home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

De 17 UCI WorldTeams aangekondigd voor 2015: OK voor Astana, niet voor Europcar

Toegevoegd: donderdag 11 december 2014 om 1:14:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  De 17 UCI WorldTeams aangekondigd voor 2015: OK voor Astana, niet voor EuropcarTerwijl de UCI begin december al een lijst van 15 ploegen aankondigde die in 2015 een "UCI WorldTeam" licentie zullen hebben, waarmee ze deel kunnen nemen aan alle UCI WorldTour wedstrijden, moest de beslissing over Astana en Europcar nog bevestigd worden.

  De UCI gaf toen aan op zijn laatst op 10 december de beslissing te nemen en die deadline werd nipt gehaald want pas laat deze woensdagavond werd bekend dat Astana een licentie krijgt maar Europcar niet! Daardoor bestaan er in 2015 maar 17 ploegen in de eerste divisie en niet 18 zoals gebruikelijk.


  De UCI WorldTeams (normaal gesproken de nieuwe naam van de ploegen uit de eerste divisie) krijgen een licentie voor één of meerdere jaren en deze licenties worden toegekend op basis van sportieve, financiële, ethische en administratieve criteria, wetend dat deze criteria ieder jaar opnieuw bekeken worden, zelfs als een ploeg een nog geldige licentie heeft. Voor meer informatie hierover kunt u het artikel De selectieprocedure van de UCI ProTeams uitgelegd - infographic! lezen wat ik in 2012 hierover schreef.
  Het verschil tussen een nog geldige licentie en een ploeg met een licentie die afloopt of zonder licentie is dat de laatstgenoemde hun licentieverzoek moeten presenteren aan de Licentiecommissie terwijl de eerstgenoemde simpelweg "geregistreerd" worden zonder hun verzoek te hoeven verdedigen voor de Licentiecommissie.

  De 17 UCI WorldTeam ploegen voor 2015

  Terwijl het UCI reglement aangeeft dat de Licentiecommissie de beslissing voorzover mogelijk bekend moet maken voor 20 november, gebeurt het al meerdere jaren dat dit pas op 10 december gebeurt ... Dit jaar werd de eerste lijst dus op 4 december bekend gemaakt en de laatste ploegen werden vandaag bekend gemaakt, op 10 december 2014.

  De 17 ploegen die in 2015 deel kunnen nemen in alle UCI WorldTour wedstrijden staan in onderstaande lijst. Onder de lijst vindt u meer informatie over de Astana en Europcar ploegen. De ploegen die vetgedrukt zijn zijn de ploegen die een nieuwe licentie krijgen voor 2015, de andere ploegen hadden nog een geldige licentie voor 2015.
  • Frankrijk AG2R La Mondiale (tot en met 2016)
  • Kazachstan Astana Pro Team* (tot en met 2016)
  • Verenigde Staten BMC Racing Team
  • België Etixx-QuickStep (voorheen Omega Pharma-QuickStep)
  • Frankrijk FDJ (voorheen FDJ.fr)
  • Zwitserland IAM Cycling
  • Italië Lampre-Merida (tot en met 2015)
  • België Lotto-Soudal (tot en met 2015, voorheen Lotto-Belisol)
  • Spanje Movistar Team (tot en met 2016)
  • Australië Orica-GreenEDGE (tot en met 2016)
  • Verenigde Staten Team Cannondale-Garmin (voorheen Garmin-Sharp)
  • Duitsland Team Giant-Alpecin (voorheen Giant-Shimano, normaal gesproken tot en met 2016)
  • Rusland Team Katusha (tot en met 2015)
  • Nederland Team Lotto NL-Jumbo (voorheen Belkin)
  • Groot-Brittannië Team Sky (tot en met 2016)
  • Rusland Tinkoff-Saxo
  • Verenigde Staten Trek Factory Racing
  De 17 UCI WorldTeams in 2015

  Het verhaal achter de Astana en Europcar ploegen

  Astana: verschillende dopinggevallen maar toch een licentie ...

  * Als u de afgelopen maanden niet in een grot heeft geleefd kan het u niet ontgaan zijn dat er in de Astana ploeg verschillende dopinggevallen zijn geweest (de broertjes Maxim en Valentin Iglinskiy (EPO), en de stagiair Ilya Davidenok), en dan hebben we het nog niet eens over de bijbehorende opleidingsploeg. Ondanks het feit dat de ploeg nog een geldige licentie had tot in 2016, heeft de UCI dus terecht besloten de Licentiecommissie te vragen zich te buigen over het geval Astana.

  Vandaag maakte deze commissie dus haar beslissing bekend en ging daarbij uit van het principe dat het (...) belangrijk is tijdens het seizoen te controleren hoe de ploeg de maatregelen zal nemen om haar anti-doping programma aan te scherpen. De Licentiecommissie heeft daarom besloten de registratie van de licentie te verrichten onder voorwaarde dat de ploeg in 2015 voldoet aan de volgende beslissingen:
  • Astana Pro Team onderwerpt zich aan een audit door het Institut des Sciences du Sport van de Universiteit van Lausanne (ISSUL), een onafhankelijk organisme wat bekend staat om zijn expertise op dit gebied. Het ISSUL zal de omstandigheden van de verschillende dopingzaken onderzoeken om te bekijken of en zo ja in welke mate de ploeg en/of de ploegleiding verantwoordelijk zijn voor de recentelijke gebeurtenissen. Het ISSUL zal ook de interne organisatie van de ploeg onder de loep leggen, haar cultuur en management om te kijken of er alles aan gedaan wordt om aan de hoogste ethische standaarden te voldoen
  • Astana Pro Team onderwerpt zich vanaf 2015 aan de nieuwe verplichtingen van de ploegen (zie het laatste artikel over de hervorming van de professionnele wielersport hierover) die vanaf 2017 verplicht zullen zijn voor alle UCI World Teams, in het kader van de hervorming van de professionnele wielersport. Astana Pro Team voegt zich daarmee bij een groep van acht ploegen die al vrijwillig deze regels toepassen
  Daarnaast geeft de Licentiecommissie logischerwijze aan dat deze maatregelen gevolgd moeten worden door de UCI: Als de audit negatieve conclusies oplevert of als de nieuwe regels niet goed toegepast worden of als de ploeg nieuwe dopinggevallen oplevert in 2015, is het aan de UCI om de Licentiecommissie in te lichten zodat deze zich kan buigen over een eventuele annulering van de licentie. Dit is ook het geval als de UCI zal ontdekken dat de beschuldigingen die de afgelopen dagen in de Gazzetta dello Sport te lezen waren inderdaad correct zijn.

  Voorlopig gaat het dus goed (alhoewel de Astana ploeg veel geluk heeft gehad, wellicht ook vanwege wat er in 2012 met de Katusha ploeg gebeurde) maar de ploeg van Alexandre Vinokourov zal niet langer de kans krijgen om nog een misstap te maken!

  Europcar: financiële problemen en dus geen licentie!

  De Europcar ploeg, die een geldige licentie had tot in 2015, lukte het niet zijn licentie te laten registreren voor 2015.

  Hun registratieverzoek was namelijk niet helemaal correct wat betreft het financiële criterium want Jean-René Bernaudeau zocht nog 5% van het benodigde budget. Volgens de krant Sud Ouest zou de manager van de Franse ploeg zijn presentatie aan de Licentiecommissie hebben beëindigd met de opmerking Er zijn inderdaad ploegen die wat financiële problemen hebben maar er zijn andere ploegen die veel geld hebben maar die weer andere problemen hebben daarbij natuurlijk wijzend naar de Astana ploeg. Dit was blijkbaar niet voldoende voor de Licentiecommissie om de World Team licentie toe te kennen aan de groene ploeg. Europcar kan nu dus een verzoek indienen om als Pro Continental ploeg geregistreerd te worden, net als in de periode tussen 2010 en 2013.

  Wat voor rechten geeft een UCI WorldTeam licentie?

  UCI WorldTourDe eerste divisie ploegen in de wielersport heten dus volgens de nieuwe naam UCI World Teams (alhoewel de UCI in de reglementen in §3 en met name in artikel 2.15.009 spreekt over een "UCI WorldTour Team licentie") en zij kunnen dankzij deze licentie deelnemen aan de wedstrijden op de UCI WorldTour kalender (waar ze standaard uitgenodigd zijn en verplicht zijn om deel te nemen).

  Daarnaast kunnen ze, op uitnodiging, deelnemen aan wedstrijden uit de UCI Europe Tour in de klasse 1.HC of 2.HC (maximaal 70% van de deelnemende ploegen in een dergelijke wedstrijd) of in de klasse 1.1 of 2.1 (maximaal 50% van de deelnemende ploegen in een dergelijke wedstrijd), wedstrijden uit de UCI America Tour, UCI Asia Tour, UCI Oceania Tour of UCI Africa Tour in de klasse 1.HC, 2.HC, 1.1 of 2.1 (maximaal 50% van de deelnemende ploegen in een dergelijke wedstrijd).

  En de Pro Continental ploegen?

  Het tweede niveau van ploegen, de Pro Continental ploegen zijn ook bekend gemaakt (met uitzondering dus hoogstwaarschijnlijk van Europcar die nog toegevoegd kan worden). Vetgedrukt zijn de nieuwe ploegen in deze lijst:

  Italië Androni Giocattoli
  Italië Bardiani CSF
  Duitsland Bora-Argon 18
  Frankrijk Bretagne-Séché Environnement
  Spanje Caja Rural-Seguros RGA
  Polen CCC Sprandi Polkowice
  Frankrijk Cofidis, solutions crédits
  Colombia Colombia
  Australië Drapac Professional Cycling
  Zuid-Afrika MTN-Qhubeka
  Italië Nippo-Vini Fantini
  Nederland Team Roompot
  Rusland Rusvelo
  Verenigde Staten Team Novo Nordisk
  België Topsport Vlaanderen-Baloise
  Verenigde Staten UnitedHealthcare Professional Cycling Team
  België Wanty-Groupe Gobert
  Italië Yellow Fluo**

  ** de Yellow Fluo ploeg wachtte net als Astana nog op een bevestiging van de acceptatie van zijn licentieverzoek door de Licentiecommissie die heeft besloten deze te onderwerpen aan de voorwaarde dat de ploeg in het seizoen 2015 de extra controles van de Cycling Anti-Doping Foundation toe zal passen en dat de UCI controleert of de ploeg inderdaad de aangekondigde anti-dopingsmaatregelen toe zal passen die zij aangekondigd heeft.

  Wat betreft de Cult Energy ploeg, die ook had gevraagd om een licentie in deze divisie, geeft de UCI aan dat de Licentiecommissie de ploeg tot 15 december de tijd te geven om zijn licentieverzoek bij te werken.

  Zo gaan we van 17 Pro Continental ploegen in 2014 naar 18 in 2015 en wellicht dus zelfs naar 20 met Europcar en Cult Energy (in 2013 waren er ook 20 Pro Continental ploegen).

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 1 reactie | 5739x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: UCI ProTour| Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 1 reacties!
 1. Voici la liste officielle de l'UCI des 17 équipes classées WorldTeams et des 18 autres équipes contraintes de rester ou de descendre dans la division Continentale Pro pour 2015.

  | Pierre Mailhiot | donderdag 11 december 2014 om 2:59:46

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf keer vijf ?