'hôtels par ASO pour le lundi 4 juillet à Angers

    | CYRILLE93 | donderdag 04 juni 2015 om 16u46

  4. CYRILLE93

    Ça commence tôt cette année dis donc ! Non rien d'étonnant.
    Avec cette info on peut soit se préparer à cette même ville, ou bien Cholet. On est encore loin des première supputations ...
    Ayons déjà le parcours officiels de 2015 :)

    | bapt77 | donderdag 04 juni 2015 om 21u03

  5. Granville-Angers par le chemin le plus court : 196 km. Granville-Cholet : 263 km. Sachant que le départ du lundi est annoncé officiellement de Granville suite au grand départ dans la Manche, et avec l'hypothèse des réservation d'hôtel, cela ferait une arrivée à Angers ou dans les environs, vers le Nord d'Angers.

    | Gilbert_N | maandag 29 juni 2015 om 15u32

  6. Yet again the west of France has missed out on a stage - Why? I have lived here for 20 years and the TdF has passed near here only once.

    | John Marlow | vrijdag 10 juli 2015 om 20u06

  7. Cela fait plusieurs années que le Tour ne fait plus escale à Bordeaux... Si l'on envisage que le Tour quitte la Manche en se dirigeant vers le Centre ou le Sud (pyrénées avant les Alpes), cela reviendrait presque à dire que le Nord de la France ne recevrait pas le Tour en 2016... Est-ce envisageable ?

    | Alain MARCHAND | dinsdag 28 juli 2015 om 10u33

  8. graag per emai het parcours voor 2016

    | werner dyzers | woensdag 05 augustus 2015 om 21u47

  9. vive le tour 2016 dans la manche

    | rioult | zondag 27 september 2015 om 19u42

  10. Hallo Thomas,
    Al jaren gebruik ik jouw kml file om ruim van te voren een leuk plekje uit te zoeken om één of twee dagen eerder daar te gaan staan. Komt de hle kml file nog voor de start?
    Groet, Peter

    | Peter vd Maat | dinsdag 21 juni 2016 om 13u23

  11. @Peter #10 : ja, inderdaad ... de Franse versie is tot en met etappe 12 inmiddels alweer een tijdje online; de andere etappes en de Nederlandse vertaling volgen zo snel mogelijk! Je kunt deze hier vinden : Het parcours van de Tour de France 2016 op Google Maps/Google Earth, profielen en tijd- en routeschema's.

    | Thomas Vergouwen | dinsdag 21 juni 2016 om 17u05

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie keer drie ?